Tiesitkö tämän alatiesynnytyksistä?

....---

Yli 20 prosentilla alateitse synnyttäneistä naisista esiintyy piileviä peräaukon sulkijalihasvaurioita, ja puolella heistä esiintyy anaali-inkontinenssioireita, osoittaa Helsingin yliopistossa valmistunut
kirurgian erikoislääkäri Tarja Pintan väitöstutkimus. Piileviä sulkijalihasvaurioita esiintyy jopa 23 prosentilla
alatiesynnyttäjistä, ja noin puolella heistä on myös anaali-inkontinenssioireita.

Pintan tutkimuksen mukaan synnytyksen yhteydessä tehtyjen korjausleikkausten tulokset eivät olleet erityisen hyvät, sillä reilun vuoden kuluttua synnytyksestä 75 prosentilla näistä potilaista oli
edelleen sulkijalihasvaurio ja 61 prosentilla esiintyi lieviä anaali-inkontinenssioireita. Myöhemmin havaittuja, anaali-inkontinenssioireita aiheuttavia sulkijalihasvaurioita korjataan niin sanotulla myöhäisvaiheenkorjausleikkauksella. Pintan tutkimuksen mukaan kolmasosa näistä potilaista sai leikkauksesta huomattavaa helpotusta oireisiinsa, kolmasosa hyötyi leikkauksesta jonkin verran ja kolmasosa ei lainkaan.

http://savotta.helsinki.fi/halvi/tiedotus/lehti.nsf/e1e392ad852e72f5c225680000404fa8/93cf83bad76c9828c225700c001bafdf?OpenDocume...

145

6737

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .........

      No samaan hengenvetoon voisi mainita mitä kaikkea keisarinleikkauksesta aiheutuu (esim. riskit tuleville synnytyksille, istukan irtoamiset, kohdun repeämät jne. ). Itselläni 6 kk sektiosta ja kivutonta päivää ei ole. Virtsarakko vaurioitunut ja paljon kiinnikkeitä. Saa taistella jotta jotain hoitoa saisi. Nyt on vain käsketty odottaa. Farkkuja turha yrittää pukea päälle. Pissalla saa käydä n. 20 krt päivässä. Arpikin on kuin humalaisen vetämä. Kyllä mielummin ottaisin peräaukkovaivoja.

      • nannikene

        Että vastaaja heti kirpakasti näki ap:n viestin kannanottona sektioiden puolesta ja kiirehti heti tänne kertomaan sektion kauheudesta kohdallaan.

        Minusta tuo ap:n viesti oli mielenkiintoinen ja minulle ainakin uutta tietoa. Luin koko artikkelin ja päälimmäisenä siitä jäi mieleen se ettei asia ole yleisesti tiedossa ja sulkijalihasvaurion tunnistamiseen ja korjausleikkaukseen synnytyksen yhteydessä pitäisi Pintan mukaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.


      • Jajajaajaaa

        Minä olen menossa suunniteltuun sektioon ihan täysin alatiesynnytyspelon takia, ja olen oikein iloinen siitä! Mulle on aivan sama, miten kukaan sitä kommentoi/tulee kommentoimaan elämäni varrella, itsetuntoni on sen verran hyvä etten moisesta aio stressiä tai alemmuudentunnetta potea. Naisen kuuluu saada valita synnytystapansa. Minun kehoni, minun lapseni, minun pelkoni. Ihanaa, että sektiot on "keksitty"! Olen itse sektiolapsi ja oikein hyvin tokeni äitini aikoinaan myös.


      • T
        nannikene kirjoitti:

        Että vastaaja heti kirpakasti näki ap:n viestin kannanottona sektioiden puolesta ja kiirehti heti tänne kertomaan sektion kauheudesta kohdallaan.

        Minusta tuo ap:n viesti oli mielenkiintoinen ja minulle ainakin uutta tietoa. Luin koko artikkelin ja päälimmäisenä siitä jäi mieleen se ettei asia ole yleisesti tiedossa ja sulkijalihasvaurion tunnistamiseen ja korjausleikkaukseen synnytyksen yhteydessä pitäisi Pintan mukaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

        Eiköhän tuo ongelma (repeämät peräaukon suuntaan) johdu aikas paljon siitäkin, että käytetyimpiä synnytysasentoja on puoli-istuva-asento. Tällöin sikiön pään ulostullessa paine emättimen aukolle ei jakaannu tasaisesti vaan juurikin taakse päin. Tämäkin tieto löytyy varmasti tuosta tutkimuksesta.


      • Lapane
        nannikene kirjoitti:

        Että vastaaja heti kirpakasti näki ap:n viestin kannanottona sektioiden puolesta ja kiirehti heti tänne kertomaan sektion kauheudesta kohdallaan.

        Minusta tuo ap:n viesti oli mielenkiintoinen ja minulle ainakin uutta tietoa. Luin koko artikkelin ja päälimmäisenä siitä jäi mieleen se ettei asia ole yleisesti tiedossa ja sulkijalihasvaurion tunnistamiseen ja korjausleikkaukseen synnytyksen yhteydessä pitäisi Pintan mukaan kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.

        Omakohtaisesti olen kokenut sen, että piileviin vaurioihin ei ole helppoa saada hoitoa ainakaan ajoissa. Vaikka esikoinen syntyi mielestäni hyvinkin helposti eikä repeämisiä ollut ainakaan näkyvillä kaikki ei tuntunut olevan kohdallaan. Pidätyskykyni oli hyvin huono, mutta kun kaikki näytti olevan hyvin ja jälkitarkastuksessakin tuntui asiat olevan kunnossa, keskityin äitiyteen ja odotin ajan hoitavan asian. Hieman se auttoikin aikaan myöten, kunnes toisen syntymän jälkeen olin samassa tilanteessa. Nyt hoitaja kiinitti huomiota siihen että sulkijalihas oli oudon mallinen, se ei sulkeutunut renkaaksi. Aiemmin tullut repeytymä tai revähtymä oli katkaissut sen eikä ollut parantunut eheäksi.
        Nyt korjaus ei toisi hyvää tulosta joten elän sen kanssa että ainakin pierut tulevat vapaasti enkä lähde kotoa ellen ole käynyt vessassa ensin.


      • Vierailija112

        Pitkä aika kun olet tämän kirjoittanut, mutta miten sinulla huomattiin vaurio? Ja miten olet nykyään pärjännyt asian kanssa ? Onko vaivaa pystynyt kuntouttamaan mitenkään ilman kirurgiaa?


    • huymkm

      EI tämmöisiä linkkejä tänne! Täällä saa kertoa vain sektion riskeistä, ei alatiesynnytysten vaietuista kiusallisista vammoista!!! Pyydän ylläpitoa poistamaan tämän asiattomuuden!!! Alatiesynnytys on luonnollinen vaikka kakat ja pierut tulisivat sen jälkeen tahdosta riippumatta minne vain! Se voi mennä hyvinkin se synnytys ei kaikille noin käy!

      • buaaahhhh

        Totta huymkm turiset...... :DDDDDDD


    • ........

      Jeps, lähipiirissä on nämäkin ongelmat synnytyksen jälkeen tuttuja. Ja pysyvää sorttia kans, ei helpota kuukausien kuluessa.
      Onhan näitä paljon muitakin alatiesynnytyksestä aiheutuvia vaivoja, jotka loppuelämän ajan vaikeuttavat eloa ja olemista.

      Yhdellä ystävälläni korjausleikkauksenkin (pahat repeämät) jälkeen pierut tulevat aina emättimen puolelta, ja hänen tahtomattaan milloin sattuu. Ei kiva.

    • ÄippäRäippä

      Vähän oudolta kuulostaa. En pääse lukemaan juttua (kone ei päästä?) mutta tulee mieleen, että miten pieniä ongelmia siellä on sitten pidetty ongelmina. Meinaan nykynaiset kyllä puhuvat asioistaan, ja olen kuullut kyllä pissan lirahteluista (jonka yleensä saa hoidettua kuriin jumpalla tai kirurgilla) ja joistain muistakin vaivoista, mutta en näistä. Enkä usko, että peräaukko olisi mikään tabu: ummetuksesta jutellaan yms.

      Joten en nyt ihan tältä kuulemalta tuota usko. Tai siis en usko, että 10 prosentilla alatiesynnyttäneistä olisi mitään isompia ongelmia peräaukkonsa kanssa. Itse olen synnyttänyt kolme lasta alateitse eikä peräpukamia kummempia ongelmia ole ollut.

      Jotenkin tuntuu, että nykyään ei myönnetä - haluta myöntää - että synnytys on ihan normaali tapahtuma. Siitä selvittiin ennenkin, kun ei ollut mitään apua. Tai ei tietenkään aina selvitty, mutta moni selvisi. Nyt on niin paljon hoitoa ja hoivaa, ettei ongelmia kohta ole kuin synnyttäjien päissä.

      No tuo kuulostaa tylymmältä kuin oli tarkoitus, mutta eikö reippailla suomalaisilla nykynaisilla ole mitään itseluottamusta ja halua synnyttää? Palstat on täynnä valittajia ja pelkääjiä.

      Pelkääminen on luonnollista, varsinkin ensisynnyttäjälle, ehkä, mutta tämä kauhea kitinä ja vitinä. Tulee vikaa sinne ja tänne ja tätä ja sitä. Ei elämästä selviä hengissä. Ei lapsia saa neitsyenä.

      Minä rakastan lapsiani enkä luopuisi heistä mistään hinnasta. Kuten kaikki normaalit äidit, syöksyisin tuleen heidän puolestaan. Synnytykseni menivät ehkä jopa normaalia paremmin, mutta joka tapauksessa ne ovat olleet minulle tärkeitä ja rakkaita kokemuksia. Minä olen synnyttänyt kolme lasta. Se on elämäni hienoimpia kokemuksia. Olen hyvin kiitollinen siitä.

      • perhosen siivin

        Tuolla aikaisemmin joku oivasti ilmaisi ettei näitä alatiesynnytyksen ongelmia saa täällä julkisesti käsitellä. Ja jopas heti astui esiin kotipsykiatri, joka pystyy tuosta vain tyrmäämään Tarja Pinnan väitöskirjan asiasta ja toteaa, että nämä ongelmathan ovat synnyttäjän päässä. Loistavaa... buhaaaaah.

        Lisäksi ilmeisesti näistä Pinnan toteamista ongelmista kärsivät äidit eivät ole normaaleja äitejä, eivätkä kuten äippäräippä rakasta lapsiaan eivätkä syöksyisi tuleen heidän puolestaan- Vielä loistavampaa..... buhaaaah.

        Tosin Pinta toteaa, että nämä vauriot voidaan todeta ultraäänitutkimuksella eikä psykiatrin tutkimuksella.

        Ja vielä yksi iloinen toteamus. Äippäräipän mielestä ei anaali-inkotenssia ei voi esiintyä synnytysten jälkeen, koska hänellekään ei ole sellaista tullut. Aina paranee..... buhaaaaah.

        Eli summasummarum, vaietaan toki tälläiset asiat kuoliaaksi.

        Tässä nyt kuitenkin toinen linkki saamaan tutkimuksee, jos tuo eka ei toiminut

        http://notes.helsinki.fi/halvi/tiedotus/vanhatvaitokset.nsf/0/de971acd40d3eee4c22570e6002dce61?OpenDocument


      • näinpä!

        Hienoa että SINUN synnytyskokemuksesi on ollut tärkeä ja hienoin kokemus. Ota huomioon että kaikille se ei ole sitä. Väitätkö että kaikki sektiolla synnyttävät äidit ovat sinua huonompia äitejä, koska eivät ole synnyttäneet "normaalisti"*? Eiköhän jokainen sektioäitikin syöksyisi tuleen lastensa puolesta, tähän asiaan synnytystavalla ei ole mitään vaikutusta.

        Ja kuten edellinenkin kirjoittaja totesi, et voi yleistää, että kenelläkään muulla ei ole alatiesynnytyksestä tullut/ tule näitä ap:n mainitsemia ongelmia, jos niitä ei ole sinulle tullut. Aika itsekästä vetää johtopäätöksiä siitä, miten oma synnytys on mennyt. Kaikki synnytykset ovat erilaisia. Joillekin käy hyvin joillekin ei. Jotkut lähtevät synnyttämään ikäänkuin pelaten venäläistä rulettia; itselle ja lapselle käy joko hyvin tai huonosti. Itse en lastani ja itseäni riskeeraa yrittämällä alateitse, en missään nimessä halua lapselleni tulevan aivo- tai hermovaurioita (kyllä, näitä tulee vain alatiesynnytyksissä).

        Lisäksi haluan kysyä kaikilta sektioäitejä väheksyviltä naisilta; eikö naisten synnytyksistä aiheutuvilla ongelmilla todella ole mitään väliä? Onko ihan sama miten pahasti alatiesynnytyksissä voi käydä, kunhan lapsi on tullut sitä "oikeaa" kautta? Siis eikö äideillä ja heidän (mahdollisesti loppuelämän) kärsimyksillä ole mitään väliä? Ennen ei ollut vaihtoehtoja, oli synnytettävä alkeellisissa oloissa ilman puudutteita. Nyt onneksi on vaihtoehtoja. Suunniteltu sektio on turvallinen sekä äidille että lapselle!


      • söfkljaöls

        "En pääse lukemaan juttua (kone ei päästä?) mutta tulee mieleen, että miten pieniä ongelmia siellä on sitten pidetty ongelmina". Mielestäni pienikin ongelma on iso ongelma, jos kyseessä on niinkin ikävä paikka kuin peräsuoli!

        "Meinaan nykynaiset kyllä puhuvat asioistaan, ja olen kuullut kyllä pissan lirahteluista (jonka yleensä saa hoidettua kuriin jumpalla tai kirurgilla) ja joistain muistakin vaivoista, mutta en näistä. Enkä usko, että peräaukko olisi mikään tabu: ummetuksesta jutellaan yms." Mutta eihän nykyään ole lupa puhua alatiesynnytyksen ongelmista! Ja ilmeisesti heti kun niistä puhutaan tulee tällaisia väheksyviä vastauksia, että kenelläkään muulla ei voi olla ko. ongelmaa kun minulla ei ole.


      • .....
        näinpä! kirjoitti:

        Hienoa että SINUN synnytyskokemuksesi on ollut tärkeä ja hienoin kokemus. Ota huomioon että kaikille se ei ole sitä. Väitätkö että kaikki sektiolla synnyttävät äidit ovat sinua huonompia äitejä, koska eivät ole synnyttäneet "normaalisti"*? Eiköhän jokainen sektioäitikin syöksyisi tuleen lastensa puolesta, tähän asiaan synnytystavalla ei ole mitään vaikutusta.

        Ja kuten edellinenkin kirjoittaja totesi, et voi yleistää, että kenelläkään muulla ei ole alatiesynnytyksestä tullut/ tule näitä ap:n mainitsemia ongelmia, jos niitä ei ole sinulle tullut. Aika itsekästä vetää johtopäätöksiä siitä, miten oma synnytys on mennyt. Kaikki synnytykset ovat erilaisia. Joillekin käy hyvin joillekin ei. Jotkut lähtevät synnyttämään ikäänkuin pelaten venäläistä rulettia; itselle ja lapselle käy joko hyvin tai huonosti. Itse en lastani ja itseäni riskeeraa yrittämällä alateitse, en missään nimessä halua lapselleni tulevan aivo- tai hermovaurioita (kyllä, näitä tulee vain alatiesynnytyksissä).

        Lisäksi haluan kysyä kaikilta sektioäitejä väheksyviltä naisilta; eikö naisten synnytyksistä aiheutuvilla ongelmilla todella ole mitään väliä? Onko ihan sama miten pahasti alatiesynnytyksissä voi käydä, kunhan lapsi on tullut sitä "oikeaa" kautta? Siis eikö äideillä ja heidän (mahdollisesti loppuelämän) kärsimyksillä ole mitään väliä? Ennen ei ollut vaihtoehtoja, oli synnytettävä alkeellisissa oloissa ilman puudutteita. Nyt onneksi on vaihtoehtoja. Suunniteltu sektio on turvallinen sekä äidille että lapselle!

        Alatiesynnytys on kuitenkin turvallisin tapa synnyttää! Siitä ei pääse mihinkään.


      • -------------
        ..... kirjoitti:

        Alatiesynnytys on kuitenkin turvallisin tapa synnyttää! Siitä ei pääse mihinkään.

        Lapselle se (alatiesynnytys) on vaarallisempi kuin suunniteltu sektio! siitä ei pääse mihinkään.


      • kyllästynyt.

        ...että kun joku ottaa puheeksi asian, jossa selkeästi todetaan että 20% synnyttäneistä naisista kärsii sulkijalihasvaurioista, niin johan sieltä hyökätään sen oman ihanan kokemuksen kanssa vastaan, jopa epäillään koko väitöstä ja mainitaan tietysti (vaikkei se tähän millään tavalla liittynytkään, reps :D), että syöksyy tuleen lastensa takia. Vastaaja jopa aprikoi, onko otettu huomioon myös "liian lievät haitat", jotka hänen mielestään ilmeisesti kuuluvat naisen elämään. Eihän sitä äidiksi valmiita olla, jos ei pikkusen suostuta tinkimään elämänlaadusta ja jopa työurastaan (esim asiakaspalvelussa hallitsematon piereskeleminen ei käy päinsä missään tilanteessa).

        Miksi nykynaisilla pitäisi olla halu synnyttää SAMOIN KUIN SINÄ? Itse taas ihmettelen niitä, joilla on halu synnyttää sillä tavalla, en voi mitenkään käsittää. Makuja kun on monia. Toiset tykkää toiset ei, onneksi 2000-luvulla sektio on oikein miellyttävä ja turvallinen vaihtoehto Suomessa. Käytännössähän sen saa kuka vaan tarpeeksi haluaa.


        Sektion riskeistä, jopa ne jotka ovat 1%-0,06% luokkaa, kyllä huudetaan kyllästymiseen asti joka paikassa. Tästä ko tiedosta pitäisi tietysti vaieta, koska kyse on niin uskomattoman luonnollisesta asiasta, vaikka prosentit hieman korkeammat, 20% luokkaa.

        Minusta tuo ap:n esille ottama tieto on huolestuttava. Kuinka monelle tuosta on neuvolassa mahdettu kertoa?


      • ksjdälkfja
        ..... kirjoitti:

        Alatiesynnytys on kuitenkin turvallisin tapa synnyttää! Siitä ei pääse mihinkään.

        Lapselle alatiesynnytys on vaarallisempi. Sektiossahan kukaan lapsi ei voi saada aivovaurioita pitkittyneen hapenpuutteen seurauksena eikä erbin pareesia, koska lasta ei revitä väkivalloin reiästä, josta se ei välttämättä mahdu. Sektion riskeissä ei (valitettavasti) eritellä hätä- ja suunniteltuja sektioita. Hätäsektion riskit tulisi mielestäni laittaa alatiesynnytyksen riskeiksi, koska suunnitellussa sektiossahan hätäsektioon ei voi joutua toisin kuin alatiesynnytyksessä.


      • jhösdh
        ..... kirjoitti:

        Alatiesynnytys on kuitenkin turvallisin tapa synnyttää! Siitä ei pääse mihinkään.

        Kenelle alatiesynnytys on turvallisin tapa? Lapselle ei ainakaan (turha vedota astmoihin ja allergioihin joita tutkimuksen mukaan (muka) on enemmän sektiolla syntyneillä). Tuskin alatiesynnytys on äidillekään turvallinen, jos äiti todella kovasti sitä pelkää (pelkoahan sektionvastustajien on vaikea ymmärtää, vaikka se nimenomaan on luonnollinen reaktio). Alatiesynnytyksessä riskit kohdistuvat äitiin ja lapseen. Itse en missään nimessä suostu hyväksymään alatiesynnytyksen kammottavia riskejä, lapsen vammautumista ja itseni vammautumista. Vähän ymmärrystä muiltakin naisilta toisten naisten valintoja kohtaan. Te ette joudu kärsimään muiden naisten kivuista kuin omistanne, joten antakaa jokaisen naisen tehdä valintansa! Joka haluaa ottaa alatiesynnytyksen riskit saa mielestäni vapaasti ottaa ne, mutta itse en niin halua tehdä.


      • ösjdölj
        kyllästynyt. kirjoitti:

        ...että kun joku ottaa puheeksi asian, jossa selkeästi todetaan että 20% synnyttäneistä naisista kärsii sulkijalihasvaurioista, niin johan sieltä hyökätään sen oman ihanan kokemuksen kanssa vastaan, jopa epäillään koko väitöstä ja mainitaan tietysti (vaikkei se tähän millään tavalla liittynytkään, reps :D), että syöksyy tuleen lastensa takia. Vastaaja jopa aprikoi, onko otettu huomioon myös "liian lievät haitat", jotka hänen mielestään ilmeisesti kuuluvat naisen elämään. Eihän sitä äidiksi valmiita olla, jos ei pikkusen suostuta tinkimään elämänlaadusta ja jopa työurastaan (esim asiakaspalvelussa hallitsematon piereskeleminen ei käy päinsä missään tilanteessa).

        Miksi nykynaisilla pitäisi olla halu synnyttää SAMOIN KUIN SINÄ? Itse taas ihmettelen niitä, joilla on halu synnyttää sillä tavalla, en voi mitenkään käsittää. Makuja kun on monia. Toiset tykkää toiset ei, onneksi 2000-luvulla sektio on oikein miellyttävä ja turvallinen vaihtoehto Suomessa. Käytännössähän sen saa kuka vaan tarpeeksi haluaa.


        Sektion riskeistä, jopa ne jotka ovat 1%-0,06% luokkaa, kyllä huudetaan kyllästymiseen asti joka paikassa. Tästä ko tiedosta pitäisi tietysti vaieta, koska kyse on niin uskomattoman luonnollisesta asiasta, vaikka prosentit hieman korkeammat, 20% luokkaa.

        Minusta tuo ap:n esille ottama tieto on huolestuttava. Kuinka monelle tuosta on neuvolassa mahdettu kertoa?

        Valitettavasti näistä vakavista alatiesynnytyksen riskeistä ilmeisesti vaietaan. Synnyttäneille voi siis tulla ihan yllätyksenä että kävikin huonosti, vaikka neuvoloissa yms. sanottiin että toipuminen on nopeaa ja synnytys ihana kokemus.. Luultavasti naisten pitäisi olla vain tyytyväisiä siihen, että lapsen on saanut (palkinnonhan pitäisi olla kaiken sen arvoista). Mutta miten voi elää normaalia elämää tuollaisten vakavien vammojen kanssa? Miten voi liikkua ihmisten ilmoilla jos täytyy pelätä, että ei voi pidätellä kaasuja ja tarpeita? Miten voi säilyttää positiivisen asenteen ja olla mahdollisimman hyvä äiti lapselleen, kun oma elämä on mennyt pilalle? (Minusta lapsen saaminen ei riitä siihen, että elämä on hyvä, äidin pitää saada olla myös ihminen sen lisäksi että on äiti)


      • ÄippäRäippä
        kyllästynyt. kirjoitti:

        ...että kun joku ottaa puheeksi asian, jossa selkeästi todetaan että 20% synnyttäneistä naisista kärsii sulkijalihasvaurioista, niin johan sieltä hyökätään sen oman ihanan kokemuksen kanssa vastaan, jopa epäillään koko väitöstä ja mainitaan tietysti (vaikkei se tähän millään tavalla liittynytkään, reps :D), että syöksyy tuleen lastensa takia. Vastaaja jopa aprikoi, onko otettu huomioon myös "liian lievät haitat", jotka hänen mielestään ilmeisesti kuuluvat naisen elämään. Eihän sitä äidiksi valmiita olla, jos ei pikkusen suostuta tinkimään elämänlaadusta ja jopa työurastaan (esim asiakaspalvelussa hallitsematon piereskeleminen ei käy päinsä missään tilanteessa).

        Miksi nykynaisilla pitäisi olla halu synnyttää SAMOIN KUIN SINÄ? Itse taas ihmettelen niitä, joilla on halu synnyttää sillä tavalla, en voi mitenkään käsittää. Makuja kun on monia. Toiset tykkää toiset ei, onneksi 2000-luvulla sektio on oikein miellyttävä ja turvallinen vaihtoehto Suomessa. Käytännössähän sen saa kuka vaan tarpeeksi haluaa.


        Sektion riskeistä, jopa ne jotka ovat 1%-0,06% luokkaa, kyllä huudetaan kyllästymiseen asti joka paikassa. Tästä ko tiedosta pitäisi tietysti vaieta, koska kyse on niin uskomattoman luonnollisesta asiasta, vaikka prosentit hieman korkeammat, 20% luokkaa.

        Minusta tuo ap:n esille ottama tieto on huolestuttava. Kuinka monelle tuosta on neuvolassa mahdettu kertoa?

        ...kun tämä ei tästä miksikään muutu ja tätäkin on täällä intetty jo vuosikausia suuntaan ja toiseen, mutta:

        1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna.
        2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? Kyllä te tunnutte niitä riskejä ihan itse etsivän kaiken maailman väitöskirjoista.
        3. Pääsin nyt lukemaan tutkimuksen ja vaikuttaa juuri siltä kuin arvelin. Mitenkään tutkimusta väheksymättä - hyvähän se on että tiedetään ja tutkitaan tarkemmin tarpeen vaatiessa - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon.
        4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen.
        5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa
        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään.


      • ............

        .Tuskinpa kukaan snnyttänyt kärsii ummetuksesta vaan päin vastoin ongelmana (josta tutkimuksessakin puhutaan) on ulosteen ja virtsankarkailu, ja kaasujen tahaton päästely. Vaikka synnytyksessä ei suoraa vahinkoa tapahtuisikaan, suurin osa naisten pidätysvaikeuksista vaihdevuosien aikan johtuu alatieynnytyksien jättämistä piilevistä tai selvistä traumoista. Vaihdevuosien pidätyspulmat vähenisivät alle puoleen entisestään, jos kaikki saisivat lapsensa sektiolla.

        Ummetuksesta voidaan helpostikin nykyään puhua, ulosteen karkailusta tai tahattomasta pierujen päästämisestä ei niinkään. Näistä asioista ei sovi edes vitsailla, koska tällainen tilanne on valitettavasti monelle synnyttäneelle naiselle arkipäivää. Kokemusta on itsellä ja lähipiirissä.

        Vaurioiden korjailu kirurgilla on aina turhaa,, jos vaurio voitaisiin välttää alunperinkin. Ja korjausleikkauksesta toipumisessa on omatkin juttunsa ja leikkauksen jälkeen saattaa ilmaantua uusiakin ongelmia, eikä korjausleikkauksesta aina ole minkäänlaista hyötyä.

        Mutta kiva että sinun synnytyksesi ovat menneet hyvin.


      • voisentäs..
        ÄippäRäippä kirjoitti:

        ...kun tämä ei tästä miksikään muutu ja tätäkin on täällä intetty jo vuosikausia suuntaan ja toiseen, mutta:

        1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna.
        2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? Kyllä te tunnutte niitä riskejä ihan itse etsivän kaiken maailman väitöskirjoista.
        3. Pääsin nyt lukemaan tutkimuksen ja vaikuttaa juuri siltä kuin arvelin. Mitenkään tutkimusta väheksymättä - hyvähän se on että tiedetään ja tutkitaan tarkemmin tarpeen vaatiessa - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon.
        4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen.
        5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa
        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään.

        "1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna." -normaalisti mennyt alatiesynnytys maksaa noin 1500 euroa ja normaalisti mennyt sektio 2400 euroa. Alatiesynnytyksessä jos tarvitaan synnytyslääkäriä, hinta nousee jo pariin tonniin, lisäksi sektioon päättyvät alatiesynnytykset maksavat "rutosti" enemmän kuin suunniteltu sektio.

        Rahasta on turha kenenkään rutista, koska meidänkin verorahoilla maksetaan paljon sellaista, johon minä en senttiäkään haluaisi antaa (mamut, spurgut, nistit, elämäntapatyöttömät..). Rahaan vetoaminen alkaa olemaan tässä aiheessa jo vanha vitsi. Pieleen menneeseen alatisynnytykseen kun lisätään korjausleikkaukset, hinta nousee moninkertaiseksi suunniteltuun sektioon. Mitäs siihen sanot?



        "2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? "

        -Tosiasioista ei tulisi vaieta. Itse lähdin soitellen sotaan ja ennokkoluulottomasti synnyttämään. Seurauksena pahemman luokan elinikäiset vauriot lapselle ja minulle. Tällaisista mahdollisuuksista en tiennytkään ja olen loppuelämäni katkera siitä, ettei kukaan varoittanut minua. Minulla ei ollut aavistustakaan, että tallaista voi yleensä tapahtuakaan. Kyllä olisi halunnut kaiken tietää etukäteen. Paljolta pahalta olisin välttynyt tai ainakin olisin osannut varautua.

        "3. - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon."

        - 10 prosenttia tässä asiassa on takuuvarmasti vähättelyä. Suurin osa ongelmista jää piileväksi ja seuraukset näkyvät vasta vaihdevuosien tuodessa ongelmia.

        "4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen."

        -Syövällä ei ole mitään tekemistä synnytyksen kanssa. Ja vanhenemiseen liittyvän ryppyyntymisen kanssa voi helpommin elää kuin luirun kakan karkailussa loppuelämän ajan. Kiva löyhkätä paskalta koko ajan, muutkin sen haistavat. Kiva pelätä yskimistä julkisilla paikoilla...

        "5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa"

        - sektio ei suhteessa maksa juurikaan enemmän kuin alatiesynnytys, tosin köyhästä sekin saattaa tuntua kalliilta. Mitäs luulet korjausleikkausten ja hoitovirhekorvausten maksavan? Tai, että alatiesynnytyksestä siirrytään sektioon, jolloin hinta moninkertaistuu..?
        . Sektiossa riskit molemmille ovat yksiselitteisesti mitättömämmät. vakavat vauriot ovat hyvin harvinaisia, kun taas alatiesynnytyksessä varsinkin lapselle vakavat vauriot ovat yleisempiä. Samoin äidin kaikki alatieynnytykseen kuuluvat riskit voidaan välttää sektion avulla.
        - alatiesynnytykseen kuuluvat riskit voidaan nimenomaan välttää sektion avulla. Mikä tässä on vaikeaa ymmärtää. Juuri sen takia, että elämä on riskejä täynnä, eikö olisi vain fiksua välttää ne riskit, jotka vältettävissä ovat. Riittää, että riskeeraa terveytensä liikenteessä joka päivä, tarviiko sitä enää synnytyksessä riskeerata oman terveytensä lisäksi vielä lapsensakin terveyttä?


        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään

        - Tarviiko tuohon viimeiseen ristiriitaiseen kommenttin edess mitään vastata..? "Sektio on kun avioliitto ilman seksiä.." mistä ihmeestä moisen vertauskuvan repäisit? Perustelisitko väitettäsi hieman? Kauempaa haettua esimerkkiä kun saa hakea kissojen ja koirien avulla...


      • lkhgdr
        ksjdälkfja kirjoitti:

        Lapselle alatiesynnytys on vaarallisempi. Sektiossahan kukaan lapsi ei voi saada aivovaurioita pitkittyneen hapenpuutteen seurauksena eikä erbin pareesia, koska lasta ei revitä väkivalloin reiästä, josta se ei välttämättä mahdu. Sektion riskeissä ei (valitettavasti) eritellä hätä- ja suunniteltuja sektioita. Hätäsektion riskit tulisi mielestäni laittaa alatiesynnytyksen riskeiksi, koska suunnitellussa sektiossahan hätäsektioon ei voi joutua toisin kuin alatiesynnytyksessä.

        lapsi,joka ei mahdu sieltä reiästä, sitä ei revitä väkivalloin vaan tehdään sektio!


      • maasikamoosi

      • ksfdökj
        lkhgdr kirjoitti:

        lapsi,joka ei mahdu sieltä reiästä, sitä ei revitä väkivalloin vaan tehdään sektio!

        Jaa, no minkähän takia näitä erbin pareeseja sitten syntyy? Lapselta voidaan joutua murtamaan olkapää ihan vaan sen takia, että muuten se ei sieltä mahdu..


      • ödshökjf
        ÄippäRäippä kirjoitti:

        ...kun tämä ei tästä miksikään muutu ja tätäkin on täällä intetty jo vuosikausia suuntaan ja toiseen, mutta:

        1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna.
        2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? Kyllä te tunnutte niitä riskejä ihan itse etsivän kaiken maailman väitöskirjoista.
        3. Pääsin nyt lukemaan tutkimuksen ja vaikuttaa juuri siltä kuin arvelin. Mitenkään tutkimusta väheksymättä - hyvähän se on että tiedetään ja tutkitaan tarkemmin tarpeen vaatiessa - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon.
        4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen.
        5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa
        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään.

        Kukaan ei voi päättää mihin yhteiskunta niitä verorahoja käyttää. Vaikka osa rahoista käytettäisiinkin sektioihin, ei kukaan joutuisi silti maksamaan yhtään sen enempää veroja kuin nytkään. Joten miten se on kenenkään yksittäisen henkilön pussista pois?

        Muutenkin, on älytöntä sanoa, että sektion on paljon kalliimpi kuin alatiesynnytys. Alatiesynnytyksessä on aina varauduttava myös hätäsektion mahdollisuuteen. Joten jokaista alatiesynnyttäjää varten tarvitaan myös leikkaussalihenkilökuntaa, jos jokin meneekin synnytyksessä pieleen. Lisäksi alatiesynnytys voi aiheuttaa komplikaatioita, joita joudutaan myöhemmin korjailemaan, sekään ei ole ilmaista.

        Kyllä, elämä on täynnä riskejä. Halukkaat ottakoon alatiesynnytyksen kamalat riskit, minä en.

        "Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä.." Siis anteeksi mitä? Sektio voi pelastaa avioliiton, koska seksiä voi harrastaa ilman kipuja myös sen jälkeenkin. Alatiesynnytyksessä voi käydä niin huonosti, ettei nainen enää kykene harrastamaan seksiä samoin kuin ennen synnytystä.. Ja seksi todella on iso osa parisuhdetta, eikä sen pitäisi täysin loppua lapsen synnyttyä. Nainen on synnytyksen jälkeen myös nainen, vaimo ja yksilö, sen lisäksi että hän on äiti.

        Jos halutaan ajatella vain säästöjä, niin miksi useammat naiset sitten eivät synnytä kotonaan.. Koska onhan synnytys luonnollinen tapahtuma.. Miksi tarvitaan sairaaloita jos synnytykset ovat niin luonnollisia, ettei niissä (ilmeisesti) voi tapahtua mitään ongelmia?


      • rrrwwwnnn
        ............ kirjoitti:

        .Tuskinpa kukaan snnyttänyt kärsii ummetuksesta vaan päin vastoin ongelmana (josta tutkimuksessakin puhutaan) on ulosteen ja virtsankarkailu, ja kaasujen tahaton päästely. Vaikka synnytyksessä ei suoraa vahinkoa tapahtuisikaan, suurin osa naisten pidätysvaikeuksista vaihdevuosien aikan johtuu alatieynnytyksien jättämistä piilevistä tai selvistä traumoista. Vaihdevuosien pidätyspulmat vähenisivät alle puoleen entisestään, jos kaikki saisivat lapsensa sektiolla.

        Ummetuksesta voidaan helpostikin nykyään puhua, ulosteen karkailusta tai tahattomasta pierujen päästämisestä ei niinkään. Näistä asioista ei sovi edes vitsailla, koska tällainen tilanne on valitettavasti monelle synnyttäneelle naiselle arkipäivää. Kokemusta on itsellä ja lähipiirissä.

        Vaurioiden korjailu kirurgilla on aina turhaa,, jos vaurio voitaisiin välttää alunperinkin. Ja korjausleikkauksesta toipumisessa on omatkin juttunsa ja leikkauksen jälkeen saattaa ilmaantua uusiakin ongelmia, eikä korjausleikkauksesta aina ole minkäänlaista hyötyä.

        Mutta kiva että sinun synnytyksesi ovat menneet hyvin.

        hmm..mä nyt oon sitä mieltä että riippuu ihan ihmisestä tämäkin asia. Jos olisin saanut valita niin olisin sektion valinnut mutta siihen ei ollut mahdollisuutta niin synnytin alakautta. Paikat oli kyllä kamalan kipeät pitkän aikaa,kolmeen viikkoon en istunut tai kävellyt kunnolla.Toisaalta eihän läheskään kaikille noin käy.
        Tosiaan paikathan löystyy siinä niin ulosteen pidätys oli itsellä ainakin vaikeaa kuukauden verran:D lisäksi vessassa käynti pelotti kamalasti kun tuli niin isot repeämät.Onneksi oli ohimenevä vaiva..
        Ystävälle on tehty kolme sektiota,ei vaan yksinkertaisesti mahdu lapsi tulemaan kun on niin ahdas lantio. Ihan hyvin hän ainakin on toipunut leikkauksista ja odottaa tällä kertaa neljättä lastaan. Kyllähän siihen tiytysti riskejä liittyy enemmän kun on jo niin monesti leikattu.
        Mä en vaan ymmärrä miks siitä pitää vaahdota että alatiesynnytys on luonnollinen ja sektio "väärä tapa" saada lapsi. Eikö sitä lastakaan kukaan ajattele,jos tulee komplikaatio niin ettekö anna leikata? "Antaa vauvan vaikka kuolla kohtuun mutta alakautta se synnytetään" niinkö? Onhan se totta että lapsi on tarkoitettu syntymään alakautta mutta se ei vaan aina onnistu,syystä tai toisesta.Ei ketään pitäis syyllistää omasta valinnasta,se ei kenestäkään huonoa äitiä tee vaikka ei lasta "normaalisti" synnytä. Parempi se sektio on kun että jää kauheet traumat ja äiti masentuu eikä halua/jaksa hoitaa lastansa.


      • tosi ihmeissään
        ÄippäRäippä kirjoitti:

        ...kun tämä ei tästä miksikään muutu ja tätäkin on täällä intetty jo vuosikausia suuntaan ja toiseen, mutta:

        1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna.
        2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? Kyllä te tunnutte niitä riskejä ihan itse etsivän kaiken maailman väitöskirjoista.
        3. Pääsin nyt lukemaan tutkimuksen ja vaikuttaa juuri siltä kuin arvelin. Mitenkään tutkimusta väheksymättä - hyvähän se on että tiedetään ja tutkitaan tarkemmin tarpeen vaatiessa - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon.
        4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen.
        5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa
        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään.

        äippäräippä melskaat, jos sulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää?


      • kaiju
        ödshökjf kirjoitti:

        Kukaan ei voi päättää mihin yhteiskunta niitä verorahoja käyttää. Vaikka osa rahoista käytettäisiinkin sektioihin, ei kukaan joutuisi silti maksamaan yhtään sen enempää veroja kuin nytkään. Joten miten se on kenenkään yksittäisen henkilön pussista pois?

        Muutenkin, on älytöntä sanoa, että sektion on paljon kalliimpi kuin alatiesynnytys. Alatiesynnytyksessä on aina varauduttava myös hätäsektion mahdollisuuteen. Joten jokaista alatiesynnyttäjää varten tarvitaan myös leikkaussalihenkilökuntaa, jos jokin meneekin synnytyksessä pieleen. Lisäksi alatiesynnytys voi aiheuttaa komplikaatioita, joita joudutaan myöhemmin korjailemaan, sekään ei ole ilmaista.

        Kyllä, elämä on täynnä riskejä. Halukkaat ottakoon alatiesynnytyksen kamalat riskit, minä en.

        "Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä.." Siis anteeksi mitä? Sektio voi pelastaa avioliiton, koska seksiä voi harrastaa ilman kipuja myös sen jälkeenkin. Alatiesynnytyksessä voi käydä niin huonosti, ettei nainen enää kykene harrastamaan seksiä samoin kuin ennen synnytystä.. Ja seksi todella on iso osa parisuhdetta, eikä sen pitäisi täysin loppua lapsen synnyttyä. Nainen on synnytyksen jälkeen myös nainen, vaimo ja yksilö, sen lisäksi että hän on äiti.

        Jos halutaan ajatella vain säästöjä, niin miksi useammat naiset sitten eivät synnytä kotonaan.. Koska onhan synnytys luonnollinen tapahtuma.. Miksi tarvitaan sairaaloita jos synnytykset ovat niin luonnollisia, ettei niissä (ilmeisesti) voi tapahtua mitään ongelmia?

        Jos section seurauksena tulee paljon kiinikkeitä kudoksiin voi se seksi silloinkin olla kivuliasta, että se siitä avioliiton pelastamisesta.


      • MammaMinäkin
        ödshökjf kirjoitti:

        Kukaan ei voi päättää mihin yhteiskunta niitä verorahoja käyttää. Vaikka osa rahoista käytettäisiinkin sektioihin, ei kukaan joutuisi silti maksamaan yhtään sen enempää veroja kuin nytkään. Joten miten se on kenenkään yksittäisen henkilön pussista pois?

        Muutenkin, on älytöntä sanoa, että sektion on paljon kalliimpi kuin alatiesynnytys. Alatiesynnytyksessä on aina varauduttava myös hätäsektion mahdollisuuteen. Joten jokaista alatiesynnyttäjää varten tarvitaan myös leikkaussalihenkilökuntaa, jos jokin meneekin synnytyksessä pieleen. Lisäksi alatiesynnytys voi aiheuttaa komplikaatioita, joita joudutaan myöhemmin korjailemaan, sekään ei ole ilmaista.

        Kyllä, elämä on täynnä riskejä. Halukkaat ottakoon alatiesynnytyksen kamalat riskit, minä en.

        "Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä.." Siis anteeksi mitä? Sektio voi pelastaa avioliiton, koska seksiä voi harrastaa ilman kipuja myös sen jälkeenkin. Alatiesynnytyksessä voi käydä niin huonosti, ettei nainen enää kykene harrastamaan seksiä samoin kuin ennen synnytystä.. Ja seksi todella on iso osa parisuhdetta, eikä sen pitäisi täysin loppua lapsen synnyttyä. Nainen on synnytyksen jälkeen myös nainen, vaimo ja yksilö, sen lisäksi että hän on äiti.

        Jos halutaan ajatella vain säästöjä, niin miksi useammat naiset sitten eivät synnytä kotonaan.. Koska onhan synnytys luonnollinen tapahtuma.. Miksi tarvitaan sairaaloita jos synnytykset ovat niin luonnollisia, ettei niissä (ilmeisesti) voi tapahtua mitään ongelmia?

        " Kukaan ei voi päättää mihin yhteiskunta niitä verorahoja käyttää. "

        Joku sen nyt kuitenkin päättää. Oletko ihan pihalla Suomen poliittisesta systeemistä?

        Suomessa on tehty se päätös, että alatiesynnytystä pidetään ensisijaisena. Joku (jotkut) senkin päätöksen ovat tehneet eivätkä suinkaan ihan puhtaasti lääketieteellisin perustein. Raha puhuu. Se on politiikkaa sekin.

        Verorahat ovat sellainen asia, että niiden käytöstä meillä kaikilla saa - ja pitääkin - olla mielipiteitä.

        Miten niin se ei ole muilta pois? Jos sektio on euronkin kalliimpi, se euro on jostain muualta pois.

        Alatiesynnytys sujuu aina väliin yhdellä kätilöllä ja parissa tunnissa. Ilman puudutuksia se on taatusti sangen halpa vaihtoehto.


      • buhaaaah
        MammaMinäkin kirjoitti:

        " Kukaan ei voi päättää mihin yhteiskunta niitä verorahoja käyttää. "

        Joku sen nyt kuitenkin päättää. Oletko ihan pihalla Suomen poliittisesta systeemistä?

        Suomessa on tehty se päätös, että alatiesynnytystä pidetään ensisijaisena. Joku (jotkut) senkin päätöksen ovat tehneet eivätkä suinkaan ihan puhtaasti lääketieteellisin perustein. Raha puhuu. Se on politiikkaa sekin.

        Verorahat ovat sellainen asia, että niiden käytöstä meillä kaikilla saa - ja pitääkin - olla mielipiteitä.

        Miten niin se ei ole muilta pois? Jos sektio on euronkin kalliimpi, se euro on jostain muualta pois.

        Alatiesynnytys sujuu aina väliin yhdellä kätilöllä ja parissa tunnissa. Ilman puudutuksia se on taatusti sangen halpa vaihtoehto.

        Ehdotetaankos jookostakin kaikki ihan yhdessä, että synnytyksistä maksetaan tuon ajan perusteella, kipulääkkeet vain lisämaksusta. Ammeen käytöstä jätemaksu pois ihan jo ekologisista syistäkin. Hirveetä energian tuhlausta iso amme lämmintä vettä täynnä, myös suihkusta eri hinta.

        Tuollainen MammaMinänkin mainitsema yhden kätilön parin tunnin synnytys ilman puudutuksia olis tietysti halvin ja vaikka 20 h punnerrus epiduraalilla maksaiskin jo aikalailla synnyttäjälle enemmän. Näin verorahoja säästyisi. Ja.... hahaaaaa.... eiköhän synnyttäjät ihmeesti pysyisi, pois kallita synnytyssalitunteja kuluttamasta, kotonaan aina viime tinkaan asti?


      • buhaaaaah
        buhaaaah kirjoitti:

        Ehdotetaankos jookostakin kaikki ihan yhdessä, että synnytyksistä maksetaan tuon ajan perusteella, kipulääkkeet vain lisämaksusta. Ammeen käytöstä jätemaksu pois ihan jo ekologisista syistäkin. Hirveetä energian tuhlausta iso amme lämmintä vettä täynnä, myös suihkusta eri hinta.

        Tuollainen MammaMinänkin mainitsema yhden kätilön parin tunnin synnytys ilman puudutuksia olis tietysti halvin ja vaikka 20 h punnerrus epiduraalilla maksaiskin jo aikalailla synnyttäjälle enemmän. Näin verorahoja säästyisi. Ja.... hahaaaaa.... eiköhän synnyttäjät ihmeesti pysyisi, pois kallita synnytyssalitunteja kuluttamasta, kotonaan aina viime tinkaan asti?

        Siis ammeen käytöstä pitäisi maksaa erillinen jätemaksu jo ihan ekologisista syistäkin. Näin sen piti mennä... Mulla oli vaan niin hauskaa, että sormetkin sekosivat....


      • .......
        kaiju kirjoitti:

        Jos section seurauksena tulee paljon kiinikkeitä kudoksiin voi se seksi silloinkin olla kivuliasta, että se siitä avioliiton pelastamisesta.

        Aika kaukaa haettua vetoomus. Vatsan alueen kiinnikkeet harvoin kipuilevat siihen malliin, että se seksiin mitenkään vaikuttaisi. Pahempi se, jos on alapäässä kiristävä arpi ja pieruja pääsee vahingossa kesken leikkien.


      • K
        näinpä! kirjoitti:

        Hienoa että SINUN synnytyskokemuksesi on ollut tärkeä ja hienoin kokemus. Ota huomioon että kaikille se ei ole sitä. Väitätkö että kaikki sektiolla synnyttävät äidit ovat sinua huonompia äitejä, koska eivät ole synnyttäneet "normaalisti"*? Eiköhän jokainen sektioäitikin syöksyisi tuleen lastensa puolesta, tähän asiaan synnytystavalla ei ole mitään vaikutusta.

        Ja kuten edellinenkin kirjoittaja totesi, et voi yleistää, että kenelläkään muulla ei ole alatiesynnytyksestä tullut/ tule näitä ap:n mainitsemia ongelmia, jos niitä ei ole sinulle tullut. Aika itsekästä vetää johtopäätöksiä siitä, miten oma synnytys on mennyt. Kaikki synnytykset ovat erilaisia. Joillekin käy hyvin joillekin ei. Jotkut lähtevät synnyttämään ikäänkuin pelaten venäläistä rulettia; itselle ja lapselle käy joko hyvin tai huonosti. Itse en lastani ja itseäni riskeeraa yrittämällä alateitse, en missään nimessä halua lapselleni tulevan aivo- tai hermovaurioita (kyllä, näitä tulee vain alatiesynnytyksissä).

        Lisäksi haluan kysyä kaikilta sektioäitejä väheksyviltä naisilta; eikö naisten synnytyksistä aiheutuvilla ongelmilla todella ole mitään väliä? Onko ihan sama miten pahasti alatiesynnytyksissä voi käydä, kunhan lapsi on tullut sitä "oikeaa" kautta? Siis eikö äideillä ja heidän (mahdollisesti loppuelämän) kärsimyksillä ole mitään väliä? Ennen ei ollut vaihtoehtoja, oli synnytettävä alkeellisissa oloissa ilman puudutteita. Nyt onneksi on vaihtoehtoja. Suunniteltu sektio on turvallinen sekä äidille että lapselle!

        Oletteko ajatelleet, että nykyään vauvoille annetaan automaattisesti kaikki rokotteet, "vaikka niitä ilman on entisaikoina pärjätty" ja VAIKKA KULKUTAUDIT OVAT AIVAN LUONNOLLINEN ASIA. Tuskin kukaan haluaisi, että omat läheiset tai oma takapuoli jäävät rokottamatta tuollaisista syistä.

        Sama asia on sektion kohdalla, etenkin alatiesynnytyksen tultua todetuksi kovin vaaralliseksi ko. tapauksessa, sekä muussakin lääkärihoidossa: nykyisin voimme valita vaihtoehdoista turvallisimman tai sellaisen joka sisältää erilaisia riskejä (kuten äidin vatsan arven ongelmat) verrattuna kuolemanriskiin.


      • Äiffis
        maasikamoosi kirjoitti:

        Näitäkin sattuu....

        http://217.71.145.20/TRIPviewer/temp/eoa/TUNNISTE_eoah_2608_2001_su.html

        laitettu synnyttämään alateitse aivan liian suuri lapsi.
        Tähän voi itsekin vaikutta - raskaudenaikainen diabetes vaatii myös itsehoitoa. Näin voit vaikuttaa jonkin verran siihen, ratkeaako alapää ja vahingoittuuko lapsi.
        Muutenkin kohtuulliset syömiset ja liikunta pitää odottavan äidin hyvässä kunnossa, jolloin alatiesynnytyksen riskit pienenevät.
        Esim että h-hetkellä jaksaa olla mahdollisimman paljon pystyasennossa, nopeuttaa synnytystä ja ponnistusvaiheessa (jos vain mahdollista) pystyasento jakaa vauvan synnyttämää, alapäähän kohdistuvaa painetta tasaisemmin. Ennaltaehkäisten/pienentäen repeämiä.

        Hakekaa tietoa puoli-istuvasta asennosta synnyttäessä & epiduraalipuudutuksen vaikutuksesta synnytykseen. Kaikki mikä sitoo naisen sänkyyn ponnistamaan, lisää alatiesynnytyksen riskejä.
        Minulle kysymys ei siis ole sektio vai alatiesynnytys, vaan enemmänkin on kyse siitä millaisen alatiesynnytyksen voisin saada.
        Tiedän, tiedän, kaikkeen ei voi itse vaikuttaa ja voi olla että päädyn just siihen puoli-istuvan asentoon liikuntakyvyttömänä puudutteista, kuka tietää. Ja saan kaikki mahdolliset repeämät. Mutta uskon myös henkisen puoleen asioissa; jos korostan kaikkea sitä ajattelussani mikä voi mennä pieleen, asioilla on tapana kehittyä siihen suuntaan.


      • Nuutinen75
        voisentäs.. kirjoitti:

        "1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna." -normaalisti mennyt alatiesynnytys maksaa noin 1500 euroa ja normaalisti mennyt sektio 2400 euroa. Alatiesynnytyksessä jos tarvitaan synnytyslääkäriä, hinta nousee jo pariin tonniin, lisäksi sektioon päättyvät alatiesynnytykset maksavat "rutosti" enemmän kuin suunniteltu sektio.

        Rahasta on turha kenenkään rutista, koska meidänkin verorahoilla maksetaan paljon sellaista, johon minä en senttiäkään haluaisi antaa (mamut, spurgut, nistit, elämäntapatyöttömät..). Rahaan vetoaminen alkaa olemaan tässä aiheessa jo vanha vitsi. Pieleen menneeseen alatisynnytykseen kun lisätään korjausleikkaukset, hinta nousee moninkertaiseksi suunniteltuun sektioon. Mitäs siihen sanot?



        "2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? "

        -Tosiasioista ei tulisi vaieta. Itse lähdin soitellen sotaan ja ennokkoluulottomasti synnyttämään. Seurauksena pahemman luokan elinikäiset vauriot lapselle ja minulle. Tällaisista mahdollisuuksista en tiennytkään ja olen loppuelämäni katkera siitä, ettei kukaan varoittanut minua. Minulla ei ollut aavistustakaan, että tallaista voi yleensä tapahtuakaan. Kyllä olisi halunnut kaiken tietää etukäteen. Paljolta pahalta olisin välttynyt tai ainakin olisin osannut varautua.

        "3. - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon."

        - 10 prosenttia tässä asiassa on takuuvarmasti vähättelyä. Suurin osa ongelmista jää piileväksi ja seuraukset näkyvät vasta vaihdevuosien tuodessa ongelmia.

        "4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen."

        -Syövällä ei ole mitään tekemistä synnytyksen kanssa. Ja vanhenemiseen liittyvän ryppyyntymisen kanssa voi helpommin elää kuin luirun kakan karkailussa loppuelämän ajan. Kiva löyhkätä paskalta koko ajan, muutkin sen haistavat. Kiva pelätä yskimistä julkisilla paikoilla...

        "5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa"

        - sektio ei suhteessa maksa juurikaan enemmän kuin alatiesynnytys, tosin köyhästä sekin saattaa tuntua kalliilta. Mitäs luulet korjausleikkausten ja hoitovirhekorvausten maksavan? Tai, että alatiesynnytyksestä siirrytään sektioon, jolloin hinta moninkertaistuu..?
        . Sektiossa riskit molemmille ovat yksiselitteisesti mitättömämmät. vakavat vauriot ovat hyvin harvinaisia, kun taas alatiesynnytyksessä varsinkin lapselle vakavat vauriot ovat yleisempiä. Samoin äidin kaikki alatieynnytykseen kuuluvat riskit voidaan välttää sektion avulla.
        - alatiesynnytykseen kuuluvat riskit voidaan nimenomaan välttää sektion avulla. Mikä tässä on vaikeaa ymmärtää. Juuri sen takia, että elämä on riskejä täynnä, eikö olisi vain fiksua välttää ne riskit, jotka vältettävissä ovat. Riittää, että riskeeraa terveytensä liikenteessä joka päivä, tarviiko sitä enää synnytyksessä riskeerata oman terveytensä lisäksi vielä lapsensakin terveyttä?


        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään

        - Tarviiko tuohon viimeiseen ristiriitaiseen kommenttin edess mitään vastata..? "Sektio on kun avioliitto ilman seksiä.." mistä ihmeestä moisen vertauskuvan repäisit? Perustelisitko väitettäsi hieman? Kauempaa haettua esimerkkiä kun saa hakea kissojen ja koirien avulla...

        vauriot selittävtkin kantasi, ymmärrän hyvin katkeruutesi.
        Mutta lapsen elämässä ja vanhemmuudessa voi tulla monta muutakin odottamatonta, ikävää mutkaa matkaan. Mitä niille ajattelit tehdä?

        Olisit tietenkin voinut nähdä kristallipallosta tulevaisuuteen ja vaatia pelkosektion & olisit säästynyt juuri tältä. Ehkä jotain muuta olisi sitten mennyt pieleen. Työskentelen vakavasti sairaiden potilaiden ja heidän omaisten (usein vanhemmat) kanssa. Katkeruus ja jossittelu ovat kovin yleisiä. Jos olisin vaatinut sitä ja jos olisin tiennyt tätä. Eräs äiti mietti aivan tosissaan olisiko lapsensa sairaus ollut ennaltaehkäistävissä jos vanhemmat olisivat ostaneet tälle toivomansa lemmikkieläimen. Aivan. Elikkä elämässä on otettava se mitä eteen tulee. Jos kaikki lapset syntyisivät sektiolla, se ei valitettavasti poistaisi lapsen ja äitinsä terveyttä koskevia ongelmia. Aina olisi mahdollisuus asioiden pieleen menemiselle.
        Eksyn alkuperäisestä aiheesta, mutta oma katsantoni on että joku sektio vai alateitse synnyttäminen väittely on aivan turhaa. Asiat voi mennä persiilleen monin eri tavoin. Tai sujua loistavasti. Se, että sai terveen lapsen sektiolla, ei lohduta siinä kohtaa, kun kyseinen lapsi sairastuu syöpään, vakaviin mielenterveysongelmiin tai ajautuu päihdeongelmaiseksi.


      • huymkm
        ÄippäRäippä kirjoitti:

        ...kun tämä ei tästä miksikään muutu ja tätäkin on täällä intetty jo vuosikausia suuntaan ja toiseen, mutta:

        1. Sektio maksaa rutosti ns. normaalisynnytykseen verrattuna.
        2. Neuvola ei kerro riskeistä sen enempää kuin se pystyy kertomaan siitä onnestakaan, mitä lapsi mukanaan tuo. Pitäisikö neuvolan esitellä kaikki mahdolliset riskit ja pelotella kaikki sektioon? Kyllä te tunnutte niitä riskejä ihan itse etsivän kaiken maailman väitöskirjoista.
        3. Pääsin nyt lukemaan tutkimuksen ja vaikuttaa juuri siltä kuin arvelin. Mitenkään tutkimusta väheksymättä - hyvähän se on että tiedetään ja tutkitaan tarkemmin tarpeen vaatiessa - olen yhä sitä mieltä, että kyse ei ole 10 prosentin vammautumisesta. Ei tutkimustulos vaikuta oikein siltä, että 10 prosentilla alatiesynnyttäjistä jää vakava ongelma peräaukkoon.
        4. Vähäisiä muutoksia tähän ihmisen ruumiiseen tulee ajan myötä, synnytti tai ei. Se kuuluu vanhenemiseen ja lisäksi ovat vielä onnettomuudet ja sairaudet. Tiedättehän, jotkut saavat jopa syövän ja kuolevat siihen.
        5. Väite "minä en riskeeraa itseäni enkä lastani vaan vaadin sektion" on kolmella tavalla ongelmallinen:
        - se sektio maksaa ja Suomessa sen maksamme me muutkin
        - sektio ei ole yksiselitteisesti riskittömämpi
        - riskejä ei voi välttää; elämä on hyvin riskialtista hommaa
        6. Tarkoitukseni ei ollut - uskokaa tai älkää - itse asiassa ihannoida alatiesynnytystä sektiota parempana vaihtoehtona. Sinänsä (ellei oteta huomioon yhteiskunnan rahoja) minulle on aivan yhdentekevää miten kukin synnyttää. Mutta on sääli, että monet menevät vipuun ja kuvittelevat voittavansa jotain tappelemalla itselleen (lääketieteellisessä mielessä) turhan sektion. Synnyttäminen (kun sen saa tehdä itse) on usein (useimmiten?) hieno kokemus (naiselle ja miehelle). Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä... Mutta kukin tavallaan. Ja sitten on tietysti paljon sektioita, joihin on lääketieteellinen syy. En minä niitä ihmettele yhtään.

        "Sektio on kuin avioliitto ilman seksiä....." Ylivoimaisesti epätoivoisin alatiesynnyttäjän vastaveto! :DD

        *totaalinen repeäminen* jonka jälkeen, kun vihdoin naurultaan selviää *säälivin katse ikinä*

        Mahtaapi olla mieletön seksielämä teikäläisen avioliitossa, jos sitä voi edes kiertoteitse emätinsynnytykseen verrata. Yök, en halua tietää enempää.. *oksentaa*


        :DDDDDDDDDDD


      • voisentäs
        Nuutinen75 kirjoitti:

        vauriot selittävtkin kantasi, ymmärrän hyvin katkeruutesi.
        Mutta lapsen elämässä ja vanhemmuudessa voi tulla monta muutakin odottamatonta, ikävää mutkaa matkaan. Mitä niille ajattelit tehdä?

        Olisit tietenkin voinut nähdä kristallipallosta tulevaisuuteen ja vaatia pelkosektion & olisit säästynyt juuri tältä. Ehkä jotain muuta olisi sitten mennyt pieleen. Työskentelen vakavasti sairaiden potilaiden ja heidän omaisten (usein vanhemmat) kanssa. Katkeruus ja jossittelu ovat kovin yleisiä. Jos olisin vaatinut sitä ja jos olisin tiennyt tätä. Eräs äiti mietti aivan tosissaan olisiko lapsensa sairaus ollut ennaltaehkäistävissä jos vanhemmat olisivat ostaneet tälle toivomansa lemmikkieläimen. Aivan. Elikkä elämässä on otettava se mitä eteen tulee. Jos kaikki lapset syntyisivät sektiolla, se ei valitettavasti poistaisi lapsen ja äitinsä terveyttä koskevia ongelmia. Aina olisi mahdollisuus asioiden pieleen menemiselle.
        Eksyn alkuperäisestä aiheesta, mutta oma katsantoni on että joku sektio vai alateitse synnyttäminen väittely on aivan turhaa. Asiat voi mennä persiilleen monin eri tavoin. Tai sujua loistavasti. Se, että sai terveen lapsen sektiolla, ei lohduta siinä kohtaa, kun kyseinen lapsi sairastuu syöpään, vakaviin mielenterveysongelmiin tai ajautuu päihdeongelmaiseksi.

        Niin, pointti oli se, kuten kirjoitinkin, että jos jotkut riskit voi minimoida tai poistaa, eikö jokaisella tulisi olla oikeus tehdä niin? Maailmassa ja elämässä kun moni muukin asia voi menä pahasti pieleen, niin eikö olisi kohtuullista minimoida ne muut haitat?

        En tarkoita, että olisin automaattisesti valinnut sektion, jos olisin kaikesta mahdollisesta tiennyt, vaan ainoastaan sitä, että en olisi ollut niin järkyttynyt ja kauhuissani, jos olisin etukäteen tietänyt oikeasti, mitä kaikkea voikaa tapahtua. Olisin ennen kaikkea halunnut olla varautunut, koska nyt synnytys tuli todella kauheana järkytyksenä, kaikkine seurauksineen. Uskoin sokeasti lääkäreitä ja sukulaisiani kun he sanoivat vain, että "kyllähän se alapää on vähän hellänä sitten jonkin aikaa"... Juuri enempää en tiennyt synnytyksen mahdollisista riskeistä. Vasta esikoisen synnyttyä tutustuin tähän netin ihanuuteen, ja itse otin selvää kaikesta mahdollisesta. Ennen esikoisen syntymää en keskustelupalstoja selannut lainkaan, enkä muutakaan kuin sähköpostiani.

        Sektio tai informaatio ei toki poista kaikkia maailman pahuuksia,mutta ne tiedostaen, voi jokainen tehdä erilaisia valintoja ja poistaa/pienentää ainakin osaa riskeistä.


      • kaiju
        ksfdökj kirjoitti:

        Jaa, no minkähän takia näitä erbin pareeseja sitten syntyy? Lapselta voidaan joutua murtamaan olkapää ihan vaan sen takia, että muuten se ei sieltä mahdu..

        solisluu ! En ole ainakaan koskaan katkaissut olkapäätä.


      • ...---
        kaiju kirjoitti:

        solisluu ! En ole ainakaan koskaan katkaissut olkapäätä.

        On olkahermopunosvaurio. Synnytyksessä tullut olkahermopunosvaurio on hermovaurio, jossa olkahermopunoksen hermot ja/tai hermojuuret ovat vaurioituneet. Vain jotkut tai jopa kaikki yläraajan lihakset voivat olla halvaantuneita. Vamman laajuus riippuu hermojen vaurion vaikeusasteesta. Synnytyksessä tulleen olkahermopunosvaurion esiintyvyys on suomessa keskimäärin 3 tapausta 1000 syntynyttä lasta kohden. Vuosittain Suomessa syntyy 150-200 lasta, joilla diagnosoidaan Erbin pareesi. Tavallisimpia lisävammoja ovat yläraajan luiden (solisluu, olkaluu) murtumat ja sijoiltaan menot.


      • Nuutinen75
        voisentäs kirjoitti:

        Niin, pointti oli se, kuten kirjoitinkin, että jos jotkut riskit voi minimoida tai poistaa, eikö jokaisella tulisi olla oikeus tehdä niin? Maailmassa ja elämässä kun moni muukin asia voi menä pahasti pieleen, niin eikö olisi kohtuullista minimoida ne muut haitat?

        En tarkoita, että olisin automaattisesti valinnut sektion, jos olisin kaikesta mahdollisesta tiennyt, vaan ainoastaan sitä, että en olisi ollut niin järkyttynyt ja kauhuissani, jos olisin etukäteen tietänyt oikeasti, mitä kaikkea voikaa tapahtua. Olisin ennen kaikkea halunnut olla varautunut, koska nyt synnytys tuli todella kauheana järkytyksenä, kaikkine seurauksineen. Uskoin sokeasti lääkäreitä ja sukulaisiani kun he sanoivat vain, että "kyllähän se alapää on vähän hellänä sitten jonkin aikaa"... Juuri enempää en tiennyt synnytyksen mahdollisista riskeistä. Vasta esikoisen synnyttyä tutustuin tähän netin ihanuuteen, ja itse otin selvää kaikesta mahdollisesta. Ennen esikoisen syntymää en keskustelupalstoja selannut lainkaan, enkä muutakaan kuin sähköpostiani.

        Sektio tai informaatio ei toki poista kaikkia maailman pahuuksia,mutta ne tiedostaen, voi jokainen tehdä erilaisia valintoja ja poistaa/pienentää ainakin osaa riskeistä.

        että sinun olisi pitänyt tietää enemmän, jotta et olisi ollut niin kauhuissasi ja järkyttynyt...?
        Valitettavasti kaikkea ei voi vaan tietää.
        Ja toisaalta tietokin lisää tuskaa. Kuinka moni stressaa turhaan asiaa joka ei ikinä toteudu? Tai jos toteutuu, kärsi jo useita kuukausia aiemmin kuin olisi "tarpeen". Olisitko mieluummin halunnut olla kauhuissasi ja järkyttynyt jo raskauden alusta saakka?

        Kysyt eikö olisi kohtuullista minimoida ne muut haitat, ne jotka olisi minimoitavissa tai poistettavissa. Meitä on moneen junaan eli omakohtaisesti en usko että meillä itsekullakin olisi riskejä tietty määrä, ja oikein pelaamalla voisimme saavuttaa menestystä poistamalla osan niistä. Riskiä vähentäessäni voin jopa tehdä valinnan, joka altistaa minut tai lapseni toiselle riskille, tajuamatta tätä. Ainakin oma elämäni on tehnyt minut tietyssä mielessä kohtalouskovaiseksi. Sillä mennään mitä saadaan. Tottakai asioihin voi itse vaikuttaa myös, mutta se ei poista sitä riskiä että joudun olemaan kauhuissani ja järkyttynyt.


      • kaiju
        ...--- kirjoitti:

        On olkahermopunosvaurio. Synnytyksessä tullut olkahermopunosvaurio on hermovaurio, jossa olkahermopunoksen hermot ja/tai hermojuuret ovat vaurioituneet. Vain jotkut tai jopa kaikki yläraajan lihakset voivat olla halvaantuneita. Vamman laajuus riippuu hermojen vaurion vaikeusasteesta. Synnytyksessä tulleen olkahermopunosvaurion esiintyvyys on suomessa keskimäärin 3 tapausta 1000 syntynyttä lasta kohden. Vuosittain Suomessa syntyy 150-200 lasta, joilla diagnosoidaan Erbin pareesi. Tavallisimpia lisävammoja ovat yläraajan luiden (solisluu, olkaluu) murtumat ja sijoiltaan menot.

        mikä on Erbin pareesi. Kukaan ei siltikään pääse katkaisemaan olkapäätä vaan se vammautuu muusta syystä. Ja ks. vamma syntyy lihasten voimakkaasta venytyksestä joka syntyy hartioiden ulosautossa, kun hartiat ovat ns.tiukat. Hartiat voivat ollaa tiukat vaikka lapsi ei ole edes mainittavan iso ja toistepäin, isokin vauva voi syntyä helposti.


      • jhflkdsjh
        MammaMinäkin kirjoitti:

        " Kukaan ei voi päättää mihin yhteiskunta niitä verorahoja käyttää. "

        Joku sen nyt kuitenkin päättää. Oletko ihan pihalla Suomen poliittisesta systeemistä?

        Suomessa on tehty se päätös, että alatiesynnytystä pidetään ensisijaisena. Joku (jotkut) senkin päätöksen ovat tehneet eivätkä suinkaan ihan puhtaasti lääketieteellisin perustein. Raha puhuu. Se on politiikkaa sekin.

        Verorahat ovat sellainen asia, että niiden käytöstä meillä kaikilla saa - ja pitääkin - olla mielipiteitä.

        Miten niin se ei ole muilta pois? Jos sektio on euronkin kalliimpi, se euro on jostain muualta pois.

        Alatiesynnytys sujuu aina väliin yhdellä kätilöllä ja parissa tunnissa. Ilman puudutuksia se on taatusti sangen halpa vaihtoehto.

        No tottakai joku sen päättää mihin ne rahat käytetään, mutta ei kukaan meistä tavallisista kansalaisista! Minä maksan tälläkin hetkellä pienistä tuloistani mm. maahanmuuttajien, juoppojen yms. elatusta ja jopa osallistun sinunkin lapsiesi koulu- ja päiväkotimaksuihin ja lapsilisiin. En silti maksaisi niitä yhtään sen enempää, vaikka osa kaikkien yhteisesti maksamista verovaroista käytettäisiin johonkin fiksumpaan kuin juoppojen ja muiden loisien elättämiseen. Tällä fiksummalla kohteella tarkoitan tietenkin sitä, että nainen voisi halutessaan valita myös toisen synnytystavan eli sektion, ja yhteiskunta maksaisi sen jokaiselle sen haluavalle.

        Alatiesynnytyksissä on edelleenkin oltava aina valmius sektioon. Joten sekin maksaa. Kotonakin voi toki synnyttää, jos on niin tärkeää säästää verorahoja..

        Myös pelkopolit maksavat. Sektiovastaiset eivät ymmärrä synnytyspelkoa, vaikka se on joillekin täyttä totta. Pelkopolien tärkein tehtävä tuntuu kuitenkin olevan vain kaikkien pelkäävien käännyttäminen alatiesynnytykseen. Halvemmaksi tulisi varmasti se, että jokainen saisi alusta pitäen päättää synnytystapansa, eikä tarvitsisi juosta pelkopoleilla vaatimassa leikkausta.


      • ........
        kaiju kirjoitti:

        mikä on Erbin pareesi. Kukaan ei siltikään pääse katkaisemaan olkapäätä vaan se vammautuu muusta syystä. Ja ks. vamma syntyy lihasten voimakkaasta venytyksestä joka syntyy hartioiden ulosautossa, kun hartiat ovat ns.tiukat. Hartiat voivat ollaa tiukat vaikka lapsi ei ole edes mainittavan iso ja toistepäin, isokin vauva voi syntyä helposti.

        Tiesithän myös, että isompaa vauvaa ulosautettaessa joskus joudutaan tahallaan murtamaan myös äidin häntäluu tai jopa häpyluu? Ja nehän voivat murtua synnytyksen aikana myös itsekseen.. Ja tosiaan sen vauvankin solisluu voi helpostikin murtua tai sitten murretaan "tahallaan"... nimimerkillä kokemusta on...


      • omenan puraisu
        Nuutinen75 kirjoitti:

        että sinun olisi pitänyt tietää enemmän, jotta et olisi ollut niin kauhuissasi ja järkyttynyt...?
        Valitettavasti kaikkea ei voi vaan tietää.
        Ja toisaalta tietokin lisää tuskaa. Kuinka moni stressaa turhaan asiaa joka ei ikinä toteudu? Tai jos toteutuu, kärsi jo useita kuukausia aiemmin kuin olisi "tarpeen". Olisitko mieluummin halunnut olla kauhuissasi ja järkyttynyt jo raskauden alusta saakka?

        Kysyt eikö olisi kohtuullista minimoida ne muut haitat, ne jotka olisi minimoitavissa tai poistettavissa. Meitä on moneen junaan eli omakohtaisesti en usko että meillä itsekullakin olisi riskejä tietty määrä, ja oikein pelaamalla voisimme saavuttaa menestystä poistamalla osan niistä. Riskiä vähentäessäni voin jopa tehdä valinnan, joka altistaa minut tai lapseni toiselle riskille, tajuamatta tätä. Ainakin oma elämäni on tehnyt minut tietyssä mielessä kohtalouskovaiseksi. Sillä mennään mitä saadaan. Tottakai asioihin voi itse vaikuttaa myös, mutta se ei poista sitä riskiä että joudun olemaan kauhuissani ja järkyttynyt.

        tässä asiassa se, että kyllä meille aikuisille ihmisille pitää kertoa ihan rehellisesti ja reilusti asioista. On todella naisten aliarvioimista ajatella, että ei kannata kertoa riskeistä etteivät raukat ala pelkäämään. Näinkö holhottaviksi me naiset vieläkin suostutaa 2010-luvulla?


      • nxcbxnxbvn

        no ihan samaa mieltä olen. hirvee trendi nykyään että synnytyksen pitäs olla kivuton tai sitten vaaditaan sektiota "pelon" takia. Outoa. kyllä se pentu sieltä ulos tulee pelkäsi sitä tai ei!


      • jdsfölakjf
        nxcbxnxbvn kirjoitti:

        no ihan samaa mieltä olen. hirvee trendi nykyään että synnytyksen pitäs olla kivuton tai sitten vaaditaan sektiota "pelon" takia. Outoa. kyllä se pentu sieltä ulos tulee pelkäsi sitä tai ei!

        No minkä ihmeen takia synnytyksen pitäisi sattua? Onko siitä hyötyä lapselle tai äidille? Mahdollisimman kivuton synnytys kannustaa varmasti tekemään lisääkin lapsia ja muodostamaan hyvän suhteen vauvaan!

        Yleensäkin nykyään kaikki lääketieteelliset tapahtumat yms. pyritään tekemään kivuttomiksi, koska se on inhimillistä! Miksi pitäisi joutua kärsimään kun on olemassa vaihtoehtoja? Tuntuu, että asenne on se, että kaikissa muissa lääketieteellisissä toimenpiteissä ei pitäisi joutua kärsimään, mutta synnytyksessä on ihan sama, kuinka paljon nainen kärsii..!


      • zgjnxfhmxfhm
        jdsfölakjf kirjoitti:

        No minkä ihmeen takia synnytyksen pitäisi sattua? Onko siitä hyötyä lapselle tai äidille? Mahdollisimman kivuton synnytys kannustaa varmasti tekemään lisääkin lapsia ja muodostamaan hyvän suhteen vauvaan!

        Yleensäkin nykyään kaikki lääketieteelliset tapahtumat yms. pyritään tekemään kivuttomiksi, koska se on inhimillistä! Miksi pitäisi joutua kärsimään kun on olemassa vaihtoehtoja? Tuntuu, että asenne on se, että kaikissa muissa lääketieteellisissä toimenpiteissä ei pitäisi joutua kärsimään, mutta synnytyksessä on ihan sama, kuinka paljon nainen kärsii..!

        Ai minkä takia synnytyksen pitäisi sattua? no ei sen nyt välttämättä pitäskään mutta kun se nyt vaan sattuu niin parempi olis vaan hyväksyy se. Vittu mitä vininää! Ja sitten sanotaan että siinä voi alapää venyä ja sitten ei seksi tunnu niin hyvälle tai voi pissa karkailla tai jotain..tuleeko tää oikeesti yllätyksenä joillekkin taulapäille? Että eivät oo sitten miettineet miten raskaus ja synnytys verottaa naisen kroppaa ENNEN kun hankkiutuuvat raskaaks? Kannattas miettii asiat loppuun asti, ja jos tuntuu siltä että ei uskalla synnyttää niin kannattas sit ehkä ihan suosiolla jättää se touhu sellasille jotka siihen pystyy ja popsii niitä e-pillereitä lopun ikäänsä.

        Oikeesti! ei se synnyttäminen oo niinku joku inhottava puolipakollinen tehtävä josta voi luistella jos siltä tuntuu. Jos tahtoo lapsia, pitää olla valmis sitten elämään kaiken sen kanssa mitä sen lapsen tekeminen voi tuoda mukanaan. Raskausaikana nahka venyy ja paukkuu ja tulee arpia, synnytys voi pilata alapään ja mahdollisesti seksielämän, vauva voi olla sairas, vammanen, terve, kaunis, ruma.. se voi itkeä 24/7 ekan vuotensa, sillä voi olla autismi. Se voi olla maailman ihanin kullannuppu tai siitä voi kasvaa pedofiilinarkkari. Ihmiset kuvittelee vauva-arjen, raskauden ja kaiken niin vaaleenpunaseks että todellisuus unohtuu ja sitten ollaan ihmeissään ja masennutaan.

        En nyt täällä toitottele että pitäs olla negatiivinen mut PITÄÄ OLLA VALMIS KESTÄMÄÄN KAIKKI VAIKEUDET kun lapsia suunnittelee. Ei sillon voi enää itkee palstoilla että voi voi kun ei tää meijän mussukka nyt olekkaan yhtä ihana ku siskon vauva, sillon ollaan vanhempia ja vastuussa siitä nyytistä ja kaikesta mitä se mukanaan tuo.


      • Cocina
        zgjnxfhmxfhm kirjoitti:

        Ai minkä takia synnytyksen pitäisi sattua? no ei sen nyt välttämättä pitäskään mutta kun se nyt vaan sattuu niin parempi olis vaan hyväksyy se. Vittu mitä vininää! Ja sitten sanotaan että siinä voi alapää venyä ja sitten ei seksi tunnu niin hyvälle tai voi pissa karkailla tai jotain..tuleeko tää oikeesti yllätyksenä joillekkin taulapäille? Että eivät oo sitten miettineet miten raskaus ja synnytys verottaa naisen kroppaa ENNEN kun hankkiutuuvat raskaaks? Kannattas miettii asiat loppuun asti, ja jos tuntuu siltä että ei uskalla synnyttää niin kannattas sit ehkä ihan suosiolla jättää se touhu sellasille jotka siihen pystyy ja popsii niitä e-pillereitä lopun ikäänsä.

        Oikeesti! ei se synnyttäminen oo niinku joku inhottava puolipakollinen tehtävä josta voi luistella jos siltä tuntuu. Jos tahtoo lapsia, pitää olla valmis sitten elämään kaiken sen kanssa mitä sen lapsen tekeminen voi tuoda mukanaan. Raskausaikana nahka venyy ja paukkuu ja tulee arpia, synnytys voi pilata alapään ja mahdollisesti seksielämän, vauva voi olla sairas, vammanen, terve, kaunis, ruma.. se voi itkeä 24/7 ekan vuotensa, sillä voi olla autismi. Se voi olla maailman ihanin kullannuppu tai siitä voi kasvaa pedofiilinarkkari. Ihmiset kuvittelee vauva-arjen, raskauden ja kaiken niin vaaleenpunaseks että todellisuus unohtuu ja sitten ollaan ihmeissään ja masennutaan.

        En nyt täällä toitottele että pitäs olla negatiivinen mut PITÄÄ OLLA VALMIS KESTÄMÄÄN KAIKKI VAIKEUDET kun lapsia suunnittelee. Ei sillon voi enää itkee palstoilla että voi voi kun ei tää meijän mussukka nyt olekkaan yhtä ihana ku siskon vauva, sillon ollaan vanhempia ja vastuussa siitä nyytistä ja kaikesta mitä se mukanaan tuo.

        kun luin tekstiäsi hyvä zgjnxfhmxfhm. Aivan uskomatonta tekstiä. Ensinnäkin ei tarvitse huutaa, näkyy vähemmälläkin. Ajatuksesi on ilmeisesti, että äitiys on kärsimystä ja siihen on parempi vain ennalta sopeutua. Synnytyksen ei pitäisi sattua, mutta kun sattuu. niin parempi hyväksyä, kun tulee vammainen lapsi niin parempi vaan supeutua yms. Apua ei ilmeisesti saa hakea eikä sitä kannata pyytää. Siis synnytyksen ei tarvitse sattua, meillä on tosiaankin 2000-luvulla keinot siihen, että apua saa. Jos syntyy vammainen lapsi, niin monen moista apua ja kuntousta ja terapiaa on saatavilla. Mutta kirjoituksestasi ymmärsin, että apua ei kannata hakea, sillä nämä on vain ruusupunaisten unelmien romuttumista ja kohtaloonsa tulee tyytyä.

        Pitää käyttää niitä tietoja ja taitoja, joita jo on sekä samalla hakea uusia keinoja ongelmien ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi. Mutta näitä eikö pidä käyttää?

        Ajatuksesi ovat niin mustavalkoisia ja sinulta ilmeisesti puuttuu täydellinen myötätunto muita naisia kohtaan, että suorastaan olet melkein häpeäksi naiskunnalle.


      • sjfdakf
        zgjnxfhmxfhm kirjoitti:

        Ai minkä takia synnytyksen pitäisi sattua? no ei sen nyt välttämättä pitäskään mutta kun se nyt vaan sattuu niin parempi olis vaan hyväksyy se. Vittu mitä vininää! Ja sitten sanotaan että siinä voi alapää venyä ja sitten ei seksi tunnu niin hyvälle tai voi pissa karkailla tai jotain..tuleeko tää oikeesti yllätyksenä joillekkin taulapäille? Että eivät oo sitten miettineet miten raskaus ja synnytys verottaa naisen kroppaa ENNEN kun hankkiutuuvat raskaaks? Kannattas miettii asiat loppuun asti, ja jos tuntuu siltä että ei uskalla synnyttää niin kannattas sit ehkä ihan suosiolla jättää se touhu sellasille jotka siihen pystyy ja popsii niitä e-pillereitä lopun ikäänsä.

        Oikeesti! ei se synnyttäminen oo niinku joku inhottava puolipakollinen tehtävä josta voi luistella jos siltä tuntuu. Jos tahtoo lapsia, pitää olla valmis sitten elämään kaiken sen kanssa mitä sen lapsen tekeminen voi tuoda mukanaan. Raskausaikana nahka venyy ja paukkuu ja tulee arpia, synnytys voi pilata alapään ja mahdollisesti seksielämän, vauva voi olla sairas, vammanen, terve, kaunis, ruma.. se voi itkeä 24/7 ekan vuotensa, sillä voi olla autismi. Se voi olla maailman ihanin kullannuppu tai siitä voi kasvaa pedofiilinarkkari. Ihmiset kuvittelee vauva-arjen, raskauden ja kaiken niin vaaleenpunaseks että todellisuus unohtuu ja sitten ollaan ihmeissään ja masennutaan.

        En nyt täällä toitottele että pitäs olla negatiivinen mut PITÄÄ OLLA VALMIS KESTÄMÄÄN KAIKKI VAIKEUDET kun lapsia suunnittelee. Ei sillon voi enää itkee palstoilla että voi voi kun ei tää meijän mussukka nyt olekkaan yhtä ihana ku siskon vauva, sillon ollaan vanhempia ja vastuussa siitä nyytistä ja kaikesta mitä se mukanaan tuo.

        Synnytyksen ei tarvitse sattua, nyt elämme sentään 2000-luvulla! Keinoja on siihen, ettei sen tarvitse enää olla hirveää kärsimystä!

        En kuvittelekaan, että raskausaika tai vauva-aika olisi helppoa ja ihanaa aina! Synnytystapoja on onneksi kaksi, toinen niistä mielestäni inhimillisempi! Miksi synnytyksestäkin pitäisi tehdä kamala kärsimys. Millä tavalla se kärsimys synnytyksessä tekee paremman äidin?

        Olet aivan uskomattoman itsekäs, kun et ymmärrä toisten pelkoja. Ja en ymmärrä tuota naisten asennetta, että kaikkien pitäisi synnyttää samoin kuin itse. Miltä raamatun ajoilta tuokin "synnytyksen kuuluu sattua" on? Synnytyksen ei tarvitse sattua, siihen on keinot, millä se saadaan lähes kivuttomaksi, mutta valitettavasti tämä suomalaisten naisten kateus ja ties mikä ovat esteenä sille, että synnytyksistä ei tehdä positiivisia kokemuksia JOKAISELLE synnyttäjälle.


      • xfgjmxcfhmcvnm
        Cocina kirjoitti:

        kun luin tekstiäsi hyvä zgjnxfhmxfhm. Aivan uskomatonta tekstiä. Ensinnäkin ei tarvitse huutaa, näkyy vähemmälläkin. Ajatuksesi on ilmeisesti, että äitiys on kärsimystä ja siihen on parempi vain ennalta sopeutua. Synnytyksen ei pitäisi sattua, mutta kun sattuu. niin parempi hyväksyä, kun tulee vammainen lapsi niin parempi vaan supeutua yms. Apua ei ilmeisesti saa hakea eikä sitä kannata pyytää. Siis synnytyksen ei tarvitse sattua, meillä on tosiaankin 2000-luvulla keinot siihen, että apua saa. Jos syntyy vammainen lapsi, niin monen moista apua ja kuntousta ja terapiaa on saatavilla. Mutta kirjoituksestasi ymmärsin, että apua ei kannata hakea, sillä nämä on vain ruusupunaisten unelmien romuttumista ja kohtaloonsa tulee tyytyä.

        Pitää käyttää niitä tietoja ja taitoja, joita jo on sekä samalla hakea uusia keinoja ongelmien ehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi. Mutta näitä eikö pidä käyttää?

        Ajatuksesi ovat niin mustavalkoisia ja sinulta ilmeisesti puuttuu täydellinen myötätunto muita naisia kohtaan, että suorastaan olet melkein häpeäksi naiskunnalle.

        Ai oon häpeäks naiskunnalle? Enemmän häpeen selkärangattomien naisten puolesta jotka itkee kun synnytys pelottaa. Kyllä se varmaan kaikkia pelottaa, eikä siitä pelosta pääse koskaan yli jos sitä itse tapahtumaa ei kohtaa. Ja jos syntyis vammanen lapsi niin tietysti apua saa hakea ja ottaa vastaan, mistä ihmeestä löysit miun tekstistä sellasen kohan missä sanosin toisin?

        Ja kyllä, äitiys on kärsimystä. OSITTAIN. Se on myös maailman ihanin asia, voimaa antava, voimia vievä. Se koskee ja itkettää ja naurattaa ja ilahduttaa. Ja välillä myös satuttaa. Oon varmaan sitten aika vanhanaikanen ku ajattelen näin, mutta oon sitä mieltä että kun naisesta tulee äiti niin silloin hän on sitä ensisijaisesti. Äiti saa kärsiä, äiti saa synnyttää, äiti saa imettää, äiti saa mahdollisesti rupsahtaneet tissit tämän imetyksen takia... mutta sitä se vaan on kun olet äiti.

        Ja siihen kaikkeen kuuluu se synnytys. Ei sektio ole mikään synnytystapa, se on leikkaus. Jos siihen on pakko ryhtyä lääketieteellisistä syistä niin hyvä on, mutta pelkuruudesta siihen ei pitäs ryhtyy. Ei kukaan voi mennä siun puolesta ekana päivänä uuteen työpaikkaankaan jos tuntuu että pelottaa. Ei kukaan pitele itkevää lasta yöllä sylissä puolestas jos et ite jaksa. Se on siun tehtävä äitinä. Synnyttäminen on äidin tehtävä. Sillä sipuli. Häpeä puolestani minkä jaksat, teen saman siun puolesta. Miusta on aikuisuuden merkki että osaa kohdata pelkonsa ja vastuunsa kunnialla eikä itkemällä.


      • Cocina
        xfgjmxcfhmcvnm kirjoitti:

        Ai oon häpeäks naiskunnalle? Enemmän häpeen selkärangattomien naisten puolesta jotka itkee kun synnytys pelottaa. Kyllä se varmaan kaikkia pelottaa, eikä siitä pelosta pääse koskaan yli jos sitä itse tapahtumaa ei kohtaa. Ja jos syntyis vammanen lapsi niin tietysti apua saa hakea ja ottaa vastaan, mistä ihmeestä löysit miun tekstistä sellasen kohan missä sanosin toisin?

        Ja kyllä, äitiys on kärsimystä. OSITTAIN. Se on myös maailman ihanin asia, voimaa antava, voimia vievä. Se koskee ja itkettää ja naurattaa ja ilahduttaa. Ja välillä myös satuttaa. Oon varmaan sitten aika vanhanaikanen ku ajattelen näin, mutta oon sitä mieltä että kun naisesta tulee äiti niin silloin hän on sitä ensisijaisesti. Äiti saa kärsiä, äiti saa synnyttää, äiti saa imettää, äiti saa mahdollisesti rupsahtaneet tissit tämän imetyksen takia... mutta sitä se vaan on kun olet äiti.

        Ja siihen kaikkeen kuuluu se synnytys. Ei sektio ole mikään synnytystapa, se on leikkaus. Jos siihen on pakko ryhtyä lääketieteellisistä syistä niin hyvä on, mutta pelkuruudesta siihen ei pitäs ryhtyy. Ei kukaan voi mennä siun puolesta ekana päivänä uuteen työpaikkaankaan jos tuntuu että pelottaa. Ei kukaan pitele itkevää lasta yöllä sylissä puolestas jos et ite jaksa. Se on siun tehtävä äitinä. Synnyttäminen on äidin tehtävä. Sillä sipuli. Häpeä puolestani minkä jaksat, teen saman siun puolesta. Miusta on aikuisuuden merkki että osaa kohdata pelkonsa ja vastuunsa kunnialla eikä itkemällä.

        puolestasi tuon vuodatuksesi jälkeen. Mutta naurattaa samalla...


      • ösdfjöalk
        xfgjmxcfhmcvnm kirjoitti:

        Ai oon häpeäks naiskunnalle? Enemmän häpeen selkärangattomien naisten puolesta jotka itkee kun synnytys pelottaa. Kyllä se varmaan kaikkia pelottaa, eikä siitä pelosta pääse koskaan yli jos sitä itse tapahtumaa ei kohtaa. Ja jos syntyis vammanen lapsi niin tietysti apua saa hakea ja ottaa vastaan, mistä ihmeestä löysit miun tekstistä sellasen kohan missä sanosin toisin?

        Ja kyllä, äitiys on kärsimystä. OSITTAIN. Se on myös maailman ihanin asia, voimaa antava, voimia vievä. Se koskee ja itkettää ja naurattaa ja ilahduttaa. Ja välillä myös satuttaa. Oon varmaan sitten aika vanhanaikanen ku ajattelen näin, mutta oon sitä mieltä että kun naisesta tulee äiti niin silloin hän on sitä ensisijaisesti. Äiti saa kärsiä, äiti saa synnyttää, äiti saa imettää, äiti saa mahdollisesti rupsahtaneet tissit tämän imetyksen takia... mutta sitä se vaan on kun olet äiti.

        Ja siihen kaikkeen kuuluu se synnytys. Ei sektio ole mikään synnytystapa, se on leikkaus. Jos siihen on pakko ryhtyä lääketieteellisistä syistä niin hyvä on, mutta pelkuruudesta siihen ei pitäs ryhtyy. Ei kukaan voi mennä siun puolesta ekana päivänä uuteen työpaikkaankaan jos tuntuu että pelottaa. Ei kukaan pitele itkevää lasta yöllä sylissä puolestas jos et ite jaksa. Se on siun tehtävä äitinä. Synnyttäminen on äidin tehtävä. Sillä sipuli. Häpeä puolestani minkä jaksat, teen saman siun puolesta. Miusta on aikuisuuden merkki että osaa kohdata pelkonsa ja vastuunsa kunnialla eikä itkemällä.

        Tulen surulliseksi kun luen tällaisia tekstejä. Minkä takia nainen ei ymmärrä toisen naisen pelkoja? Synnytys on todella kivulias tapahtuma, vastaavaa eivät miehet joudu kokemaan. Isyyteen ei mielestäsi varmaankaan kuulu kärsimys? Minusta olen hyvä äiti lapsilleni, vaikka en kärsikään kohtuuttomasti synnyttäessäni heitä. Sektio on synnytystapa, sanot mitä sanot. Siinäkin lapsi syntyy tähän maailmaan, eri reittiä tosin.

        Minusta aikuisuuden merkki on se, että antaa toisille ihmisille vapauden tehdä omia valintoja, ilman että heitä pitää kritisoida siitä kun he valitsevat toisin kuin itse. Aikuisuutta ei ole se, että väittää keskustelupalstoilla olevansa muita naisia parempi, kun on osannut kohdata "pelkonsa" ja synnyttänyt alateitse.. Itse asiassa, minusta on varsin lapsellista ajatella, että muiden naisten täytyy myös synnyttää samoin kuin minun, vain koska olen itsekin joutunut niin tekemään. Eihän kukaan muu nainen saa kokea miellyttävää synnytystä siksi kun en itse kokenut..

        Synnytystavalla tuskin on mitään tekemistä esimerkiksi uuteen työpaikkaan menemisen kanssa tai muissakaan noista ontuvista vertauksistasi. Kyllä jokainen lapsia suunnitteleva tietää, että se tulee olemaan rankkaa! Synnytys kuitenkin on vain yksi osa lapsen saamisessa, mutta silti soisi sen olevan jokaiselle synnyttäjälle hyvä kokemus. Sinä koet äitiyden kärsimyksenä. Sitä sen ei minusta missään nimessä tulisi olla! Naisen ei tule kärsiä vain siksi, että sattuu nyt vaan syntyneen naiseksi.. Niin ajattelevat vain sellaiset tosiuskovaiset, jotka pitävät raamatun sanaa ehdottomana totena. Kaikki naiset siis joutuvat kärsimään koska eeva nyt vaan sattui syömään kiellettyä omenaa, niinkö? Naisen tulee kärsiä, koska harrasti paheellisia leikkejä?


      • Sektio-äippä.
        xfgjmxcfhmcvnm kirjoitti:

        Ai oon häpeäks naiskunnalle? Enemmän häpeen selkärangattomien naisten puolesta jotka itkee kun synnytys pelottaa. Kyllä se varmaan kaikkia pelottaa, eikä siitä pelosta pääse koskaan yli jos sitä itse tapahtumaa ei kohtaa. Ja jos syntyis vammanen lapsi niin tietysti apua saa hakea ja ottaa vastaan, mistä ihmeestä löysit miun tekstistä sellasen kohan missä sanosin toisin?

        Ja kyllä, äitiys on kärsimystä. OSITTAIN. Se on myös maailman ihanin asia, voimaa antava, voimia vievä. Se koskee ja itkettää ja naurattaa ja ilahduttaa. Ja välillä myös satuttaa. Oon varmaan sitten aika vanhanaikanen ku ajattelen näin, mutta oon sitä mieltä että kun naisesta tulee äiti niin silloin hän on sitä ensisijaisesti. Äiti saa kärsiä, äiti saa synnyttää, äiti saa imettää, äiti saa mahdollisesti rupsahtaneet tissit tämän imetyksen takia... mutta sitä se vaan on kun olet äiti.

        Ja siihen kaikkeen kuuluu se synnytys. Ei sektio ole mikään synnytystapa, se on leikkaus. Jos siihen on pakko ryhtyä lääketieteellisistä syistä niin hyvä on, mutta pelkuruudesta siihen ei pitäs ryhtyy. Ei kukaan voi mennä siun puolesta ekana päivänä uuteen työpaikkaankaan jos tuntuu että pelottaa. Ei kukaan pitele itkevää lasta yöllä sylissä puolestas jos et ite jaksa. Se on siun tehtävä äitinä. Synnyttäminen on äidin tehtävä. Sillä sipuli. Häpeä puolestani minkä jaksat, teen saman siun puolesta. Miusta on aikuisuuden merkki että osaa kohdata pelkonsa ja vastuunsa kunnialla eikä itkemällä.

        "Caesones"-hullu on palannut keskuuteemme. Päästää vihansa välillä valloilleen kunnes savustetaan ulos. Comebackkiin saattaa mennä kuukausiakin, mutta paluu on aina varma. Tämä tyyppi on mm sanonut, ettei caesones-lapsien olisi kuulunut koskaan syntyä, ja ettei heillä ole syntymäpäivää, vaan ottopäivä, koska heitä ei ole synnytetty vaan otettu ulos mahasta. Tämä tyyppi on todella pelottava juuri tämän sektiovihansa takia, itse en haluaisi nähdä livenä jos lapseni kanssa liikkeellä olisin...


