Laiton lataaminen, laillinen lataaminen, tekijänoikeudet yms.

selitystä

Laiton lataaminen, eli warettaminen on nykypäivänä kyllä melkoisen yleistä. Se on täysin totta, että laittomasta lataamisesta on mahdollisuus jäädä kiinni, mutta se on erittäin, erittäin epätodennäköistä. Laiton lataaminen on tottakai rikos, mutta siinäkin on kyllä melkoisen paljon porsaanreikiä, joita taitavat warettajat osaavat hyödyntää.

Otetaan tarkasteluun itse lataaminen (ei jakamista)
http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Nuorten asenteet ennallaan - lataaminen jatkuulaittomasti/HS20070116SI1KU01gp2

"Vuoden 2006 alussa voimaan tulleen uuden tekijänoikeuslain myötä laittomasta lähteestä lataaminen on oikeuden vastainen teko, mutta käytännössä siitä ei rangaista. Jos lataaja tietää, että lähde on laiton, hän voi kuitenkin joutua maksamaan korvauksia ja käytetty kone voidaan takavarikoida."

Tuossahan se sanotaan hyvin selkeästi. Elikkäs jos lataa netistä jotakin, ilman että jakaa sitä (eli et käytä torrentteja ja vertaisverkkoja) niin siitä on lähestulkoon mahdotonta jäädä kiinni.
Toki vertaisverkot on eri asia. Kun lataa, niin myös jakaa. Siinä rikotaankin lakia sitten jo hieman enemmän. Kiinnijäämismahdollisuus on jo paljon suurempi, mutta siltikin aika häviävän pieni. Onhan sitä lisäksi sanottu, että laiton lataaminen on moitittavaa, mutta ei tuomittavaa.

Lisäksi tekijänoikeuskysymyksissä on paljon porsaanreikiä. Eikös se mene niin, että syytteeseen ei joudu, mikäli tekijä ei ensin itse päätä nostaa syytettä siitä asiasta? Kuvitellaan vaikka tilanne, että meikäläinen loisi jonkun tuotteen (peli, elokuva, musiikki jne.), joka olisi suoranainen myyntimenestys. Sitten joku haluaisi laittaa sen nettiin kaikkien saataville. Miljoonat käyttäjät lataisi sen tuotteen netistä, täysin mun tietämättä. Nämä lataajat eivät voisi kuitenkaan mun käsittääkseni voisi joutua siitä syytteeseen, ellen mä tekisi rikosilmoitusta poliisille ekana. Eikös se mene juuri näin? Jos vaikka rosvo ryöstäisi jonkun putipuhtaaksi kadulla, niin ei se rosvo siitä syytteeseen joudu, mikäli tämä ryövätty uhri ei siitä syytettä nosta. Sama pätee mun käsittääkseni laittomaan lataukseen.

Noh, muutetaan tilannetta sen verran, että mä tietäisin, että tää mun menestystuote olisi laitettu nettiin ja kaikki laitailis sitä ilman mun lupaa laittomasti. Noh, entäpä jos mä sanoisin, että ei se haittaa, vaikka ne sitä niin lataileekin? Tietääkseni tästä ei voisi kukaan joutua silloin syytteeseen. Lukekaapa esim. seuraava uutinen.
http://sektori.com/uutinen/moore:-haittaa,-elokuvaani-levitetään/5819/

Mun tietääkseni se on juuri niin, että laittomasta latauksesta ei syytettä tule (eikä edes poliisiasiaa), mikäli se tekijänoikeusien omistaja ei ensin tee asiasta rikosilmoitusta.

Sitten myös raja laittoman ja laillisen lataamisen välillä on aika vaikea joskus erottaa. On olemassa esim. jotain pelejä, joita voit ladata pelintekijöiden kotisivuilta. Noh, nämä pelit ovat kuitenkin vain trial-versioita, eli toimivat vain jonkun tietyn aikarajan verran. Kun aikaraja umpeutuu, niin peli olisi ostettava kaupasta, jos pelaamista haluaa jatkaa.

Peliä olisi kuitenkin mahdollista pelata, vaikka sitä ei ostaisi, sillä kyllähän netistä löytyy vaikka mitä crakkeja, patcheja yms. Joten jos lataa tämän pelin trial-version tämän pelin kotisivulta, niin se olisi täysin laillinen lataus. Suomen lain mukaan myös hakkerointiohjelmien, kräkkien yms. LATAAMINEN on TÄYSIN LAILLISTA ainoastaan niiden KÄYTTÄMINEN on laitonta. Eli jos lataa tämän pelin trial-version -> laillista. Jos lataa tälle pelille crakin netistä -> laillista. Jos crakittaa tämän pelin toimimaan -> laitonta.

Kuitenkin tämän pelin crakkaamisen aikana ei tarvitse olla ollenkaan esim. yhteydessä internettiin, joten ei jää mitään todisteita siitä, että olisi tässä tapausessa hommannut itselleen pelin laittomasti. Pelkän crackin lataamisesta ei ketään voi syyttää, koska sellaisen lataaminen on sallittua ja vaikka olisi crakin ladannut, niin kukaan ei voi tietää, että onko sitä tullut käytettyä vaiko ei.

Sitten otetaan tarkasteluun emulaattoripelit esim. Niitä on lain mukaan laitonta ladata mikäli ei itse omista sellaista oikeaa peliä. Noh, ei kukaan voi tietää, että omistaako sitä peliä oikeasti vaiko ei. Joten tässäkin tapauksessa warettajat jäisivät voitolle.

Itse olen kuitenkin laitonta lataamista vastaan, en itse ole koskaan laittomasti ladannut, enkä tule koskaan niin tekemäänkään (kun ei anna omatunto myöten ja se on muutenkin tyhmää). Laittomasta lataamisesta ON tietenkin mahdollista jäädä kiinni, mutta totuus lienee se, että todennäköisyys siihen on hyvin, hyvin pieni. Sen joudun toteamaan, että warettajat ovat kyllä vielä tänäkin päivänä voitolla laittoman lataamisen suhteen.

27

11082

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dse

      lataaminen on moitittava teko ei rangaistava eli netistä voi ladata omantunnon mukaan miten paljon tahansa(omaan käyttöön)

      toisekseen jakaminen on rangaistava ja nimenomaan siitä joutuu vastuuseen eikä lataamisesta.

      en kyllä kehota kumpaankaan, mutta näin se menee!!

      • dse

        tarkoittaa että siitä voi joku sanoa jotain mutta, minkäänlaista rangaistusta siitä ei tule. se on sama kuin kypärän käyttö polkupyörräillessä sen käyttämättä jättäminenkin on moitittavaa ei rangaistavaa.


      • dse
        dse kirjoitti:

        tarkoittaa että siitä voi joku sanoa jotain mutta, minkäänlaista rangaistusta siitä ei tule. se on sama kuin kypärän käyttö polkupyörräillessä sen käyttämättä jättäminenkin on moitittavaa ei rangaistavaa.

        on ostaa leffat,pelit ohjelmistot kuin ladata. ainakin pysyy omatunto puhtaana
        kuten viestiketjun aloittaja totesi.


      • ....

        Laillisesta lähteestä lataaminen on luvallista. Sen sijaan kopion tekeminen laittomasta kopiosta, eli laittomasta lähteestä lataaminen, on kyllä tekijänoikeusrikkomuksena sanktioitu.


      • tn

        omaan käyttöön niin saako omaan käytöön kun vaika haluaa katso jotain avi ps3 kauta kun on ladata (omaan käyttöön) vaika isohunt tai animerunkkari.net niin tuolta saa hyviä elokuvia ja piiretyjä


      • pööpöööpöö
        dse kirjoitti:

        on ostaa leffat,pelit ohjelmistot kuin ladata. ainakin pysyy omatunto puhtaana
        kuten viestiketjun aloittaja totesi.

        riippuu vähän pelistä


    • 13

      "Pystyryöstö" on yleisen syytteen alainen rikos, ei asianomistajarikos.

    • nobody gives a shit

      Netti-aikaan asti tätä ohjelmien ja musan kopioimista pidettiin kuluttajan perusoikeutena, nojuu oli se aikaisemminkin tekijänoikeusrikos. Nykyään kun tää latailu on saanut niin isot mittasuhteet, siitä on ruvettu tekemään ihan älyttömiä oikeusjuttuja.

      Tuotosten tekijät toki ansaitsevat kohtuulliset korvaukset työstään, mutta aina välillä teosto-propagandapaska alkaa v*tuttamaan siinä määrin, että pistän oikein reilusti kamaa latautumaan :)

      • lataaja4ever

        Ostakaa vaan ne kaikki vitun pelit ja leffat sieltä kaupasta jos tulee niin hyvä mieli rikastuttaa miljariyhtiöitä :)) Tällänen köyhä opiskelija joka tienaa alle tonnin kuussa niin lataan kyllä kaiken tuolta netistä... satoja leffoja olen ladannut, kymmeniä peleja ja musiikkia satoja gigoja eikä paljoa itketä jos jääpi sen mijardöörin leffatähden osinko saamatta. Toki jos sitä rahaa olisi kaivoon heittää niin ne kaupastakin voisi ostaa mutta en silti kannata sitä... turha niitä leffayhtiöm pellejä on rikastuttaa... vetävät nenusta sisään meijän vaivalla hankkimat rahaset :)


      • lataaja(almost)4ever
        lataaja4ever kirjoitti:

        Ostakaa vaan ne kaikki vitun pelit ja leffat sieltä kaupasta jos tulee niin hyvä mieli rikastuttaa miljariyhtiöitä :)) Tällänen köyhä opiskelija joka tienaa alle tonnin kuussa niin lataan kyllä kaiken tuolta netistä... satoja leffoja olen ladannut, kymmeniä peleja ja musiikkia satoja gigoja eikä paljoa itketä jos jääpi sen mijardöörin leffatähden osinko saamatta. Toki jos sitä rahaa olisi kaivoon heittää niin ne kaupastakin voisi ostaa mutta en silti kannata sitä... turha niitä leffayhtiöm pellejä on rikastuttaa... vetävät nenusta sisään meijän vaivalla hankkimat rahaset :)

        joo tosta oon usempien pelien kohdalla samaa mieltä. joistain voi kuitenki helposti jäädä kiinni. mut mitä sitte, jos joltain peliyhtiöltä jää muutama sentti saamatta?


    • jopim

      "Itse olen kuitenkin laitonta lataamista vastaan, en itse ole koskaan laittomasti ladannut, enkä tule koskaan niin tekemäänkään (kun ei anna omatunto myöten ja se on muutenkin tyhmää)" mikä vitun urpo oikeen oot!?!?!?!?

    • lataaja

      mielestäni siinä ei ole mitään pahaa jos lataa kohtuudella vanhempia pelejä,elokuvia,musiikkia jota et saa ostettua enään mistään.

    • rsksw

      Missä viipyvät lailliset latauspalvelut? Haluan elokuvani kiintolevylle dvd:n sijaan kun huomasin että dvd:t hajoavat aikaa myöten. Liimakerrokset irtoavat jopa 5 vuodessa. Olen löytänyt omasta dvd-kokoelmastani jo kymmeniä dvd:tä mitä en saa enää katsottua. Sanomattakin selvää että hävisi into ostella dvd-levyjä kun huomasin etteivät ne säily. Parhaana vuotena (2008) ostin 290 dvd:tä, viime vuonna enää 21, eikä määrä siitä kasva ennenkuin saan ostettua filmit netistä HD laadulla ilman DRM-sontaa.

      • kakkelimies

      • lollollol
        kakkelimies kirjoitti:

        http://store.steampowered.com/

        ne laajentaa jossain vaiheessa muuhunki ku peleihin


    • Seppo

      Itselläni oli tällainen tilanne:

      Ostin Battlefield 1942:n joskus vuonna 2009. Asensin sen ja se toimi ihan hyvin, mutta koneeseeni tuli jokin vika, jostain tuntemattomasta paikasta niin, että kone jouduttiin palauttamaan "tehdastilaan" vuonna 2011, eli poistamaan kaikki ohjelmat, mitkä siihen on koskaan asennettu. Sen jälkeen, kun asensin ohjelmia uudelleen, niin BF1942:n levyssä oli naarmu, eikä se suostunut enää asentumaan. No latasin sen torrenttina ja nyt se toimii.

      Oliko laillista vai laitonta, koska olin kuitenkin laillisesti pelin ostanut.

      • Ehkä on laitonta

        Maassamme vallitsevan tekijänoikeussäännöksen mukaan kyseessä on uusi tallenne, josta tulee maksaa tekijänoikeusmaksut.

        Eli esim. tapauksessa jossa muunnat musiikki CD:n mp3 -tiedostoiksi, on kyseessä uusi tallenne.

        Se, että pitääkö pelistä maksaa tekijänoikeusmaksuja vai ei, saattaa tehdä toiminnan lailliseksi.

        Jos peliin siis liittyy jokin avainkoodi, aivan kuten WINDOWS -käyttöjärjestelmään, jota ilman peliä ei voi asentaa tai käyttää, niin tällöin pelin lataaminen on käytännössä sallittua koska voidaan osoittaa että olet maksanut vain oikeudesta asentaa ja käyttää tuotetta, siis lisenssitarrasta, etkä varsinaisesta asennusmediasta.


    • mt00

      Semmoista vaan että yli puolet musiikista,elokuvista,peleistä ja ohjelmista on jo piraattina ladattu elikkäs on turha ostaa kaupasta piraattituotteita kun niitä saa koneella ilmaiseksikin.

    • Maatzetze

      Jos olet ostanut pelin joka ei vaikka jostain syystä toimi useamman asennus kerran jälkeen. Sen jälkeen lataat pelin netistä ja se tämän jälkeen toimii niin minusta tämä on laillista, koska olen pelin ostanut jo kertaalleen.

    • kakkelimies

      Kiinnostaisi tietää että onko pelin lataaminen PC:lle laitonta jos omistat sen? Mulla on vanha 007 -peli jonka toinen levy (joka tarvitaan pelin asentamiseen) on rikki. Toinen levy, joka riittää pelin käynnistämiseen on tallessa.

      • kakkelimies

        ups en selannu noita ylempiä kommentteja. oho.


    • Pohdiskelen

      Itteäni kiinnostaa tietää mitä Suomen laki sanoo jos lataa (ja jakaa torrentin kautta) TV-sarjoja ja elokuvia joita ei Suomessa näytetä tai julkaista.

      Myöskin TV-sarjojen ja elokuvien nauhottaminen on laillista, mutta mikä tekee siitä laitonta jos niitä jakaa muille sillä nbe on jo näytetty ilmaiseksi TV:ssä. Tähän liitty varmasti ylen tv-lupamaksu, mutta entä ilmaiskanavat.

    • Puh Nal

      Mielenkiintoista tuo tekijänoikeuslaki kun sinä et saisi ladata tai kopioda artistin musiikkia, mutta artisti saa laittomasti ladata sinua ja musiikkiasi. Tilanne tavallisella työpaikalla on täysin eri. Voimme ja meiltä odotetaan, että lataamme työnantajan käytäntöjä, mutta me veloitamme siitä paikalla käymisestä ja tekemisestä oikeastaan se mitä suostutaan maksamaan, mutta sen käytännön omistaa työnantaja, ei tekijä. Artisti siis varastaa ja omii jotain sellaista mitä hänelle ei kuulu, eikä siitä ole koskaan mitään maksanut. Meillä on suomessa myös käytäntö jonka mukaan rikoksesta jota tekohetkellä ei ole määritelty rangaistavaksi, niin ei voida jälkikäteenkään rangaista. Tämän lisäksi jokaisessa rikoksessa on vanhenemisajat. Montako laitonta tai maksamatonta kappaletta sinä löydät minulta? Onhan minulla 1 albumi ja muutama kappale musiikkia joihinka ei ole alkuperäiskansia, mutta ne on ladattu kauppiaan nettikaupasta ja niistä on maksettu.

    • ei laitonta

      Sanoisin, että ei siitä tarvitse huolissaan olla, että jos jostain netistä lataat vaikka kappaleita vain omaan käyttöön. Sitä ei kukaan vahdi eikä se ole rangaistava teko. Jakaminen on taas ihan eri asia ja siitä voi saada isompiakin rangaistuksia. Ilmeisesti kuitenkin jos vaikka olet tehnyt jotain muuta minkä takia poliisi konettasi tutkisi ja sieltä löytisi kasapäin netistä ladattua musiikkia voisit joutua maksamaan niistä ehkä n.1e per kappale, mutta ei niitä latauksia tutkita tollai vaan. Että ihan rauhassa vaan ellet vertaisverkkoa käytä...

    • taistelujaska2

      Mihin voisi tehdä ilmoituksen ladatun tietokone pelin laittomasta jakamisesta ??`??????

    • warez1

      nykysin ne tuskin jaksaa ees noista välittää joku jalmari lataa uudenpelin ja pelaa himassaan eri JUTTU jos sulla on jaossa tyyliin 5-10 teratavua pelejä/musiikki yms. Niin niitä voi jo kiinnostaa. se että latailet sattunaisesti pelejä TUSKIN kiinnostaa ketään...

    • JokuJonneVaan

      Lähes kaikki peliyhtiöt pitävät kuitenkin sellaista kikka konepeleissä että pitää connect nettiin se peli vaikka origin että se käynnistyy/lataapeliin tarvittavat tiedostot sitä paitsi onhan se aika shaibaa pelailla jotain codia ilman multiplayer

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2834
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      527
      2676
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1865
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1817
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1738
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1302
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      89
      1135
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      60
      1119
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1102
    Aihe