Liian pieni taloasuinalueelle?

.....

Voiko uudelle asuinalueelle rakennettava talo olla liian pieni? Sehän kyllä kerrotaan, miten suuren talon saa rakentaa. Olemme käyneet katsomassa alueilla, ja kaikki talot tuntuvat olevaan vähintään 150-neliöisiä ja sitä suurempia. Itse olemme kuitenkin vähän vaatimattomammalla linjalla.. Suunnitelmissa olisi ehkä 50-neliöinen talo. Mahtaakohan edes saada lupaa rakentaa noin pientä taloa sinne kartanoiden keskelle?

9

524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • apus apus

      kyllä ne kunnan rakennustarkastajat kertovat,kun menet kysymään.

    • MikkiEspoo

      Mielestäni omakotitalon pienin kannattava koko menee jossain ~90-100m2 luokassa. Eihän tyhjä ilmatila paljoa mitään maksa rakentaa ja pienessäkin talossa täytyy olla ne kaikki samat kalliit neliöt rakennettuna (keittiö, märkätilat, ilmanvaihto, sähköt, vesi, viemäri).

      Ja samalla rahaa kun tilaat kaivurin tontille, niin kuopaiset muutaman metrin isommankin montun.

      Eli jos teet yhteen tasoon ja sellaisen 90-100m2, niin saat ihan mukavat tilat ja hintaa verrattuna 50m2 taloosi ei paljoa tule.

      Mutta itse kysymykseesi... aika monesti kaava-alueilla on määrätty, että mikä on vähimmäismäärä, joka rakennusoikeudesta pitää käyttää. Tuo selviää kunnan kaavoitusosastolta.

      • ........

        Tuntuu niin isolta 100-neliöinen talo, kun tarvetta on pienemmälle tilalle. Ja omakotitalo olisi oman pihan takia ykkösvaihtoehto. Rivitalokin on käynyt mielessä, jos löytyisi tarpeeksi isolla pihalla. Olen itsekin kuullut, että pieni talo voi tulla kalliiksi. Toisaalta pieniä taloja ei valmistajilta juurikan löydy, mutta 100-neliöisiä näkyy enemmän.


      • tuota ihmetellyt

        Miksi tyhjä tila maksaa. Rakennuskustannuksia on ilmoitettu "mitä maksaa" kysyjille samalla kaavalla xxx euroaxm2 vaikka rakennuksien koko vaihtelee huomattavasti
        Vai onko niissä hinta-arvioissa huomioitu rakennettavat neliötkin?


    • tollero1

      rakentaa liian pientä taloa koska pesutilat, keittiö yms on oltava joka talossa ja ne on ne kalleimmat tilat. Yhden makuuhuoneen (n 10m2) todellinen lisähinta on reilun kymppitonnin luokkaa kun kokonaiskustannus talosta on itse rakennettuna n 1500-1800€/m2. Ja suhteutettuna vielä tonttiin - miksi tuhlata esim kallis tontti (n 100k€) ja rakentaa sille 50m2 mökki n 100k€. Omiaan ei saisi koskaan pois. Tontin pitäisi olla max 20% kokonaiskustannuksista että oikea hinta-laatusuhde säilyy.

      • Ja lisäksi 50 m2 omakotitalo vastaa asuinhuoneen osalta 30 m2 kerrostaloyksiötä, mikä tekee projektista entistäkin tyhmemmän.


      • tämäkin otettava
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Ja lisäksi 50 m2 omakotitalo vastaa asuinhuoneen osalta 30 m2 kerrostaloyksiötä, mikä tekee projektista entistäkin tyhmemmän.

        .... huomioon.

        Kunta voi "pakkorakentaa/myydä/lunastaa" vajaasti rakennettavaia alueita/tontteja - siis sitä rakentamatonta tonttiosuutta.


    • kljoui

      Pieni talo on itselläkin suunnitteilla, muttei sentään ihan noin pieni!

      Jos nyt yhtään miettii, niin neliöitä tarvitaan minimissäänkin 10m2(mh) 20m2(oh) 12m2(keittiö) 2m2(wc) 3m2(sauna) 3m2(ph) 6m2(khh) -> 56m2 lisäksi tarvitaan yleensä jonkinlaista eteistilaa, varastoa/komeroa, ja seiniin sekä ihan hukkaankin menee joitain neliöitä.

      Niinpä pitäisin tuollasta n. 70m2 ihan teknisesti miniminä. Omakotitaloa kun ei voi kuitenkaan verrata kerrostaloon, jossa tilat yhdelle/kahdelle voikin olla mahdollista tuohon 50 neliöön.

      Sitten on lisäksi lähes mahdotonta myydä ikinä mihinkään järkevään hintaan tuollaista taloa, jossa ei ole kuin yksi mh ja muutkin tilat alimitoitettuja. Kustannuksia kun nuo pari- kolmekymmentä lisäneliötä eivät niin hirveästi tee (rakennusoikeutta kun on) sen sijaan se ei ostajaa kiinnosta paljonko sinä olet talosta maksanut vaan se mitä vastinetta hän saa rahalleen. Joo-o, tiedän ettette TE ole taloanne myymässä, mutta kun se tilanne vaan saattaa tulla eteen kelle vaan.

      Itse olemme lapseton nuoripari mutta silti on tähän ensimmäiseenkin taloon suunnitteilla vajaa 100m2 joka on aikalailla minimi myyntiä ajatellen.

      Sitten tuohon alkuperäiseen kysymykseen sen verran, että ainakin Vantaan tonteille pitää rakentaa vähintään puolet suurimmasta sallitusta kerrosalasta. Eli jos rakennusoikeus on 200m2 niin käytännössä 90m2 huoneistoalaa on pakko tehdä. Lisäksi auto suoja voidaan jossain päin velvoittaa tekemään.

      • On useimilla alueilla mahdollisuus rakentaa 40 m2 enemmän asuintilaa, kaavan "sallimaan" verrattuna, kunhan rakennuksessa on kaksi erillistä peseytymistilaa, eli käytännössä voi rakentaa hulppean saunaosaston, ja yhden tilavan lisähuoneen, kunhan uhraa 1 m2 yläkerran vessassasta suihkutilaksi. Ja tämä nostaa tontin hintaa ko. alueilla :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6193
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      35
      3761
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1965
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      15
      1462
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1458
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      33
      1370
    Aihe