      • MKNVOKIV
        ösdfjöalk kirjoitti:

        Tulen surulliseksi kun luen tällaisia tekstejä. Minkä takia nainen ei ymmärrä toisen naisen pelkoja? Synnytys on todella kivulias tapahtuma, vastaavaa eivät miehet joudu kokemaan. Isyyteen ei mielestäsi varmaankaan kuulu kärsimys? Minusta olen hyvä äiti lapsilleni, vaikka en kärsikään kohtuuttomasti synnyttäessäni heitä. Sektio on synnytystapa, sanot mitä sanot. Siinäkin lapsi syntyy tähän maailmaan, eri reittiä tosin.

        Minusta aikuisuuden merkki on se, että antaa toisille ihmisille vapauden tehdä omia valintoja, ilman että heitä pitää kritisoida siitä kun he valitsevat toisin kuin itse. Aikuisuutta ei ole se, että väittää keskustelupalstoilla olevansa muita naisia parempi, kun on osannut kohdata "pelkonsa" ja synnyttänyt alateitse.. Itse asiassa, minusta on varsin lapsellista ajatella, että muiden naisten täytyy myös synnyttää samoin kuin minun, vain koska olen itsekin joutunut niin tekemään. Eihän kukaan muu nainen saa kokea miellyttävää synnytystä siksi kun en itse kokenut..

        Synnytystavalla tuskin on mitään tekemistä esimerkiksi uuteen työpaikkaan menemisen kanssa tai muissakaan noista ontuvista vertauksistasi. Kyllä jokainen lapsia suunnitteleva tietää, että se tulee olemaan rankkaa! Synnytys kuitenkin on vain yksi osa lapsen saamisessa, mutta silti soisi sen olevan jokaiselle synnyttäjälle hyvä kokemus. Sinä koet äitiyden kärsimyksenä. Sitä sen ei minusta missään nimessä tulisi olla! Naisen ei tule kärsiä vain siksi, että sattuu nyt vaan syntyneen naiseksi.. Niin ajattelevat vain sellaiset tosiuskovaiset, jotka pitävät raamatun sanaa ehdottomana totena. Kaikki naiset siis joutuvat kärsimään koska eeva nyt vaan sattui syömään kiellettyä omenaa, niinkö? Naisen tulee kärsiä, koska harrasti paheellisia leikkejä?

        Miesten oletetaan menevän armeijaan ja opettelevan tappamista. Kyllä miehilläkin ne tuskansa on. Ja nykyaikana useimmat miehet istuvat/seisovat naisensa rinnalla synnytyksessä. Ei se katsominenkaan ihan läpihuutojuttu ole. Itse asiassa luulen, että mieluummin synnytän kuin katselen vain vierestä...

        Tämä vain ihan kommenttina tuohon mies-juttuun. Ei tämä niin mene, että naisen pitää kärsiä. Vaan niin, että elämässä ei aina pääse helpolla. Ei ainakaan, jos haluaa elää. Jos haluaa vain vitistä ja vaatia jatkuvaa erikoispalvelua, niin sen kun.


      • Kipulikonstit
        sjfdakf kirjoitti:

        Synnytyksen ei tarvitse sattua, nyt elämme sentään 2000-luvulla! Keinoja on siihen, ettei sen tarvitse enää olla hirveää kärsimystä!

        En kuvittelekaan, että raskausaika tai vauva-aika olisi helppoa ja ihanaa aina! Synnytystapoja on onneksi kaksi, toinen niistä mielestäni inhimillisempi! Miksi synnytyksestäkin pitäisi tehdä kamala kärsimys. Millä tavalla se kärsimys synnytyksessä tekee paremman äidin?

        Olet aivan uskomattoman itsekäs, kun et ymmärrä toisten pelkoja. Ja en ymmärrä tuota naisten asennetta, että kaikkien pitäisi synnyttää samoin kuin itse. Miltä raamatun ajoilta tuokin "synnytyksen kuuluu sattua" on? Synnytyksen ei tarvitse sattua, siihen on keinot, millä se saadaan lähes kivuttomaksi, mutta valitettavasti tämä suomalaisten naisten kateus ja ties mikä ovat esteenä sille, että synnytyksistä ei tehdä positiivisia kokemuksia JOKAISELLE synnyttäjälle.

        On eri asia, että synnytys sattuu kuin että se on "hirveää kärsimystä". Minulla on tuttuja, joiden mielestä pienen reiän paikkaaminen (siis hampaissa) ilman puudutusta on hirveää kärsimystä. Eli kyseessä on myös asenne/persoonakysymys.

        Mietin vain, että missä maailmassa sinä oikein elät? Jos pelkäät noin järjettömästi kipua, et kai voi sitten mennä mihinkään, missä ei ole aina huippusairaala lähistöllä, sillä muutenhan voi tapahtua jotain ja voit joutua hetken "kärsimään".

        Ei kipu ole niin merkillistä. Sitä voi treenata esim. kuntosalilla: tee vähän vatsalihasliikkeitä ja tunnustele oloasi . Kipu on osa ruumiillisuutta. Ei siitä tarvitse nauttia eikä sitä tarvitse hakea ja tietysti sitä saa pyrkiä lievittämään, mutta tuntuu, että nykyisin osaa ihmisistä kivun pelko rajoittaa niin, etteivät he oikein uskalla olla olemassa.

        Ei kipuun kuole. Joskus kipu on parempi vaihtoehto kuin sen lievitys. Luottaisitte lääkäreihin. Kun osaatte kertoa, mitä haluatte, (esim. kivunlievitystä), ei teitä kukaan huvikseen kiduta. Eikä tämä mikään kipukilpailu ole.

        Äh. Hankkikaa elämä.


      • ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
        Kipulikonstit kirjoitti:

        On eri asia, että synnytys sattuu kuin että se on "hirveää kärsimystä". Minulla on tuttuja, joiden mielestä pienen reiän paikkaaminen (siis hampaissa) ilman puudutusta on hirveää kärsimystä. Eli kyseessä on myös asenne/persoonakysymys.

        Mietin vain, että missä maailmassa sinä oikein elät? Jos pelkäät noin järjettömästi kipua, et kai voi sitten mennä mihinkään, missä ei ole aina huippusairaala lähistöllä, sillä muutenhan voi tapahtua jotain ja voit joutua hetken "kärsimään".

        Ei kipu ole niin merkillistä. Sitä voi treenata esim. kuntosalilla: tee vähän vatsalihasliikkeitä ja tunnustele oloasi . Kipu on osa ruumiillisuutta. Ei siitä tarvitse nauttia eikä sitä tarvitse hakea ja tietysti sitä saa pyrkiä lievittämään, mutta tuntuu, että nykyisin osaa ihmisistä kivun pelko rajoittaa niin, etteivät he oikein uskalla olla olemassa.

        Ei kipuun kuole. Joskus kipu on parempi vaihtoehto kuin sen lievitys. Luottaisitte lääkäreihin. Kun osaatte kertoa, mitä haluatte, (esim. kivunlievitystä), ei teitä kukaan huvikseen kiduta. Eikä tämä mikään kipukilpailu ole.

        Äh. Hankkikaa elämä.

        Hankippa itse elämä. Oma ei voi olla kovinkaan mielenkiintoinen, jos noin paljon täytyy meuhkata jotta toiset synnyttäsivät lapsensa oman emättimensä kautta ja vielä kivulla. Itse valitsen sektion, mutten jaksa meuhkata, jos joku muu ei niin halua tehdä, koska oma elämäni on sen verran mielenkiintoista, ettei voisi vähempää kiinnostaa, jos joku toinen haluaa lapsensa saada emätinteitse. Gal.


      • ohhoijaa...
        MKNVOKIV kirjoitti:

        Miesten oletetaan menevän armeijaan ja opettelevan tappamista. Kyllä miehilläkin ne tuskansa on. Ja nykyaikana useimmat miehet istuvat/seisovat naisensa rinnalla synnytyksessä. Ei se katsominenkaan ihan läpihuutojuttu ole. Itse asiassa luulen, että mieluummin synnytän kuin katselen vain vierestä...

        Tämä vain ihan kommenttina tuohon mies-juttuun. Ei tämä niin mene, että naisen pitää kärsiä. Vaan niin, että elämässä ei aina pääse helpolla. Ei ainakaan, jos haluaa elää. Jos haluaa vain vitistä ja vaatia jatkuvaa erikoispalvelua, niin sen kun.

        Olipas kaukaa haettu tuo armeijavertauskin...mies kun nykySuomessa tuskin koskaan sotaan joutuu, saati sitten tappamaan. Ja eihän siinäkään itseä satu, vaan sitä toista..jos nyt kivusta täällä kinastellaan. Melko huvittavaa. Onko muuten kukaan muu huomannut miehissä sellaista "hauskaa" piirrettä, että kun miehellä on hieman flunssaa, niin on kyllä niiiiiin kipenä että..? Ja pieni pääkipu saa miehen täysin toimintakyvyttömäksi..? Miehet ne vasta eivät mitään kipua kestäkään. Heittäytyvät heti potilaiksi. Kyllä se vaan on, että naiset sen oikean kivun joutuvat kokemaan ja kestämäänkin, vaikkei se ketään karaisekaan tai autuaaksi tee. Valitettavasti.

        Naurattaa oikeasti vieläkin tuo armeijavertaus, ja se, että se vasta rankkaa onkin...miehellä omat tuskansa...my ass!


      • fxgmcghm
        MKNVOKIV kirjoitti:

        Miesten oletetaan menevän armeijaan ja opettelevan tappamista. Kyllä miehilläkin ne tuskansa on. Ja nykyaikana useimmat miehet istuvat/seisovat naisensa rinnalla synnytyksessä. Ei se katsominenkaan ihan läpihuutojuttu ole. Itse asiassa luulen, että mieluummin synnytän kuin katselen vain vierestä...

        Tämä vain ihan kommenttina tuohon mies-juttuun. Ei tämä niin mene, että naisen pitää kärsiä. Vaan niin, että elämässä ei aina pääse helpolla. Ei ainakaan, jos haluaa elää. Jos haluaa vain vitistä ja vaatia jatkuvaa erikoispalvelua, niin sen kun.

        no tuo se miunkin pointti on että elämässä ei aina pääse helpolla eikä tarviikkaan päästä. Erilaiset kokemukset (hyvät sekä pahat) kasvattaa luonnetta. Ei aina tarvii yrittää mennä sieltä missä aita on matalin.


      • zdgnxfhm
        ösdfjöalk kirjoitti:

        Tulen surulliseksi kun luen tällaisia tekstejä. Minkä takia nainen ei ymmärrä toisen naisen pelkoja? Synnytys on todella kivulias tapahtuma, vastaavaa eivät miehet joudu kokemaan. Isyyteen ei mielestäsi varmaankaan kuulu kärsimys? Minusta olen hyvä äiti lapsilleni, vaikka en kärsikään kohtuuttomasti synnyttäessäni heitä. Sektio on synnytystapa, sanot mitä sanot. Siinäkin lapsi syntyy tähän maailmaan, eri reittiä tosin.

        Minusta aikuisuuden merkki on se, että antaa toisille ihmisille vapauden tehdä omia valintoja, ilman että heitä pitää kritisoida siitä kun he valitsevat toisin kuin itse. Aikuisuutta ei ole se, että väittää keskustelupalstoilla olevansa muita naisia parempi, kun on osannut kohdata "pelkonsa" ja synnyttänyt alateitse.. Itse asiassa, minusta on varsin lapsellista ajatella, että muiden naisten täytyy myös synnyttää samoin kuin minun, vain koska olen itsekin joutunut niin tekemään. Eihän kukaan muu nainen saa kokea miellyttävää synnytystä siksi kun en itse kokenut..

        Synnytystavalla tuskin on mitään tekemistä esimerkiksi uuteen työpaikkaan menemisen kanssa tai muissakaan noista ontuvista vertauksistasi. Kyllä jokainen lapsia suunnitteleva tietää, että se tulee olemaan rankkaa! Synnytys kuitenkin on vain yksi osa lapsen saamisessa, mutta silti soisi sen olevan jokaiselle synnyttäjälle hyvä kokemus. Sinä koet äitiyden kärsimyksenä. Sitä sen ei minusta missään nimessä tulisi olla! Naisen ei tule kärsiä vain siksi, että sattuu nyt vaan syntyneen naiseksi.. Niin ajattelevat vain sellaiset tosiuskovaiset, jotka pitävät raamatun sanaa ehdottomana totena. Kaikki naiset siis joutuvat kärsimään koska eeva nyt vaan sattui syömään kiellettyä omenaa, niinkö? Naisen tulee kärsiä, koska harrasti paheellisia leikkejä?

        anteeks vaan mutta mistä kuvittelet tietäväs etten ite oo pelänny synnytystä? hitto, pelkäsin sitä niin paljon että aina kun ajattelin että se on edessä niin purskahdin itkuun ja iski epätoivonen paniikki. Mut sit otin itteeni niskasta kiinni ja totesin että se on edessä kuitenkin joten olis aika ehkä muuttaa asennetta. Katoin synnytysvideoita, juttelin synnyttäneiden kanssa ja luin paljon asiasta että tietäsin mahollisimman paljon synnytyksen kulusta. Siihen mennessä kun se synnytys sitten tuli ajankohtaseks olin niin hyvin henkisesti valmistautunu etten pelänny enää, odotin innolla ja mielenkiinnolla. Ja ainut mitä pelkäsin oli että jos jotakin menee pieleen ja joudun sektioon enkä saakkaan itse synnyttää lastani tähän maailmaan. Se ajatus pelotti kaikkee sitä kipuakin enemmän! Loppujen lopuks vaikka sattu tietenkin niin jäi kyllä hyvä mieli että pystyin valmistamaan itteni henkisesti siihen koitokseen ja selvisin siitä myös fyysisesti. Ja piru että siitä tulee ylpee olo vieläkin kun sitä ajattelee. Ja samalla innolla lähen tätä toista synnyttää.

        Synnytyksestä saa sellasta voimaa mitä ei voi saaha mistään muusta. Ja se miun mielestä tukee äitiyttä paljon. Käytännössä se on miulle ihan se ja sama miten kukakin sen lapsensa tähän maailmaan pykää, mutta kun täällä nyt oli keskustelua aiheesta niin kai minäkin saan mielipiteeni sanoa? Se on voivoi jos siitä tarvii loukkaantuu. Menkää vaan hyvät naiset leikeltäväks, ettepä saa ikinä tietää mistä jäitte paitsi.


      • sektioäippä....
        xfgjmxcfhmcvnm kirjoitti:

        Ai oon häpeäks naiskunnalle? Enemmän häpeen selkärangattomien naisten puolesta jotka itkee kun synnytys pelottaa. Kyllä se varmaan kaikkia pelottaa, eikä siitä pelosta pääse koskaan yli jos sitä itse tapahtumaa ei kohtaa. Ja jos syntyis vammanen lapsi niin tietysti apua saa hakea ja ottaa vastaan, mistä ihmeestä löysit miun tekstistä sellasen kohan missä sanosin toisin?

        Ja kyllä, äitiys on kärsimystä. OSITTAIN. Se on myös maailman ihanin asia, voimaa antava, voimia vievä. Se koskee ja itkettää ja naurattaa ja ilahduttaa. Ja välillä myös satuttaa. Oon varmaan sitten aika vanhanaikanen ku ajattelen näin, mutta oon sitä mieltä että kun naisesta tulee äiti niin silloin hän on sitä ensisijaisesti. Äiti saa kärsiä, äiti saa synnyttää, äiti saa imettää, äiti saa mahdollisesti rupsahtaneet tissit tämän imetyksen takia... mutta sitä se vaan on kun olet äiti.

        Ja siihen kaikkeen kuuluu se synnytys. Ei sektio ole mikään synnytystapa, se on leikkaus. Jos siihen on pakko ryhtyä lääketieteellisistä syistä niin hyvä on, mutta pelkuruudesta siihen ei pitäs ryhtyy. Ei kukaan voi mennä siun puolesta ekana päivänä uuteen työpaikkaankaan jos tuntuu että pelottaa. Ei kukaan pitele itkevää lasta yöllä sylissä puolestas jos et ite jaksa. Se on siun tehtävä äitinä. Synnyttäminen on äidin tehtävä. Sillä sipuli. Häpeä puolestani minkä jaksat, teen saman siun puolesta. Miusta on aikuisuuden merkki että osaa kohdata pelkonsa ja vastuunsa kunnialla eikä itkemällä.

        Synnytys ei minua sinällään pelota, mutta inhottaa kertakaikkiaan niin paljon, että miksi en olisi valinnut sektiota kun muussa tapauksessa en olisi saanut äidiksi tullut ollenkaan? En kestä ajatusta jalat levällään revenneenä ja verisenä ym erittesenä makaamisesta vieraiden ihmisten edessä. Puhumattakaan mitä kaikkea lapselle voi käydä synnytyksessä kun joskus murretaan jopa luita ja revitään imukupilla. Minun mielestäni koko homma on vastenmielisyydeltään teurastuksen tasoa. Joten, koska nykypäivänä ei tarvitse omaa kroppaansa antaa siihen operaatioon ( mikä on luonnollisuudesta hyvin kaukana alapään suuremmaksi leikkelyineen ym), valitsin synnytystavaksi sektion. Pelko oli se lääketieteellinen termi, virallinen termi oli ylitsepääsemätön inho. Koitappa sinäkin päästä traumoistasi yli, niin ei tarvitse meidän sektioäitien takia hermojansa menettää ja kauheita romaaneja kirjoitella paasausmielessä tänne. Takaan, että elämäsi helpottuu, kun päästät ahdistuksestasi irti.

        Sektio on muuten synnytystapa, vaikka olet jo kauan yrittänyt sitä täällä palstalla väittää vastaan. Ja sektiolla syntyneillä lapsilla on syntymäpäivä, aivan kun emättimen kautta tulleillakin.


      • Inka.
        sektioäippä.... kirjoitti:

        Synnytys ei minua sinällään pelota, mutta inhottaa kertakaikkiaan niin paljon, että miksi en olisi valinnut sektiota kun muussa tapauksessa en olisi saanut äidiksi tullut ollenkaan? En kestä ajatusta jalat levällään revenneenä ja verisenä ym erittesenä makaamisesta vieraiden ihmisten edessä. Puhumattakaan mitä kaikkea lapselle voi käydä synnytyksessä kun joskus murretaan jopa luita ja revitään imukupilla. Minun mielestäni koko homma on vastenmielisyydeltään teurastuksen tasoa. Joten, koska nykypäivänä ei tarvitse omaa kroppaansa antaa siihen operaatioon ( mikä on luonnollisuudesta hyvin kaukana alapään suuremmaksi leikkelyineen ym), valitsin synnytystavaksi sektion. Pelko oli se lääketieteellinen termi, virallinen termi oli ylitsepääsemätön inho. Koitappa sinäkin päästä traumoistasi yli, niin ei tarvitse meidän sektioäitien takia hermojansa menettää ja kauheita romaaneja kirjoitella paasausmielessä tänne. Takaan, että elämäsi helpottuu, kun päästät ahdistuksestasi irti.

        Sektio on muuten synnytystapa, vaikka olet jo kauan yrittänyt sitä täällä palstalla väittää vastaan. Ja sektiolla syntyneillä lapsilla on syntymäpäivä, aivan kun emättimen kautta tulleillakin.

        olen kertonut keskustelupalstoilla juuri inhostani synnytystä kohtaan, ja saanut kuulla milloin mitäkin. On käsketty mennä hoitoon jos inhoaa niin "luonnollista" asiaa tai ettei olisi pitänyt ruveta edes äidiksi tämmöisen epäkelvon.

        Olenkin miettinyt, että miksei sitten kaikkia luonnollisuutta kaihtavia näin vainota. Onhan ihmiselle luonnollista esim syödä toukkia ja muita pikkuörkkejä, joita sai kiinni ilman _epäluonnollisia_ apukeinoja kuten keihäitä, eihän alunperin mitään lihan tehotuotantoa ole ollut. Myöskään luonnollinen tapa kommunikoida lajitoverinsa kanssa ei ole tietokoneen tai puhelimen välityksellä. Entä autolla/junalla/lentokoneella kulkeminen? Tulen tekoon ei käytetty luonnostaan rikkiä tai bensaa sisältäviä apukeinoja. Lisäaineet eivät ole luonnollisia, mutta silti niitä käytetään ruoissa mm säilyvyyden parantamiseen. Muovi ei ole luonnollista vaan täysin ihmisen keksintö.

        On se jännä, miten synnytys on se ainut asia, mistä saa selkärangattoman äidin tuomion (niinkuin tämä yksi sankari sanoi), mutta muiden elämää helpottavien epäluonnollisten apukeinojen käyttäminen on aivan ok. Ja jos joku haluasi syödä lihavia toukkia, häntä vasta outona pidettäisiinkin. Itseänikin tuo ajatus elävästä toukasta kuvottaa, vaikka hyvin luonnollista onkin. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Synnytyksen epäluonnollistaminen ei ole sen kummempaa kuin muidenkaan elämää helpottavien asioiden. Onhan ihminen osa luontoa, ei erillään siitä, joten eikö kaikki ihmisen tekemä/keksimä ole luonnollista? Evoluutio kehittää koko ajan kaikkea, ihminen on vaan keksinyt luokitella osan hyväksi ja osan pahaksi.

        Itse tosin jätän näiden epäkypsien äitien arvostelut omaan arvoonsa, olen sitä mieltä etteivät he voi olla kovin onnellisia ja tyytyväisiä ihmisiä, joten miksi lyödä lyötyä.


      • jklfkhgfk
        sektioäippä.... kirjoitti:

        Synnytys ei minua sinällään pelota, mutta inhottaa kertakaikkiaan niin paljon, että miksi en olisi valinnut sektiota kun muussa tapauksessa en olisi saanut äidiksi tullut ollenkaan? En kestä ajatusta jalat levällään revenneenä ja verisenä ym erittesenä makaamisesta vieraiden ihmisten edessä. Puhumattakaan mitä kaikkea lapselle voi käydä synnytyksessä kun joskus murretaan jopa luita ja revitään imukupilla. Minun mielestäni koko homma on vastenmielisyydeltään teurastuksen tasoa. Joten, koska nykypäivänä ei tarvitse omaa kroppaansa antaa siihen operaatioon ( mikä on luonnollisuudesta hyvin kaukana alapään suuremmaksi leikkelyineen ym), valitsin synnytystavaksi sektion. Pelko oli se lääketieteellinen termi, virallinen termi oli ylitsepääsemätön inho. Koitappa sinäkin päästä traumoistasi yli, niin ei tarvitse meidän sektioäitien takia hermojansa menettää ja kauheita romaaneja kirjoitella paasausmielessä tänne. Takaan, että elämäsi helpottuu, kun päästät ahdistuksestasi irti.

        Sektio on muuten synnytystapa, vaikka olet jo kauan yrittänyt sitä täällä palstalla väittää vastaan. Ja sektiolla syntyneillä lapsilla on syntymäpäivä, aivan kun emättimen kautta tulleillakin.

        alatiesynnytyskö ei luonnollinen? mitenkäs kaikki muutkin nisäkkäät synnyttää, leikkeleekö nekin toisiltaan mahoja auki? :D :D

        Heh heh, onhan se raaka mut ehdottomasti luonnollinen, sitä kautta se vauva lähtee ulos tulemaan ihan itestään, joten niin se luonto on sen tarkottanu.


      • sektioäippä...
        jklfkhgfk kirjoitti:

        alatiesynnytyskö ei luonnollinen? mitenkäs kaikki muutkin nisäkkäät synnyttää, leikkeleekö nekin toisiltaan mahoja auki? :D :D

        Heh heh, onhan se raaka mut ehdottomasti luonnollinen, sitä kautta se vauva lähtee ulos tulemaan ihan itestään, joten niin se luonto on sen tarkottanu.

        Niin no eivät ne muut nisäkkäät myöskään leikkaile sitä luonnollista aukkoa suuremmaksi siltä toiselta, eivätkä muitakaan toimenpiteitä tee, ihan yksin synnyttävät poikasensa. En näe tosiaan mitään luonnollista missään imukupeissa ja muissa toimenpiteissä mitä usein joudutaan käyttämään "luonnollisissa" synnytyksissä.


      • sektioäipä...
        Inka. kirjoitti:

        olen kertonut keskustelupalstoilla juuri inhostani synnytystä kohtaan, ja saanut kuulla milloin mitäkin. On käsketty mennä hoitoon jos inhoaa niin "luonnollista" asiaa tai ettei olisi pitänyt ruveta edes äidiksi tämmöisen epäkelvon.

        Olenkin miettinyt, että miksei sitten kaikkia luonnollisuutta kaihtavia näin vainota. Onhan ihmiselle luonnollista esim syödä toukkia ja muita pikkuörkkejä, joita sai kiinni ilman _epäluonnollisia_ apukeinoja kuten keihäitä, eihän alunperin mitään lihan tehotuotantoa ole ollut. Myöskään luonnollinen tapa kommunikoida lajitoverinsa kanssa ei ole tietokoneen tai puhelimen välityksellä. Entä autolla/junalla/lentokoneella kulkeminen? Tulen tekoon ei käytetty luonnostaan rikkiä tai bensaa sisältäviä apukeinoja. Lisäaineet eivät ole luonnollisia, mutta silti niitä käytetään ruoissa mm säilyvyyden parantamiseen. Muovi ei ole luonnollista vaan täysin ihmisen keksintö.

        On se jännä, miten synnytys on se ainut asia, mistä saa selkärangattoman äidin tuomion (niinkuin tämä yksi sankari sanoi), mutta muiden elämää helpottavien epäluonnollisten apukeinojen käyttäminen on aivan ok. Ja jos joku haluasi syödä lihavia toukkia, häntä vasta outona pidettäisiinkin. Itseänikin tuo ajatus elävästä toukasta kuvottaa, vaikka hyvin luonnollista onkin. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Synnytyksen epäluonnollistaminen ei ole sen kummempaa kuin muidenkaan elämää helpottavien asioiden. Onhan ihminen osa luontoa, ei erillään siitä, joten eikö kaikki ihmisen tekemä/keksimä ole luonnollista? Evoluutio kehittää koko ajan kaikkea, ihminen on vaan keksinyt luokitella osan hyväksi ja osan pahaksi.

        Itse tosin jätän näiden epäkypsien äitien arvostelut omaan arvoonsa, olen sitä mieltä etteivät he voi olla kovin onnellisia ja tyytyväisiä ihmisiä, joten miksi lyödä lyötyä.

        Hyvin kirjoitettu, täysin samaa mieltä. EI mitään lisättävää eikä pois pyyhittävää!! :D


      • gdhzfgj
        sektioäippä... kirjoitti:

        Niin no eivät ne muut nisäkkäät myöskään leikkaile sitä luonnollista aukkoa suuremmaksi siltä toiselta, eivätkä muitakaan toimenpiteitä tee, ihan yksin synnyttävät poikasensa. En näe tosiaan mitään luonnollista missään imukupeissa ja muissa toimenpiteissä mitä usein joudutaan käyttämään "luonnollisissa" synnytyksissä.

        ja siinä skalpellissako näät sitten jotain luonnollista? apuvälinehän sekin on. Eikä alatiesynnytyksessä aina leikellä tai käytetä imukuppeja, miks ihmeessä niin luulet?


      • sektioäippä...
        gdhzfgj kirjoitti:

        ja siinä skalpellissako näät sitten jotain luonnollista? apuvälinehän sekin on. Eikä alatiesynnytyksessä aina leikellä tai käytetä imukuppeja, miks ihmeessä niin luulet?

        olenko väittänyt että sektio olisi "luonnollista"? Missä kohtaa? MInua ei nimittäin se luonnollisuus kiinnosta pätkääkään, pääasia on miellyttävä synnytyskokemus. Kunhan sanoin, ettei se toinenkaan kovin luonnollista nykyaikana enää ole kaikkine toimenpiteineen.


      • yhden äitee
        Äiffis kirjoitti:

        laitettu synnyttämään alateitse aivan liian suuri lapsi.
        Tähän voi itsekin vaikutta - raskaudenaikainen diabetes vaatii myös itsehoitoa. Näin voit vaikuttaa jonkin verran siihen, ratkeaako alapää ja vahingoittuuko lapsi.
        Muutenkin kohtuulliset syömiset ja liikunta pitää odottavan äidin hyvässä kunnossa, jolloin alatiesynnytyksen riskit pienenevät.
        Esim että h-hetkellä jaksaa olla mahdollisimman paljon pystyasennossa, nopeuttaa synnytystä ja ponnistusvaiheessa (jos vain mahdollista) pystyasento jakaa vauvan synnyttämää, alapäähän kohdistuvaa painetta tasaisemmin. Ennaltaehkäisten/pienentäen repeämiä.

        Hakekaa tietoa puoli-istuvasta asennosta synnyttäessä & epiduraalipuudutuksen vaikutuksesta synnytykseen. Kaikki mikä sitoo naisen sänkyyn ponnistamaan, lisää alatiesynnytyksen riskejä.
        Minulle kysymys ei siis ole sektio vai alatiesynnytys, vaan enemmänkin on kyse siitä millaisen alatiesynnytyksen voisin saada.
        Tiedän, tiedän, kaikkeen ei voi itse vaikuttaa ja voi olla että päädyn just siihen puoli-istuvan asentoon liikuntakyvyttömänä puudutteista, kuka tietää. Ja saan kaikki mahdolliset repeämät. Mutta uskon myös henkisen puoleen asioissa; jos korostan kaikkea sitä ajattelussani mikä voi mennä pieleen, asioilla on tapana kehittyä siihen suuntaan.

        Onpa nuo terveet saaneet isompiaki lapsia, ilman kyseistä vaivaa..
        Ihan niinku tässä tuttava piirissäki on näitä, mein poika oli aika pieni (3760g)
        jos verrataan äkkiseltään 4200-5700g vauvaan...
        Ja itel oli kuitenki kyseinen vaiva ja en nyt sanois että orjallisesti ohjeita noudatin, mutta ei ollut korkeita arvoja ennen ku just vikoilla viikoilla...
        Mut se et ite olin ensin sektion kannalla, ihan sen pelon takia, että jos ei mahdukaan tulemaan,
        no, lähdettiin kuitenki alatiesynnytystä kokeilemaan, kun lantio oli todettu tilavaksi vielä 5 kg vauvallekin..kyllä tuli tuollane kirppu vauhdilla..Meillä oli painoarvio samana päivänä 4,3 kg.
        itse asuin suihkussa lähes koko avautumis vaiheen (johtuen että en sitten enää päässyt sieltä itse pois, ja avautumisvaihe oli niin nopea..)
        sain yhteensä 4 tikkiä, pinta naarmuihin..et itse kyl uskon pysty asennon vaikuttaneen synnytyksen etenemiseen ja vaurioiden määrään...
        kivunlievityksiä en kerinny saamaan..


      • kisse78
        ..... kirjoitti:

        Alatiesynnytys on kuitenkin turvallisin tapa synnyttää! Siitä ei pääse mihinkään.

        Kuule,alatiesynnytys on täynnä riskejä-juuri lapselle!!!suunniteltu sektio on turvallisempi lapselle ja eipä tosiaan tarvitse pelätä ulosteen karkailua lopun ikäänsä!!!mulle thety kumpikin,enkä IKINÄ synnyttäsisi alakautta enää!!!


      • gnhmjhmjh
        ksjdälkfja kirjoitti:

        Lapselle alatiesynnytys on vaarallisempi. Sektiossahan kukaan lapsi ei voi saada aivovaurioita pitkittyneen hapenpuutteen seurauksena eikä erbin pareesia, koska lasta ei revitä väkivalloin reiästä, josta se ei välttämättä mahdu. Sektion riskeissä ei (valitettavasti) eritellä hätä- ja suunniteltuja sektioita. Hätäsektion riskit tulisi mielestäni laittaa alatiesynnytyksen riskeiksi, koska suunnitellussa sektiossahan hätäsektioon ei voi joutua toisin kuin alatiesynnytyksessä.

        Silloin kun asia oli ajankohtainen itselleni, selvitin aihetta paljon ja luin tutkimuksia. Tulin tulokseen, että alatiesynnytys on turvallisempi äidille, jos ei oteta noita todella ikäviä repeytymä yms vaivoja huomioon. Vastaavasti sektio on turvallisempi lapselle, siinä riskit ovat äidillä, koska kyseessä iso leikkaus. Valitsin näillä parametreilla sektion, halusin varmistaa lapsen turvallisuuden ja kantaa riskit itse.

        Olen tyytyväinen valintaani ja pidän törkeänä sitä, että odottaville äideille annetaan niin suodattunutta synnytyspropagandaa, etteivät useimmat pysty tekemään valistunutta valintaa itse. Liian moni uskoo tuota alatiesynnytys on paras -soopaa. Varsinkin sen puolesta kiihkoilevat äidit kirjoittavat näillä keskustelupalstoilla niin mustavalkoista totuutta asiasta, että epäilen syyksi lähinnä jotain vahinko-kiertämään motiivia. Heille on käynyt itselleen huonosti ja ovat katkeria siitä, että joku muu säästyisi vastaavilta vaivoilta valitessaan toisin.


      • synnytys kammoinen
        sektioäippä.... kirjoitti:

        Synnytys ei minua sinällään pelota, mutta inhottaa kertakaikkiaan niin paljon, että miksi en olisi valinnut sektiota kun muussa tapauksessa en olisi saanut äidiksi tullut ollenkaan? En kestä ajatusta jalat levällään revenneenä ja verisenä ym erittesenä makaamisesta vieraiden ihmisten edessä. Puhumattakaan mitä kaikkea lapselle voi käydä synnytyksessä kun joskus murretaan jopa luita ja revitään imukupilla. Minun mielestäni koko homma on vastenmielisyydeltään teurastuksen tasoa. Joten, koska nykypäivänä ei tarvitse omaa kroppaansa antaa siihen operaatioon ( mikä on luonnollisuudesta hyvin kaukana alapään suuremmaksi leikkelyineen ym), valitsin synnytystavaksi sektion. Pelko oli se lääketieteellinen termi, virallinen termi oli ylitsepääsemätön inho. Koitappa sinäkin päästä traumoistasi yli, niin ei tarvitse meidän sektioäitien takia hermojansa menettää ja kauheita romaaneja kirjoitella paasausmielessä tänne. Takaan, että elämäsi helpottuu, kun päästät ahdistuksestasi irti.

        Sektio on muuten synnytystapa, vaikka olet jo kauan yrittänyt sitä täällä palstalla väittää vastaan. Ja sektiolla syntyneillä lapsilla on syntymäpäivä, aivan kun emättimen kautta tulleillakin.

        Olen samaa mieltä kanssasi!! Minulla ei ole yhtään lasta, joten kokemusta ei ole kummastakaan synnytys muodosta.. mutta ajatus "luonnollisesta" synnyttämisestä tuntuu todella vastenmieliseltä ja kauhealta.. lähinnä teurastukselta kuten sanoit. Kipua enemmän tunnen ällötystä tuota tapahtumaa kohtaan, olla siinä jalat levällään, alapää auki revittynä ja verisenä. Kipu on ohimenevää, mutta entäpä seuraamukset synnytyksestä?? Repeämiä, pidätysongelmia, vaikeuksia kakata, ulkonäölliset ongelmat ja tunto ongelmat. Vaikea uskoa, että synnytyksestä voi selvitä ilman vaurioita. Pienin vaurion taitaa olla emättimen rajua löystyminen.

        Siskoni ovat synnyttäneet normaalisti. Ihailen heidän rohkeuttaan! Voin kuvitella, että normaali synnytyksessä voi kokea jotain suurempaa tunnetasolla kuin sektiossa.. tämä varmaan johtuu siitä, että synnytys on haastava tapahtuma, johon liittyy pelkoa ja kipua. Kun vauva lopulta saadaan suuren taistelun kautta maailmaan, niin helpotuksen ja onnen määrä on varmasti sanoin kuvaamaton. Äiti ja isä itkevät onnesta ja helpotuksesta, koska ovat selvinneet tästä tapahtumasta.

        Minun on vaikea kuvitella synnytäväni normaalisti, koska asiaan liittyy.. suurta inhoa tapahtumaa kohtaan ja pelkoa pahoista ongelmista synnyttämisen jälkeen. Olen tosi tiukka alapäästäni. Luulin kaikkien naisten olevan samanlaisia, mutta vasta nykyinen mies toi julki, ettei ollut kokenut vastaavaa.. tämä oli omiaan lisäämään pelkoani synnytystä kohtaan.

        Tiedän naisia, jotka kokevat huonommuutta sektion takia. Vielä on vahvasti se yleinen ajatus, että kunnon nainen synnyttää alateitse. Itsekin koen jonkin tasoista häpeää ajatuksesta, etten halua synnyttää alateitse.. siskoni kun ovat niin tehneet ja ylpeänä asiasta kertoneet, vaikkakin myöntävät sen olevan tosi kova juttu.


      • Anonyymi
        ..... kirjoitti:

        Alatiesynnytys on kuitenkin turvallisin tapa synnyttää! Siitä ei pääse mihinkään.

        Ei ole vaan suunniteltu sektio. Suunnitellussa sektiossa ei kuole eikä vammaudu lapsia.
        Tutut lääkärinaiset ovat kaikki synnyttäneet sektiolla.


    • kaiju

      Jumpatkaa hyvät naiset lantionpohjan lihaksenne kuntoon jo ennen synnytystä, ne nimittäin veltostuu myös ihan iän vaikutuksesta. Pieru alkaa siis karkaamaan joka tapakusessa jos lihakset eivät ole kunnossa. Jos riskeistä haluatte tietää niin niistähän voi lukea mistä tahansa kätilötyö kirjasta.

      • kysyn vaan

        Onkohan noita peräaukon löysyyksiä ikinä mietitty sillä, että nykyään harrastetaan myös jonkinverran anaaliyhdyntää? Ehkä sekin vaikuttaa jonkin verran noissa prosenteissa.


      • kaiju
        kysyn vaan kirjoitti:

        Onkohan noita peräaukon löysyyksiä ikinä mietitty sillä, että nykyään harrastetaan myös jonkinverran anaaliyhdyntää? Ehkä sekin vaikuttaa jonkin verran noissa prosenteissa.

        Tuhansia synnyttäjiä synnytyssalissa, lapsivuodeosastolla ja äitiysneuvolassa hoitaneena voin sanoa, että noita pidätysongelmia on aniharvalla. Eri asia on jos tulee kolmannen tai neljännen asteen repeämä. Normaalisti selvitään hyvin pienillä vaurioilla, joten niitä ei kannata pelätä. Kaikkea ei voi eikä pidä pelätä. Synnytys on pieni aika ihmisen elämässä, lapsen kanssa tulee elämän aikana vielä monta asiaa mitkä pelottaa. Se on elämää.


      • oyi478
        kaiju kirjoitti:

        Tuhansia synnyttäjiä synnytyssalissa, lapsivuodeosastolla ja äitiysneuvolassa hoitaneena voin sanoa, että noita pidätysongelmia on aniharvalla. Eri asia on jos tulee kolmannen tai neljännen asteen repeämä. Normaalisti selvitään hyvin pienillä vaurioilla, joten niitä ei kannata pelätä. Kaikkea ei voi eikä pidä pelätä. Synnytys on pieni aika ihmisen elämässä, lapsen kanssa tulee elämän aikana vielä monta asiaa mitkä pelottaa. Se on elämää.

        ja sanon että enemmän itsehoitoa peliin.
        Lantionpohjalihaksille treeniä hyvissä ajoin, muutenkin fyysiseen kuntoon satsaamista & ylipainon välttämistä! Voisko ilmavaivoihinkin löytyä paikkojen löystymisen lisäksi selitystä esim. ruokavaliopuolelta eli siitä moskasta mitä nykyään syödään? Tv:ssähän tehomainostetaan tuotteita vatsan parhaaksi, joten taitaa pierut pöristä isommallakin joukolla kuin alateitse synnyttäneillä?


      • tosi pettynyt
        kaiju kirjoitti:

        Tuhansia synnyttäjiä synnytyssalissa, lapsivuodeosastolla ja äitiysneuvolassa hoitaneena voin sanoa, että noita pidätysongelmia on aniharvalla. Eri asia on jos tulee kolmannen tai neljännen asteen repeämä. Normaalisti selvitään hyvin pienillä vaurioilla, joten niitä ei kannata pelätä. Kaikkea ei voi eikä pidä pelätä. Synnytys on pieni aika ihmisen elämässä, lapsen kanssa tulee elämän aikana vielä monta asiaa mitkä pelottaa. Se on elämää.

        ettet koskaan tule tuollaisella asenteella vastaan hoitajana.


      • kaiju
        tosi pettynyt kirjoitti:

        ettet koskaan tule tuollaisella asenteella vastaan hoitajana.

        tarkoitat.Ikävää jos olet pettynyt, yritin vain kannustaa ihmisiä menemään avoimin mielin elämässä eteenpäin. Millaisen sinä toivoisit hoitajan olevan ? Asioista pitää puhua, mutta ei saa pelotella. Ihmisillä on nykyään tapana lukea paljon, osa siitä on puppua ja osa asiaa. Jos alkaa pelottaa olisi hyvä kääntyä jonkun puoleen joka osaa antaa asiallista tietoa.


      • hsdfkjhl
        kaiju kirjoitti:

        Tuhansia synnyttäjiä synnytyssalissa, lapsivuodeosastolla ja äitiysneuvolassa hoitaneena voin sanoa, että noita pidätysongelmia on aniharvalla. Eri asia on jos tulee kolmannen tai neljännen asteen repeämä. Normaalisti selvitään hyvin pienillä vaurioilla, joten niitä ei kannata pelätä. Kaikkea ei voi eikä pidä pelätä. Synnytys on pieni aika ihmisen elämässä, lapsen kanssa tulee elämän aikana vielä monta asiaa mitkä pelottaa. Se on elämää.

        "Synnytys on pieni aika ihmisen elämässä, lapsen kanssa tulee elämän aikana vielä monta asiaa mitkä pelottaa. Se on elämää."

        Ja silti kaikkien hyvien äitien tulisi synnyttää alateitse? Olet huono äiti, jos synnytät sektiolla, vaikka synnytys onkin vain yksi pieni aika ihmisen elämässä?

        Jos synnytys pelottaa tottakai sen haluaa tehdä itselleen mahdollisimman siedettäväksi! Joillekin synnytys on siedettävä silloin, kun se tapahtuu sektiolla. Miksi pitäisi elää turhaan pelossa, jos sen pelon voi välttää sektiolla? Jokainen haluaa välttää omaan terveyteensä kohdistuvia ongelmia, se on ihan luonnollista! Elämään kuuluu myös ikäviä asioita, tietenkin, mutta jokainen haluaa silti elää mahdollisimman onnellista ja riskitöntä elämää. Onko siis hirveän väärin, jos joku nainen haluaa välttää synnytyksestä aiheutuvat repeämät ja niiden vaikutukset terveyteen (tässä tapauksessa niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin - kyllähän terveysongelmat vaikuttavat myös mielenterveyteen)?

        Olet nähnyt tuhansia synnyttäjiä, joista pidätysongelmia on aniharvalla. Mutta joillakin kuitenkin! Kukaan ei itselleen näitä ongelmia halua, joten miksi niitä ei saisi välttää.. Joku on aina se, jolle käy huonosti. Se voi olla kuka tahansa meistä, eikä kukaan voi ennustaa kuka..


      • sfhökjsd
        kaiju kirjoitti:

        tarkoitat.Ikävää jos olet pettynyt, yritin vain kannustaa ihmisiä menemään avoimin mielin elämässä eteenpäin. Millaisen sinä toivoisit hoitajan olevan ? Asioista pitää puhua, mutta ei saa pelotella. Ihmisillä on nykyään tapana lukea paljon, osa siitä on puppua ja osa asiaa. Jos alkaa pelottaa olisi hyvä kääntyä jonkun puoleen joka osaa antaa asiallista tietoa.

        "Ihmisillä on nykyään tapana lukea paljon, osa siitä on puppua ja osa asiaa. Jos alkaa pelottaa olisi hyvä kääntyä jonkun puoleen joka osaa antaa asiallista tietoa."

        Valitettavasti ne tahot, joilta tietämättömät odottajat menevät asioista kysymään, vääristelevät totuuksia, jotta jokainen nainen suostuisi synnyttämään alateitse. Joillekin tulee näitä vakavia vammoja synnytyksessä, se on tosiasia! Väitätkö että kaikki tälläkin palstalla ongelmistaan mainitsevat valehtelevat? Täällä kuitenkin on suhteellisen paljon naisia, joille synnytyksessä onkin tullut jotain vaurioita.. Sektiovastaisten argumenttina on aina nuo samat "kaikkea ei pidä uskoa, suurimmalle osalle käy hyvin, ei pidä lukea kauhujuttuja palstoilta". Nämä kauhujutut kuitenkin ovat tapahtuneet jollekin! Mistä voi tietää ettei ne tapahdu juuri itselle..


      • anny0+5697+79
        sfhökjsd kirjoitti:

        "Ihmisillä on nykyään tapana lukea paljon, osa siitä on puppua ja osa asiaa. Jos alkaa pelottaa olisi hyvä kääntyä jonkun puoleen joka osaa antaa asiallista tietoa."

        Valitettavasti ne tahot, joilta tietämättömät odottajat menevät asioista kysymään, vääristelevät totuuksia, jotta jokainen nainen suostuisi synnyttämään alateitse. Joillekin tulee näitä vakavia vammoja synnytyksessä, se on tosiasia! Väitätkö että kaikki tälläkin palstalla ongelmistaan mainitsevat valehtelevat? Täällä kuitenkin on suhteellisen paljon naisia, joille synnytyksessä onkin tullut jotain vaurioita.. Sektiovastaisten argumenttina on aina nuo samat "kaikkea ei pidä uskoa, suurimmalle osalle käy hyvin, ei pidä lukea kauhujuttuja palstoilta". Nämä kauhujutut kuitenkin ovat tapahtuneet jollekin! Mistä voi tietää ettei ne tapahdu juuri itselle..

        ...että ne tahot joilta nainen menee asiatietoa kysymään, todella vääristelevät tietoisesti asioita, jotta naiset altistaisivat itsensä ja lapsensa suuremmille vammoille ja vaurioille?! Mitä tarkoitat näillä tahoilla, terveydenhuoltoako? Mikä syy terveydenhuollolla olisi vaurioittaa äitien ja lasten terveyttä ja hyvinvointia?

        "Tällä on kuitenkin suhteellisen paljon naisia, joille synnytyksessä onkin tullut jotain vaurioita." Ihan suomi24-palstan otoksella en lähtisi tekemään näin rohkeita arvioita. Jos kirjoitan hieman samaan tapaan viidellä eri nimimerkillä, ja kirjoittamaani tarttuu kolme muuta ihmistä, olemmeko me neljä henkilöä "suhteellisen suuri joukko", koska pidämme melua asioista?

        Miten määritellään vaurio? Varmasti liki kaikille synnyttäneille (sektio/alatie) tulee jonkinlaista vauriota, kipua ym. hankaluutta. Joillakin vaivat jatkuvat pidempään. Jos jää vielä muutenkin ikävä fiilis tapahtuneesta esim. törtön lääkärin tai kätilön vuoksi, ymmärrän että pahaa oloa; surua, pettymystä, vihaa haluaa purkaa jossain. Mutta en lähtisi siltäkään pohjalta itse tarjoilemaan ikävää kokemustani toisille mallisesimerkiksi tai toisaalta ottamaan toisten ikävistä kokemuksista itselleni taakkaa ja ennustetta.

        En ota tällä kirjoituksella niinkään enää kantaa mielestäni turhaan sektio-alatiesynnytys -kalabaliikkiin, vaan toivoisin hieman suurempaa lähdekritiikkiä ja itsenäistä ajattelua erilaisen lietsomisen sijaan.


      • Muutinen75
        hsdfkjhl kirjoitti:

        "Synnytys on pieni aika ihmisen elämässä, lapsen kanssa tulee elämän aikana vielä monta asiaa mitkä pelottaa. Se on elämää."

        Ja silti kaikkien hyvien äitien tulisi synnyttää alateitse? Olet huono äiti, jos synnytät sektiolla, vaikka synnytys onkin vain yksi pieni aika ihmisen elämässä?

        Jos synnytys pelottaa tottakai sen haluaa tehdä itselleen mahdollisimman siedettäväksi! Joillekin synnytys on siedettävä silloin, kun se tapahtuu sektiolla. Miksi pitäisi elää turhaan pelossa, jos sen pelon voi välttää sektiolla? Jokainen haluaa välttää omaan terveyteensä kohdistuvia ongelmia, se on ihan luonnollista! Elämään kuuluu myös ikäviä asioita, tietenkin, mutta jokainen haluaa silti elää mahdollisimman onnellista ja riskitöntä elämää. Onko siis hirveän väärin, jos joku nainen haluaa välttää synnytyksestä aiheutuvat repeämät ja niiden vaikutukset terveyteen (tässä tapauksessa niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin - kyllähän terveysongelmat vaikuttavat myös mielenterveyteen)?

        Olet nähnyt tuhansia synnyttäjiä, joista pidätysongelmia on aniharvalla. Mutta joillakin kuitenkin! Kukaan ei itselleen näitä ongelmia halua, joten miksi niitä ei saisi välttää.. Joku on aina se, jolle käy huonosti. Se voi olla kuka tahansa meistä, eikä kukaan voi ennustaa kuka..

        sektiolla synnyttävän äidin olevan huonompi.

        Olennaisempaa mielestäni on, että lääketieteen kannalta turhia leikkauksia vältettäisiin jos ja kun asia on hoidettavissa toisin.
        Vai oleko ainoa joka näkee nykyisessä lääketieteen esiinmarssissa huolestuttavia piirteitä. Elämä pelottaa ja masentaa - "hei leikataan se kuntoon!" Vaikka tunteita herättiviä asioita voisi pyrkiä kohtaamaan ja voittamaan. Vastoinkäymisiä piisaa aina, ei anneta sentään lääketieteelle ylivaltaa niissä.


      • mammuli2
        Muutinen75 kirjoitti:

        sektiolla synnyttävän äidin olevan huonompi.

        Olennaisempaa mielestäni on, että lääketieteen kannalta turhia leikkauksia vältettäisiin jos ja kun asia on hoidettavissa toisin.
        Vai oleko ainoa joka näkee nykyisessä lääketieteen esiinmarssissa huolestuttavia piirteitä. Elämä pelottaa ja masentaa - "hei leikataan se kuntoon!" Vaikka tunteita herättiviä asioita voisi pyrkiä kohtaamaan ja voittamaan. Vastoinkäymisiä piisaa aina, ei anneta sentään lääketieteelle ylivaltaa niissä.

        mä olen sitä mieltä kun oon tätä palstaa lukenu et synnytys kuin synnytys niin ei ilman pikku kipuja selviä mut aina siitä jotain ihanaa saa:)
        ite ala-kautta tein ja hyvin meni ja nopeasti, harmi vain kun räkästiin siihen hemmetin petiin ja puoli istuvaan asentoon. en enää ikinä anna kätilöiden siihen asentoon laittaa!

        ymmärrän täysin äitejä joiden mielestä sektio on parempi vaihtoehto joko pelon tai lapsen/oman turvallisuuden vuoksi. tottahan se on että jos on synnytyspelkoa, niin on tarjottava toinenkin mahdollisuus ja se on silloin sektio tai jos huomataan että ongelmia tulisi ala kautta tehdessä niin lastahan tässä ensimmäisenä pitää ajatella! rohkeutta sekin vaatii että nykyään uskaltaa vaatia sektota koska muiden äitien palaute voi olla niinkin ikävää kuin tällä palstalla on huomattu.

        kunnia sille että sektio on olemassa. se ei kerro kuka on hyvä äiti jos synnytyät ala-kautta tai sektiolla. molempi parempi kunhan lapsi on kunnossa:)

        mutta siihen on nyt pakko puuttua että "kalusto" jää löysäksi kuin ladon ovet jos ala-kautta synnytät. se ei pidä paikkaansa, siis ainakaan minulla. en ole lihaksia synnytyksen jälkeen treenannut ja kaikki on kiinni siitä MITEN ja MILLAINEN se oma vartalosi on ja miten se reagoi synnytykseen. enkä ole valituksia kuullut, paremmaksi kuulemma mennyt:)
        mutta tsemppiä kaikille jotka ovat synnärille menossa tai ovat siellä jo päässeet käymään! hienoja äitejä ihan sama miten se lapsi maailmaan on tullut!


    • wanniii

      En ikinä hanki lapsia,jos on vaara paskoa synnytyspöydälle :o hyi!

      • ..........

        Niin se synnytyspöydälle paskominenhan se suurin murhe on... oikeesti. Enemmän kannattaa miettiä, jos synnytyksen jälkeen tahattomasti paskoo housuunsa jatkuvasti, eikä edes huomaa sitä, ennen kuin jo haisee... siinä sitä murehdittavaa oikeasti on. Ja siitä tässä ketjussa on kyse.


      • -yks-
        .......... kirjoitti:

        Niin se synnytyspöydälle paskominenhan se suurin murhe on... oikeesti. Enemmän kannattaa miettiä, jos synnytyksen jälkeen tahattomasti paskoo housuunsa jatkuvasti, eikä edes huomaa sitä, ennen kuin jo haisee... siinä sitä murehdittavaa oikeasti on. Ja siitä tässä ketjussa on kyse.

        No yöööööök!!!!!!!!!!!!!!!


      • ...
        -yks- kirjoitti:

        No yöööööök!!!!!!!!!!!!!!!

        ihemettelenpähän vaan... jos sanotte että sektio on niin turvallinen ja mahtava juttu niin miksi sitten enää edes synnytetään "normaalisti"?? Itse olen ainakin sitä mieltä että alateitse synnyttäminen on ihan todellista arkipäivää jokapuolella maailmaa! (eikä tosiaankaan ole niin paha mitä puhutaan!)


      • sjfajöfl
        ... kirjoitti:

        ihemettelenpähän vaan... jos sanotte että sektio on niin turvallinen ja mahtava juttu niin miksi sitten enää edes synnytetään "normaalisti"?? Itse olen ainakin sitä mieltä että alateitse synnyttäminen on ihan todellista arkipäivää jokapuolella maailmaa! (eikä tosiaankaan ole niin paha mitä puhutaan!)

        Ja synnytyksiin kuoleminen on luonnollista yhtä lailla.. Ja sitä tapahtuu maissa, jossa sektioihin ei ole mahdollisuutta..


      • ...........
        ... kirjoitti:

        ihemettelenpähän vaan... jos sanotte että sektio on niin turvallinen ja mahtava juttu niin miksi sitten enää edes synnytetään "normaalisti"?? Itse olen ainakin sitä mieltä että alateitse synnyttäminen on ihan todellista arkipäivää jokapuolella maailmaa! (eikä tosiaankaan ole niin paha mitä puhutaan!)

        epä ole sektiokaan niin paha, mistä puhutaan...kokemusta yhdestä alatiesynnytyksestä ja kahdesta sektiosta. Sektioiden jälkeen monin kerroin nopeampi ja kivuttomampi toipuminen.

        Tottakai, vaikka olisi vapaus valita synnytystapansa, niin suurin osa silti synnyttäisi alakautta. Eivät kaikki äidit pelkää ja suurin osa kokee alatiesynnytyksen kuitenkin luonnollisemmaksi. Ja osa pelkää sektiota ja muita leikkauksia. Esim mm.Yhdysvalloissa ja Kanadassa naisella on automaattisesti oikeus päättää synnytystapansa, ja silti suurin osa synnyttää alateitse. Ei tarvitse ainakaan kätilöiden pelätä työttömyyttä.

        Arkipäiväähän alatiesynnyttäminen on. Ja mikäs sen sopivampaa niille, jotka sellaisen synnytyksen haluavat. Mutta miksi sitä samaa valinnan vapautta ja itsemääräämisoikeutta ei Suomessa suoda kaikille äideille?


    • ...---

      Oli kiva huomata, että aloitusviestini poiki näin paljon keskustelua. Törmäsin tähän Pintan tutkimukseen sattumalta etsiessäni tutkimustani varten muunlaista aineistoa.

      Mielenkiintoista oli, että heti ensimmäisestä vastauksesta lähtien keskustelu siirtyi täällä usein esiintyvään vääntöön alatiesynnytys/sektio. Näin jälkikäteen huomaan kyllä, että otsikkoni oli ehkä hieman raflaava ja kentis se provosoi monet näkemään tämän anaali-inkotenssiongelman vain tästä näkökulmasta. Se ei kuitenkaan ollut tarkoitukseni, vaan ajatuksenani oli pohdiskella juuri tätä ongelmaa, sillä minä en ainakaan ollut itsekin synnyttäneenä ollut tietoinen ongelman yleisyydestä. Halusin nostaa asian esiin, jotta voisimme pohtia miksei se ole enemmän agendalla ja jotta ongelmasta yksin ja salaakin kärsivät voisivat kokea etteivät ole ongelman kanssa yksin ja asiasta voi ihan reilusti puhua. Edes täällä anynyymin nimimerkin takana.

      En tiedä, miksi synnytys ja ja erilaiset synnytystavat nostattavat niin suuria tunteita. Joskus minua vähän hävettää, että me naiset emme näköjään löydä helposti myötätuntoa ja suvaitsevaisuutta, kun on kyse toisen naisen peloista tai yleensä toisenlaisista ratkaisuista äitiyteen liittyvissä asioissa. Äitiys näyttää, synnytys mukaan lukien, olevan jonkin sortin suoritusta ja oma suoritus näyttäytyy usein tälläisessä kilpailuasetelmassa paremmalle kuin toisen. Joistain asioista voidaan jo vähän kiihkottomammin puhua, kuten synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta tämä alatie/sektio -keskustelu on selvästi vielä käymistilassa.

      Mutta itse Pintan tutkimukseen. Itse tutkimuksessahan ei otettu kantaa sektioihin, muussa mielessä kuin siinä, että hänen mukaansa anaali-inkotessi ongelmaa ei esiinny sektioiden yhteydessä, suurimmat riskitekijät ovat imukuppisynnytys, sikiön tarjontavirhe, pitkittynyt ponnistusvaihe ja ensisynnytys. Pinta toteaa tutkimuksessaan mm., että ponnistusvaiheessa lyhyt kestoiset ponnistukset estävät ongelman syntyä, kun taas kätilöt usein (siis ainakin vuoteen 2005 asti) kehottivat pitkä kestoisiin ponnistuksiin. Hänen mukaansa myös sulkijalihasvaurion tunnistamiseen ja korjausleikkaukseen synnytyksen
      yhteydessä pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota."Mahdollisia anaali-inkontinenssioireita tulisi myös kysyä kaikilta synnyttäneiltä naisilta, ja tarpeen vaatiessa potilas tulisi ohjata jatkotutkimuksiin kirurgian poliklinikalle"

      Jokuhan täällä suorastaan kiisti tutkimustulokset, mutta minua henkilö kohtaisesti hämmästytti täällä eniten alan ammattilaisena esittäytyneen kaijun huomautukset: "Tuhansia synnyttäjiä synnytyssalissa, lapsivuodeosastolla ja äitiysneuvolassa hoitaneena voin sanoa, että noita pidätysongelmia on aniharvalla."
      Toki hän ansiokaasti myös kehoitti treenaamaan lantiopohjan lihaksia, joka tässä anaali-inkotenssi ongelmassa joillekin tuo helpotusta. Oliko nyt kuitenkin niin ettei alan ammattilainen tuntenut näitä tutkimustuloksia, kun jotenkin vähättelee niitä olevan aniharvalla? Vai eikö näitä asioita todella kysellä synnyttäneiltä? Vai onko jopa niin ettei niistä uskalleta kertoa vaikka neuvolassa.

      Usein sanotaan ettei näitä nettikirjoitteluita ja niistä välittyvistä kokemuksia kannata liikoja uskoa, sillä ne ovat hyvin värittyneitä. Monet näitä kuitenkin lukevat. Varmasti osa on aika provokatiivisia, mutta jos joitakin esim. synnytys pelottaa enemmän näidenkin kirjoitusten myötä, niin eikös olisi hyvä satsaus, jos näilläkin palstoilla oikeat alan ammattilaiset kävisivät vaikkapa silloin tällöin ihan työaikanaan (näihän toimii jo esim. poliisi, kirkko, nuorisotyöntekijät ym.) jakamassa tietoa ja osallistumassa näihin keskusteluihin. Minusta se voisi olla hyvä satsaus, moni ei uskalla tai kehtaa nokakkain neuvolassa kysellä asioita. Täällä voisi vähän tiukemmin joukolla tivata mieltä askarruttavista asioista.

      • väittelyä!!

        Tulin ensimmäistä kertaa näille suomi24 synnytys sivuille. En ollut uskoa silmiäni kun näin tämän ketjun jossa naiset raivon vallassa väittelevät alatiesynnytys vastaan keisarinleikkaus!! Ja näyttääpä täällä muissakin ketjuissa olevan samanlaista riitelyä.
        Siis hyvänen aika ihmiset, ootteko te teinejä vai aikuisia ihmisiä?

        Eihän sillä synnytystavalla ole mitään merkitystä! Normaalisti suositellaan alatiesynnytystä. Jos sille on esteitä, päädytään keisarinleikkaukseen ja joissain tapauksissa joudutaan tekemään hätäsektio. Mitä niin pirun ihmeellistä noissa kummassakaan tavassa on?
        Toiset synnyttää alateitse ja toiset leikataan. Yleensä synnytystä alateitse pidetään turvallisempana koska keisarinleikkaus on kuitenkin iso leikkaus ja siihen liittyy enemmän riskejä. Mutta myös normaali synnytyksessä omat riskinsä eikä koskaan voi tietää kuinka synnytys/leikkaus tulee menemään. En voi käsittää miten te voitte väitellä siis tällaisesta asiasta! Antakaa nyt hyvänen aika jokaisen synnyttää niinkuin tykkää eikä siihen tarvi muitten puuttua. Hävetkää!


      • wemmmmmmm
        väittelyä!! kirjoitti:

        Tulin ensimmäistä kertaa näille suomi24 synnytys sivuille. En ollut uskoa silmiäni kun näin tämän ketjun jossa naiset raivon vallassa väittelevät alatiesynnytys vastaan keisarinleikkaus!! Ja näyttääpä täällä muissakin ketjuissa olevan samanlaista riitelyä.
        Siis hyvänen aika ihmiset, ootteko te teinejä vai aikuisia ihmisiä?

        Eihän sillä synnytystavalla ole mitään merkitystä! Normaalisti suositellaan alatiesynnytystä. Jos sille on esteitä, päädytään keisarinleikkaukseen ja joissain tapauksissa joudutaan tekemään hätäsektio. Mitä niin pirun ihmeellistä noissa kummassakaan tavassa on?
        Toiset synnyttää alateitse ja toiset leikataan. Yleensä synnytystä alateitse pidetään turvallisempana koska keisarinleikkaus on kuitenkin iso leikkaus ja siihen liittyy enemmän riskejä. Mutta myös normaali synnytyksessä omat riskinsä eikä koskaan voi tietää kuinka synnytys/leikkaus tulee menemään. En voi käsittää miten te voitte väitellä siis tällaisesta asiasta! Antakaa nyt hyvänen aika jokaisen synnyttää niinkuin tykkää eikä siihen tarvi muitten puuttua. Hävetkää!

        ja surin että keisarinleikkauksella synnyttäneitä pidetään jotenkin huonompina. Mitä hulluutta ja vielä naisten kesken!!!

        Mutta sitten alkoi tulla vastaan näitä kirjoituksia joissa todella epäkypsän oloiset tulevat äidit tai äidiksi aikovat valittivat että "yök en voi synnyttää alakautta kun mies näkee mun pimpan kamalan näköisenä" ja "hyi jos KAKKAA tulee pyllystä kun synnytän". Alkoi tulla sellainen epäusko että tähänkö on menty. Että pitäisi lapsetkin leikata maailmaan jottei tarvi kakkaa hävetä tai miehen traumoja pelätä. Niin minäkin olen valitettavasti sortunut kirjoittamaan alateitse synnyttämisen puolesta silloin kun se vaikuttaa normisynnytykseltä ilman riskitekijöitä.


