Saako vaihtolavalaitteet tehdä itse?

Ford

Minulla on kevytkuorma-auto 3800kg kantavuudella, ja siihen tekisi mielei hankkia vaijerilaitteet päälle. Tarvitsisi kolmea lavaa vaihdella, ns.rahtilava nosturilla, umpikori ja autokuljetuksiin pidempi lavettilava.
Saako vaihtolavalaitteet tehdä itse omaan käyttöön? Harrastuksen piikkiin tuollaisen itse valmistaminen ei suuri operaatio olisi, autossa valmiiksi 4t kippi ja hydr.venttiilit ym tarpeet löytyisi omasta takaa. Mitä mahtaa viranomaiset sanoa? Valmiita on kyllä tarjolla, mutta ovat turhan raskaita ja kalliita.

6

3704

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laskelmia tarvitaan

      Valmistajalla ei ole väliä, mutta on paljon asioita jotka vaikeuttavat asiaa.
      Kuorma-auton päällirakenteen kiinnittäminen ajoneuvoon sekä itse laitteen lujuus on pystyttävä todistamaan päällirakennelaskelmalla. Muutoskatsastuksessa katsastustoimipaikka tarkastaa laskelman ja lähettää sen AKE:een säilytettäväksi.
      Päällirakennelaskelman tekijä vastaa täten allekirjoituksellaan suunnittelemastaan laitteesta. Vastuuta siis kertyy hänelle melkoisesti, sekä lujuuden, että muutoin koneen turvallisuudesta vastaavan direktiivin täyttymisestä. Lujuuslaskelman tekijän on oltava koulutukseltaan vähintään teknikkotasoa ts. osata tekninen lujuuslaskenta.

      Myös tehdastekoisen vaihtolavalaitteen kiinnitykseen kuorma-autoon on oltava päällirakennelaskelma, siis kiinnityksen osalta, eli apurungon ja runkokiinnityksen osalta. Myös hallintalaitteiden tuli täyttää yleiset konetekniset direktiivit.

      • Ford

        Tässä tapauksessa ei varmaan kelpaa akelle lähetettävä todistus, jossa omistaja vakuuttaa omalla allekirjoituksella rakenteen riittävän lujuuden ja ottaa siitä vastuun, kuten joissain väliseinämuutoksissa ja maanhantuotavien autojen katsastuksen kohdalla.


      • Laskelmia tarvitaan
        Ford kirjoitti:

        Tässä tapauksessa ei varmaan kelpaa akelle lähetettävä todistus, jossa omistaja vakuuttaa omalla allekirjoituksella rakenteen riittävän lujuuden ja ottaa siitä vastuun, kuten joissain väliseinämuutoksissa ja maanhantuotavien autojen katsastuksen kohdalla.

        On pystyttävä laskelmin osoittamaan asetuksessa määrätyt vähimmäislujuusvaatimukset.

        Vielä muutama vuosi sitten tilanne oli toinen näissäkin asioissa. Silloin katsastusmies voi todeta riittävän kiinnityksen silmämääräisesti arvioimalla. Nyt vaatimukset ovat AKE:n taholta koventuneet näissäkin päällirakennemuutosten muutoskatsastuksissa.


    • nääs...

      Vaikeeks taitaa mennä noiden katsastus viranomaisten takia, vaikkei itse laitteen rakentaminen sitä olisikaan. Mitenkähän vaihtoehtona "kiilatappi" kiinnitys. Riippuu tietenkin siitä kuinka paljon lavan vaihtoa on... ei korvaa vaihtolava laitetta mitenkään jos lavan vaihtoa päivittäin, tai sitten jos tarvitsee saada lava laskettua maahan. Elikkäs kipin sylinterin yläpäähän irrotettava tappi ja taka saranat sellaiset että autossa tapit joihin tulee lavan pohjassa olevat u- kiinnikkeet alassuin ja niiden alapäässä lukitus tapit. Lavaan jalat taakse ja etuosan sivuille. Kun kyse noin pienistä lavoista niin takapään saa ylös tunkilla tai sitten kipillä sitomalla lavan etu reuna auton runkoon(isommissa nostetaan peräpää telillä ja lasketaan sitten jalkojen varaan)

      • telipyörät

        ...aloittajalla, kun kertoo auton olevan "kevytkuorma-auto 3800 kg:n kantavuudella". Kannattaisiko lukea viesti ennen kuin siihen vastaa.


      • ïïïïïïï
        telipyörät kirjoitti:

        ...aloittajalla, kun kertoo auton olevan "kevytkuorma-auto 3800 kg:n kantavuudella". Kannattaisiko lukea viesti ennen kuin siihen vastaa.

        Jos nyt telipyörä itsekin lukisit nuo viestit niin huomaisit, ehkä, että ei kukaan ole aloittajan autossa (Ford) telinnostoa nähnyt.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1867
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1757
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1353
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      70
      1158
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      909
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      815
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      47
      795
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      769
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      755
    10. Mikä tekee kaivatustasi

      haluttavan?
      Ikävä
      45
      747
    Aihe