Aloittelijan papukaija

krameri

On varmastikin erittäin viisasta aloittaa pienillä papukaijoilla kuten undulaatti tai neitokakadu. Tässä tulee vastaan tämä yksi mutta. Jos ne eivät ole ollenkaan sitä mitä haluaa. Onko mielekästä hoitaa sellaista lintua, jota ei olisi edes halunnut.

Voisi olla kuitenkin viisaampaa ottaa jo heti aluksi se lintu, jota haluaa. Toki silloin kannattaa kuunnella kokeneita lintu harrastajia ja kysellä neuvoja heiltä, jotta vältytään mahdollisilta ongelmilta.

On myös se vaihtoehto, että ottaa linnun, joka on näiden kahden ääripään väliltä. Sellaisiakin papukaijoja on olemassa. Suhteellisen helppoja, mutta silti lähempänä sellaista lintua, josta itse haaveilee.

Jos heti alkuun ottaisi sen linnun, josta haaveilee, niin ehkä kiertoon päätyvien lintujen esim. neitokakadujen määrä vähenisi.

1

419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      Njoo, olen kyllä ihan samaa mieltä siinä että ihan järjetöntä on ottaa joku elikko joka ei kiinnosta vähääkään ihan vaan "harjoituskappaleeksi". Kyllä jokaisella lemmikillä on oikeus tulla taloon ihan omana itsenään ja toivottuna seuralaisena, eikä olla vaan joku pakkopulla joka pitää ensin testata että pääsee sen "oikean" otuksen kimppuun. Etenkin kun vaikka toki jonkun undulaatin kanssa saa tuntumaa siihen millainen lintu on lemmikkinä on isomman papukaijan hoito ja käsittely kuitenkin jo jonkun verran erilaista ja opeteltava alusta uudelleen. Itse asiassa noilla isommilla jopa jokaisen yksilön kanssa voi joutua opettelemaan erikseen miten juuri tämän otuksen saa parhaiten toimimaan.

      Mutta mitä vaativampi ja kookkaampi lintu on, sitä kauemmin sen hankintaa kannattaa todellakin hyvin huolella harkita. Jos on vaan mieleen juolahtanut että joku lintu ois kiva lemmikki ja semmonen puhuvahan olis hauska, niin ehkä on kuitenkin viisainta unohtaa kuitenkin se jako tai amtsoni jos ei ole oikeasti mitään käsitystä siitä mitä lintu lemmikkinä on. Ja jos ne neitsikat ja undut suinkin kiinnostaa, niin toki vähemmän vaativilla linnuilla kannattaa katsoa onko se linnunpito sittenkään minun juttuni. Sitäpaitsi noita pienempiä ja tavallisia lajeja usein väheksytään ihan turhaan, niistä kuitenkin löytyy pienellä vaivannäöllä ihan niitä samoja hienoja ominaisuuksia kuin isommistakin lajeista, helpommassa paketissa vaan. Undulaattikin voi oppia sen puhumisen ja pientäkin päätä voi kouluttaa ja opettaa tavoille ja tempuille. Eli kannattaa niihinkin kuitenkin ihan kunnolla tutustua ennen lopullisia päätöksiä vaikka se ara ensivilkaisulla niin paljon hienompi olisikin.

      Jos se jako tai amatsoni tai celebesinkakadu kuitenkin on sydämen ehdottomasti valloittanut eikä mikään muu kelpaa, niin turha toki niitä muita on nurkissa pyöritellä. Mutta tosiaankin vaativampien lajien ottaminen ensimmäiseksi linnuksi vaatii todella paljon tiedonhankintaa ja varautumista etukäteen ja jonkunlaisen turvaverko kehittämistä mahdollisten ongelmien varalta. Katsoisin että ison papukaijan ensilinnuksi hankkivan tai ainakin jonkun saman talouden päävastuullisen tulisi kuitenkin olla jo täysi-ikäinen. Iso lintu vaatii kuitenkin jo varsin paljon ihan rahaa, tilaa ja aikaa, ja linnun hankkijalla pitäisi näiden lisäksi olla kykyä arvioida riitääkö näitä todennäköisesti jatkossakin. Ikä ei tietysti välttämättä kerro mitään siitä miten joku kykenee lintua hoitamaan, mutta täysi-ikäisellä ainakin pitäis olla jo vähän perspektiiviä asioiden riittävään harkintaan ja edes vähän lähitulevaisuus selvillä. Eihän elämäntilanteita tietysti ikinä voi täysin ennustaa, mutta jos jo nyt on tiedossa että parin vuoden päästä on esim edessä lähtö toiselle paikkakunnalle opiskelemaan ja tilat voi olla ahtaita ja aika tiukilla, on undulaattipari huomattavasti helpompi kuskata matkassa ja pitää sekä linnut että naapurit tyytyväisenä kuin sen yksinäisen molukkikakadun kanssa.

      Eli jos omaa oikean asenteen, riittävää vastuuta ja harkintakykyä ja tutustuu huolella aiheeseen, ei mikään estä sitä vaativampaakin lintua ensimmäiseksi ottamaan, toisaalta jos nämä puuttuvat niin ei ehkä kannata sitä undulaattiakaan hankkia...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7130
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2751
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2336
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      95
      2024
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1727
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1525
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1309
    Aihe