Häät ilman pappia

lapsivielä

En ole menossa vielä vähään aikaan naimisiin mutta on mietityttänyt silti pari juttua. Itse en ole koskaan kuulunut kirkkoon ja puolisoni erosi vuosi sitten. Haluaisin kuitenkin "hienot häät", vihkimisineen päivineen. En kuitenkaan usnkonnollisia juttuja. Eikä tietenkään kirkossa. Onko mahdollista, että kun menenmme naimisiin, meidät vihkitään kaikkien vieraiden nähden, vähän niin kuin kirkossa, vaihdetaan "papin" käskystä sormukset ja suudelmat vai miten se käytännössä tapahtuu? Haluaisin kuitenkin ilman kirkkoon liittymistä saada kauniit häät, jossa morsian käppäilee sulhonsa luo kansan eteen ja siinä vannotaan valat ym :)

14

4345

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • minulle myös

   Maistraatissa vihkiminen on ilmaista virka-aikana. Mutta jos haluaa esim. lauantaille tämän tuomarin niin siitä täytyy ilmeisesti sitten maksaa.

   Ideaalitilanne olisi löytää sellainen tuomari (tai vastaava joka näitä asioita hoitaa), jolla on sana hallussa ja kyky puhua kauniisti. Olisiko kenties joku tuttu? Sukulainen? Jos niin hyvin sattuu käymään. Kaipa sen tyypin saa itse valita.

   Hääpaikka voisi olla sellainen, jossa on puutarha tai ranta tai vastaava, jossa vihkiminen tapahtuisi. Ja juhlatalo tietysti lähellä. Voihan se olla juhlatalon takapihallakin. Sinne sitten "alttari" esim. kaariportti yms. koristetta, tuolit vieraille jne. Kaikki samalla tavalla, kuin kirkossa, mutta pihalla.

   Kaaso vasemmalla puolella, bestman oikealla, tuomari keskellä ja pari tuomarin edessä. Tuomarin kanssa voi puhua yhteisestä historiasta jne. jotta hän osaa sitten alustaa tätä puhetta. Miksi pitäisi siteerata raamattua, kun maailma on täynnä filosofeja, runoilijoita ja kirjailijoita joita lainata?

   Vihkimismenettelystä voi kysellä tuomarilta, jotta saisi mahdollisimman kauniin tilaisuuden. Kuka tahansa osaa lässyttää ikuisesta rakkaudesta ja luottamuksesta ja myötä- vastamäestä. Sitten vaan tuomari voi sanoa, että rakkauden merkiksi Matti ja Maija asettavat toisilleen sormukset. Ja sitten pussataan. Onnea hääparille.

   Ja voidaan siirtyä juhlataloon -> kättelyt -> maljat -> ruokailu -> kakkukahvit -> ohjelmaa -> musiikkia -> tanssia....

   Hankalin osa kaikessa on se puhe. Tuomari tuskin itse sitä alkaa vääntämään? Voiko joku ystävä kirjoittaa sen "kaavan" tuomarille valmiiksi?

  • siviilivihkiminen

   Maistraateissa ón tuomareita, joilla on vihkilupa. He suorittavat siviilivihkimisiä, jotka siis pätevät juridisesti eli lain mukaan.
   Maistraatissa tämä on ilmaista virka-aikana. Jos haluaa vihkimisen jonnekin muualle, niin tuomarille maksetaan palkkio ja matkakulut. He kuitenkin toimivat virkatehtävissä, joten palkkion suuruus on sidottu käytettyyn aikaan eikä ole joku hatusta vedetty hinta.
   Tuomari pitää puheen, kun niin sovitaan.

   Hääjuhlaansa jokainen voi sitten ympätä vaikka mitä puheita, mutta vihkimisessä noudatetaan jotain kaavaa. Kannattaa keskustella sen vihkijän kanssa.

   • !!!

    Voit myös hoitaa vihkimisen maistraatissa ja sitten hääjuhliin voit tilata puhujan vaikkapa Pro-seremoniasta.
    Työkaverin veli meni naimisiin viitisen vuotta sitten jossain Tampereen suunnalla ja oli tyytyäinen.


   • aatos vaan
    !!! kirjoitti:

    Voit myös hoitaa vihkimisen maistraatissa ja sitten hääjuhliin voit tilata puhujan vaikkapa Pro-seremoniasta.
    Työkaverin veli meni naimisiin viitisen vuotta sitten jossain Tampereen suunnalla ja oli tyytyäinen.

    mitä se kellekään kuuluu, vaikka hoitaisitte vihkimisen koska tahansa arkena ja arkisesti maistraatissa. Sormuksiakaan ei kukaan pakota pitämään, jos haluatte pitää asian lähipiiriltä salassa.
    Sitten isot hääjuhlat pystyyn ja vaikka prhaat kaverit hoitamaan kauniin/hauskan puheen ja toivottamaan ikuista onnea sormustenvaihtoineen :)


   • ploplop
    aatos vaan kirjoitti:

    mitä se kellekään kuuluu, vaikka hoitaisitte vihkimisen koska tahansa arkena ja arkisesti maistraatissa. Sormuksiakaan ei kukaan pakota pitämään, jos haluatte pitää asian lähipiiriltä salassa.
    Sitten isot hääjuhlat pystyyn ja vaikka prhaat kaverit hoitamaan kauniin/hauskan puheen ja toivottamaan ikuista onnea sormustenvaihtoineen :)

    eikös aloittaja just halua hienot "vihkimiset" ja juhlat?!


  • hääääääääääääääät

   Kirkossa onnistuu se typistetty kaava eli feikki vihkiminen, mutta suosittelen jotain mukavaa muuta paikkaa. Itsellämme oli juhla- ja "vihkimispaikka" maalaisympäristössä ulkona, kukin ja kynttilöin koristeltu "alttaripöytä". Ei tarvinnut häävieraiden siirtyillä kirkosta juhlapaikkaan. Tuttavapappimme ei ollut ahdasmielinen vaan halusi "vihkiä" meidät vaikkemme kuuluneet kirkkoon. Sellaisia pappeja, jotka eivät moiseen suostu on monta. Papin voi myös jättää pois ja pyytää tuomarin tai ystävän tms höpisemään. Maistraatissa on kuitenkin toimitettava se virallinen osuus. Juhlat voi vallan hyvin järjestää vaikka minkälaiseksi. Suosittelen, että maistraatissa se virallinen osuus vaan alta pois parin ystävän/todistajan kanssa ja sitten ne "kansanjuhlat" jossa mielikuvitus vapaa.

   • dakgjng

    Maistraatissa ei tarvitse suorittaa "sitä virallista osuutta". Siviilivihkimisen voi hyvin toimittaa muualla kuin maistraatissa, vaikkapa kotona tai missä ikinä vihkijän (esim. henkikirjoittajan) kanssa sovittekin. Kannattaa hyvissä ajoin ottaa yhteyttä sinne maistraattiin ja kysellä millaiset mahdollisuudet ja halukkuus ko. paikassa on lähteä viraston ulkopuolelle. Kuten jo on käynyt ilmi se maksaa jokusen satasen. Ja juhlillehan on rajana vain taivas ja teidän mielikuvituksenne.


  • Tippu<<

   Miksi ihmeessä vain kirkkohäät saisivat olla juhlavat ja ikimuistoiset? Meidät vihittiin henkikirjoittajan toimesta kynttilänvalossa pimeässä syysillassa ystävien ja sukulaisten seisoessa ympärillämme. Moni on antanut ihanaa palautetta äärimmäisen tunteellisesta ja kauniista seremoniasta - eli toteutus oli juurikin niin täydellinen kuin mihin olimme pyrkineetkin. Olimme kirjoittaneet vihkijälle puheen, jonka tämä luki virallisten kaavojen lomassa. Lisäksi vannoimme valat sormuksia vaihtaessamme.

   Kaikki on loppujen lopuksi vain järjestelykysymyksiä :)

  • siviililiitto paras

   Onnistuu! Ei kun yhteyttä maistraattiin, niin tämä ei ole mikään ongelma nykyaikana. Kun on ajoissa liikkeellä eikä viikkoa ennen h-hetkeä, niin varmasti löytyy ihminen vihkimään myös viraston ulkopuolelle, esim. siihen tilaan, jossa hääjuhlakin on tarkoitus viettää. Sehän on vieraillekin helpompi, kun ei tarvitse siirtyä juhlapaikkojen väliä, kuten aina kirkollisissa vihkimisissä.