      • lkjölkjl
        wemmmmmmm kirjoitti:

        ja surin että keisarinleikkauksella synnyttäneitä pidetään jotenkin huonompina. Mitä hulluutta ja vielä naisten kesken!!!

        Mutta sitten alkoi tulla vastaan näitä kirjoituksia joissa todella epäkypsän oloiset tulevat äidit tai äidiksi aikovat valittivat että "yök en voi synnyttää alakautta kun mies näkee mun pimpan kamalan näköisenä" ja "hyi jos KAKKAA tulee pyllystä kun synnytän". Alkoi tulla sellainen epäusko että tähänkö on menty. Että pitäisi lapsetkin leikata maailmaan jottei tarvi kakkaa hävetä tai miehen traumoja pelätä. Niin minäkin olen valitettavasti sortunut kirjoittamaan alateitse synnyttämisen puolesta silloin kun se vaikuttaa normisynnytykseltä ilman riskitekijöitä.

        Harva meistä, jotka sektion haluavat, ajattelevat tuolla tavalla! Suurimmalla osalla sektion haluavista syynä on ihan oikeasti pelko siitä, mitä kaikkea alatiesynnytyksessä voi mennä vikaan. Riski on kuitenkin alatiesynnytyksessä aina sille, että äiti tai vauva vammautuu. Minusta on naurettavaa, että muutaman tuollaisen "hyi jos kakkaa tulee pyllystä kun synnytän" (jotka ovat kirjoitettu takuulla vain provosointi-mielessä) takia kaikkia sektiota haluavia naisia syyllistetään! Minä pelkään sitä, mitä synnytys voi aiheuttaa minulle niin fyysisesti kuin sitä kautta psyykkisesti. Synnytys on niin kivulias kokemus, että en voi kuvitellakaan sen olevan minulle muuta kuin traumaattinen ja hirvittävä tapahtuma.. Ja jos vielä vammautuisin pahasti / minulle tehtäisiin toimenpiteitä, joita en halua (imukuppi, episiotomia, ompelu puuduttamatta) en voi kuvitellakaan mitä se tekisi mielenterveydelleni.

        Synnytyspelkoa väheksytään ja kuvitellaan että kaikki jotka pelkäävät ajattelevat vain alapäänsä ulkonäköä ym. asioita. Minua ei kiinnosta, miltä alapääni synnytyksen jälkeen näyttäisi, mutta totta vieköön kiinnostaisi, miten pahasti ne repeämät vaikeuttavat elämääni pitkän aikaa!

        Aivan kuten ap:kin kirjoitti, minuakin suoraan sanottuna hävettää, ja surettaa, miten naiset kohtelevat toisiaan ja väheksyvät synnytyspelkoisia.. Enkä todellakaan ymmärrä miksi.


      • xfgnhxfgnxfg
        väittelyä!! kirjoitti:

        Tulin ensimmäistä kertaa näille suomi24 synnytys sivuille. En ollut uskoa silmiäni kun näin tämän ketjun jossa naiset raivon vallassa väittelevät alatiesynnytys vastaan keisarinleikkaus!! Ja näyttääpä täällä muissakin ketjuissa olevan samanlaista riitelyä.
        Siis hyvänen aika ihmiset, ootteko te teinejä vai aikuisia ihmisiä?

        Eihän sillä synnytystavalla ole mitään merkitystä! Normaalisti suositellaan alatiesynnytystä. Jos sille on esteitä, päädytään keisarinleikkaukseen ja joissain tapauksissa joudutaan tekemään hätäsektio. Mitä niin pirun ihmeellistä noissa kummassakaan tavassa on?
        Toiset synnyttää alateitse ja toiset leikataan. Yleensä synnytystä alateitse pidetään turvallisempana koska keisarinleikkaus on kuitenkin iso leikkaus ja siihen liittyy enemmän riskejä. Mutta myös normaali synnytyksessä omat riskinsä eikä koskaan voi tietää kuinka synnytys/leikkaus tulee menemään. En voi käsittää miten te voitte väitellä siis tällaisesta asiasta! Antakaa nyt hyvänen aika jokaisen synnyttää niinkuin tykkää eikä siihen tarvi muitten puuttua. Hävetkää!

        tuo onkii normaali tapa ajatella, mut nykyään leikataan ilman että normaalisynnytykselle olis mitään esteitä.

        Enkä ite oo ollu täällä ainakaan riitelemässä vaan kertomassa mielipiteeni. Se vaan tulkitaan helposti väärin koska mielipiteeni on niin vahva. Enkä tiiä sitten olisko joillain sektiolla "synnyttäneillä" jääny jotain mielen sopukoihin että mitäs jos kuitenki olis pitäny synnyttää normaalisti vai mikä on, mut kovasti monet tuntuu loukkaantuvan ku sanon että mielestäni turha sektio on nimenomaan TURHA sektio. Tottakai sektiolla "synnyttäny" voi olla hyvä äiti siinä missä normaalisti synnyttänykkin. Mut samalla tavalla ku esim imettäminen tukee äiti-lapsisuhteen kehittymistä niin mielestäni sen tekee myös synnyttäminen. Ja se lujittaa naista. Myös se että ei "jänistä" jostain mitä pitäs tehdä se kasvattaa luonnetta.

        Nykypäivänä ihmiset vaatii vaihtoehtoja joka helevetin asiassa. En ymmärrä miks jonkun niin luonnollisen asian ku synnytys pitäs olla yks niistä missä ruvetaan vaatimaan erikoiskohtelua. Pelko on outo syy mihin vedota, koska pelko on normaali mielentila kun miettii synnytystä. Onhan se tosi pelottavaa ku niin pienestä reiästä puskee kokonainen vauva, se ajatus kuulostaa lähes järjettömältä. Mut niin se vaan sieltä tulee samalla tavalla kun on tullu jo varmaan miljoona vuotta. Ei siinä oikeestaan oo mitään ihmeellistä, se on luonnollista. Ja se on vaan mitä on tehtävä.

        En mie ketään oo tuomitsemassa huonoks ihmiseks täällä. Ihmetyttää monien käytös täällä , miten jotkut ikinä voi keskustella ihmisten kaa mistään jos suututaan siitä että toinen on erimieltä? Jos joku miun kaveri menis sektioon pelon takia niin kyllä mie sitä päätöstä varmaan halveksisin, mut eihän se oo ku osa sitä ihmistä. En mie muutnkaan oo kaikkien ihmisten kaa samaa mieltä kaikesta, mut ei se tarkota ettenkö arvostas heitä ihmisinä.

        Eli loppuun vielä: Synnyttäkää lapsenne vaikka pyllyreijän kautta jos se teistä on paras valinta. Miusta paras on luonnollinen tapa joten synnytän lapseni normaalisti. Jos sen takia perseeni repeää niin sitten se on niin, mutta sektioon en lähde kuin pakon edessä. Kiitos ja kuulemiin, hajotkaa jos vielä juttuni vituttaa.


      • kaiju

        että pidätysvaikeuksia on aniharvalla. On selvää, että muutamia viikkoja synnytyksen jälkeen voi lantionpohjan lihakset olla heikot, riippuu mikä on ollut kunkin lähtötilanne. Totuus kuitenkin on, että mikäli ei ole tullut patologista repeämää, ei ongelmaa ole jos kuntouttaa lihaksensa. Suositus onkin, että normaali alatiesynnytyksen jälkeen alettaisiin mahdollisimman pian kuntouttaa sekä lantiopohjan-, että vatsalihaksia.Myös selkävaivat ovat tavallisia synnyttäneillä naisilla. Vatsalihakset kun ovat ns. korsetti keskivartalolle. Lantionpohjan lihaksiston kunto vaikuttaa moneen asiaan, virtsanpidätykseen, ulosteen pidätykseen ja rakasteluun, jopa siihen jaksaako seistä kauan paikallaan. Jos lihaksisto on huonossa kunnossa jo ennen synnytystä, saattaa olla, että ongelmia syntyy, etenkin iäkkäille synnyttäjille joilla jo ikäkin vaikuttaa lihaksistoon. Hyvä kuntoisella synnyttäjällä on aina paremmat lähtökohdat kaikin puolin.
        Kannustaisin kutakin ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista.

        Aikaisemmin mainittua tutkimusta en valitettavasti tunne, enkä väitä etteikö se pidä paikkaansa. Olisi hyvä tietää kunkin tutkitun lähtökohdat, siis lihaksiston kunto ennen synnytystä ja kuinka pian kukin tutkimukseen osallistun on aloittanut lihasten kuntouttamisen synnytyksen jälkeen, jotta voisi tehdä jotakin päätelmää. Kuinka kauan synnytyksestä oli kun henkilöt haastateltiin ? Miten suuresta otannasta oli kysymys ?

        En suinkaan vähättele niin epämielyttävää vaivaa. Tapana on synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä kysellä on ollut jotakin vaivaa. Jos vaivoja on, niihin puututaan. Jos asiaa ei tuoda esille, on hyvin vähän tehtävissä meidän puolelta. Asioista olisi hyvä keskustella rohkeasti. Meillä naisilla on hyvin monenlaisia vaivoja eri ikäkausina. Kätilö on naisten hoitaja, joten meidän puoleen voi kääntyä. Missä emme osaa auttaa ohjaamme toisaalle. Kenenkään ei pidä kärsiä mistään mihin voi saada apua, eikä pelätä sen takia tiettyä tapaa synnyttää.


      • jopas....
        kaiju kirjoitti:

        että pidätysvaikeuksia on aniharvalla. On selvää, että muutamia viikkoja synnytyksen jälkeen voi lantionpohjan lihakset olla heikot, riippuu mikä on ollut kunkin lähtötilanne. Totuus kuitenkin on, että mikäli ei ole tullut patologista repeämää, ei ongelmaa ole jos kuntouttaa lihaksensa. Suositus onkin, että normaali alatiesynnytyksen jälkeen alettaisiin mahdollisimman pian kuntouttaa sekä lantiopohjan-, että vatsalihaksia.Myös selkävaivat ovat tavallisia synnyttäneillä naisilla. Vatsalihakset kun ovat ns. korsetti keskivartalolle. Lantionpohjan lihaksiston kunto vaikuttaa moneen asiaan, virtsanpidätykseen, ulosteen pidätykseen ja rakasteluun, jopa siihen jaksaako seistä kauan paikallaan. Jos lihaksisto on huonossa kunnossa jo ennen synnytystä, saattaa olla, että ongelmia syntyy, etenkin iäkkäille synnyttäjille joilla jo ikäkin vaikuttaa lihaksistoon. Hyvä kuntoisella synnyttäjällä on aina paremmat lähtökohdat kaikin puolin.
        Kannustaisin kutakin ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista.

        Aikaisemmin mainittua tutkimusta en valitettavasti tunne, enkä väitä etteikö se pidä paikkaansa. Olisi hyvä tietää kunkin tutkitun lähtökohdat, siis lihaksiston kunto ennen synnytystä ja kuinka pian kukin tutkimukseen osallistun on aloittanut lihasten kuntouttamisen synnytyksen jälkeen, jotta voisi tehdä jotakin päätelmää. Kuinka kauan synnytyksestä oli kun henkilöt haastateltiin ? Miten suuresta otannasta oli kysymys ?

        En suinkaan vähättele niin epämielyttävää vaivaa. Tapana on synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä kysellä on ollut jotakin vaivaa. Jos vaivoja on, niihin puututaan. Jos asiaa ei tuoda esille, on hyvin vähän tehtävissä meidän puolelta. Asioista olisi hyvä keskustella rohkeasti. Meillä naisilla on hyvin monenlaisia vaivoja eri ikäkausina. Kätilö on naisten hoitaja, joten meidän puoleen voi kääntyä. Missä emme osaa auttaa ohjaamme toisaalle. Kenenkään ei pidä kärsiä mistään mihin voi saada apua, eikä pelätä sen takia tiettyä tapaa synnyttää.

        Mikä on patologinen repeämä?

        Minulla on nyt vuosia synnytyksen jälkeen paljon vaivoja. Esim anaali-inkontinenssi. En olisi ikinä synnyttänyt alateitse jos olisin tiennyt että menetän terveyteni.


      • hfjnfxchjxfh
        jopas.... kirjoitti:

        Mikä on patologinen repeämä?

        Minulla on nyt vuosia synnytyksen jälkeen paljon vaivoja. Esim anaali-inkontinenssi. En olisi ikinä synnyttänyt alateitse jos olisin tiennyt että menetän terveyteni.

        no tässä taas huomataan miten hyvin ihmiset tutustuu asioihin ennen ku ne on ajankohtasia.

        "En olisi ikinä synnyttänyt alateitse jos olisin tiennyt että menetän terveyteni."

        Oisko kannattanu miettii ennen raskaaks tuloa?


      • .........
        hfjnfxchjxfh kirjoitti:

        no tässä taas huomataan miten hyvin ihmiset tutustuu asioihin ennen ku ne on ajankohtasia.

        "En olisi ikinä synnyttänyt alateitse jos olisin tiennyt että menetän terveyteni."

        Oisko kannattanu miettii ennen raskaaks tuloa?

        Pakko kommentoida tähän, että ennen esikoiseni syntymää en tähän netin ja keskustelupalstojen ihmeelliseen maailmaan ollut lainkaan tutustunut, ja siksi kaikki raskauteen ja synnytykseen liittyvistä tedoista tuli neuvolasta ja neuvolan läpysköistä. Jotain tietoja sain kavereiltani ja sukulaisilta. Mutta tosiasia on, että ei niistä isommista negatiivisista asioista vaan puhuta, eikä varoitella. Tiesin, että alapää tottakai on jonkin aikaa kipeänä, mutta that´s it. Sen enempää negatiivista tietoa en saanut, enkä tajunnut etsiä.

        Nyt synnytyksen jälkeen, toivon todella, että asioista olisi puhuttu niiden oikeilla nimillä, eikä kaunisteltu. Olisin ehdottomasti halunnut tietää, mitä kaikkea voikaan mennä pieleen, niin äidillä kuin vauvallakin. Uskon, että olisin silloin osannut realistisemmin suhtautua tulevaan, enkä olisi järkyttynyt lopputuloksesta niin paljoa. Synnytyksessä ja siitä toipumisessa meni kaikki melko lailla niin pieleen kuin mennä voi. Hengissä olemme molemmat, mutta kumpikaan ei enää koskaan täysin terve, ei henkisesti eikä fyysisesti.

        Harva ensisynnyttäjä osaa kyseenalaistaa neuvolan ohjeita, ja ehkä juuri pelon ehkäisemiseksi pahoista asioista ei puhuta. Minä toivon, että puhuttaisiin ja kaikesta mahdollisesta. harva osaa tiettyä tietoa etsiä itse, jos ei tiedä sitä olevan edes. En usko, että ainakaan tässä tapauksessa tieto lisää tuskaa, vaan auttaa valmistautumaan paremmin.

        Myös ne, kenen mielestä tällaiset keskustelut ovat turhia, ovat todennäköisimmin selvinneet omista synnytyksistään ilman minkäänlaisia ihmeempiä komplikaatioita, ainakin näennäisesti (odottakaapa vain vaihdevuosia, jolloin ne synnytyksenkin aiheuttamat piilevät vauriot alkavat muistuttaa olemassaolostaan).
        Ja onnea teille hyvin menneestä kokemuksesta. Mutta kaikki eivät ole niin onnekkaita, ja tällaisten ongelmien ja seuraamuksien väheksyminen on todella julmaa ja ala-arvoista, varsinkin niiltä äideiltä, jotka onnekseen pääsivät helpolla. Jos kaikilla repeäisi alapää neljän tuulen suuntaan, peräsuoli vuotaisi vuosia, ja vauva vaurioituisi synnytyksessä, olisi näilläkin äideillä eri ääni kellossa.

        Jos teillä itsellänne on kaikki mennyt hyvin, olkaa onnellisia, mutta älkää masentako niitä, kenellä jo ennestään on murheita. Vakavammat vauriot ovat melko harvinaisia eikä niistäkään uskalleta aina puhua, mutta se ei tarkoita etteikö joku niistä kärsisi. Nyt kaivataan hieman avarakatseisuutta ja ymmärrystä muita kohtaan.


      • kaiju
        jopas.... kirjoitti:

        Mikä on patologinen repeämä?

        Minulla on nyt vuosia synnytyksen jälkeen paljon vaivoja. Esim anaali-inkontinenssi. En olisi ikinä synnyttänyt alateitse jos olisin tiennyt että menetän terveyteni.

        että sinulla on ollut hankaluuksia. Oletko saanut niihin apua ? Kannustaisin ottamaan asian puheeksi joko neuvolassa tai gynekologin vastaanotolla. Fysioterapeutin konsultaatiosta saattaisi olla apua. Joka tapauksessa asiaan kannattaa tarttua, tilanne ei kuitenkaan iän mukana tule helpottumaan.
        Patologinen repeämä on kolmannen ja neljännen asteen repeämä. Toisen asteen repeämä on varsin tavallinen esim. episiotomia on toisen asteen.


      • Ihankypsäkyllä
        ......... kirjoitti:

        Pakko kommentoida tähän, että ennen esikoiseni syntymää en tähän netin ja keskustelupalstojen ihmeelliseen maailmaan ollut lainkaan tutustunut, ja siksi kaikki raskauteen ja synnytykseen liittyvistä tedoista tuli neuvolasta ja neuvolan läpysköistä. Jotain tietoja sain kavereiltani ja sukulaisilta. Mutta tosiasia on, että ei niistä isommista negatiivisista asioista vaan puhuta, eikä varoitella. Tiesin, että alapää tottakai on jonkin aikaa kipeänä, mutta that´s it. Sen enempää negatiivista tietoa en saanut, enkä tajunnut etsiä.

        Nyt synnytyksen jälkeen, toivon todella, että asioista olisi puhuttu niiden oikeilla nimillä, eikä kaunisteltu. Olisin ehdottomasti halunnut tietää, mitä kaikkea voikaan mennä pieleen, niin äidillä kuin vauvallakin. Uskon, että olisin silloin osannut realistisemmin suhtautua tulevaan, enkä olisi järkyttynyt lopputuloksesta niin paljoa. Synnytyksessä ja siitä toipumisessa meni kaikki melko lailla niin pieleen kuin mennä voi. Hengissä olemme molemmat, mutta kumpikaan ei enää koskaan täysin terve, ei henkisesti eikä fyysisesti.

        Harva ensisynnyttäjä osaa kyseenalaistaa neuvolan ohjeita, ja ehkä juuri pelon ehkäisemiseksi pahoista asioista ei puhuta. Minä toivon, että puhuttaisiin ja kaikesta mahdollisesta. harva osaa tiettyä tietoa etsiä itse, jos ei tiedä sitä olevan edes. En usko, että ainakaan tässä tapauksessa tieto lisää tuskaa, vaan auttaa valmistautumaan paremmin.

        Myös ne, kenen mielestä tällaiset keskustelut ovat turhia, ovat todennäköisimmin selvinneet omista synnytyksistään ilman minkäänlaisia ihmeempiä komplikaatioita, ainakin näennäisesti (odottakaapa vain vaihdevuosia, jolloin ne synnytyksenkin aiheuttamat piilevät vauriot alkavat muistuttaa olemassaolostaan).
        Ja onnea teille hyvin menneestä kokemuksesta. Mutta kaikki eivät ole niin onnekkaita, ja tällaisten ongelmien ja seuraamuksien väheksyminen on todella julmaa ja ala-arvoista, varsinkin niiltä äideiltä, jotka onnekseen pääsivät helpolla. Jos kaikilla repeäisi alapää neljän tuulen suuntaan, peräsuoli vuotaisi vuosia, ja vauva vaurioituisi synnytyksessä, olisi näilläkin äideillä eri ääni kellossa.

        Jos teillä itsellänne on kaikki mennyt hyvin, olkaa onnellisia, mutta älkää masentako niitä, kenellä jo ennestään on murheita. Vakavammat vauriot ovat melko harvinaisia eikä niistäkään uskalleta aina puhua, mutta se ei tarkoita etteikö joku niistä kärsisi. Nyt kaivataan hieman avarakatseisuutta ja ymmärrystä muita kohtaan.

        Myönnät itsekin sen keskeisen seikan, jonka takia näitä "negatiivisia" puolia ei kannata kaikille neuvolassa tai muuallakaan tyrkyttää:

        "Vakavammat vauriot ovat melko harvinaisia..."

        Kun vakavat vauriot ovat harvinaisia, kun Suomessa synnytyskuolleisuus on maailman alhaisimpia ja lasten vauriot myös tilastollisesti hyvin harvinaisia, kun kaikki hoidetaan maailman mittakaavassa äärimmäisen hyvin, niin mitä ihmettä te oikein tahdotte? Tahdotteko, että kaikki synnyttäjät pelotellaan kuoliaaksi ja kaikki lapset syntyvät suunnitellulla sektiolla niin että viisi lastenlääkäriä ja kuusi gynekologia päivystävät vieressä?

        Millä ihmeen rahoilla sellainen toteutetaan? Ja ettekö ollenkaan näe, mihin se johtaa? Älkää kuvitelko, että saisitte liikkua synnytyksen aikana, olla vesialtaassa tai että se teidän epähygieeninen miehenne saisi enää norkoilla siellä nurkassa. Jos lähdetään siitä ja vain siitä, että mitään riskejä ei oteta, niin se on sitten leikkaussalimeininkiä alusta loppuun.

        Oletteko te niin vieraantuneita todellisuudesta, että teille eivät riitä Suomessa tarjottava terveydenhoito? Meillä on niin hienot tilastot, että joka toivoo parempaa, saa kyllä sitten vähän kanssa miettiä, miten se parempi saadaan aikaan.

        Kaikki on pielessä näiden valittajien mielestä: sektiota ei saa ja sitten kakka alkaa valua. Kenellä täällä Suomessa kakka valuu ympäriinsä niin ettei siihen saa hoitoa??? Menkään nyt hyvät ihmiset sitten vaatimaan sitä hoitoa itsellenne. Kyllä minä tiedän, että hoito saattaa kestää, mutta ei ketään ilman hoitoa jätetä. Ja jos se arpajaisvoitto ei huvita, niin tiedoksi vaan, että meitä on monia, jotka ovat joutuneet myöntämään ruumiillisuutensa: on syöpää, astmaa, diabetesta, selkäkipuja, migreeniä jne. Ei tämä elämä ole pelkkää onnea aina.

        Mutta Suomessa on hyvä terveydenhuolto. Missä maassa muka odottajaa ja synnyttäjää hoidetaan näin hyvin? Missä yhteiskunta kustantaa sektion kaikille sitä vain haluaville? Jos jossain on sellainen maa tai jos tämä meidän systeemi on niin kamalan huono, niin

        1. kertokaa, miten tätä voi parantaa (ja kiitos vähän laajempia vastauksia kuin "antakaa mulle sektio"

        2. menkää sinne jonnekin muualle; minä ainakin olen tyytyväinen Suomen terveydenhuoltoon.

        Aina olen apua saanut, kun olen hädässä ollut. On leikattu ja hoidettu. Olen saanut palkallista sairaslomaa. Olen saanut henkistäkin tukea. Tietysti joskus ei ole ensimmäinen lääkäri koko tilannetta ymmärtänyt, mutta toinen sitten jo on. Joskun on pitänyt vaatia, perustella ja selittää. Mutta Suomessa hoidetaan, jos ihmisellä on hätä. Eikä maksa paljon (yksilölle, valtiolle se toki maksaa).

        Joten pointtini on: miksi pitää aina valittaa? Näette millaista on esim. Haitissa nyt. Teillä on ollut tyly kätilö ja alapää on kärsinyt synnytyksessä. Pääsette näemmä hyvin nettiin: on varmaan ruokaa itselle ja lapselle. Alapäätkin taitavat suurimmaksi osaksi parantua ja apua voi hakea sieltä terveyskeskuksesta. Joten onko ihan todella noin huonosti asitat? Onko?


      • nelkytviiiiis
        kaiju kirjoitti:

        että pidätysvaikeuksia on aniharvalla. On selvää, että muutamia viikkoja synnytyksen jälkeen voi lantionpohjan lihakset olla heikot, riippuu mikä on ollut kunkin lähtötilanne. Totuus kuitenkin on, että mikäli ei ole tullut patologista repeämää, ei ongelmaa ole jos kuntouttaa lihaksensa. Suositus onkin, että normaali alatiesynnytyksen jälkeen alettaisiin mahdollisimman pian kuntouttaa sekä lantiopohjan-, että vatsalihaksia.Myös selkävaivat ovat tavallisia synnyttäneillä naisilla. Vatsalihakset kun ovat ns. korsetti keskivartalolle. Lantionpohjan lihaksiston kunto vaikuttaa moneen asiaan, virtsanpidätykseen, ulosteen pidätykseen ja rakasteluun, jopa siihen jaksaako seistä kauan paikallaan. Jos lihaksisto on huonossa kunnossa jo ennen synnytystä, saattaa olla, että ongelmia syntyy, etenkin iäkkäille synnyttäjille joilla jo ikäkin vaikuttaa lihaksistoon. Hyvä kuntoisella synnyttäjällä on aina paremmat lähtökohdat kaikin puolin.
        Kannustaisin kutakin ottamaan vastuun omasta hyvinvoinnista.

        Aikaisemmin mainittua tutkimusta en valitettavasti tunne, enkä väitä etteikö se pidä paikkaansa. Olisi hyvä tietää kunkin tutkitun lähtökohdat, siis lihaksiston kunto ennen synnytystä ja kuinka pian kukin tutkimukseen osallistun on aloittanut lihasten kuntouttamisen synnytyksen jälkeen, jotta voisi tehdä jotakin päätelmää. Kuinka kauan synnytyksestä oli kun henkilöt haastateltiin ? Miten suuresta otannasta oli kysymys ?

        En suinkaan vähättele niin epämielyttävää vaivaa. Tapana on synnytyksen jälkitarkastuksen yhteydessä kysellä on ollut jotakin vaivaa. Jos vaivoja on, niihin puututaan. Jos asiaa ei tuoda esille, on hyvin vähän tehtävissä meidän puolelta. Asioista olisi hyvä keskustella rohkeasti. Meillä naisilla on hyvin monenlaisia vaivoja eri ikäkausina. Kätilö on naisten hoitaja, joten meidän puoleen voi kääntyä. Missä emme osaa auttaa ohjaamme toisaalle. Kenenkään ei pidä kärsiä mistään mihin voi saada apua, eikä pelätä sen takia tiettyä tapaa synnyttää.

        luettavaksi se tutkimus.

        http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/laa/kliin/vk/pinta/analinco.pdf


      • niinpäniin.
        Ihankypsäkyllä kirjoitti:

        Myönnät itsekin sen keskeisen seikan, jonka takia näitä "negatiivisia" puolia ei kannata kaikille neuvolassa tai muuallakaan tyrkyttää:

        "Vakavammat vauriot ovat melko harvinaisia..."

        Kun vakavat vauriot ovat harvinaisia, kun Suomessa synnytyskuolleisuus on maailman alhaisimpia ja lasten vauriot myös tilastollisesti hyvin harvinaisia, kun kaikki hoidetaan maailman mittakaavassa äärimmäisen hyvin, niin mitä ihmettä te oikein tahdotte? Tahdotteko, että kaikki synnyttäjät pelotellaan kuoliaaksi ja kaikki lapset syntyvät suunnitellulla sektiolla niin että viisi lastenlääkäriä ja kuusi gynekologia päivystävät vieressä?

        Millä ihmeen rahoilla sellainen toteutetaan? Ja ettekö ollenkaan näe, mihin se johtaa? Älkää kuvitelko, että saisitte liikkua synnytyksen aikana, olla vesialtaassa tai että se teidän epähygieeninen miehenne saisi enää norkoilla siellä nurkassa. Jos lähdetään siitä ja vain siitä, että mitään riskejä ei oteta, niin se on sitten leikkaussalimeininkiä alusta loppuun.

        Oletteko te niin vieraantuneita todellisuudesta, että teille eivät riitä Suomessa tarjottava terveydenhoito? Meillä on niin hienot tilastot, että joka toivoo parempaa, saa kyllä sitten vähän kanssa miettiä, miten se parempi saadaan aikaan.

        Kaikki on pielessä näiden valittajien mielestä: sektiota ei saa ja sitten kakka alkaa valua. Kenellä täällä Suomessa kakka valuu ympäriinsä niin ettei siihen saa hoitoa??? Menkään nyt hyvät ihmiset sitten vaatimaan sitä hoitoa itsellenne. Kyllä minä tiedän, että hoito saattaa kestää, mutta ei ketään ilman hoitoa jätetä. Ja jos se arpajaisvoitto ei huvita, niin tiedoksi vaan, että meitä on monia, jotka ovat joutuneet myöntämään ruumiillisuutensa: on syöpää, astmaa, diabetesta, selkäkipuja, migreeniä jne. Ei tämä elämä ole pelkkää onnea aina.

        Mutta Suomessa on hyvä terveydenhuolto. Missä maassa muka odottajaa ja synnyttäjää hoidetaan näin hyvin? Missä yhteiskunta kustantaa sektion kaikille sitä vain haluaville? Jos jossain on sellainen maa tai jos tämä meidän systeemi on niin kamalan huono, niin

        1. kertokaa, miten tätä voi parantaa (ja kiitos vähän laajempia vastauksia kuin "antakaa mulle sektio"

        2. menkää sinne jonnekin muualle; minä ainakin olen tyytyväinen Suomen terveydenhuoltoon.

        Aina olen apua saanut, kun olen hädässä ollut. On leikattu ja hoidettu. Olen saanut palkallista sairaslomaa. Olen saanut henkistäkin tukea. Tietysti joskus ei ole ensimmäinen lääkäri koko tilannetta ymmärtänyt, mutta toinen sitten jo on. Joskun on pitänyt vaatia, perustella ja selittää. Mutta Suomessa hoidetaan, jos ihmisellä on hätä. Eikä maksa paljon (yksilölle, valtiolle se toki maksaa).

        Joten pointtini on: miksi pitää aina valittaa? Näette millaista on esim. Haitissa nyt. Teillä on ollut tyly kätilö ja alapää on kärsinyt synnytyksessä. Pääsette näemmä hyvin nettiin: on varmaan ruokaa itselle ja lapselle. Alapäätkin taitavat suurimmaksi osaksi parantua ja apua voi hakea sieltä terveyskeskuksesta. Joten onko ihan todella noin huonosti asitat? Onko?

        Niinpä. Haitissa on katasrofaalinen tilanne ja Suomessakin ammuskellaan kouluissa. Ja kun tätä palstaa lukee, huomaa että jotkut tyypit kärsivät vakavasta ahdistuksesta toisten pelkosektioiden takia. Ahdistaa niin paljon toisen synnytystapa ja oikeus omaan kroppaansa, ettei meinaa henkeä saada. Raivostuttaa ja ahdistaa se, ettei toinen halua synnyttää emättimen kautta vaikka itse halusikin. En ole koskaan ymmärtänyt tätä.


      • Ihankypsäkyllä
        niinpäniin. kirjoitti:

        Niinpä. Haitissa on katasrofaalinen tilanne ja Suomessakin ammuskellaan kouluissa. Ja kun tätä palstaa lukee, huomaa että jotkut tyypit kärsivät vakavasta ahdistuksesta toisten pelkosektioiden takia. Ahdistaa niin paljon toisen synnytystapa ja oikeus omaan kroppaansa, ettei meinaa henkeä saada. Raivostuttaa ja ahdistaa se, ettei toinen halua synnyttää emättimen kautta vaikka itse halusikin. En ole koskaan ymmärtänyt tätä.

        Ei muuten ahdista yhtään. Ärsyttää kyllä.


      • Niinpäniin..
        Ihankypsäkyllä kirjoitti:

        Ei muuten ahdista yhtään. Ärsyttää kyllä.

        Sielläpähän sitten päriset. :D
        Itse menossa pelkosektioon n. 3 viikon kuluttua eikä yhtään ärsytä, vaikka joku toinen synnyttää emättimestään, koska ei voisi vähempää kiinnostaa. Suosittelen sinuakin keskittymään omiin asioihisi, niin ei tarvitse ärsyyntyä muiden elämästä ja valinnoista. Ärsyyntynyt ihminen on ikävä ilmestys, ja ärsyyntyminen kuluttaa valtavasti energiaa aivan turhaan.


      • Fktdåk
        Niinpäniin.. kirjoitti:

        Sielläpähän sitten päriset. :D
        Itse menossa pelkosektioon n. 3 viikon kuluttua eikä yhtään ärsytä, vaikka joku toinen synnyttää emättimestään, koska ei voisi vähempää kiinnostaa. Suosittelen sinuakin keskittymään omiin asioihisi, niin ei tarvitse ärsyyntyä muiden elämästä ja valinnoista. Ärsyyntynyt ihminen on ikävä ilmestys, ja ärsyyntyminen kuluttaa valtavasti energiaa aivan turhaan.

        Ymmärtääkseni tähän keskusteluun saa osallistua ilmaisemalla oman mielipiteensä ja sori vaan, se voi olla sinulle epämieluisaa luettavaa.
        Turha siis ärsyyntyä jos joku toinen on ärsyyntynyt. Valintoja saa ja voi kritisoida. Jos ei sinua pelkosi vuoksi kiinnostanut emättimestä synnyttää, ja tästä ei saa olla eri mieltä, mihin joudutaan? Toivoisin asillista suhtautumista vaikka eri mieltä olisikin.


      • Niinpäniin.
        Fktdåk kirjoitti:

        Ymmärtääkseni tähän keskusteluun saa osallistua ilmaisemalla oman mielipiteensä ja sori vaan, se voi olla sinulle epämieluisaa luettavaa.
        Turha siis ärsyyntyä jos joku toinen on ärsyyntynyt. Valintoja saa ja voi kritisoida. Jos ei sinua pelkosi vuoksi kiinnostanut emättimestä synnyttää, ja tästä ei saa olla eri mieltä, mihin joudutaan? Toivoisin asillista suhtautumista vaikka eri mieltä olisikin.

        Ei ärsytä tippaakaan, kun lähinnä naurattaa se, että joku voi ottaa tosissaan toisen synnytystavasta niin paljon murhetta, että romaanikaupalla kirjoittelee tänne s24:een ja pärisee kun viimeistä päivaa varmaan siinä koneen ääressä. Kun voisi kuvitella ettei se toiselta olisi mitenkään pois.

        Eri mieltä saa olla, olenhan minäkin erimieltä synnytyksestä alatiesynnyttäjän kanssa, mutta turha ottaa toisten, vieläpä tuntemattomien, ihmisen synnytystapaa noin raskaasti, pääsisi vaan itse helpommalla. :D :D


      • Ihankypsä
        Niinpäniin. kirjoitti:

        Ei ärsytä tippaakaan, kun lähinnä naurattaa se, että joku voi ottaa tosissaan toisen synnytystavasta niin paljon murhetta, että romaanikaupalla kirjoittelee tänne s24:een ja pärisee kun viimeistä päivaa varmaan siinä koneen ääressä. Kun voisi kuvitella ettei se toiselta olisi mitenkään pois.

        Eri mieltä saa olla, olenhan minäkin erimieltä synnytyksestä alatiesynnyttäjän kanssa, mutta turha ottaa toisten, vieläpä tuntemattomien, ihmisen synnytystapaa noin raskaasti, pääsisi vaan itse helpommalla. :D :D

        Nykyaikaista ajattelua:

        - ei ole toiselta pois
        - pääsisi vaan itse helpommalla

        Kuten täällä on yritetty rautalangasta vääntää, se tosiaan on toisilta pois. Ja jotkut ihmiset ei ajattele aina ensimmäiseksi sitä, miten itse pääsisi helpommalla.

        Jotenkin tuntuu, että toi aikuistuminen tulee kovin myöhään nykyisin.


      • miettiivaan
        Ihankypsä kirjoitti:

        Nykyaikaista ajattelua:

        - ei ole toiselta pois
        - pääsisi vaan itse helpommalla

        Kuten täällä on yritetty rautalangasta vääntää, se tosiaan on toisilta pois. Ja jotkut ihmiset ei ajattele aina ensimmäiseksi sitä, miten itse pääsisi helpommalla.

        Jotenkin tuntuu, että toi aikuistuminen tulee kovin myöhään nykyisin.

        Selittäisitkö ystävällisesti:

        1. Miten sektio on joltain toiselta pois? Jääkö jonkun spurgun toimeentulorahat silloin saamatta? Eikö kaikki mamut silloin saa uusia lenkkareita ja taulutelkkareita?

        2. Miten sektiossa voi päästä helpommalla? Varmasti Terveempänä ehkä pääsee äiti sekä lapsi, mutta ei se nyt ihan shoppailureissuakaan vastaa...


      • Niinpäniin.
        Ihankypsä kirjoitti:

        Nykyaikaista ajattelua:

        - ei ole toiselta pois
        - pääsisi vaan itse helpommalla

        Kuten täällä on yritetty rautalangasta vääntää, se tosiaan on toisilta pois. Ja jotkut ihmiset ei ajattele aina ensimmäiseksi sitä, miten itse pääsisi helpommalla.

        Jotenkin tuntuu, että toi aikuistuminen tulee kovin myöhään nykyisin.

        Jos koet, että sektioni on sinulta jotenkin pois, on ilmeisesti kyse "miks toi saa noin ja mä joudun näin"-valituksesta. Mitäpä jos vaatisit itsellesikin sektion, niin ei tarvitsisi kadehtia muita?
        Muuten en keksinyt, vaikka pääni puhki mietin, että miten toisen sektio olisi joltain toiselta pois.

        Ja jätetään ne veroraha-jeesustelut tälläkertaa suosiolla sitten pois, niillä kun ei ole mitään todellisuuspohjaa tässä asiassa :D Hyvin sanottu tuossa edellä nuo spurgun viinat ja mamun taulutelkkarit. Lisäksi niillä maksoimme juuri ulkomaalaisen mustaihoisen joukkomurhaajan oikeudenkäyntikulut, jotka olivat tähtitieteelliset. Ja jatkuvasti bulgaarialaisten turhien turvapaikanhakijoiden matkoja edes-takasin ja täysylläpitoa täällä tukirahoineen, yhden tyypin ennätys on jo 6 kertaa sama homma eikä loppua näy... Ja jotkut parkuu sektioista... Hieman suhteellisuudentajua kiitos. :DD


      • jopas.....
        kaiju kirjoitti:

        että sinulla on ollut hankaluuksia. Oletko saanut niihin apua ? Kannustaisin ottamaan asian puheeksi joko neuvolassa tai gynekologin vastaanotolla. Fysioterapeutin konsultaatiosta saattaisi olla apua. Joka tapauksessa asiaan kannattaa tarttua, tilanne ei kuitenkaan iän mukana tule helpottumaan.
        Patologinen repeämä on kolmannen ja neljännen asteen repeämä. Toisen asteen repeämä on varsin tavallinen esim. episiotomia on toisen asteen.

        Olen käynyt fysioterapiassa ja treenaan päivittäin väh.kaksi kertaa. Ei auta, puoli vuotta olen harjoitellut lantionpohjaa... myöskään psykoterapia ei auta, masentaa ja ahdistaa. Kuset ja paskat housussa lopun elämää... Olen niin väsynyt tähän. En uskonut että näin voi käydä. Alatiesynnytyksestä piti toipua hyvin. Ei tämä mitään elämää enää ole, kitumista vaan.

        Eikä ne lantionpohjalihakset paranna laskeumia. Nyt en taas ymmärrä miksi pitää yrittää niitä treenata!!

        Minulle voidaan lääkärin mukaan tehdä korjausleikkaus, aikaa ei ole sovittu.


      • kprkg66
        Niinpäniin. kirjoitti:

        Jos koet, että sektioni on sinulta jotenkin pois, on ilmeisesti kyse "miks toi saa noin ja mä joudun näin"-valituksesta. Mitäpä jos vaatisit itsellesikin sektion, niin ei tarvitsisi kadehtia muita?
        Muuten en keksinyt, vaikka pääni puhki mietin, että miten toisen sektio olisi joltain toiselta pois.

        Ja jätetään ne veroraha-jeesustelut tälläkertaa suosiolla sitten pois, niillä kun ei ole mitään todellisuuspohjaa tässä asiassa :D Hyvin sanottu tuossa edellä nuo spurgun viinat ja mamun taulutelkkarit. Lisäksi niillä maksoimme juuri ulkomaalaisen mustaihoisen joukkomurhaajan oikeudenkäyntikulut, jotka olivat tähtitieteelliset. Ja jatkuvasti bulgaarialaisten turhien turvapaikanhakijoiden matkoja edes-takasin ja täysylläpitoa täällä tukirahoineen, yhden tyypin ennätys on jo 6 kertaa sama homma eikä loppua näy... Ja jotkut parkuu sektioista... Hieman suhteellisuudentajua kiitos. :DD

        tuotaisiin enemmän tietoa siitä mitä sosiaali- ja terveyspalvelut maksaa. Jos ja kun ajaudutaan erilaisiin toimenpiteisiin sen sijaan että asiat sujuisivat mahdollisimman luonnollisella tavalla, lasku tulee lankeamaan ihan toisissa mittasuhteissa kuin moni ymmärtääkään.
        Meitä on varmasti täällä useampikin joka miettii tätä kustannuspuolta, mutta itse en koe pelkästään sektioita ongelmaksi. Hyvinvointivaltiosysteemi on luotu aikana, jolloin jokainen yritti pärjätä mahdollisimman omatoimisesti. Nykyisin ihmiset on paljon rohkeammin käsi yhteiskunnan kukkarolle ojossa, tyyliin mulle kuuluu sitä ja tätä. Yhteiskunnan rahavarat ei vaan tule kestämään tätä kaikkea. Tulevaisuudessa joudutaan miettimään aika lailla rajujakin ratkaisuja mitä sairauksia hoidetaan ja mitä jätetään hoitamatta.

        Ymmärrän jollain tasolla niitä jotka haluavat ehdottomasti sektion, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen supermarketin ale-myynnit ei jatku enää kauaa. Ja sehän ei voisi vissiin vähemmän kiinnostaa niitä, jotka nyt laskevat että ehtivät pyöräyttää oman jälkikasvunsa ennen palvelujen priorisointia. Mutta täällä on myös niitä, jotka ajattelevat tätä ilmiötä omaa alapäätään laajemmin.


      • Ihankypsä
        miettiivaan kirjoitti:

        Selittäisitkö ystävällisesti:

        1. Miten sektio on joltain toiselta pois? Jääkö jonkun spurgun toimeentulorahat silloin saamatta? Eikö kaikki mamut silloin saa uusia lenkkareita ja taulutelkkareita?

        2. Miten sektiossa voi päästä helpommalla? Varmasti Terveempänä ehkä pääsee äiti sekä lapsi, mutta ei se nyt ihan shoppailureissuakaan vastaa...

        Tai luitko edes edeltävää viestiä, johon vastasin? Siitä nimittäin selviää tuo helpommalla pääsy - eikä edes tällä kertaa ollut kyseessä sektio.

        Onhan se raskasta lukea (kai sitten), mutta jos osallistuu keskusteluun, niin olisi kyllä asiallista lukea edes osa aiemmin käydystä keskustelusta.

        Enkä muuten ole sitä mieltä, että spurgujakaan pitäisi jättää kadulle palelemaan. Oletko itse todella sitä mieltä, että ennemmin kannattaa tehdä turhia sektioita kuin pitää spurguja ja mamuja (siis ihmisiä) hengissä ja kengissä? Eli meinaatko, että kaikki palvelu vain valkoihoisille veronmaksajille ja köyhät virukoot ojassa?


      • sdfkja
        kprkg66 kirjoitti:

        tuotaisiin enemmän tietoa siitä mitä sosiaali- ja terveyspalvelut maksaa. Jos ja kun ajaudutaan erilaisiin toimenpiteisiin sen sijaan että asiat sujuisivat mahdollisimman luonnollisella tavalla, lasku tulee lankeamaan ihan toisissa mittasuhteissa kuin moni ymmärtääkään.
        Meitä on varmasti täällä useampikin joka miettii tätä kustannuspuolta, mutta itse en koe pelkästään sektioita ongelmaksi. Hyvinvointivaltiosysteemi on luotu aikana, jolloin jokainen yritti pärjätä mahdollisimman omatoimisesti. Nykyisin ihmiset on paljon rohkeammin käsi yhteiskunnan kukkarolle ojossa, tyyliin mulle kuuluu sitä ja tätä. Yhteiskunnan rahavarat ei vaan tule kestämään tätä kaikkea. Tulevaisuudessa joudutaan miettimään aika lailla rajujakin ratkaisuja mitä sairauksia hoidetaan ja mitä jätetään hoitamatta.

        Ymmärrän jollain tasolla niitä jotka haluavat ehdottomasti sektion, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen supermarketin ale-myynnit ei jatku enää kauaa. Ja sehän ei voisi vissiin vähemmän kiinnostaa niitä, jotka nyt laskevat että ehtivät pyöräyttää oman jälkikasvunsa ennen palvelujen priorisointia. Mutta täällä on myös niitä, jotka ajattelevat tätä ilmiötä omaa alapäätään laajemmin.

        Itse hädin tuskin käytän näitä terveyspalveluja, joita itsekin olen verojen muodossa tukenut. Joten jos minä haluan sen sektion, niin kyllä olen varmasti sen hinnan maksanutkin veroissa.. Jotkut tyypit kulkevat sairaaloissa valittamassa vaikka mitä vaivaa, vaikka mitään ei olisikaan.. Nämä turhat valittajat vievät näitä arvokkaita verovaroja, joita olisi syytä käyttää tärkeämpiinkin kohteisiin, kuten synnytysten inhimillistämiseen (eli siis siihen, että nainen saisi päättää miten synnyttää)

        Raha näyttää naistenkin mielestä olevan tärkeintä maailmassa. Viis naisista, kunhan rahaa riittää! Iltalehden sivuilla käytiin juuri keskustelua raiskauksista annettavista rangaistuksista, ja sielläkin keskusteltiin siitä, miten talousrikoksia pidetään lain mukaan vakavampina kuin raiskauksia. Tämä menee nyt täysin aiheen vierestä, mutta en voinut olla ajattelematta, että kun laissakin tunnutaan ajattelevan, että raha on naisen ruumista tärkeämpi asia, niin näinpä tunnutaan täälläkin palstoilla ajattelevan..


      • Ihanihankypsä
        sdfkja kirjoitti:

        Itse hädin tuskin käytän näitä terveyspalveluja, joita itsekin olen verojen muodossa tukenut. Joten jos minä haluan sen sektion, niin kyllä olen varmasti sen hinnan maksanutkin veroissa.. Jotkut tyypit kulkevat sairaaloissa valittamassa vaikka mitä vaivaa, vaikka mitään ei olisikaan.. Nämä turhat valittajat vievät näitä arvokkaita verovaroja, joita olisi syytä käyttää tärkeämpiinkin kohteisiin, kuten synnytysten inhimillistämiseen (eli siis siihen, että nainen saisi päättää miten synnyttää)

        Raha näyttää naistenkin mielestä olevan tärkeintä maailmassa. Viis naisista, kunhan rahaa riittää! Iltalehden sivuilla käytiin juuri keskustelua raiskauksista annettavista rangaistuksista, ja sielläkin keskusteltiin siitä, miten talousrikoksia pidetään lain mukaan vakavampina kuin raiskauksia. Tämä menee nyt täysin aiheen vierestä, mutta en voinut olla ajattelematta, että kun laissakin tunnutaan ajattelevan, että raha on naisen ruumista tärkeämpi asia, niin näinpä tunnutaan täälläkin palstoilla ajattelevan..

        Jos joku on rahakeskeinen (ja itsekeskeinen) niin ennemmin nämä turhan sektion vaatijat kuin he, jotka ovat valmiita elämään eivätkä vain valita ja vaadi.

        Veikkaan, että suurin osa niistä, jotka vaativat sektiota ilman lääketieteellistä syytä, ovat korkeasti koulutettuja, jo vähän iäkkäämpiä (30-40-vuotiaita) leidejä. He ovat niin tarkkoja treenatuista kehoistaan ja niin hyväosaisia ja onnekkaita jo ennestään, etteivät hyväksy muita "riskejä" kuin siistin vaakasuoran arven bikinirajan alle. Heillä on otsaa vaatia itselleen tällaisia etuoikeuksia ("kun olen verojakin maksanut"). Sitten verrataan johonkuhun sairaaseen ja syrjäytyneeseen raukkaan, joka epäilemättä kuluttaa paljon verovaroja. Hyvinvointivaltion idea ei kuitenkaan ole, että jokainen saa kuluttaa omat verovaransa.

        Synnytyksiä ei inhimillistetä sektioilla. Päin vastoin.

        Olen synnyttänyt itsekin, enkä jäänyt ollenkaan kaipaamaan sellaista inhimillistämistä, että minut olisi heitetty sivuun omasta synnytyksestäni (kuten minä sektion koen). Jos sektio on tarpeen, se tehdään, mutta mitä ihmettä ovat nämä (ilmeisesti osa ei ole edes synnyttänyt) ihmiset, jotka vaativat sektiota vain koska heitä huvittaa?

        Pelkää kai sitä jokainen, mutta luulis sentään että uskaltaa yrittää.


      • Synnärillevaan
        kprkg66 kirjoitti:

        tuotaisiin enemmän tietoa siitä mitä sosiaali- ja terveyspalvelut maksaa. Jos ja kun ajaudutaan erilaisiin toimenpiteisiin sen sijaan että asiat sujuisivat mahdollisimman luonnollisella tavalla, lasku tulee lankeamaan ihan toisissa mittasuhteissa kuin moni ymmärtääkään.
        Meitä on varmasti täällä useampikin joka miettii tätä kustannuspuolta, mutta itse en koe pelkästään sektioita ongelmaksi. Hyvinvointivaltiosysteemi on luotu aikana, jolloin jokainen yritti pärjätä mahdollisimman omatoimisesti. Nykyisin ihmiset on paljon rohkeammin käsi yhteiskunnan kukkarolle ojossa, tyyliin mulle kuuluu sitä ja tätä. Yhteiskunnan rahavarat ei vaan tule kestämään tätä kaikkea. Tulevaisuudessa joudutaan miettimään aika lailla rajujakin ratkaisuja mitä sairauksia hoidetaan ja mitä jätetään hoitamatta.

        Ymmärrän jollain tasolla niitä jotka haluavat ehdottomasti sektion, mutta sosiaali- ja terveyspalvelujen supermarketin ale-myynnit ei jatku enää kauaa. Ja sehän ei voisi vissiin vähemmän kiinnostaa niitä, jotka nyt laskevat että ehtivät pyöräyttää oman jälkikasvunsa ennen palvelujen priorisointia. Mutta täällä on myös niitä, jotka ajattelevat tätä ilmiötä omaa alapäätään laajemmin.

        Googlaamalla löysin tällaisen tiedon:

        Synnytyksen kustannukset vaihtelevat suuresti riippuen siitä, synnyttääkö äiti alateitse tai
        keisarinleikkauksella sekä sairaalassaolopäivistä. Synnytyksen yksikköhinnat KantaHämeen
        keskussairaalassa v. 2004 olivat seuraavat:

        normaali alatiesynnytys 1500€,
        ongelmallinen alatiesynnytys 2350€,
        ei komplisoitunut keisarinleikkaus 2550€ ja
        komplisoitunut keisarinleikkaus 5110€.

        Näihin lisätään mahdolliset avohuollon hoitopäivä
        sekä vuodeosastopäivät, joiden hinta on 50-5210€.

        Lähde: http://info.stakes.fi/kouluterveys/Tejo120308/Elinkaaren_kustannus.pdf


      • rljghr¨p
        sdfkja kirjoitti:

        Itse hädin tuskin käytän näitä terveyspalveluja, joita itsekin olen verojen muodossa tukenut. Joten jos minä haluan sen sektion, niin kyllä olen varmasti sen hinnan maksanutkin veroissa.. Jotkut tyypit kulkevat sairaaloissa valittamassa vaikka mitä vaivaa, vaikka mitään ei olisikaan.. Nämä turhat valittajat vievät näitä arvokkaita verovaroja, joita olisi syytä käyttää tärkeämpiinkin kohteisiin, kuten synnytysten inhimillistämiseen (eli siis siihen, että nainen saisi päättää miten synnyttää)

        Raha näyttää naistenkin mielestä olevan tärkeintä maailmassa. Viis naisista, kunhan rahaa riittää! Iltalehden sivuilla käytiin juuri keskustelua raiskauksista annettavista rangaistuksista, ja sielläkin keskusteltiin siitä, miten talousrikoksia pidetään lain mukaan vakavampina kuin raiskauksia. Tämä menee nyt täysin aiheen vierestä, mutta en voinut olla ajattelematta, että kun laissakin tunnutaan ajattelevan, että raha on naisen ruumista tärkeämpi asia, niin näinpä tunnutaan täälläkin palstoilla ajattelevan..

        terveyspalveluihin, kirjastoihin, teiden auraamiseen, koulu- ja opiskelusysteemeihin. Jotain olet varmasti tästä hyötynyt.
        On helppo perustella itselleen vaikka mitä kuvittelemalla, että ne muut käyttää järjestelmää vielä suruttomammin hyväkseen, "kulkevat valittamassa vaivojaan" niin kuin asiat ilmaisit. Tai ne maahanmuuttajat ja sosiaalipummit. Kun niitä tarpeeksi ajattelee, mikä tahansa oma juttu alkaa tuntua hyvin kohtuulliselta hoidattaa miten itse tahtoo. Mutta kuinka systeemi kestää jos jokainen haluaa kaiken mahdollisen? Onko tällainen muut ne vasta pummeja onkin - mielikuva vain sen pönkittämiseen että voi hyvällä omallatunnolla käyttää itsekin järjestelmää hyväkseen.

        Mielestäni ajatteluni ei ole rahalähtöistä, kuten tulkitsit, vaan oikeudenmukaisuutta korostavaa. Onko jollakulla oikeus hoidattaa itseään enemmän yhteisin varoin, ja siten joku joka tarvitsisi hoitoa esim. sairauteensa, joutuu pitkiin leikkausjonoihin tai muuten sivuun palveluista. Eikö meidän pitäisi käyttää yhteistä rahaa suurimmassa hädässä olevien auttamiseen, sen sijaan että tehdään toimenpiteitä varmuuden vuoksi? Kyllä asian voi nähdä niin, että minun yksittäinen sektioni tuskin muuttaa mitään suuressa mittakaavassa, mutta jostain sekin raha on otettava eli jostain se on pois. Tässä kohtaa on muodikasta vedota siihen että käytetään sitä rahaa paljon turhempaankin VARMAAN, mutta jos ja kun itse sairastun vakavasti tai läheiseni sairastuu, toivoisin että sitä yhteistä rahaa riittäisi juuri sitten. Tai kun kohtaan jonkin muun kriisin, joudun taloudelliseen ahdinkoon jne.


      • kaiju
        nelkytviiiiis kirjoitti:

        luettavaksi se tutkimus.

        http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/laa/kliin/vk/pinta/analinco.pdf

        linkki vinkistä. Mielenkiintoinen tutkimus. Tutkimus käsitteli, kuten arvasin, sphincter ruptuuran jälkitilan hoitoa. Kuten olen aikaisemmin jo maininnut sphincter ruptuura eli kolmannen ja neljännen asteen repeämää tai vauriota esiintyy onneksi harvoin. THL:n tilastojen mukaan 0,8 %:ssa synnytyksiä.
        Tutkimuksessa todettiin, että sikiön tarjontavirhe oli ainoa riskitekijä kolmannen asteen repeämän syntymiselle. Tarjontavirhettä, laki-,eturaivo- ja otsatarjontaa on joskus (ja tarkoitan joskus) vaikeaa arvioida. Kirjallisuuden mukaan otsa- ja kasvotarjonnassa oleva vauva ei synny alakautta, mutta sitäkin on nähty.
        Tutkimuksessa todettiin myös, että ensisynnyttäjillä voi olla piileviä sulkijalihaksen repeämiä erityisesti imukuppisynnytyksen jälkeen. Jos imukuppi synnytyksen jälkeen esintyy pidätysongelmia, ottakaa asiaa mahd. pian puheeksi kätilön tai lääkärin kanssa.
        Joskus vakavat repeämät syntyy vaikka vauva on ns. normaali eli takaraivotarjonnassa, esim. syntyessä käsi poskella.
        Joillakin tutkimukseen osallistuneilla naisilla oli ollut vuosikausia pidätysongelmia. Jos vaivoja tulee, kääntykää mahdollisimman nopeasti jonkin tahon puoleen. Mitä nopeammin asianne saadaan hoitoon, sitä paremmat tulokset. Ymmärrän, että vaiva on hankala ja moni häpeää sitä, mutta oli sitten nuoresta tai iäkkäästä naisesta kysymys vaiva rajoittaa elämää huomattavasti. Äläkää siis epäröikö puhua asiasta.

        Hyvää jatkoa kaikille ja hyvää synnytystä, synnytittepä miten tahansa


      • kaiju
        kaiju kirjoitti:

        linkki vinkistä. Mielenkiintoinen tutkimus. Tutkimus käsitteli, kuten arvasin, sphincter ruptuuran jälkitilan hoitoa. Kuten olen aikaisemmin jo maininnut sphincter ruptuura eli kolmannen ja neljännen asteen repeämää tai vauriota esiintyy onneksi harvoin. THL:n tilastojen mukaan 0,8 %:ssa synnytyksiä.
        Tutkimuksessa todettiin, että sikiön tarjontavirhe oli ainoa riskitekijä kolmannen asteen repeämän syntymiselle. Tarjontavirhettä, laki-,eturaivo- ja otsatarjontaa on joskus (ja tarkoitan joskus) vaikeaa arvioida. Kirjallisuuden mukaan otsa- ja kasvotarjonnassa oleva vauva ei synny alakautta, mutta sitäkin on nähty.
        Tutkimuksessa todettiin myös, että ensisynnyttäjillä voi olla piileviä sulkijalihaksen repeämiä erityisesti imukuppisynnytyksen jälkeen. Jos imukuppi synnytyksen jälkeen esintyy pidätysongelmia, ottakaa asiaa mahd. pian puheeksi kätilön tai lääkärin kanssa.
        Joskus vakavat repeämät syntyy vaikka vauva on ns. normaali eli takaraivotarjonnassa, esim. syntyessä käsi poskella.
        Joillakin tutkimukseen osallistuneilla naisilla oli ollut vuosikausia pidätysongelmia. Jos vaivoja tulee, kääntykää mahdollisimman nopeasti jonkin tahon puoleen. Mitä nopeammin asianne saadaan hoitoon, sitä paremmat tulokset. Ymmärrän, että vaiva on hankala ja moni häpeää sitä, mutta oli sitten nuoresta tai iäkkäästä naisesta kysymys vaiva rajoittaa elämää huomattavasti. Äläkää siis epäröikö puhua asiasta.

        Hyvää jatkoa kaikille ja hyvää synnytystä, synnytittepä miten tahansa

        että sikiön tarjontavirhe ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että syntyy automaattisesti kolmannen asteen repeämä. Suurin osa tarjontavirheessä olevista vauvoista syntyy kauniisti ilman suurempia ongelmia.


      • miettivaan
        Ihankypsä kirjoitti:

        Tai luitko edes edeltävää viestiä, johon vastasin? Siitä nimittäin selviää tuo helpommalla pääsy - eikä edes tällä kertaa ollut kyseessä sektio.

        Onhan se raskasta lukea (kai sitten), mutta jos osallistuu keskusteluun, niin olisi kyllä asiallista lukea edes osa aiemmin käydystä keskustelusta.

        Enkä muuten ole sitä mieltä, että spurgujakaan pitäisi jättää kadulle palelemaan. Oletko itse todella sitä mieltä, että ennemmin kannattaa tehdä turhia sektioita kuin pitää spurguja ja mamuja (siis ihmisiä) hengissä ja kengissä? Eli meinaatko, että kaikki palvelu vain valkoihoisille veronmaksajille ja köyhät virukoot ojassa?

        kyllä olen seurannut koko ketjun keskustelua. Monella kun tuntuu olevan käsitys, että sektion haluava haluaa vain päästä helpolla, eli muiden käsitysten mukaan täysin kivuitta ja ilman hankalaa oloa, tai jopa saada lapsensa tiettynä päivänä...sektion haluavat tietävät, ettei asia näin ole. sektiota ei haluta helppouden takia, vaan turvallisuudentunteen ja isompien vaurioiden estämisen takia.

        Ja olen todellakin sitä mieltä, ettei elämäntapatyöttömille ja juopoille tulisi antaa penniäkään rahaa mistään suunnasta ainakaan ilmaiseksi. Eiväthän he maksa verojakaan samalla tavoin. taivasalle ei tarvitse ketään jättää, mutta viinaan ja muuhun ei rahaa tulisi jakaa, jos he eivät ota vastuuta omasta elämästään tekemällä työtä. Selkärangan kasvattamisen sijaan he kasvattavat valtion laskua turhilla ensiapupaikkausreissuilla, toimeentulotuilla (viinaan menee, tai huumeisiin), työllistävät poliisia turhaan (rikokset), vaarantavat kanssaihmisten turvallisuuden, eivätkä kertakaikkiaan tee mitään rakentavaa.

        Mamuille saa puolestani vaatetta jakaa ja perustoimeentulon, mutta todellakin vain sen vaatimattomimman kaavan mukaan. Suuri osa heistä sen sijaan hyväksikäyttää Suomen systeemiä ja onnistuu keplottelemaan työtä tekemättä tai veroja maksamatta itselleen mainion toimeentulotuen kaikkine herkkuineen. Perheille annetaan ilmaiseksi autoja ja hienoja kalliitta huonekalua ja kodinkoneita, myös taulutelkkareita. Nimimerkillä kokemusta on.

        Käsittämätöntä, miten joku jaksaa rahaan vedota vielä sektioidenkin kanssa, vaikka niiden hinta verrattuna kaikkeen muuhun oikeasti turhaan on yksi kärpäsen paska valtameressä. Olen sitä mieltä, että kaikki palvelu työtä ahkerasti tekeville (vaikka kotona sitten) ja veroja maksaville. Tilapäistä apua voi toki tarjota, niille, kenellä halukkuutta oma-aloitteisuuteen ja työntekoon on. Omasta halustaan tai selkärangattomuuttaan työttömät loiset saavatkin puolestani virua katuojassa, kuten asian ilmaisit.


      • tulppaanikimppu
        kaiju kirjoitti:

        että sikiön tarjontavirhe ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että syntyy automaattisesti kolmannen asteen repeämä. Suurin osa tarjontavirheessä olevista vauvoista syntyy kauniisti ilman suurempia ongelmia.

        tutkimuksen luettuani, että todellakin sen mukaan piileviä sulkijalihaksen vaurioita esiintyy noin 23 % naisista. Nämä 3-4 asteen repeytymät (joita on tuo kaijun mainitsema n 0,8 %) ovat kaiketi sellaisia, että ne eivät ole piileviä vaan ne huomataan varsin nopeasti. Pinta siis tutki myös näitä piileviä, joita kätilö tai lääkäri eivät välttämättä huomaa. Asiasta on tärkeää puhua, koska moni saattaa hävetä ongelmaa ja siksi ei puhu siitä. Ottakaa asia siis puheeksi ja hakekaa apua. Pinta myös siirtää vastuuta ammattihenkilöstölle. Kaikilta synnyttäneiltä naisilta pitäisi asiaa kysyä.


      • Ihankypsä
        miettivaan kirjoitti:

        kyllä olen seurannut koko ketjun keskustelua. Monella kun tuntuu olevan käsitys, että sektion haluava haluaa vain päästä helpolla, eli muiden käsitysten mukaan täysin kivuitta ja ilman hankalaa oloa, tai jopa saada lapsensa tiettynä päivänä...sektion haluavat tietävät, ettei asia näin ole. sektiota ei haluta helppouden takia, vaan turvallisuudentunteen ja isompien vaurioiden estämisen takia.

        Ja olen todellakin sitä mieltä, ettei elämäntapatyöttömille ja juopoille tulisi antaa penniäkään rahaa mistään suunnasta ainakaan ilmaiseksi. Eiväthän he maksa verojakaan samalla tavoin. taivasalle ei tarvitse ketään jättää, mutta viinaan ja muuhun ei rahaa tulisi jakaa, jos he eivät ota vastuuta omasta elämästään tekemällä työtä. Selkärangan kasvattamisen sijaan he kasvattavat valtion laskua turhilla ensiapupaikkausreissuilla, toimeentulotuilla (viinaan menee, tai huumeisiin), työllistävät poliisia turhaan (rikokset), vaarantavat kanssaihmisten turvallisuuden, eivätkä kertakaikkiaan tee mitään rakentavaa.

        Mamuille saa puolestani vaatetta jakaa ja perustoimeentulon, mutta todellakin vain sen vaatimattomimman kaavan mukaan. Suuri osa heistä sen sijaan hyväksikäyttää Suomen systeemiä ja onnistuu keplottelemaan työtä tekemättä tai veroja maksamatta itselleen mainion toimeentulotuen kaikkine herkkuineen. Perheille annetaan ilmaiseksi autoja ja hienoja kalliitta huonekalua ja kodinkoneita, myös taulutelkkareita. Nimimerkillä kokemusta on.

        Käsittämätöntä, miten joku jaksaa rahaan vedota vielä sektioidenkin kanssa, vaikka niiden hinta verrattuna kaikkeen muuhun oikeasti turhaan on yksi kärpäsen paska valtameressä. Olen sitä mieltä, että kaikki palvelu työtä ahkerasti tekeville (vaikka kotona sitten) ja veroja maksaville. Tilapäistä apua voi toki tarjota, niille, kenellä halukkuutta oma-aloitteisuuteen ja työntekoon on. Omasta halustaan tai selkärangattomuuttaan työttömät loiset saavatkin puolestani virua katuojassa, kuten asian ilmaisit.

        Mahdatko olla samaa mieltä vielä vanhainkodissa, kun makaat paskat vaipoissasi. Sektion ja alatiesynnytyksen hintaerolla kun ostaa jo monta kroonikkovaippaa, ja niitähän säästetään jo nyt niin että mummoilla ja papoilla on pyllyt verillä.

        Eikö mitään rajaa ole itsekkyydellä? Ja tällä tarkoitan nyt niitä, jotka ilman mitään rationaalista syytä vaativat sektiota.


      • -tätsä-
        Ihankypsä kirjoitti:

        Mahdatko olla samaa mieltä vielä vanhainkodissa, kun makaat paskat vaipoissasi. Sektion ja alatiesynnytyksen hintaerolla kun ostaa jo monta kroonikkovaippaa, ja niitähän säästetään jo nyt niin että mummoilla ja papoilla on pyllyt verillä.

        Eikö mitään rajaa ole itsekkyydellä? Ja tällä tarkoitan nyt niitä, jotka ilman mitään rationaalista syytä vaativat sektiota.

        Miksi pitäisi ajatella muita kun on kyse niinkin henkilökohtaisesta asiasta kuin synnytystapa!? Ei tulisi mieleenikään :-D Vai menitkö itse tekopyhänä synnyttämään alatietä vain sen takia, jotta verorahoja ei tuhlata :-D Tuossa alempana oli muuten joku laittanut tietoja synnytysten hinnoista ja käytännössä niissä ei paljoa eroa ole. Ja niissä ei ole huomioitu mitään korjausleikkauksia tai muita jälkipuinteja. Suomessa ei muuten tehdä sektiota ilman lääketieteellistä syytä.


      • miettiivaan
        Ihankypsä kirjoitti:

        Mahdatko olla samaa mieltä vielä vanhainkodissa, kun makaat paskat vaipoissasi. Sektion ja alatiesynnytyksen hintaerolla kun ostaa jo monta kroonikkovaippaa, ja niitähän säästetään jo nyt niin että mummoilla ja papoilla on pyllyt verillä.

        Eikö mitään rajaa ole itsekkyydellä? Ja tällä tarkoitan nyt niitä, jotka ilman mitään rationaalista syytä vaativat sektiota.

        Juoppo- ja narkkiloiset on nyt hieman eri asia kuin ikänsä töitä tehneet ja veroja maksaneet ikäihmiset. Heille rahani annan mieluusti, samoin koulutukseen ja päivähoitoon. Asenteeni narkkeja, juoppoja, elämäntapaloisi kohtaan on todellakin jyrkkä. Enkä koe siitä mitään huonoa omaatuntoa. Liian läheltä olen joutunut näkemään, ettei moisten edesottamuksista juuri koskaan mitään hyvää seuraa. Eivätkä moiset loiset sympatiaa täältä saa pätkän vertaa. Mitään rakentavaa eivät tee, sen sijaan imevät muistakin viimeistkin mehut.

        Ahkerille ja työtätehneille vanhuksille sen sijaan kaikki propsit.

        Etkö muuta keksi? Muista edelleenkin, että puhuin vain selkärangattomista loispummeista...en vanhuksista tai muista oikeutensa ansainneista ihmisistä.


      • Ihankypsä
        -tätsä- kirjoitti:

        Miksi pitäisi ajatella muita kun on kyse niinkin henkilökohtaisesta asiasta kuin synnytystapa!? Ei tulisi mieleenikään :-D Vai menitkö itse tekopyhänä synnyttämään alatietä vain sen takia, jotta verorahoja ei tuhlata :-D Tuossa alempana oli muuten joku laittanut tietoja synnytysten hinnoista ja käytännössä niissä ei paljoa eroa ole. Ja niissä ei ole huomioitu mitään korjausleikkauksia tai muita jälkipuinteja. Suomessa ei muuten tehdä sektiota ilman lääketieteellistä syytä.

        Mitä tekopyhää on verorahojen säästämisessä? Jos maksaisimme itse kaikki synnytys- ja muut kulut, aika moni voisi vähän ajatella rahaakin. Nyt se sitten muka on tekopyhää, kun se on verorahaa.

        Erot synnytysten hinnoissa olivat kyllä minun mielestäni aika isoja. Huonosti menneen alatiesynnytyksen ja hyvin menneen sektion välinen hinnanero on pieni, mutta suurin osa alatiesynnytyksistä menee hyvin. Ja sektioissakin tulee jälkipuinteja. Joten ihan selkeästi tuon tiedon mukaan näyttää siltä, että sektio on huomattavasti kalliimpi. Eivätkä nuo hinnat ole todellisia hintoja, vaan taksoja, joita kunnat laskuttavat toisiltaan. Jos homma hoidettaisiin täysin yksityisellä sektorilla, hinnat olisivat kai kaksinkertaisia.

        Suomessa tehdään ns. pelkosektioita. Niissä pelko nostetaan lääketieteelliseksi syyksi. Tunnettu tosiasiahan on, että Suomessa saa sektion, jos sitä vain itsepintaisesti vaatii.


      • ........
        Ihankypsä kirjoitti:

        Mitä tekopyhää on verorahojen säästämisessä? Jos maksaisimme itse kaikki synnytys- ja muut kulut, aika moni voisi vähän ajatella rahaakin. Nyt se sitten muka on tekopyhää, kun se on verorahaa.

        Erot synnytysten hinnoissa olivat kyllä minun mielestäni aika isoja. Huonosti menneen alatiesynnytyksen ja hyvin menneen sektion välinen hinnanero on pieni, mutta suurin osa alatiesynnytyksistä menee hyvin. Ja sektioissakin tulee jälkipuinteja. Joten ihan selkeästi tuon tiedon mukaan näyttää siltä, että sektio on huomattavasti kalliimpi. Eivätkä nuo hinnat ole todellisia hintoja, vaan taksoja, joita kunnat laskuttavat toisiltaan. Jos homma hoidettaisiin täysin yksityisellä sektorilla, hinnat olisivat kai kaksinkertaisia.

        Suomessa tehdään ns. pelkosektioita. Niissä pelko nostetaan lääketieteelliseksi syyksi. Tunnettu tosiasiahan on, että Suomessa saa sektion, jos sitä vain itsepintaisesti vaatii.

        Ja suurimmassa osassa muita maita (sivistysvaltiot) äiti saa aina automaattisesti valita alatiesynnytyksen ja sektion välillä. Tästä kysytään odotusaikana ja äiti saa aina itse päättää, ellei juuri haluamaleen vaihtoehdolle lääketieteellistä estettä ole. Mutta toisin täällä pohjolan perukoiden takapajulassa.

        Yksityinen sektorihan saa kaikista palveluista laskuttaa mitä haluaa, kyse tuskin on siitä. Asiaa voisi tällöin verrata julkiseen ja yksityiseen hammashoitoon. Laitetaan siis kaikki julkisella puudutuksia tms haluavat yksityiselle, jotta saavat maksaa "kunnon taksan"..niinkö meinasit?

        Tiesithän, että jo imukupin käyttö (vaatii synnytyslääkärin) nostaa alatiesynnytyksen hintaa muutamalla satasella?

        Miten ihmeessä sinua kaivelee näin paljon se, että verorahoilla maksetaan sinun mielestäsi turhia sektioita? Johan se on todettu, että muidenkin rahoilla maksetaan paljon muutakin turhaa, ja harva niistä viitsii nousta barrikadeille. Jokaiselle jotain, eikö vain?


      • virpi65
        Ihankypsä kirjoitti:

        Mitä tekopyhää on verorahojen säästämisessä? Jos maksaisimme itse kaikki synnytys- ja muut kulut, aika moni voisi vähän ajatella rahaakin. Nyt se sitten muka on tekopyhää, kun se on verorahaa.

        Erot synnytysten hinnoissa olivat kyllä minun mielestäni aika isoja. Huonosti menneen alatiesynnytyksen ja hyvin menneen sektion välinen hinnanero on pieni, mutta suurin osa alatiesynnytyksistä menee hyvin. Ja sektioissakin tulee jälkipuinteja. Joten ihan selkeästi tuon tiedon mukaan näyttää siltä, että sektio on huomattavasti kalliimpi. Eivätkä nuo hinnat ole todellisia hintoja, vaan taksoja, joita kunnat laskuttavat toisiltaan. Jos homma hoidettaisiin täysin yksityisellä sektorilla, hinnat olisivat kai kaksinkertaisia.

        Suomessa tehdään ns. pelkosektioita. Niissä pelko nostetaan lääketieteelliseksi syyksi. Tunnettu tosiasiahan on, että Suomessa saa sektion, jos sitä vain itsepintaisesti vaatii.

        Täällä on noussut joillakin iso poru nk. pelkosektioiden kalleudesta ja tarpeellisuudestakin. Minä olen jo tälläinen 45-wee nainen, jolla tuo synnytysikä alkaa olemaan jo takanapäin, joten omaan pussiini en nyt kirjoita.

        On epäilty ettei synnytyspelko ole todellista vaan ihminen mukavuussyistä (en kyllä tiedä mistä ihmeen mukavuussyistä) haluaa sektion. Nooh.. uusimpien tutkimusten mukaan 60 % naisista pelkää synnytystä. On arvioitu, että 13 % naisista ei hanki lapsia ollenkaan, koska pelkää synnytystä. 5-6 % raskaanaolevista naisista synnytyspelko muuttuu niin vakavaksi, että haittaa huomattavasti raskautta sekä, että tälläinen pelko hoitamattomana haittaa raskautta ja lisää komplikaatioita synnytyksissä. Eli näillä henkilöillä kyse on ihan vakavasta asiasta, joka ei sillä parane, että käsketään ottamaan itseään niskasta kiinni. Asiaa tutkimusten mukaan vain pahentaa pelon vähättely, syyllistäminen yms.
        Apua sen sijaan on muiden myötätunnosta ja ymmärtävästä kuuntelusta, pelon syiden selvittelystä sekä synnytykseen liittyvistä faktatiedoista. Muistetaanhan naiset nämä seikat myös täällä. Ei siis pahenneta toisten tilaa tyrmäämisellä ja vähättelyllä. Ollaan empaattisia toisia kohtaan.

        Sitten rahasta. Siis 5-6 % naisista kärsii pahasta synnytyspelosta. Heistä sellaista apua pelkopoleilla saa noin 65-75 %, että he synnyttävät, mikäli asialle ei muuta estettä ole, alateitse. Jäljelle jää noin 30 % , jotka saavat nk. pelkosektion. Eli noin 2 % synnyttäjistä. Jos synnyttäjiä on keskimäärin 60 000, niin 2 % heistä on noin 1 200. Normaali synnytyksen ja normaalisti menneen sektion välinen ero on noin 1 100 euroa. Laitetaan varmuuden vuoksi vaikkapa eroksi keskimäärin 1400 euroa (ettei mene alakanttiin) ja normaalisti sektion jälkeen ollaan sairaalassa yksi vuorokausi alatiesynnytäjää enemmän. Lisätään taas vaikkapa 300 euroa. Kokonaishinnan ero on siis 1700 euroa. Yhteensä siitä koituu siis rippasen päälle 2 miljoonaa euroa vuodessa. Jos kaikki 60 000 synnyttäisivät ilman komplikaatioita alateitse olisivat vuosikustannukset
        ilman sairaalassa oloa n. 90 miljoonaa. Mutta vaikka yhtään pelkosektiota ei tehtäisi, niin silti sektioiden määrä olisi noin 15 %. Näistä noin puolet on kiireellisiä ja hätäsektioita, joiden hinta on usein kalliimpi, sillä paikalla tarvitaan myös lastenlääkäri ja muuta henkilökuntaa enemmän lasta varten.

        Minusta nämä pelkosektiot eivät ole kokonaistilannetta ajatellen kovinkaan merkittävä menoerä. Vaikka olen itse lapseni alateitse synnyttänyt, niin suon maksamistani verorahoista myös pelkosektioiden kustannukset. Sen sijaan enemmän mietittävää on siinä, että maksamme noin 560 miljoonaa euroa joka vuosi diabeteksen hoidosta.


    • ihmeellinenonelämä

      miten tämän keskustelun taso meni taas tämmöiseksi! Kerrankin kun otetaan vaikeita asioita esille! Nainen on tosiaan naiselle susi! Omalla kohdallani synnytys oli ikävä tapahtuma, josta en fyysisesti ole toipunut yli vuodenkaan päsätä ja kun joku kerrankin kirjoittaa asiaa niin heti "tyrmätään".

      Koittakaas naiset nyt vähän ryhdistäytyä! Sektio tai alakautta on ihan sama - mutta jos haluaa rehellisesti kertoa mitä alakerralle on tapahtunut niin heti ollaan kädet pystyssä että "älä vaan kerro enempää". Ei ihme että tämä asia on yhä tabu kun ei edes naiset itse voi asiasta keskustella!

      • Sambaab

        tapahtui ikäviä, se on jonkun kokemus tapahtuneesta, mutten pidä tästä lietsonnasta. Alapäähän tulee vaurioita, joten...?! Mihin tällä pyritään? Tottakai jokainen vähänkin ajatteleva ihminen ymmärtää että vaurioita tulee ja esim. muutama viikko synnytyksen jälkeen voi olla hyvinkin tuskainen. Mutta tilanne useimmiten kohenee.

        Tulee mieleen muutaman kuukauden takainen sikainfluenssakouhotus. Paljon melua ja vähän villoja... Nytkin joku odottava äiti on äärimmäisen stressantunut lukiessaan tällaisia piilevät sulkijalihasvauriot -juttuja, vaikkea asia tule häntä koskettamaan millään tavalla. Mitä nyt stressasi turhaan monta kuukautta.

        Voisikohan omaksua sellaisen asenteen, että ottaa selvää asioita muttei lähde liikoja miettimään? Ja turha vastata tähän että SE ON MUN TERVEYS, HELVETTI. Niinhän täällä on kyse kaikkien terveydestä ja hyvinvoinnista, jokainen siihen pyrkii. Mutta aina ei käy 100% hyvin.


    • *^^*^*^*^*^*^*

      Omalla kohdallani kävi niin että jouduin synnyttämään ilman kivunlievitystä.
      kätilö ei jaksanut kuunnella märinöitäni joten lisäsi oksitosiinia. Muuta "tarvetta" ei tuon keinotekoisen aineen lisäämiseen ollut ja tiedättehän te että se voimistaa supistuksia.
      Kätilö siis vauhditti synnytystä ilman mitään pätevää syytä.

      Mitenköhän muut kätilöt menettelevät?
      Kaikesta eniten jäi ärsyttämään se että sain 2 repeämää alapäähän, jotka kätilö tikkasi päin honkia.
      Itsekkin olisin tikannut paremmin. Mihinkään korjausleikkauksiin en ole hakutunut, vaikka ehkä tarvetta olisi vieläkin. Onhan se alapää hieman rumemman näköinen kuin ennen synnytystä, vaikka tuo rumentuminen oltaisiin voitu estää.
      Pimpin ulkonäkö on toisaalta sivuseikka, eikä sillä niin väliä kunhan näitä kipuja ei olisi.
      Synnytyksestä on pian 3 vuotta ja toinen edessä.

      Ajattelin synnyttää tälläkin kertaa alateitse mikäli se minusta on kiinni, mutta siitä pidän huolen ettei kätilö tee mitään typeryyksiä tai saa kalliisti maksaa!!

      • tsippadaida

        Minulle kävi ensisynnytyksessä niin, et tarjontavirheen ja sydänäänten laskun takia jouduttiin vauva nyppäsemään imukupilla ulos. Todellakin "nyppäsemään", aikaa meni korkeintaan puoli minuuttia, tuntui tosin muutamalta sekunnilta. Hyvin onnistuneen kivunlievityksen (epiduraali) takia en tuntenut kipuja lainkaan, ja mikä tärkeintä, vauva syntyi terveenä:) No sit kun aikanaan kotiuduttiin, aloin ihmettelemään kun ei sulkijalihas toiminut normaalisti, pökäleen katkaisu isommalla istunnolla ei onnistunut. Tätä jatkui pari kuukautta, kunnes vaiva alkoi pikkuhiljaa kadota. Tosin vieläkin silloin tällöin (synnytyksestä nyt 1,5 vuotta) on pientä tunnottomuutta peräpuolella.Lantionpohjan lihakset oli hyvässä kunnossa ennen synnytystä, ja treenasin säännöllisesti koko raskausajan, sekä synnytyksen jälkeen. Sillä oli varmaan suuri merkitys paranemisen kannalta.

        Ihmettelen kyllä pikkasen, kun ei ollu mitään tietoa tarjolla ko. vaivasta. Ei halastua sanaa esim. neuvolassa puhuttu. Ois ollu kiva tietää etukäteen, et näinkin voi käydä. Kaikki kyl tietävät mahdollisesta ohimenevästä virtsankarkailusta, johon yleensä auttaa alapään jumppa. Mut vois kakkapuolen ongelmista myös puhua pelottelematta, nekin voivat näköjään olla ohimeneviä vaivoja. Itse en jälkitarkastuksessakaan ilennyt ottaa asiaa puheeks. Jotenkin se vaan hävetti. Jos ois ollu asia tiedossa etukäteen, ei ois tarvinnu turhia kainostella.

        Nyt odotan toista, ja kyllä kieltämättä jännittää/pelottaa, miten käy tällä kertaa. Luotan siihen, et paikat venyvät ponnistusvaiheessa helpommin kun on jo yks ulos saatu.


      • Einiinkypsä
        tsippadaida kirjoitti:

        Minulle kävi ensisynnytyksessä niin, et tarjontavirheen ja sydänäänten laskun takia jouduttiin vauva nyppäsemään imukupilla ulos. Todellakin "nyppäsemään", aikaa meni korkeintaan puoli minuuttia, tuntui tosin muutamalta sekunnilta. Hyvin onnistuneen kivunlievityksen (epiduraali) takia en tuntenut kipuja lainkaan, ja mikä tärkeintä, vauva syntyi terveenä:) No sit kun aikanaan kotiuduttiin, aloin ihmettelemään kun ei sulkijalihas toiminut normaalisti, pökäleen katkaisu isommalla istunnolla ei onnistunut. Tätä jatkui pari kuukautta, kunnes vaiva alkoi pikkuhiljaa kadota. Tosin vieläkin silloin tällöin (synnytyksestä nyt 1,5 vuotta) on pientä tunnottomuutta peräpuolella.Lantionpohjan lihakset oli hyvässä kunnossa ennen synnytystä, ja treenasin säännöllisesti koko raskausajan, sekä synnytyksen jälkeen. Sillä oli varmaan suuri merkitys paranemisen kannalta.

        Ihmettelen kyllä pikkasen, kun ei ollu mitään tietoa tarjolla ko. vaivasta. Ei halastua sanaa esim. neuvolassa puhuttu. Ois ollu kiva tietää etukäteen, et näinkin voi käydä. Kaikki kyl tietävät mahdollisesta ohimenevästä virtsankarkailusta, johon yleensä auttaa alapään jumppa. Mut vois kakkapuolen ongelmista myös puhua pelottelematta, nekin voivat näköjään olla ohimeneviä vaivoja. Itse en jälkitarkastuksessakaan ilennyt ottaa asiaa puheeks. Jotenkin se vaan hävetti. Jos ois ollu asia tiedossa etukäteen, ei ois tarvinnu turhia kainostella.

        Nyt odotan toista, ja kyllä kieltämättä jännittää/pelottaa, miten käy tällä kertaa. Luotan siihen, et paikat venyvät ponnistusvaiheessa helpommin kun on jo yks ulos saatu.

        Ja tuohan se oli tämän keskustelun synnyttäneen tutkimuksenkin idea, että hoitohenkilökunnan pitää muistaa kysyä. Nykyihmisetkin voivat olla yllättävän kainoja. Ja sitten äideistä tuntuu, että se lapsi ennen kaikkea, ei minusta niin väliä.


    • h´äippä

      En halua sen enempää kommentoida kuin et mä pelkään enemmän sektiota kuin normaalia synnytystä.
      Sektiossa mut "leikataan auki" ja joku työntää kätensä mun sisään... en tiedä muista mut minusta se on pelottavempaa kuin alakautta synnyttäminen.

      • Ei leikkausta

        Sama täällä ei leikkausta jos ei lapsen henki ole vaarassa.


    • Lapane

      Minulla on takanani kaksi synnytystä joista vasta jälkeenpäin tuli esille trauma.
      Ensimmäsen lapsen jälkeen totesin, onko normaalia että melkein aina tulee housuun ennenkuin ehtii vessaan, mutta kun näkyviä vauroita ei ollut, tein vain lantionpohjatreeniä. Seuraavan lapsen jälkeen olin taas samassa tilanteessa ja aikanani menin toiselle lääkärille joka totesi
      että minulla oli revennyt peräaukon sulkijalihas poikki ensimmäisessä synnytyksessä.

    • paskahousu5

      Olen synnyttänyt 3 lasta. Ensimmäinen oli iso (painoi 4100 g) ja sain huolimatta välilihan leikkaamisesta pahoja repeämiä, jotka paranivat aikaa myöten. Synnytyksen aikana kätilö "mursi" häntäluun, että lapsi mahtui ulos. Sueraava syntyi normaalisti 7 vuotta myöhemmin ja oli "normaalikokoinen", 3500 g. Sain repeämän, jota ei kannattanut neuloa, koska paranee helpommin. Seuraavan lapsen sain 39 vuotiaana. Lapsi painoi 3400 g. Synnytyksen aikana sain pahoja repeämiä, joista yksi meni peräaukkoon. Repeämät ommeltiin, mutta silloin alkoi häntäluu oireilemään. Neljään päivään en pystynyt nousemaan itse istumasta ylös, joku kertakaikkiaan lukitsi alaselän tietyssä kohdassa ja jalat menivät hervottomiksi. Kävellä ja maata pystyin kipulääkkeisen turvin.
      Nyt olen 51-vuotias ja kärsin ulosteen karkailusta. Oireilu alkoi ilmankarkailulla ehkä vuosi sitten. Nykyisin töissäolo on yhtä helvettiä. Uloste karkaa täysin tietämättäni, yhtäkkiä vaan housuissa tuntuu kostealta ja haju on kamala. Sitten vaan heti vessaa, kun saan asiakkaan ulos ja varahousut jalkaan ja täydellinen suihkutus. Työssä minun pitää varautua koko ajan ilmakarkailuun ja esim. mitään äkkiliikkeitä ei voi tehdä koska silloin karkaa ilma ja uloste. Tavallaan se mitä karkaa ei ole normaalia ulostetta, vaan ruskeaa nestettä, joka haisee aivan kamalalle. En kuitenkaan ole ripulilla. Olen käynyt lääkärissä ja minulla on todettu taaksepäin kallistunut ja laskeutunut kohtu. Kohtu painaa peräsuoltä niin, että siihen on tullut ns. laajentuma, johon uloste kerääntyy, eika suoli tyhjene kunnolla.

      Lääkäri ehdotti, että otetaan koko kohtu pois ja yritetään ehkä paikkailla peräaukon sulkijalihaksia, mutta tarkemmin asia selviää vasta lisätutkimusten jälkeen.

      Gynekologi sanoi, että tämä on aika yleinen seuraus repeämistä synnytyksen aikana ja oireet tulevat vasta vaihdevuosien aikana tai jälkeen.

    • ---

      Alatiesynnytyksistä puhuttaessa ei kannata unohtaa myöskään erilaisia laskeumia, jotka etenkin useaan kertaan alateitse synnyttäneitä vaivaavat viimeistään vaihdevuosien aikaan.

      Kohdunlaskeuma, emättimenlaskeuma, peräsuolen laskeuma, virtsarakon laskeuma... Peräsuoli tai kohtu saattaa kirjaimellisesti valahtaa kokonaisuudessaan housuihin.

    • droidi_IO

      Jos miehet vois synnyttää he olisivat aikoja sitten ulkoistaneet toiminnan roboteille.

    • Säälittävää sakkia

      Voi jeesus tätä valitusta. Millasia vässyköitä suomalaisista on tullu viimeisten vuosikymmenten aikana. Säälittävää sakkia. Valitetaan kaikesta.

      Totta kai nyt jokainen järkevä ihminen tajuaa, ettei synnytys välttämättä suju kuin unelma, tapahtui se sitten alateitse tai sektiolla. Aina siinä on joitakin vaaratekijöitä. Kaikki leikkauksetkin, joissa käytetään nukutusta, jopa ne helpoimmat, ovat vaarallisia juuri nukutuksen takia.

      Sitä ei silti voi kiistää, että alateitse synnyttäminen on paitsi luonnollinen myös vaarattomin äidille ja lapselle.

    • mietikkää vähän

      "Jotenkin tuntuu, että nykyään ei myönnetä - haluta myöntää - että synnytys on ihan normaali tapahtuma. Siitä selvittiin ennenkin, kun ei ollut mitään apua. Tai ei tietenkään aina selvitty, mutta moni selvisi. "

      Se miksi synnytys kuolleisuus on suomessa alhainen johtuu osittain sektio mahdollisuudesta. Alatiesynnytyksessä voi tulla vaikka minkälaisia komplikaatioita jonka vuoksi päädyttään leikkaamaan vaikka synnytys olisi jo käynissä. Sehän pelastaa monen vauvan ja äidin hengen. Suunnitellut sektiot vielä erikseen mutta esimerkiksi oma synnytykseni alatiesynnytykseni pitkittyi ja lapsi kärsi hapenpuutteesta ja hänet lopulta leikattiin. Seuraavat synnytykset suoraan sektiolla sitten. Ei sektiota ja altiesynnytystä voi vertailla kumpi on paremi koska jokainen synnytys on erilainen ja kaikille ei ole mahdollista alteitse synnyttää. Kaikille ei myöskään sektio sovi. Se että sektio ei ole luonnollinen tapa on totta mutta ennen sektio mahdollisuutta naisia on kuollut synnytykseen niin paljon että valitsen tässä kuitenkin oman henkeni kannalta turvallisemman ratkaisun. Eihän ole luonnollista rokottaakkaan lapsiaan kun ennenkin lapset ovat rauhassa polioon saaneet kuolla...

    • paskahousu5

      En tarkoittanut viestiäni mitenkään provosoivaksi tai ottamaan kantaa sektion puolesta, kannatan edelleen "normaalia" alatiesynnytystä. Tarkoitin sitä, että kaikkea voi sattua ja tavallisesti oireet ilmenevät vasta esim. vaihdevuosien alettua. Ja yritin kannustaa naisia puhumaan myös ulosteen karkailusta. Näitä tapauksia tuntuu olevan useita ja niistä kannattaa puhua rehellisesti lääkärille. Ul

    • hauioiiai

      Puoli-istuva synnytysasento (= selällään puoli-istuva) on huono, koska paine kohdistuu peräaukon suuntaan. Sen sijaan sama asento, mutta kyljellään, on parempi. Paine kohdistuu puoli-istuvassa kylkiasennossa eniten samaan suuntaan kuin välilihanleikkauksetkin tehdään. Turvallisin suunta revetä siis on tässä asennossa.

    • Kiitos tarinoistanne

      Kiitos tarinoistanne. Olen paininut peräsuoliongelmieni kanssa yksinäni synnytyksen jälkeen. On ollut kovaa kipua ulostaessa. Tuntuu vähän samalta kun synnytyksessä peräaukossa. Hyvästä ruokavaliosta huolimatta neljänki päivän ummetusta, sitten taas ripulia ja pidätyongelmia. Tunnottomuutta ulostamisen jälkeen ja kovaa kipua monta tuntia. Synnytyksestä on vain muutama kuukausi, joten toivon että tulevaisuus näyttää valoisammalta. Synnytys oli melko hankala: (ensisynnytys), pitkä ponnistus tarjontavirheen takia(otsatarjonta) ja toisen asteen repeämät.

    • KYLLÄSTYNYTP***A

      En vaan ymmärrä tätä touhua.. Siis oikeasti ihmisten mielipiteisiin taitaa vaikuttaa vain
      raha. Taidetaan kaikki sitten olla ''pummeja''. Alatie ja sektio synnyttäjät. Ennen vanhaan
      synnytettiin saunassa ja ilman kivunlievitystä, että jos joku synnyttäjä sitten tahtoo säästää,
      niin kokeilkaapa kuulkaas tuollaista synnytystä, taitaa hinta olla aika likellä 0€...

      Mutta todellisuus on nykyään eri, ajat kehittyvät ja synnytystavat muuttuvat,
      kannattaisi lääkäreiden valita alunperikin synnytystapa oikein, sillä tuskin on
      kovin kiva jos saa alatiesynnytyksen huonot puolet ja joutuu silti sektioon,
      jos vaan osattaisiin kaikille valita se paras keino, itse aion synnyttää
      sektiolla jos joskus uskallan raskaaksi, synnytys ja raskauspelon vuoksi..
      Repikää siitä, maksaa niin hitosti että olen todellinen pummi, vaikka olenkin
      viime vuosina (ja tulevaisuudessa) maksanut veroja valtiolle yhteensä 55000€/vuosi,
      ehkä sillä saan elämäni aikana edes sen yhden sektion. Vai riittääköhän tuo?
      Voi hitto soikoon!!

      • Anonyymi

        Oho


    • Anonyymi

      "sitä kautta se vauva lähtee ulos tulemaan ihan itestään, joten niin se luonto on sen tarkottanu."

      Luonnollisuus ei ole järjellinen peruste millekään.

      Myöskään hormonaalinen ehkäisy tai abortti eivät ole luonnollisia. 14-vuotiaan paksuksi paneminen taas on aivan luonnollista, jos hän on hedelmällinen. Raiskaaminenkin on täysin luonnollista, luonnossa se on pelkästään yksi tapa jatkaa sukuaan.

      Emme yhteiskuntana noudata mitään "luonnollista moraalia" koska sellainen yhteiskunta on julma ja epäoikeudenmukainen. Säädämme alaikärajoja, joilla kontorlloimme ihmisiä, koska pyrimme vähentämään kärsimystä.

      Epäilenpä että tuhannen vuoden päästä kukaan ei enää synnytä mitään vaan se on ulkoistettu jonkinlaiselle keinokohdulle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10250
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      421
      4543
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      92
      3084
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2875
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2704
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2698
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      154
      1874
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      73
      1748
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1640
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1443
    Aihe