Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Liian pieni tyttö 1v6kk

valois*

Meidän toinen lapsi oli neuvolassa 1,5 vuotis- tarkastuksessa: lääkäri oli huolissaan tytön koosta (toinen lapsemmekin oli pikkuinen ja kasvoi hitaasti tuossa iässä). Tyttö on juuri lähtenyt kävelemään ja on liikkeellä kokoajan. Syö reippaasti ja maha toimii ok. Muutenkaan ei ole mitään ongelmaa ollut, ensimmäisen flunssan sairasti kuluneella viikolla...

Kiinnostaa minkä kokoisia on muilla olleet lapset tuon ikäisenä, meidän menevä pimu on 8,90 kg ja pituutta on 79,7 cm

Edessä on meno verikokeisiin ja lähete sairaalaan...

16

7583

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ......

      Poikamme oli 1v7kk pituudeltaan 86,3 cm ja painoa 11 kg. Pituudeltaan aina mennyt käyrien yläpuolella. Painosta ovat jonkin verran jaksaneet rutkuttaa, vaikka poika on sopusuhtainen ja sutjakka, kuten molemmat vanhempansakin olleet pieninä. Onhan tyttönne aika kevyt...varsinkin, jos meidän pojan painosta ovat meinanneet, että lisää pitäisi äkkiä saada. No, eipä se paino seuraavan puolen vuoden aikana noussut kuin kilon verran. Ja taas tuli sanomista.

    • Meitäkin syynättiin

      Hei,
      otapa tyttösi neuvolakortti esille ja piirrä hänen kasvukäyränsä, vaikka vuoden ikäisestä alkaen. Osoite: http://www.verkkoklinikka.fi/laskurit/kasvu/

      Nykyinen paino on "normaalialueen" alarajoilla, noin -2 SD. Onko hän aina ollut hoikka? Käyrästä näet, onko paino tasaisesti edennyt tuolla alarajoilla vai onko nyt tapahtunut notkahdus. Tyttösi pituus on kuitenkin lähellä keskivertoa, ja ollakseen ihanteellisissa mitoissa, hänen tulisi kyllä painaa hiukan enemmän. Sen takia olette varmaankin saaneet lähetteen tarkempiin tutkimuksiin. Suhteellinen paino, eli painon suhde pituuteen (ikään kuin BMI) ei saa laskea liikaa, alipainon puolelle.

      Meillä on myös pienikokoinen yksivuotias tyttö, joka on sekä pituuden että painon osalta tuolla alarajoilla, tosin paino on hiukan vähemmän kuin se ihanne, eli on hoikka. Meitä ei ole laitettu tutkimuksiin, koska tuo ns. BMI on vielä hyväksytyn rajoissa, eli ei ole kuitenkaan laiha. Luulen, että te olette menossa sairaalaan juuri alipainon takia. Pituus näyttää tosi hyvältä, jos se on kasvanut tasaisesti.

      Neuvolalääkäreillä on tietyt seulat mittojen osalta, ja jos niissä jää kiinni, tulee automaattinen lähete jatkotutkimuksiin. Esimerkiksi meillä meni pään kasvukäyrä alle -2.5 SD, lähete lastenpoliknikalle tuli kuin tykin suusta. Siellä todettiin että terve on. Kun ei mene käyrän mukaan niin joutuu tarkempaan syyniin, niin se vaan on, vaikka suurin osa näistä poikkeavista on silti ihan normaaleja. Ymmärrän että ottaa päähän, kyllä minuakin v-tutti ravata sairaalassa terveen lapsen kanssa, jonka ainoa "vika" näkyi vaan paperilla. Poliknikkamaksuja meni turhan takia ensimmäisen vuoden aikana 160 e matkat, kaikki kankkulan kaivoon. Mutta onpahan virallinen todistus terveestä lapsesta.

      • Edellinen jatkaa

        Pitää vielä lisätä, että ensikäynnin jälkeen meille määrättiin kontrollikäyntejä lastenpolille. Siellä otettiin vain mitat (paino, pituus, päänympärys), ei mitään muuta. Kuten sanottu, vikaa ei löytynyt, mutta siitä huolimatta piti käydä seurannassa kun ei kasvu mennyt käyrän mukaan. Ja jokainen mittauskerta maksoi sen polimaksun verran, 26 euroa. Terveen lapsen juoksuttaminen kalliissa tutkimuksissa tuntui todella turhalta, mutta kai se on parempi että tutkittiin turhaan kuin aiheesta.


    • Wms

      myös hitaasti kehittynyt. Yleensähän lapset oppivat kävelemään noin vuoden ikäisinä, moni jo paljon ennen 1-vuotispäiväänsä. Sanoit, että oma puolitoistavuotias tyttösi on oppinut juuri kävelemään. Mene vaan tutkimuksiin lapsen kanssa. Täytyyhän tuollaiset selvittää, ettei ole esim kilpirauhasen tai aivolisäkkeen vajaatoimintaa tms.

      • hiiripuuro

        Älä höpötä. Minä käyn lapseni kanssa fysioterapiassa ja virallinen kävelemään lähtemisen takaraja on 1,5 vuotta, tämä terapeutin suusta. Puolitoistavuotisneuvolasta saa lähetteen fyssarille jos ei vielä silloin kävele. Aloittajan lapsi ei ole pieni, vaan ainoastaan vähän laihanlainen. Pituushan on oikein ihanteellinen, paino vaan laahaa perässä.

        Ei todellakaan ole jälkeenjäänyt vaikkei kävele yksivuotiaana, moni kävelee lähempänä kahta ja silti ovat normaaleja.

        Miksi ihmeessä pitää pelotella tuolla tavoin?


      • väärää tietoa

        Esikoiseni oppi kävelemään 1,3 v iässä eikä yhtään sen viallisempi kuin kuopukseni joka harjoittelee jo 7 kk iässä ja varmaan pian päästää irti tuesta.


    • äippyli

      poju: ( 1v 7kk ) pari viikkoo sitten neuvola ja pituutta oli huimat 88cm ja painoa melkein 15 kiloa! mutta on alusta asti kasvanu tosi vauhdilla.ja paikallaan ei pysy ees nukkuessaan:) sopusuhtanen jässikkä,pituus ja paino samoilla käyrillä,tais olla ylin käyrä. kävelemään oppi noin 11 kuisena ja siitä asti on vauhtia piisannu,tai oikeestaan puol vuotiaasta asti, silloin oppi konttaamisen salat:)

      • valois*

        Käytiin nyt verikokeissa, tytöstä otettiin 8 putkea verta ja pissakoe vielä lisäks, sit seuraavaks mennään lääkärille. Tuntuu edelleen aika liioittelulta, mutta katsotaan nyt...

        Mitä tulee kehitykseen ja sen hitauteen, tyttömme ei ole hitaasti kehittynyt, vaan on vain lähtenyt kävelemään myöhään. Itse olen lähtenyt kävelemään 1v5kk:n ikäisenä, eikä sitä ainakaan pidetty mitenkään ihmeellisenä silloin aikoinaan.


    • hebuli08

      meiän tyttö 1v6kk neuvolassa oli 88cm ja 11,8kg. Hänestä sanottiin että ihannepainossa, siltikin hoikanlainen. Mutta painon laahaus johtuu meillä syksyn sairastelusta (infektioastmaepäily). Kävelemään oppi 1v 4pv iässä ja sen jälkeen on sitten mentykin hurjaa vauhtia.
      Täällä kanssa ruokaa uppoaa uskomattomat määrät, tosin sairastellessa ei maistu mikään.

    • -mmmm-
      • -mmmm-

        Eikä hän nyt niin laihakaan ole. WHO-käyrillä -1 käyrällä. Ei paha ollenkaan. 1,5 v paino keskimäärin 10,2 kg siis tytön. Paino suhteutettuna pituuteen käyrällä hänen tulisi painaa 10 kg eli on siinäkin -1 käyrällä.
        Summa summaarum: hän ei ole erityisern pieni. Ja poikiin ei sit kannata verrata!!


      • valois*
        -mmmm- kirjoitti:

        Eikä hän nyt niin laihakaan ole. WHO-käyrillä -1 käyrällä. Ei paha ollenkaan. 1,5 v paino keskimäärin 10,2 kg siis tytön. Paino suhteutettuna pituuteen käyrällä hänen tulisi painaa 10 kg eli on siinäkin -1 käyrällä.
        Summa summaarum: hän ei ole erityisern pieni. Ja poikiin ei sit kannata verrata!!

        Ei löytynyt verikokeista mitään, niinkuin arvelinkin. On vaan niin omituista, että lääkäri oli päättänyt, että lapsella on keliakia, vaikka mitään siihen viittaavaa ei ollut, muuta kuin tuo hidastunut painon nousu... Mutta hyvä näin...


      • ..............
        valois* kirjoitti:

        Ei löytynyt verikokeista mitään, niinkuin arvelinkin. On vaan niin omituista, että lääkäri oli päättänyt, että lapsella on keliakia, vaikka mitään siihen viittaavaa ei ollut, muuta kuin tuo hidastunut painon nousu... Mutta hyvä näin...

        Niin ja jos myöhemmin olisi löytynyt keliakiaa tai vastaavaa ja joku olisi väläyttänyt, että olis kyllä jo sillon 1,5-vuotiaana pitäny tutkia niin valittaisit täällä myöhemmin, että voi jestas kun ei tutkittu vaikka on pieni lapsi ja paino ei nouse kunnolla. Onhan tuo tosi pieni jos ei paina vielä 9 kiloakaan... Hoitajien tehtävänä on tutkia ja huomata "poikkeavuudet", ei ne sitä kiusatakseen tee. Joskus keliakiaan ei ole alussa mitään muita oireita kun hidastunut painon nousu...


    • rodunjalostusta

      Olikos neuvolatarkastus lapsen flunssan jälkeen? Itse sairastin päälle viikon flunssaa ja painoa lähti melkein kolme kiloa. Näin siis aikuisella, mutta lapsellakin paino putoaa taudin seurauksena. Itselläni kesti kaksi kuukautta saavuttaa takaisin lähtöpaino, joten jos lapsesi on edellisviikolla ollut kipeä ja siitä sitten nauvolapunnitukseen, niin luulisi henkilökunnan ottavan tämän huomioon. Mutta eiväthän he kyllä muutenkaan ajattele kuin käyriä, omien aivojen käyttö kun ei ole sallittua.

      Tyttöni painoi n. 11kg ja oli n. 83cm pitkä 1,5 vuotiaana. Kävelemään oppi 1,4 vuotiaana.

      Neuvoloissa meininki on kuin suoraan natsiajan Saksasta. Ne, jotka poikkeavat arjalaisesta ihanteesta, pitää äkkiä laittaa lääkitykselle, ettei vain tulisi yhteiskuntamme kauhistukseksi toisistaan poikkeavia yksilöitä. Olisihan se ihan kauheaa, jos joku kaksivuotias olisi kaksi senttiä toista samanikäistä lyhyempi..

      • Kastruuli88

        Minä olen ollut 1,5 vuotiaana 77,5cm pitkän ja painanut 9kg ja nyt olen 163cm ja painoa en sitten kerrokaan :) aivoni on kyl ihan normaalisti mielestäni kehittynyt ja muutenkin kahitys on ollut ihan normaalia. Vanhempani ja sisareni ovat olle kaikki jättejä kooltaan lapsena verrattuna minun mittoihini ja nyt omat lapseni ovat olleet 1,5 vuotiaana ensimmäinen 89cm ja paino 17,190gr ja toinen 88,5cm ja paino 12,07.. ja ovat siis poikia.
        Minusta aloittajan kertomat mitat on tytölle ihan passelit eikä mieletäni tommosia tutkimuksia tarvitsisi tehdä. Pieni hento tyttö vain on kyseessä ja kyllä sitä painoa ehtii kertymään myöhemminkin :) kunahn vain saa tärkeet ravintoaineet ettei puutosta ole m istään niin huoli pois sanon minä..


    • Tyttönen7777

      Ei tuo minusta kovin pieneltä vaikuta. Meillä tyttö 1,5v on 76cm ja 9kg ja aivan normaalilta vaikuttaa ja oppi vuoden ikäisenä kävellä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2237
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1678
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1496
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1387
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe