Suomalaisten sosiaalisuus?

vertailija Ranskasta

Selailin viestiketjuja kiinnostuneena. Usein törmää vertailuihin suomalaisten ja ulkomaalaisten sosiaalisuudesta ja väitteeseen, että suomalaiset olisivat epäsosiaalisia ja vähemmän avarakatseisia. Mielestäni tämä väite on harhaa ja perustuu kahteen asiaan:

a) Tuttavapiirin ero
-Suomessa olet alkuperäisasukas muiden joukossa ja tunnet kaikenlaista porukkaa - mukaan lukien vähemmän avarakatseisia peräkammarin ihmisiä. Mutta kun menet ulkomaile, hakeudut luontaisesti kansainvälishenkisimpiin piireihin, sillä olet itse ulkomaalainen/maahanmuuttaja. Piirit ovat väistämättä erilaiset, tilanne on aivan erilainen. Omia piirejään synnyinmaassa ja uudessa kotimaassa ei voi verrata, sillä ne ovat syntyneet eri tavalla ja eri lähtökohdista - ne ovat erilaiset.

b) Pintatapojen ero
-Suomessa ei ole tapana ylettömästi tervehtiä, ottaa fyysistä kontaktia ja hymyillä pepsodentmaisesti tavatessa kuten esim. Etelä-Euroopassa. Tämä kuitenkin liian helposti tulkitaan sosiaalisuudeksi tai ystävällisyydeksi - kyseessä on kuitenkin vain pintatapa. Se ei liity mitenkään siihen, kuinka ystäviä oikeasti ollaan, eikä se vähennä suomalaisten sosiaalisuutta, että poskipusujen sijaan kätellään.
-Kieltämättä itsekin pidän siitä, että täällä Ranskassa jaellaan enemmän kohteliaisuuksia, mutta en erehdy luulemaan sitä muuksi kuin tavaksi, automaatioksi. Suomalaiset ovat tasan yhtä sosiaalisia, mutta eri rituaalimenoin (vähemmän näkyvin).

13

2489

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gegre

      Mielestäni sosiaalisuutta tapaa vain lenkkipoluilla ja hiihtoladuilla. Sisätilaliikunnassa sitä on todella heikosti saati sitten terveydenhuollossa.

      • Anonyymi

        "Suomalaiset ja askenaasijuutalaiset ovat erityisryhmiä"

        ”Meillä on muihin maihin verrattuna tiettyjä etuja, joita tutkijat ovat osanneet hyödyntää. Yksi asia on väestön geneettinen ainutlaatuisuus. Suomalaiset ovat askenaasijuutalaisten tavoin oma pieni väestöryhmänsä, jolla on oma luokka kansainvälisissä geneettisissä tietokannoissa”, Palotie selittää.

        Geneettisissä tietokannoissa maailman väestö on jaettu kahdeksaan luokkaan: afrikkalaiset, latinot, eurooppalaiset poissulkien suomalaiset, askenaasijuutalaiset, itä-aasialaiset, suomalaiset, etelä-aasialaiset ja muut.

        Lääketieteensäätiö

        Geenitieto avaa uuden ulottuvuuden – suomalaisilla on erityisasema alan tutkimuksessa

        Hesari 16.11.2020


    • qsdfgtr

      Tietenkin joka puolelta maailmaa löyty epäsosiaalisia ihmisiä, ei voida siten yleistää.

      Jos suomalaiset saavat valita meilin ja puhelimen välillä, niin kyllä he ennemmin käyttävät meiliä keskustellaakseen. Kaikkia asioita ei voida hoitaa meilitse vaan tarvitaan keskustelua.
      Onkohan kyse sitten keskustelutaidon puutteesta, ujoudesta, väliinpitämättömyydestä vai laiskuudesta?

      Suomessa voi hoitaa asiat ja pärjää hyvin puhumattakin, mutta ei ulkomaaille päin eikä ulkomailla.

      • Otappas huomioon

        Tuo meilin käyttön on ihan vain huomaavaisuutta, on nimittäin helkkarin paljon aloja, joissa ihmisten pitäisi pystyä keskittymään työntekoon, eikä siihen puhelimen vastailuun. Sähköposteja voi seurailla aina kun sopiva sauma on ja vastailla kun itselle parhaiten sopii.. ja onhan se viestin lähettäjällekin helpompaa, kun ei tarvitse kuunnella sitä varattu ääntä ja jättää kaikkia sopimaansa sitten vain muistin varaan.

