Poika 6.v ja matematiikka

Oppimisvaikeuksia

Hei,

onko sinulla kokemuksia miten sait oman kuusivuotiaasi kiinnostumaan matikasta ja numeroista yleensä?
Onko ollut vaikeuksia matkikan kanssa?

11

4024

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • klmkl

      Mutta miksi kuusivuotiaan pitää osata laskea hyvin? Ei ole vielä koulussa.

      • luonnostaan

        meillä mukulat,onneksi:)kaikilla lähtenyt matikka jo eskarissa loistavasti.
        Meillä koulumuotoinen eskari niin siellä kyllä opetellaan laskemisen ja lukemisen alkeet kuten ennen vanhaan ykkösellä,oppivat pääsääntöisesti lukemaan ja laskemaan alkeet jo eskarissa


      • matikka on laiffii

        hyssykät, matematiikka on paljon, paljon muuta kuin laskemista!!! Ei eskarin tarvitse osata yhteen- ja vähennyslaskuja, mutta matematiikkaa on myös yhtä monta, enemmän ja vähemmän. Matematiikkaan kuuluvat lukujonotaidot, numerovastaavuus, looginen päättely, lukumäärän säilyvyys ja monet monet muut asiat.

        Alkuperäiseen kysymykseen vastaus on että toiminnan kautta, lapsi elää matematiikkaa, se toistuu hänen arkipäivän toiminnoissaan jatkuvasti.


      • ee
        matikka on laiffii kirjoitti:

        hyssykät, matematiikka on paljon, paljon muuta kuin laskemista!!! Ei eskarin tarvitse osata yhteen- ja vähennyslaskuja, mutta matematiikkaa on myös yhtä monta, enemmän ja vähemmän. Matematiikkaan kuuluvat lukujonotaidot, numerovastaavuus, looginen päättely, lukumäärän säilyvyys ja monet monet muut asiat.

        Alkuperäiseen kysymykseen vastaus on että toiminnan kautta, lapsi elää matematiikkaa, se toistuu hänen arkipäivän toiminnoissaan jatkuvasti.

        laskemaan heti kun alkavat ymmärtää rahan merkityksen.
        Anna viikkorahaa jokin pieni summa ja vihjaa, että sillä voisi ostaa vaikka jotain karkkia. Ei mene montaaa viikkoa, kun osaa laskea, kuinka paljon karkkia saa sauraavalla viikolla!!


    • äiti vaan

      Meillä lapset kiinostuivat matematiikasta aika aikaisessa vaiheessa. Pienelle lapselle voi antaa yksinkertaisia tehtäviä, esim. :
      -ota kaksi / kolme / neljä jne lusikkaa laatikosta ja auta äitiä / isää kattamaan pöytä
      -vertailla erikokoisia ja eripituisia esineitä
      -yksinkertainen peli, jossa noppa: lapsi itse pyörittää noppaa ja menee silmäluvun verran eteenpäin
      eli kaikenlaisia arkipäivän juttuja, joissa lapsi pääsee itse päättelemään ja tekemään
      -"karkkilaskuja" eli sinulla on yksi karkki. annan sinulle yhden karkin lisää. montako karkkia sinulla nyt on?
      -muistipelit ja muut pelit kehittävät muistamista ja loogista ajattelukykyä

      Taskurahan avulla voi sitten opetella laskemaan vähän enemmän. Pullonpalautusrahat on meillä ollut laskennan kohde, niitä kun aina välillä lapsi saa itselleen :)

      • kivaa---

        Matematiikka on kivaa! Lapseni aivan nuoresta innostui matematiikasta koska varmaan itse siirsin matematiikan tykkäämiseni häneen. Juuri tuollainen matematiikan arkeen soveltaminen...montako perunaa on lautasella...mitä tapahtuu jos annan sinulle kaksi perunaa ja syöt perunan...montako jää lautaselle...no mitäs jos syöt sen toisenkin, montako siinä sitten on jne. Meillä osattiin yhteen ja vähennyslaskua jo ihan pienestä ja nollan käsite jne. Aina kyselin häneltä lukuja...joka tilanteessa. Ja juuri muistipelit ja pelit joissa pitää siirtää nappulaa nopan luvun mukaan ja ne joissa lapsi voi toimia "kassana", Afrikan tähti hyvä peli esimerkiksi. Kauppaleikit.


    • minun lapseni on..

      tule matemaattisesti älykästä vaikka opettaisit neljävuotiaana sen laskemaan..sehän tässä kai oli se tarkoitus.
      Se on geeneissä, joten vuosi sinne taikka tänne ei muuta mitään.

    • lasketaan yhdessä

      Jos kuusivuotiaasi ei erota pienten lukujen suuruusjärjestystä, niin sitten on aika alkaa siihen kyllä puuttua ja kiinnittää oikeasti huomiota. Tee numeroista leikkejä. Hyppikää vaikka yhdessä portaita ja laskekaa ääneen montako niitä oli.. sen voi tehdä vaikka kaupunkireissulla useamman kerran.. pien poika varmaan huomaa sen hauskaksi ja tekee sen itsekin, jos sinulla on pienempiä ja yhdessä on välillä hankalaa. Kannusta siis kaikkeen missä on numeroita vaikka se tuntuu tyhmältä tai joskus levottomalta tekemiseltä. Se että lapsi ei osaa saattaa myös tehdä hänet levottomaksi, joten älä painosta enää kun hän hermostuu vaan odota yritä taas vaikka tunnin päästä jotain pikkujuttua.

      Noppapelit on yksi hyvä vaihtoehto, siinä joutuu laskemaan pieniä lukuja ja etenemisestä huomaa, että isommista luvuista on hyötyä. Alkuun ei siis kannata valita peliä, missä joutuu isomman luvun takia mahdollisesti ottamaan takapakkia. Kun laskutaito kehittyy yatzy on erinomainen peli, mutta sen aika ei ole alkuun.

      Pieni viikkorahakin on tietty yksi ratkaisu asiaan.. siinä oppii myös kärsivällisyyttä kun joutuu laskemaan riittäälkö raha.. yksi hyvä vaihtoehto on vaikka se, että lapsi voi joka päivä ansaita 10 -20 senttiä ihan pikkujutulla, vaikka sillä, että pukee mukisematta. Sen jälkeen kannattaa asettaa pieni tavoite.. vaikka jos poika haluaa ostaa pokemonpallon, niin päästään laskemaan montako päivää vielä pitää säästää ja paljonko on rahaa tähän mennessä... sitä voi hyvin laskea parikin kertaa päivässä, se on alkuun yleensä melko jännittävä asia. Liian isolla rahalla et saa samaa kannustusvaikutusta, joten tässä kohtuus kannattaa, olit varakas tai köyhä.

      Jos sinulla on useampi lapsi niin suosi karkkipäivänä sitä, että ostat yhteisen karkkipussin ja jaatte sen pojan kanssa yhdessä kaikille.. tai vaikka itsesi ja poikasi kesken.. sama tulos. Sitten laskette montako kumpikin sai.. samaa voi kokeilla jakamalla summittain ja sitten käskemällä lapsen valita kumman kasan hän haluaa.. lapsihan haluaa luonnostaan enemmän, joten voitte sitten laskea miten meni jos hän valitsee väärin. Eli enemmän ja vähemmän on ensimmäine perusasia, mikä on opittava ja se on kaiken perusta.

      Toiset lapset osaavat ymmärtää kerto- ja yhteenlaskun eron jo kaksivuotiaana ihan luonnostaan, mutta se ei tee heistä matemaatikkoja. Kaikkien on kuitenkin hyvä oppia elämiseen liittyvät laskut jo pienenä ja se helpottaa asiaa.. eli nyt kuusivuotiaana on oikea aika aloittaa jos ihan perusasiat on hukassa.. monet vaan eivät tajua sitä, että se ei ole kaikille itsestäänselvyys. Onnea harjoitteluun ja iloa numeroihin on periaate.

    • nihaoma

      Hei !! Googleta "ekapeli" ja lataa se koneellesi. Siellä on lukemiseen ja matikkaan liittyviä tehtäviä. Mun pojalla ongelmia, mutta tykkää todella pelata siellä. Erityisopettajat ja -tarhanopettajat suosivat sitä.

      • eskarit 2010

    • Anonyymi

      1 2=

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      146
      2591
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1986
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1306
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1198
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe