Vauva selkä kaarella ja jäykkä

Ritu===

Vauvamme alkoi noin viiden kuukauden iässä vääntämään itseään kaarelle kuin jousipyssy. Hän teki myös ns siltaa selinmakuulla, eli pää ja kantapäät lattiassa, muutoin koko kroppa ilmassa. Tätä jousipyssyä tapahtui lähinnä vastustelutilanteissa, eli epämiellyttävissä jutuissa kuten ulkovaatteiden pukeminen, nukuttaminen tietyissä tilanteissa yms. Siltaa saattoi tehdä ihan huvikseen lattialla makoillen ja virnuillen samalla, ja lopulta keksi jopa lähteä liikkeelle tällä tyylillä. Aluksi naureskelimme koko asialle, mutta kun neuvolassa kiinnitettiin asiaan huomiota, huolestuttiin hieman.

Meidät ohjattiin fysioterapeutille, jolla olemme käyneet nyt kolme kuukautta ilman varsinaista tulosta. Vauvamme täyttää huomenna 9 kk. Olemme nyt menossa oma-aloitteisesti lastenlääkärille ja pyydämme lähetettä neurologille. Neuvolalääkäri ei ollut asiasta erityisen huolissaan kahdeksankuukautisneuvolassa. Lapsemme oppi juuri ryömimään, mutta ei tee sitä painonsiirroin, vaan vetää itseään kyynärpäillä eteenpäin jalkojen lähinnä raahautuessa perässä. Muita erityispiirteitä on mm heikkounisuus; päivällä nukkuu tasan 30min pätkissä, hankala nukuttaa. Yöt nukkuu kuitenkin aika hyvin ja pitkään 1930-0800 toki välillä heräillen. Hänellä on voimakas pyrkimys kääntyä koko ajan selältään vasemman kyljen kautta mahalleen, vaikka olisi puoliunessa jo. Sama ei päde oikeaan puoleen. Muutenkin makoilee mielellään vasemmalla kyljellään ja nojailee kyynärpäähän. Hän myös nukkuu kaariasennossa pää takakenossa. Tunkee hyvin voimakkaasti kaiken mahdollisen suuhun ja onkin tehnyt jo 8 hammasta aika tuskan kautta. Nyt tajusin myös, että lapsi ei vierasta ollenkaan, sekin kuulema voi olla huono merkki ja nämä kaikki yhteen laskettuan....hmmmmm. Alan olla todella huolissani.

Onko jollain kokemusta tällaisesta kaarellevääntäjästä ja tunnistatko myös muita luettelemiani piirteitä? Minkälaisia asioita neurologilla voi selvitä? Olen kyllä huolesta sekaisin jo nyt, mutta silti haluaisin kuulla kokemuksia aiheesta.

5

2625

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Huuh

   Meillä on hieman yli 4kk ikäinen vauva, joka vaikuttaa ihan samanlaiselta kuin teidän vauvanne nukkumisasentoa myöten. Tietenkään meillä ei vielä ryömitä eikä vierastaminen ole vielä ajankohtaista. Noiden "oireiden" perusteella en kuitenkaan vielä olisi huolissani. Tuntuu siltä että neuvolassa on hieman ylireagoitu ja säikäytetty ihan turhaan. Minkä ihmeen takia neuvolassa niin kiinnitettiin huomiota tuohon kaarelle menemiseen? Perusteltiinko sitä jotenkin?

   • Ritu===

    Hakeuduin ylimääräiselle neuvolakäynnille, kun lapsi alkoi (silloin viiden kk:n iässä) mielestäni yhtäkkisesti olemaan tosi itkuinen ja nukuttaminen päiväunille alkoi olla täyttä helvettiä. Itki, väänsi itteään kaarelle heti kun pantiin vaakatasoon ja haroi satunnaisesti korvaansa. Aloimme miettimään korvatulehduksen riskiä, ja halusin poistaa sen. Muutoin olimme aika varmoja, että johtuu hampaiden puhkeamisesta. Tässä yhteydessä neuvolassa sitten kiinnitettiin huomiota tähän kaarellevetoon, ja ohjattiin fysioterapiaan. Kuulema tämä kaarelleveto on vauvalle ei-tahdonalaista ja tekee olon hankalaksi. No en yhtään epäile, se tekee hoitamisenkin hankalaksi kun toinen jäykistelee!

    Fysioterapeuttti antoi ymmärtää että lapsemme on vähintään kummajainen ja täysin epänormaali, tämä siis ensimmäisellä käyntikerralla. Hän otti esille lastenneurologille hakeutumisen jo silloin, mutta yllättäen ei enää seuraavalla käynnillä ollutkaan sitä mieltä. Hän ei kuitenkaan osannut mielestämme selvittää lapsen tilaa tarpeeksi ja puhui muutenkin epämääräisiä, joten päätimme itse hakeutua lääkäriin. Neuvolalääkärimme tutki pojan ja totesi, ettei hänen mielestään ole mitään neurologista syytä jäykistelylle, vaan ylijäntevyys. Taas kului aikaa ja tuloksettomia fysiokäyntejä, joissa jumppari itketti lasta ja moitti ja kauhisteli lähes kaikkea. Saimme siitä vihdoin tarpeeksemme, ja nyt olemme hakeutumassa neurologisiin tutkimuksiin että loppuisi tämä epämääräinen vehtaaminen. Menemme jatkossa myös jonnekin toiselle jumpparille, toivottavasti keskussairaalan omalle, ehkä asiantuntevammalle kuin tämä edellinen. Haluamme joka tapauksessa nyt asiaan selvyyden.


  • kokemuksia.

   Meillä vauva oli pienenä ylijäntevä ja jatkuvasti väänsi itseään kaarelle ja käsiä/olkapäitä taaksepäin. Jumpattiin aktiivisesti (joka päivä) ja kiinnitettiin huomiota vauvan käsittelyyn ja sylittelyasentoihin ja pikkuhiljaa (kuukausia meni) olkapäiden ja käsien asento siirtyi takapainotteisesta normaaliksi. Samalla myös kaarelleveto katosi. Meillä ainakin tuo oli korjattavissa. Vaatii vain kovasti harjoittelua.

   Siltaa tekee meilläkin selinmakuulla (aloitti/oppi tuon ehkä n. 8kk iässä). Meillä alussa ryömittiin kuvaamallasi tavalla. Viikossa - kahdessa alkoi sitten jalkojakin käyttään aktiivisesti (vuorovedoin).

   Päiväunia meillä on oikeastaan aina nukuttu pätkissä, joskus nukkuu tunnin tai pari. Ja välissä on vaikeuksia nukahtamisen kanssa, vaikka väsy on. Öisin nukkuu n. 10 h (heräilee muutaman kerran). Kääntyilee tai pyrkii kylkiasentoon unissaan ja nimenomaan vasemmalle kyljelle. Usein nukkuukin vasemmalla kyljellä, oikealla ei oikeastaan koskaan. Muistan lukeneeni, että vasen kylki on ruuansulatuksellisesti ja vatsan olotilan parempi kylki nukkua. Ehkä vauva siksi hakeutuu vasemmalle kyljelle...

   Suuhun menee kaikki, on mennyt 3kk iästä. Hampaita alkoi puskemaan joskus 6-7kk iässä.

   Meillä ei enää oikeastaan vierasta, mutta vierasti kyllä jossain vaiheessa. Ei koskaan ole ollut mitään pahaa vierastamista.

   En olisi sinuna kovin huolissaan, koska nuo asiat joita mainitsit ovat kaikki yksilöllisiä piirteitä (vierastaminen, nukkuminen, ryömimistyyli, jne.)

   Ja kaarelle veto voi olla ihan puhtaasti vain opittu väärä asento. Taustalla voi toki olla jotain muutakin, esim. refluksivaiva (selittäisi myös huonot unet).

  • -tintti-

   kirjoitteletko kuulumisia, kun olette käyneet lääkärillä tai neurologilla. Meilläkin on kyseisiä piirteitä, mutta neuvolassa ei ole oltu huolissaan. Mutta nyt alkoi itseä vähän mietityttään. Vauva on lähes samanikäinen kuin teillä.

  • vauvavauva

   Hei,

   selvisikö lopulta, että mistä on kyse? Meidän vauvamme tekee juuri samoin, vetää kaareelle, kierähtää aina saman kyljen kautta, hieroo korvaansa jne... Olis kiva kuulla. Kävimme lapin keskussairaalassa, mutta käynti ei johtanut mihinkään.

   JS

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   95
   3215
  2. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   316
   2718
  3. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   143
   2003
  4. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   417
   1502
  5. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   69
   1497
  6. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1423
  7. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   47
   1042
  8. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   49
   855
  9. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   58
   854
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   143
   823
  Aihe