        Mutta on siinä tosiaan eroja.. ulkomailla ei tarvi turistin seistä kuin muutama minuutti kartan kanssa ja joku tulee kysymään voiko olla avuksi.. suomessa ei ikinä kukaan tule kysymään voiko olla avuksi, vaikka liukastuisit ja halkaisisit kallosi.. katsovat vain että joku juoppo kuitenkin..


    • afgfasdasa

      Ei pidä paikkaansa. Suomalaiset ovat jääräpäät sisäänpäin synkistyneet murehtiat eivät puhu eikä pukahda, varsinkin maaseudulla.

      • fr

        Höpö höpö, varsinkin maaseudulla ollaan huomattavasti sosiaalisempia kuin pääkaupunkiseudulla.

        Ja tiedän mistä puhun, 25 vuotta pääkaupunkiseutua, 5 vuotta maaseutua, jonka jälkeen muutin ulkomaille ja täällä ollaan.

        Suomalaiset saattavat olla vähän jääriä, mutta silti, jos joku suomalainen kysyy että mitä kuuluu, hän yleensä tarkoittaa sitä ja odottaa vastausta. Toisin kuin muualla maailmassa jossa kysytään joka vastaantulijalta että mitä kuuluu, eikä voisi vähempää kiinnostaa mitä kuuluu.

        Suomalaiset on omasta mielestäni avointa kansaa.

        Ne jotka täällä lässyttää että en kaipaa suomesta mitään, suomalaiset ovat jääräpäisiä synkkiä murehtijoita enkä kaipaa sieltä mitään, voivat puolestani samalla lopettaa tänne suomenkielellä kirjoittelun, juurihan kerroitte että ette kaipaa tätä. Nariskaa paikallisille siellä paremmissa maissa.

        Minä ainakin muutan joskus takasin suomeen, se on hienoimpia paikkoja koko maailmassa.


      • Anonyymi

        Penakin totesi aikanaan: Panomiehet ei puhu eikä pussaile, ne panee vaan !

        Motori


    • -JT

      Minä kyllä kuitenkin väitän (josko sitten julmasti yleistäen?), että keskimäärin Suomalainen on epäsosiaalisempi otus verrattuna ulkomaalaisiin. Toisaalta Esim. kiinalaisia on maailmalla suhteellisen paljon, ja eivät hekään oman kokemukseni mukaan ole aina niin sosiaalisia ainakaan muunmaalaisten kanssa.

      Ehkä on sattuman pahaa satoa sekin, että kaksi Suomalaista ystävääni, jotka ovat luonani vierailleet, ovat tuonneet mukanaan juron suomalaispuolison, joka mieluiten matkustellessaan pysyy neljän seinän sisällä ja tuijottaa telkkaria päivät pitkät...

    • ihminen on saari

      a) tuttavapiirin ero. Kun Suomessa olen muuttanut uudelle paikkakunnalle, on uusien tuttavuuksien hankkiminen/saaminen ollut todella vaikeaa. Ota huomioon että olen jo aikuinen enkä rällää esim. baareissa kuten nuoret. Muuttaessani 3-4000 km päähän, erilaiseen kulttuuriin, minulla oli jo vuoden asumisen jälkeen enemmän tuttuja kuin Suomessa (suht isossa kaupungissa) 10 v jälkeen. Tuttuni täällä ovat enimmäkseen 'alkuasukkaita', eivät muita ulkkiksia vaikka heitäkin on. Jostain syystä koin Suomessa aina, etten kuulu sinne, en saanut kontaktia ihmisiin.

      b) pintatapojen ero. Maani virastoissa, kaupunkien kaupoissa jne. asiakaspalvelu on yleisesti tylyä ja 'vähäpuheista'. Mies on ylemmällä tasolla kuin nainen. Korruptio ja sukulaisten suosiminen on yleistä, tottakai tuttuja/sukulaisia myös kohdellaan asiakkaina eri tavalla kuin vieraita. Maassani ja erityisesti suht pienellä asuinpaikkakunnallani ulkomaalaisista ei periaatteesta edes tykätä. Siis ne ihmiset, jotka täällä osoittavat minulle ystävällisyyttä (hymyily, tervehtiminen, poskipusut, vieraanvaraisuus jne), ovat taatusti aitoja. He välittävät, heitä kiinnostaa. Näissä ihmisissä on sellaista sisäistä lämpöä, joka auttaa jaksamaan nurjempaakin kohtelua. Suomessa en tällaista kokenut.

      Lopputulos: Näennäinen sosiaalisuus sinänsä ei ole ratkaisevaa, vaan ihmisten asenne uusiin, vieraisiin, ulkomaalaisiin heidän 'reviirillään'. Onko (suomalaisten) vähäpuheisuus osoitus välinpitämättömyydestä, ujoudesta/varautuneisuudesta vai pelosta?

      • afrikka on

        Olisi todella kiinnostavaa missä maassa "ihminen on saari " asuu. Itse asun tällä hetkellä Kamerunissa ja ei alkuasukkaat kovinkaan paljon tutustu expatteihin, eikä hyvät päivät ja poskisuudelmat varmastikaan ole aitoja. Expattiporukoissa taas niitä ei harrasteta.


    • Black but Finnish

      Suomessa on kahdenlaisia ihmisiä - sosiaaliaisia ja sitten niitä ns " mököttäjiä " ei sosiaalisia.

      Kaikkien kanssa ei kannata ruveta puhumaan sellaisia asioita joilla ei ole kapasiteettia
      ottaa tietoa vastaan.

    • thm.

      Kaikki suomalaiset eivät ole samanlaisia kuten eivät kaikki ulkomaalaisetkaan, mutta jos katsotaan kokonaisuutta niin sosiaalisia suomalaisia on vähän ja kuvitellaan että teknologia tekee suomalaisista sosiaalisen. Tekstiviestien lähettäminen, kännykkään puhuminen tai tietokoneen käyttäminen eivät ole sosiaalisuutta.


      - Tuttavapiirin ero
      On virheellistä olettaa että ulkomailla hakeudutaan kansainvälishenkisimpiin piireihin. Tuntemani suomalaiset ulkomailla elävät ihan tavallista elämää muiden maan kansalaisten keskuudessa, he eivät liiku muiden maassa olevien ulkomaalaisten kanssa. Tuttavapiiri muodostuu työn ja harrastusten kautta, mutta ei minkään maahanmuuttajaverkoston avulla. Luonnollisesti sukulaisten ja suomalaisystävien puuttuessa elämästä heidän tilalle tulee ei-suomalaisia eli niitä maan kansalaisia.

      - Pintatapojen ero
      Kohteliaisuutta ja hyviä tapoja kaipaa Suomessa. Eihän siinä mitään huonoa ole että on kohtelias ja käyttäytyy hyvin, vai mitä?
      Ehkä ne sinusta voivat tuntua automaatiolta kun hyvät tavat osataan ja on luonnollista että tervehditään toista eikä kävellä kuuro-mykkä-sokeana ohitse. Se on sosiaalisuutta ja ystävällisyyttä että vaihdetaan pari sanaa tai tervehditään kun kohdataan, mutta ei se tarkoita että ollaan ystäviä.

      Ystävä ei käytä hyväksi ystävällisyyttäsi oman edun tavoitteluun kuten että hän vastaa viestiisi tai ottaa yhteyttä vain kun tarvitsee majoitusta maassasi tai kun tietää että olet käymässä Suomessa. Ystävä on läsnä elämässäsi niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, kyse on vastavuoroisuudesta.

    • Anonyymi

      Jokaisella on omat arviot ja mielipitet toisistan Säätele miten nousukas Suomalinen on ja missä asuu Suomessa?Kyllä se on paljon ainakin oma kokemus vähemistöjen kanssa,kieli muuri kun puhun vain Suomea.Estä komunkaation kerostalossa vuokralla.Päivää kuitenkin kaikki sanoo tai Moi,jos itse ensiksi sanon.Joten toinen sitten kieltaidotomuden takia ÄÄRETÄMÄT ENNAKKO LUULOT;JOS NAAPURI VÄHEMISTÖÖN KULUVA TÄLLÄ HETKELLÄ PAHIMAT OVAT SUOMALAISET ELÄKELLÄ OLEVAT UKOTTOMAT NAISET.Lulevat kuvitelevat ja juoruavat pahan suopeisesti kyllä kaikista ihmisistä se tätytyy sanoa,Oli kantasuomalainen tai vähemistöä,H:KI 94

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe