Onko koko maailmankaikeudessa ollut

Suunnittelija-,.-,

yhtä idioottimaista arkkitehtiä kuin Alvar Aalto? En voi käsittää, että miksi tuota typerystä ja hänen luomuksiaan kumarrellaan tässä maassa. Ei ensimmäistäkään huonekalua joka olisi suunniteltu ja valmistettu oikein, kestämään istumista, ja olisi vielä ergonomisesti oikein suunniteltu. Finlandiatalossa on kaikki virheet mitä yhteen rakennukseen voi ikinä mahduttaa. Ja silti turisteille esitellään kieli vyön alla tätä paskaa.

11

610

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohoxi

      Alvar Aaltoa kunnioitetaan varmastikin hänen neroutensa takia. Aallon muotoilu on klassisen yksinkertaista ja kaunista. Siis aika monien mielestä, ei toki sinun mielestäsi. Tokkopa Aalto olisi niin menestynyt, jollei hänen työstään olisi pidetty. Ja yksin Aaltoa ei voi syyttää teknisten ratkaisujen toteutuksesta, koska niiden toteutukseen ja suunnitteluun osallistuu moni muukin kuin arkkitehti. Esim. Finlandiatalon laatoiksi hän olisi toivonut paksumpaa laattaa ja mieluiten kestävää kvartsiittia tms., mutta se kun oli päättäjien mielestä liian kallista. Ja mitä tulee AITOIHIN Aalto-huonekaluihin, ne ovat hyvin kestäviä, esim julkisissa tiloissa hyvin käytettyjä, eikä sinne hyväksytä mitä tahansa. Ergonomisimmat tuotteet eivät yleensä ole niitä kauneimpia, joten kompromisseja täytyy tehdä.

      Ja toisekseen, arkkitehtia syyllistetään usein kaikista rakentamiseen liittyvistä asioista ja luullaan että kuka vaan pystyy suunnittelemaan taloja ja kalusteita. Käyttäjien kannalta hyvin toimivien rakennusten ja muotoilutuotteiden suunnittelu ei ole kaikkien viisastelijoiden hommaa, vaikka se ehkä siltä vasaranvarressa näyttääkin. Valitettavasti, yleensä ei ole mahdollista perehtyä toisen ihmisen ammattiin liittyvään työhön, vaikka tuo voisikin poistaa monia ymmärrysvaikeuksia ihmisten väliltä ja lisätä kokonaisuuksien tajuamista.

    • Puuseppä,,,,,,

      Mekin korjataan joka vuosi Finlandiatalon tuoleja kaupungin puusepänverstaalla satoja kappaleita. Kukaan, joka tuntee vähänkin rakenteita, ei tee tuolia, puhumattakaan julkikäyttöön suunniteltua tuolia, poratappiliitoksilla. Poratapit soveltuvat joihinkin kaappirakenteisiin tms mutta ei tuoleihin. Kuka muu sen on määrännyt kuin Aalto itse. Tuoliin kohdistuu niin suuria rasituksia, että poratapeilla kasattu tuoli on tehty hajoamaan. Samaten finlandiatalon raskaat ovet, jotka on kiinnitetty kahdella saranalla, roikkuvat jatkuvasti ja hakkaavat kynnystä. Ovissa pitäisi olla tuplapari ylhäällä, mutta ei saa laittaa kun Alvari on niin määrännyt. Ovet myös monin paikoin aukeavat vääriin suuntiin kulkusuuntaan nähden. Ja siitä kauneudesta voin olla sitä mieltä, että ,,,,,,,,,no jääköön sanomatta. Rumia ja kömpelöitä.

      • ohoxi

        No täytyy sen verran sanoa, että miksipä en uskoisi puuseppää,,,,, Omat kokemukseni ovat lähinnä mööpeleiden käytöstä. Keskustelun aloitus oli vaan jotenkin niin alasampuva, enkä pitänyt sen tyylistä sörkkiä arkkitehtuuria. Aalto on ollut selkeästi jonkinlainen kansallis-sankari jo eläessään, että hänen päätöksiään rakenteista yms. ei uskallettu kyseenalaistaa. Nykyisessä insinööri-Suomessa tilanne on melkolailla päin vastoin, elikä "suuret taiteilijat" väistyvät tuotantotehokkuuden ja direktiivien tieltä. En tiedä onko sekään hyvä asia. Parasta olisi tietenkin hyvä yhteistyö ja ymmärrys, että jokainen ammattilainen on tärkeä.


      • taiteilijaan,

        ennen kuin puhut tämän sidonnaisuudesta kertomiisi tilanteisiin. tulee ymmärtää kokonaistilanne, ei vai yhtä asiaa. suunnittelija on usein se SUUNNANNÄYTTÄJÄ.


      • Designer--
        taiteilijaan, kirjoitti:

        ennen kuin puhut tämän sidonnaisuudesta kertomiisi tilanteisiin. tulee ymmärtää kokonaistilanne, ei vai yhtä asiaa. suunnittelija on usein se SUUNNANNÄYTTÄJÄ.

        Saako suunnannäyttäjän roolissa tehdä vääriä ratkaisuja? Mielestäni suunnannäyttäjän rooliin kuuluu nimenomaan tehdä asioita oikein, siten, että ratkaisut kestävät aikaa. Liiaksi aikaan sidottu design ja konstruktio näyttä ja tuntuu naurettavalta muutamassa vuodessa. Alvar Aallon design pysyy pinnalla vain jatkuvan tekohengityksen ja hypetyksen avulla mutta ei omaehtoisesti. Yrjö Kukkapuron meriittilista kestää jo tarkastelua ihan eri tavalla. Kukkiksen tuolit ja muut mööpelit kestää aikaa ihan omalla painollaan. Noin niinkuin esimerkiksi. Onhan niitä muitakin hyviä ja parempia tulee koko ajan.


    • junttiko?

      Joo samaa olen ihmetellyt. Aikani palvoin Aaltoa niinkuin muutkin, kunnes tunnustin että olen juntti enkä tajua Aallon neroutta. Karmeita laatikoita kaikki talot ja huonekalut sopii vain hullujen huoneelle. Yhden veneenkin Aalto suunnitteli yhteysveneeksi kesämökilleen ja se on - yllätys yllätys - täysi susi. Funkkiksessa muodon pitäisi seurata tehtävästä, eikä olla itseisarvo. Mikään Aallon suunnittelema ei vaan toimi. Niinpä muoto on feikki. Aallon aikaansaannoksia katsellessa tulee semmoinen "keisari ilman vaatteita" -olo.

      • Veneentekijä

        "Säynätsalolainen Erkki Peuranen on kertonut, että: "Tää Kosola, joka sen teki, (veneen) oli vähän huolissaan veneentekijänmaineestaan, koska häntä ei ollut koskaan aikaisemmin pakotettu tekemään venettä, joka ei kulje kunnolla. Hän kertoi, että sanoi Alvarille, että ei tästä mitään tule, mutta Alvar piti päänsä." Vene oli kuitenkin käytössä niin kauan kuin Aallot sitä tarvitsivat. Nyttemmin vene on nähtävissä kesäasunnon rantaan rakennetussa venevajassa."

        Että menee vielä neuvomaan veneentekijääkin. Kyllä on varsinainen maailmanparantaja.


    • Asioita tutkinut

      Olen monta kertaa mielessäni kiittänyt, ettei Alvari suunnitelut jotain ulkovessaa Kiinaan. Suomen valtio kunnostaisi sitä joka vuosi 5 miljoonalla, se kun olisi Alvarin suunnittelema. Tämä on omituinen maa jossa puolet kumartavat jumalaa ja melkein kaikki Alvar Aaltoa.

    • Oikea insinööri

      Onneksi olen siinä asemassa jo että voin sanoa mielipiteeni ilman että tarvitsee pelätä mitä mieltä muut ovat, ja pakko olla täysin samaa mieltä Alvarin aivoituksia tunteneena ja näkeneenä.

      Noi kaikki on lähinnä nykypäivän vaatimuksista katsottuna täysiä tekeleitä, huonon ergonomian, huonon kulutuksen ja jatkuvan kunnossapidon ja huollon vaatimia kohteita.

      En ole arvostanut Alavin tekeleitä enää pitkään aikaa, ja mitä ennemän olen nähnyt ja kuullut käytönnön esimerkkejä oikeilta käyttäjiltä sitä enemmän tiedän olevani täysin oikeassa.

      Alavarin tekeleet on kuin huonosti tehtyjä tauluja, joita täytyy paikkailla ja korjailla kokoajan että niiden arvo "säilyy" ja alan ammattilaisethan ei näy metsää puilta. Heille se on täysin sama kuin sadun kuningas ilman vaatteita.

    • OK asuja Puistolasta

      juttu, joka koskee kaikkia suomalaisia ns, arkkitehteja. Tässä maassa ei ole oikeita arkkitehteja lainkaan. On vain taivaanrannanmaalareita jotka toteuttavat omia märkiä uniaan jotka taas eivät palvele ketää eikä mitään. Pelkää sutta ja sekundaa. Luulisi, että oikea arkkitehti tietäisi Suomen sää olot, mutta suunnittelevat sellaisia taloja jotka sopisivat korkeintaan johonkin päiväntaasaajan maihin. Kun siihen yhdistetään vielä huippu huono rakentaminen ja huippu huono työn valvonta niin tuloksena on pelkkiä "aikapommeja". Minäkin aikoinani suunnittelutin taloni arkkitehdilla siinä toivossa ja uskossa, että olisin saanut rahoilleni vastinetta mutta sainkin elinikäisen rahan reijän. Korjauksiin menee kaikki mitä ehtii tienaamaan.

    • arxitehti

      ei niitä Aallon rakennuksi niille turisteille ole TV-mainoksilla eikä muillakaan massiivisilla mainoskampanjoilla tunnetuksi tehty. Kyllä ne tänne tulee ihan omasta halusta ja kiinnostuksesta.

      Aallon vene oli nimeltään "Nemo propheta in patria", jostakin syystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      93
      4377
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      44
      4315
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      612
      4026
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      2907
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2561
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      128
      2128
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2104
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      198
      2044
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1675
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1452
    Aihe