Asessori Emanuel Swedenborgin avaruusmatka, osa 1

Ruotsalainen luonnontieteilijä ja vuorikollegion asessori Emanuel Swedenborg (1688-1772) kuvaili vuonna 1758 julkaistussa kirjassaan: "Concerning Earths in the Solar World, Which Are Called Planets; and Concerning Earths in the Starr Heaven; and Concerning Their Inhabitants; and Likewise Concerning the Spirits and Angels There from Things Seen and Heard " avaruudellisten transsimatkojensa kokemuksia.

Swedenborg esittelee kirjassa oman aurinkokuntamme asujaimistoa Merkuriuksessa, Jupiterissa, Marsissa, Saturnuksessa, Venuksessa ja Kuussa. Lisäksi hän kertoo kokemuksistaan viidessä muussa tähtimaailmassa aurinkokuntamme ulkopuolellakin. Hänelle mikrokosmos ja makrokosmos ei ole vertauskuva vaan konkreettinen asia: taivas on suuri, taivaallinen ihminen, eräänlainen Jumalan ruumis tai seurakunta.

Merkuriuksen asukkaat olivat muistin ja tiedonkeruun mestareita ja siksi myös hieman pöyhkeitä ja itserakkaita. Swedenborgille esiteltiin Merkuriuksen asukkaista nainen ja mies, jotka olivat pitkälti maan asukkaiden kaltaisia. "Naisen kasvot olivat kauniit, mutta pienemmät kuin täkäläisillä naisilla. Hänen vartalonsa oli hoikempi, joskin samanpituinen. Päässä hänellä oli konstailemattomasti aseteltu, mutta sievä pellavahuivi." Merkuriuksen miesasukas oli puolestaan pukeutunut tummansiniseen, tiukasti vartalonmyötäiseen pukuun, jossa ei ollut taitoksia eikä röyhelöitä. Merkuriuksen härät ja lehmät puolestaan näyttivät kauempaa katsottuna naaras- ja uroshirviltä.

Jupiterissa asui perin rehellistä väkeä, joita ei kiinnostanut muu kuin elämän perustarpeiden tyydyttäminen ja lasten kasvattaminen rakkaudella. Rikollisuus oli Jupiterissa tuntematonta ja se näkyi myös Jupiterin henkien naamasta: "Ne muistuttivat meidän maailmamme ihmisten kasvoja, valkoisia ja kauniita, ja niitä valaisee heidän rehellisyytensä ja vaatimattomuutensa." Varsinkin lämpimien alueiden asukkaat pukeutuivat Swedenborgin mukaan pelkkiin lannevaatteisiin. Aviorikokset olivat kuitenkin heille tuntemattomia heidän korkean moraalinsa vuoksi, joten paljastava muoti ei aiheuttanut heille seksuaalisia lankeemuksia. Kävellessään he tukivat itseään kämmenillään maasta ja kulkivat ikään kuin puoliksi kontillaan eteenpäin. Heidän päässään oli tornimaisia hattuja. He elivät yleensä vain noin 30 maapallon vuoden ikaisiksi. Swedenborg piti tätä Herran sallimuksena, jonka tarkoituksena oli estää Jupiterin liikakansoittuminen. Kun Swedenborg kertoi heille Kristuksesta, kuninkaasta, joka pois otti maapallon ihmisten synnin, Jupiterin asukkaat olettivat hänen puhuvan aivan samasta olennosta, jonka he tunsivat kuitenkin etupäässä "Lunastajana" eikä niinkään kuninkaana, koska sanalla "kuninkaallinen" oli heidän mielestään maailmallinen sävy.

17

921

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hän kuvaili myös marsilaisten anatomiaa, fysiologiaa ja tasapainoista sosiaalista todellisuutta. Marsilaisten viestintä perustui pitkälle eräänlaiseen ajatusten viestintään, telepatiaan. Marsin asukasta muistuttava henki näytti muuten maan asukkaalta, mutta hänen kasvojensa alaosa ja sivut olivat korviin asti mustat. Yläosa olli puolestaan kellahtava. Heillä oli korkea moraali, he eivät voineet teeskennellä, koska heidän kasvonsa heijastivat heidän ajatuksiaan ja he osasivat käyttää valaistuksessa hyväkseen ns. "virtaavaa tulta" (sähköäkö?). Swedenborg kertoi marsilaisten palvovan samaa Herraa kuin maapallollakin ja he kertoivat Hänen usein vierailevan heidän luonaan ja hallitsevansa kaikkea taivaassa ja maailmankaikkeudessa. Marsilaiset uskoivat, että vain Jumalassa yksin on kaikki hyvyys ja että he itse ovat parhaimmillaankin vain toivottoman syntisiä helvetin lapsia. Uskonnollisessa nöyrtymisessään he menivät Swedenborgin mukaan niin ihailtavan pitkälle, että tunsivat todella katumusharjoitustensa syövereissä olevansa ikään kuin helvetissä ja täysin arvottomia katsomaan Herraan, joka oli Pyhä. Kun sitten kaikesta huolimatta Herra heihin tarttui pystyyn nostaakseen, oli heidän sydämensä niin täynnä iloa ja riemua tästä ansaitsemattomasta armosta, että Swedenborg ei koskaan ollut nähnyt moista.

      Saturnuksen asukkaat olivat rehellisiä ja vaatimattomia. Jumalanpalveluksessaankin niin kertakaikkisen nöyriä ja vilpittömiä: "He palvelevat meidän Herraamme ja pitävät Häntä ainoana Jumalana.". Heidän keskuudessaan oli kuitenkin Swedenborgiin mukaan harhautuneita sieluja, jotka palvoivat "yöllistä valoa", joka heijastui planeettaa kiertävistä renkaista. Nämä epäjumalanpalvojat eristettiin muista eikä heitä hyväksytty tosi uskovaisten keskuuteen. Saturnuksen asukkaat elivät hedelmillä ja vihanneksilla. He pukeutuivat hyvin kevyesti, koska heidän ihonsa oli paksu ja kesti hyvin lämpötilanvaihteluita.

      Venuslaisia oli kahta lajia, toiset olivat lempeitä ja humaaneja, toiset raivokkaita, lähes villieläinten kaltaisia. Jälkimmäiset asuivat sillä puolella Venusta, joka oli maahan päin.

      Kuun asukkaat olivat noin 7-vuotiaan pojan mittaisia vantteria kääpiöitä, jotka näyttäytyvät pareina; toinen kantoi toista selässään. Näin he muodostivat aviopareja. Heidän kasvonsa olivat maan ihmisten kasvoja pidempiä mutta eivät varsinasesti mitenkään rumia. He eivät puhuneet maan ihmisten tavoin päästämällä ilmaa keuhkoistaan, vaan alaruumiiseen kerätyn ilman avulla he ääntelivät omalla kielellään.

      Myös viidessä tähtitaivaan maailmassa saattoi nähdä samoja tuttuja piirteitä kuin maassakin; niissäkin oli niittyjä ja lehtipuumetsiä, asukkaat paimensivat lampaita ja joivat lehmänmaitoa.

      Swedenborg ei väittänyt tehneensä avaruusmatkoja fyysisesti, vaan henkisesti, osana sisäistä elämäänsä. Koko maailmakaikkeus oli hänen mukaansa ihmisten asuttamaa aluetta, joka oli ollut Jumalan suunnitelma alusta asti. Muiden taivaankappaleiden asukkaat uskoivat Jumalaan ja myös hänen ihmiskunnan puolesta uhrautuneeseen poikaansa jokseenkin siten, kuin Swedenborg luterilaisena asian ymmärsi.

      Swedenborg selostaa kirjassaan myös syyn siihen, miksi Herra näki hyväksi inkarnoitua juuri meidän planeetallamme. Tähän oli pääsyynä kirjoitettu sana, jonka mahdollistivat meidän planeettamme kirjoitustaito ja paperit. Näin voitiin säilyttää tieto siitä, että Herra oli tullut ihmiseksi. Sana itsessään on Swedenborgin mukaan Jumalallinen Totuus, joka opettaa ihmisille Jumalasta, taivaasta, helvetistä ja siitä, kuinka ihmisen tulee elää ja uskoa Kristukseen päästäkseen taivaan ikuiseen autuuteen.

      "Tämän vuoksi on Herraa miellyttänyt syntyä tänne ja julistaa sitä sanassaan. että se tulisi tunnetuksi henkien ja enkelien kautta myös muilla taivaankappaleilla sekä maamme pakanakansojen keskuudessa.", toteaa Swedenborg.

    • cybo-ceronimo-cabriel-61

      Vaikuttaa "matkalta".
      Kristus merkitys yhdistettäessä kertomuksessa ihmis'jeesukseen kertoo heti, että kyseessä on ihmisen mielikuvituksellinen hahmotelma tutuista Raamatun pinta-kertomuksista. Jeesus-narraatio on vuosisataista koostumusta, joka pohjautuu moniin edeltäviin sepitteisiin mm. J. Caesarista http://fi.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar ja useista edeltäneistä "pakana" pelastajista.
      Mellen-Thomas Benedictin kuolemanrajakokemus; "Matka valon läpi ja takaisin" vuodelta 1982 on mielenkiintoisempaa luettavaa. Benedictin NDE-kokemus tapahtui ennen kuin mm. mustat aukot olivat levinneet populaarikirjallisuudessa yleiseen tietoon ja siksi kertomuksen yhtymäkohdat tieteellisten teorioiden kanssa nostaa tuon kokemuksen mielenkiintoisemmaksi.

    • DarkNinjaHiiri

      Selvästi kirjoitettu oman ajansa hengessä ja taitaa olla mukana myös kertojan omaa "lapinlisää". Totuusarvoon puuttumatta mielenkiintoista.

      >>kuvaili vuonna 1758 julkaistussa kirjassaan

    • Dr Who

      Voi arvioida että astraalinen selvänäkö oli kehittynyt Swedenborgille, jos lukee hänen kirjojaan. Tuo näkö on parhaimmillaan tarkka, yksityiskohtainen ja selkeä, muttei kerro koko totuutta. Tuossa näkemisessä näkijän persoona värittää vahvasti näkemystä.

      Swedenborgille olennot näyttäytyivät tontunkaltaisinaehkä sen vuoksi, kun hän ei muunlaista osannut kuvitella. Kristus merkitsi hänelle hyvän perikuvaa. Tuon ajan ihmisille oli kerrottava kristillisin käsittein, koska muuten olisi saanut pakanan leiman ja joutunut erotetuksi virasta.

    • HänOnTäälläTänään

      Swedenborgilaisuus sisältää suunnatonta juutalaisvihaa, pahempaa kuin Hitlerillä. S24:llä liikkuu eräs mies, joka on swedenborgilainen ja on omistanut elämänsä juutalaisten vihaamiselle, koska juutalaisviha on sisäänrakennettu Swedenborgin uskoon. Swedenborgilainen ampui vaimoaan kahdeksan kertaa kasvoihin lähietäisyydeltä:
      http://murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=11004

      • Luther ja Swedupelle

        Lukekaapa Martti Lutherin tekstejä. Sieltä huokuu aivan silmitön juutalaisviha. Lutherin tekstit lienevät olleen osasyy siihen, että Natsi-Saksan kirkko hyväksyi antisemitismin ja juutalaisten kaasutuksen. Näin Joulun alla ja aikaan onkin sopivaa paljastella uskontojen epäkohtia.


      • Anonyymi

        Eipä ole vaikea arvata kuka se täällä liikkuva miekkonen on.


    • Anonyymi

      No tuo MAP-kirkon (Mormonien) perustaja Joseph Smith väitti käyneensä Kolob-nimisen tähden luona.

    • Anonyymi

      Mielenkiintoista tekstiä, mutta esimerkiksi Saturnus on kuulemma kaasuplaneetta, joten voineekohan siellä olla Swedenborgin kuvaaman kaltaista elämää?

      Onko muuten kukaan teistä tutustunut tähän kirjaan?

      https://helenahki.blogspot.com/2010/07/eenokin-avaimet-ii-keys-of-enoch-ii.html

      Itse en ole, mutta vaikuttaa kiinnostavalta ja kirjan tekijä kertoo olleensa suorassa kontaktissa taivaalliseen olentoon (Enoch) ja hänelle näytettiin monia asioita.

      • Anonyymi

        Swedenborgin matkat eli tripit eivät ole tietenkään fyysisiä matkoja vaan astraalimatkoja hassuine hattuineen. Tripit eivät kerro fyysisestä todellisuudesta.


    • Nykyään tuota kutsuttaisiin trippiraportiksi tai astraalimatkaksi. Ei hän nyt oikeasti minnekään fyysisesti mennyt käymään, mutta siihen aikaan ihmiset ei vielä tajunnut mistään mitään, vaikka Swedenborg olikin erittäin älykäs tyyppi.

    • Anonyymi

      Maailmankaikkeudessa on tuhat miljardia galaksia.

      Luulenpa että tutustuminen mielenkiintoisiin ja uusiin asioihin ei lopu ihan hetkessä. Ei ole tylsyyttä tiedossa.

      • Anonyymi

        Tiedätköhän edes kuinka paljon on tuhat miljardia tai kymmenenmiljoonaa biljardia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedätköhän edes kuinka paljon on tuhat miljardia tai kymmenenmiljoonaa biljardia?

        Se on niin käsittämätön iso luku että eihän sitä osaa edes kuvitella. Jokaisessa galaksissa on vielä miljardeja tähtiä...

        Jokatapauksessa pointtini oli että jos elämä ei lopu kuolemaan ja joskus törmäämme näihin vieraisiin sivilisaatioihin niin homma pysyy varmasti mielenkiintoisena hyvin pitkään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on niin käsittämätön iso luku että eihän sitä osaa edes kuvitella. Jokaisessa galaksissa on vielä miljardeja tähtiä...

        Jokatapauksessa pointtini oli että jos elämä ei lopu kuolemaan ja joskus törmäämme näihin vieraisiin sivilisaatioihin niin homma pysyy varmasti mielenkiintoisena hyvin pitkään.

        Siinähän se selkeästi tuli teikäläisten ymmärrys ja ajatustenjuoksu sanoin kuvattuna selville ainakin kaikille asiaa ymmärtäville. Terkkuja vaan lopuille palstan 99 prosentille jotka eivät ymmärrä yhtään mitään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siinähän se selkeästi tuli teikäläisten ymmärrys ja ajatustenjuoksu sanoin kuvattuna selville ainakin kaikille asiaa ymmärtäville. Terkkuja vaan lopuille palstan 99 prosentille jotka eivät ymmärrä yhtään mitään.

        Tieteellisesti on todistettu että ihminen ei kykene hahmottamaam mielessään lukua 160 suurempaa kokonaisuutta. Sen jälkeen alkaa suuret vaikeudet, joten älä tule väittämään olevasi joku ihmistietokone joka hahmottaa mielessään miljardit, puhumattakaan jostakin kvintiljoonasta (30 nollaa)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedätköhän edes kuinka paljon on tuhat miljardia tai kymmenenmiljoonaa biljardia?

        Biljardi on peli, ei luku.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2793
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1173
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1090
    Aihe