   Olen ollut häissä, joissa henkikirjoittaja piti lauantai-iltana mahtavassa juhla-asussa hienon puheen runoineen kaikkineen hääparille ja samalla pari myös vihittiin virallisen lakikirjan kaavan mukaan. Siihen voi kaikki sormusjutut ottaa mukaan ihan niin kuin kirkollisessa vihkimisessäkin, ja tietysti vapaamminkin lisäosia, kun ei ole mistään pyhästä sakramentistä kyse.

   Vihkijän matkakulutkaan ei varmaan ole ongelma, jos vihkiminen sattuu maistraatin kanssa samalle paikkakunnalle. Toisaalta tämä ei varmaan ole se kulu, johon teidän häät kaatuisivat, jos haluatte ehdottomasti häänne jonnekin korpikoloon.

  • Onnea!

   Satuin kirjastossa törmäämään lehtisalissa tällaiseen Vapaa-ajattelijoiden lehteen. Sieltä löytyi tietoa Pro-seremonioista, joissa järjestetään kaikenlaisia tilaisuuksia häistä hautajaisiin puheineen, kaikkineen ilman papin aamenta tai viimeistä sanaa. Myös tosi kauniita ja muistorikkaita häätilaisuuksia. Löysin tällaisen sivuston: http://www.pro-seremoniat.fi/juhlat/haat.phtml Katsopa sieltä. Näkemästäni lehdestä ei löytynyt nettiversiota, kylläkin muistan kuvauksen tosi onnistuneesta häätilaisuudesta.

  • jyhtgfr

   Liittykää kirkkoon. Niin yksinkertaista se on.

   • Huono vitsi

    Ai että jos ei ole millään muotoa uskovainen, eikä halua häihinsä kirkollista efektiä, niin vastaus on "liittykää kirkkoon" :D! Joo-o, sehän se ratkaiseekin ongelman!


  • rinik

   Tuo haveesi viettää hääjuhlaa tavalla, jota olet muitten nähnyt noudattavan, on varsin ymmärrettävää. Jumala on asettanut kaikkien sisimpään kaipuun jostakin kauniimmasta, paremmasta. Se on iankaikkisuuskaipuuta saada viettää kuoleman jälkeinen elämä Jumalan luona kirkkaudessa ja puhtaudessa. Älä enään juokse pakoon Jumalan kutsua, vaan ota Hänet vastaan Jeesuksessa Kristuksessa, syntiesi sovittajana. Silloin ymmärrät, mitä kuvaa tuo vihkimisessä morsiamen päälle puettava kaunis puhdas valkoinen vaate, tuo mistä sinä haaveilet ja jota kaipaat.

   • uskonnoton

    Häitä on kyllä vietetty iät ja ajat ennen ja ilman kristinuskon vaikutusta ympäri maailmaa! Tulisiko "jumalattomien" siis viettää ankea, koruton tilaisuus maistraatissa, ilman sukunsa ja ystäviensä läsnäoloa ja tukea? :O Koska suuresta juhlasta on kyse niin onhan se luonnollista että haluaa tehdä päivästä ikimuistoisen. Mutta aloittajalle: toivottavasti saat näköisesi häät, kenenkään ei tulisi joutua luopumaan haaveistaan uskonsa (tai jonkun toisen uskon) vuoksi! :) Itse ollaan avokkeen kanssa samanlaisesta puheltu, sitten kun sen aika koittaa ;)


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   459
   2428
  2. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   294
   2225
  3. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   49
   1596
  4. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   48
   1468
  5. Venäjän ydinisku lähestyy hitaasti mutta satavarmasti...

   https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eac44407-e77d-418b-ae21-1db8a0104309 Venäläisten ärsyttäminen jatkuu, milloin menee kuppi nurin ja "uusi aurinko"
   Maailman menoa
   292
   1281
  6. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   75
   1026
  7. Eikö olenkin niin, että

   jos sinulla mies on ikävä, niin sinä otat yhteyttä vaikka sinua olisi kielletty. Jos, oikeasti tuntee ja haluaa, sitä taistelee.. eikös? Teen vain
   Ikävä
   66
   975
  8. Millanen oli tunnereaktio

   Millanen tunnereaktio oli viimeksi ku kaipauksen kohteen näit?
   Tunteet
   64
   942
  9. Martina taistelija.

   WSOY tällä hetkellä listan kärjessä, eli myydyin kirja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   102
   802
  Aihe