Häät ilman pappia

lapsivielä

En ole menossa vielä vähään aikaan naimisiin mutta on mietityttänyt silti pari juttua. Itse en ole koskaan kuulunut kirkkoon ja puolisoni erosi vuosi sitten. Haluaisin kuitenkin "hienot häät", vihkimisineen päivineen. En kuitenkaan usnkonnollisia juttuja. Eikä tietenkään kirkossa. Onko mahdollista, että kun menenmme naimisiin, meidät vihkitään kaikkien vieraiden nähden, vähän niin kuin kirkossa, vaihdetaan "papin" käskystä sormukset ja suudelmat vai miten se käytännössä tapahtuu? Haluaisin kuitenkin ilman kirkkoon liittymistä saada kauniit häät, jossa morsian käppäilee sulhonsa luo kansan eteen ja siinä vannotaan valat ym :)

14

5280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minulle myös

      Maistraatissa vihkiminen on ilmaista virka-aikana. Mutta jos haluaa esim. lauantaille tämän tuomarin niin siitä täytyy ilmeisesti sitten maksaa.

      Ideaalitilanne olisi löytää sellainen tuomari (tai vastaava joka näitä asioita hoitaa), jolla on sana hallussa ja kyky puhua kauniisti. Olisiko kenties joku tuttu? Sukulainen? Jos niin hyvin sattuu käymään. Kaipa sen tyypin saa itse valita.

      Hääpaikka voisi olla sellainen, jossa on puutarha tai ranta tai vastaava, jossa vihkiminen tapahtuisi. Ja juhlatalo tietysti lähellä. Voihan se olla juhlatalon takapihallakin. Sinne sitten "alttari" esim. kaariportti yms. koristetta, tuolit vieraille jne. Kaikki samalla tavalla, kuin kirkossa, mutta pihalla.

      Kaaso vasemmalla puolella, bestman oikealla, tuomari keskellä ja pari tuomarin edessä. Tuomarin kanssa voi puhua yhteisestä historiasta jne. jotta hän osaa sitten alustaa tätä puhetta. Miksi pitäisi siteerata raamattua, kun maailma on täynnä filosofeja, runoilijoita ja kirjailijoita joita lainata?

      Vihkimismenettelystä voi kysellä tuomarilta, jotta saisi mahdollisimman kauniin tilaisuuden. Kuka tahansa osaa lässyttää ikuisesta rakkaudesta ja luottamuksesta ja myötä- vastamäestä. Sitten vaan tuomari voi sanoa, että rakkauden merkiksi Matti ja Maija asettavat toisilleen sormukset. Ja sitten pussataan. Onnea hääparille.

      Ja voidaan siirtyä juhlataloon -> kättelyt -> maljat -> ruokailu -> kakkukahvit -> ohjelmaa -> musiikkia -> tanssia....

      Hankalin osa kaikessa on se puhe. Tuomari tuskin itse sitä alkaa vääntämään? Voiko joku ystävä kirjoittaa sen "kaavan" tuomarille valmiiksi?

    • siviilivihkiminen

      Maistraateissa ón tuomareita, joilla on vihkilupa. He suorittavat siviilivihkimisiä, jotka siis pätevät juridisesti eli lain mukaan.
      Maistraatissa tämä on ilmaista virka-aikana. Jos haluaa vihkimisen jonnekin muualle, niin tuomarille maksetaan palkkio ja matkakulut. He kuitenkin toimivat virkatehtävissä, joten palkkion suuruus on sidottu käytettyyn aikaan eikä ole joku hatusta vedetty hinta.
      Tuomari pitää puheen, kun niin sovitaan.

      Hääjuhlaansa jokainen voi sitten ympätä vaikka mitä puheita, mutta vihkimisessä noudatetaan jotain kaavaa. Kannattaa keskustella sen vihkijän kanssa.

      • !!!

        Voit myös hoitaa vihkimisen maistraatissa ja sitten hääjuhliin voit tilata puhujan vaikkapa Pro-seremoniasta.
        Työkaverin veli meni naimisiin viitisen vuotta sitten jossain Tampereen suunnalla ja oli tyytyäinen.


      • aatos vaan
        !!! kirjoitti:

        Voit myös hoitaa vihkimisen maistraatissa ja sitten hääjuhliin voit tilata puhujan vaikkapa Pro-seremoniasta.
        Työkaverin veli meni naimisiin viitisen vuotta sitten jossain Tampereen suunnalla ja oli tyytyäinen.

        mitä se kellekään kuuluu, vaikka hoitaisitte vihkimisen koska tahansa arkena ja arkisesti maistraatissa. Sormuksiakaan ei kukaan pakota pitämään, jos haluatte pitää asian lähipiiriltä salassa.
        Sitten isot hääjuhlat pystyyn ja vaikka prhaat kaverit hoitamaan kauniin/hauskan puheen ja toivottamaan ikuista onnea sormustenvaihtoineen :)


      • ploplop
        aatos vaan kirjoitti:

        mitä se kellekään kuuluu, vaikka hoitaisitte vihkimisen koska tahansa arkena ja arkisesti maistraatissa. Sormuksiakaan ei kukaan pakota pitämään, jos haluatte pitää asian lähipiiriltä salassa.
        Sitten isot hääjuhlat pystyyn ja vaikka prhaat kaverit hoitamaan kauniin/hauskan puheen ja toivottamaan ikuista onnea sormustenvaihtoineen :)

        eikös aloittaja just halua hienot "vihkimiset" ja juhlat?!


    • hääääääääääääääät

      Kirkossa onnistuu se typistetty kaava eli feikki vihkiminen, mutta suosittelen jotain mukavaa muuta paikkaa. Itsellämme oli juhla- ja "vihkimispaikka" maalaisympäristössä ulkona, kukin ja kynttilöin koristeltu "alttaripöytä". Ei tarvinnut häävieraiden siirtyillä kirkosta juhlapaikkaan. Tuttavapappimme ei ollut ahdasmielinen vaan halusi "vihkiä" meidät vaikkemme kuuluneet kirkkoon. Sellaisia pappeja, jotka eivät moiseen suostu on monta. Papin voi myös jättää pois ja pyytää tuomarin tai ystävän tms höpisemään. Maistraatissa on kuitenkin toimitettava se virallinen osuus. Juhlat voi vallan hyvin järjestää vaikka minkälaiseksi. Suosittelen, että maistraatissa se virallinen osuus vaan alta pois parin ystävän/todistajan kanssa ja sitten ne "kansanjuhlat" jossa mielikuvitus vapaa.

      • dakgjng

        Maistraatissa ei tarvitse suorittaa "sitä virallista osuutta". Siviilivihkimisen voi hyvin toimittaa muualla kuin maistraatissa, vaikkapa kotona tai missä ikinä vihkijän (esim. henkikirjoittajan) kanssa sovittekin. Kannattaa hyvissä ajoin ottaa yhteyttä sinne maistraattiin ja kysellä millaiset mahdollisuudet ja halukkuus ko. paikassa on lähteä viraston ulkopuolelle. Kuten jo on käynyt ilmi se maksaa jokusen satasen. Ja juhlillehan on rajana vain taivas ja teidän mielikuvituksenne.


    • Tippu<<

      Miksi ihmeessä vain kirkkohäät saisivat olla juhlavat ja ikimuistoiset? Meidät vihittiin henkikirjoittajan toimesta kynttilänvalossa pimeässä syysillassa ystävien ja sukulaisten seisoessa ympärillämme. Moni on antanut ihanaa palautetta äärimmäisen tunteellisesta ja kauniista seremoniasta - eli toteutus oli juurikin niin täydellinen kuin mihin olimme pyrkineetkin. Olimme kirjoittaneet vihkijälle puheen, jonka tämä luki virallisten kaavojen lomassa. Lisäksi vannoimme valat sormuksia vaihtaessamme.

      Kaikki on loppujen lopuksi vain järjestelykysymyksiä :)

    • siviililiitto paras

      Onnistuu! Ei kun yhteyttä maistraattiin, niin tämä ei ole mikään ongelma nykyaikana. Kun on ajoissa liikkeellä eikä viikkoa ennen h-hetkeä, niin varmasti löytyy ihminen vihkimään myös viraston ulkopuolelle, esim. siihen tilaan, jossa hääjuhlakin on tarkoitus viettää. Sehän on vieraillekin helpompi, kun ei tarvitse siirtyä juhlapaikkojen väliä, kuten aina kirkollisissa vihkimisissä.

      Olen ollut häissä, joissa henkikirjoittaja piti lauantai-iltana mahtavassa juhla-asussa hienon puheen runoineen kaikkineen hääparille ja samalla pari myös vihittiin virallisen lakikirjan kaavan mukaan. Siihen voi kaikki sormusjutut ottaa mukaan ihan niin kuin kirkollisessa vihkimisessäkin, ja tietysti vapaamminkin lisäosia, kun ei ole mistään pyhästä sakramentistä kyse.

      Vihkijän matkakulutkaan ei varmaan ole ongelma, jos vihkiminen sattuu maistraatin kanssa samalle paikkakunnalle. Toisaalta tämä ei varmaan ole se kulu, johon teidän häät kaatuisivat, jos haluatte ehdottomasti häänne jonnekin korpikoloon.

    • Onnea!

      Satuin kirjastossa törmäämään lehtisalissa tällaiseen Vapaa-ajattelijoiden lehteen. Sieltä löytyi tietoa Pro-seremonioista, joissa järjestetään kaikenlaisia tilaisuuksia häistä hautajaisiin puheineen, kaikkineen ilman papin aamenta tai viimeistä sanaa. Myös tosi kauniita ja muistorikkaita häätilaisuuksia. Löysin tällaisen sivuston: http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/haat.phtml Katsopa sieltä. Näkemästäni lehdestä ei löytynyt nettiversiota, kylläkin muistan kuvauksen tosi onnistuneesta häätilaisuudesta.

    • jyhtgfr

      Liittykää kirkkoon. Niin yksinkertaista se on.

      • Huono vitsi

        Ai että jos ei ole millään muotoa uskovainen, eikä halua häihinsä kirkollista efektiä, niin vastaus on "liittykää kirkkoon" :D! Joo-o, sehän se ratkaiseekin ongelman!


    • rinik

      Tuo haveesi viettää hääjuhlaa tavalla, jota olet muitten nähnyt noudattavan, on varsin ymmärrettävää. Jumala on asettanut kaikkien sisimpään kaipuun jostakin kauniimmasta, paremmasta. Se on iankaikkisuuskaipuuta saada viettää kuoleman jälkeinen elämä Jumalan luona kirkkaudessa ja puhtaudessa. Älä enään juokse pakoon Jumalan kutsua, vaan ota Hänet vastaan Jeesuksessa Kristuksessa, syntiesi sovittajana. Silloin ymmärrät, mitä kuvaa tuo vihkimisessä morsiamen päälle puettava kaunis puhdas valkoinen vaate, tuo mistä sinä haaveilet ja jota kaipaat.

      • uskonnoton

        Häitä on kyllä vietetty iät ja ajat ennen ja ilman kristinuskon vaikutusta ympäri maailmaa! Tulisiko "jumalattomien" siis viettää ankea, koruton tilaisuus maistraatissa, ilman sukunsa ja ystäviensä läsnäoloa ja tukea? :O Koska suuresta juhlasta on kyse niin onhan se luonnollista että haluaa tehdä päivästä ikimuistoisen. Mutta aloittajalle: toivottavasti saat näköisesi häät, kenenkään ei tulisi joutua luopumaan haaveistaan uskonsa (tai jonkun toisen uskon) vuoksi! :) Itse ollaan avokkeen kanssa samanlaisesta puheltu, sitten kun sen aika koittaa ;)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1362
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1160
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1042
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1006
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      983
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    9. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      970
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      961
    Aihe