Urban Camping

JR

Terve!

Onko kenelläkään kokemusta urban campingistä, eli kaupunkiretkeilystä / nukkumisesta kaupunkialueilla?
Olisi mielenkiintoista kuulla tarinoita ja mielipiteitä - ihmisten/virkavallan suhtautuminen, missä sitä ollaan harrastettu jne...
Urban camping on Suomessa uusi ilmiö, jota harrastetaan vain festareiden, kuten Porin jazzien aikaan. Se perustuu retkeilyyn ja etenkin vapaaehtoiseen nukkumiseen kaupunkialueilla, johon aluetta ei ole tarkoitettu.

Itse olen yöpynyt ulkosalla Slovakiassa erään suuren kaupungin puiston penkillä, kirkon läheisyydessä. Yöunet jäivät melko lyhyiksi ja häirityiksi monestakin syystä. Kylmyys makuupussista huolimatta haittasi nukkumista, sillä ulkona oli noin 5 astetta. Humalaisia ihmisiä käveli (lue: metelöi) lähettyvillä, koska paikka oli kaupungin keskustassa. Poliisit herättivät kaverini kuudelta, itse olin noussut jo viideltä. Ihan hyvä suhtautuminen heillä oli ainakin meitä kohtaan, ehkä johtui siitä, että olimme reissaavia nuoria. Suht rankka ensimmäinen UC-kokemus! :)
Samalla reissulla nukuttiin myös muun muassa Itävallassa juna-asemalla (ei varsinaisesti UC) sekä Tallinnan näköalapaikalla...

Itseäni houkuttelee ajatus jostain uudesta, ja aionkin virittää suojan itselleni ja makuupussilleni ensi kesänä ainakin Turkuun.

No, mitä kokemuksia muilla?

12

1830

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mikä ettei

      En ole tuollaista termiä kuullut, mutta reilillä muinoin tuli nukuttua esim. makuupussissa Szegedin kaupungin puiston penkillä. Unkarilaisia nuoria tuli myös samaan majoitukseen, joten ei niin nolottanut, vaikka oli aika keskeisellä paikalla - retkeilymajoja ei löydetty. Ja rautatieasemalla tietysti, ainakin Milanossa, silloin oli naapurina kenties paikallinen asunnoton...

      Kotimaassa olen katsonut monesti, miten hyviä leiriymispaikkoja olisi kaupungin puistoissa, tasaista nurmikkoa ja usein vesiväyläkin vieressä. En ole kuitenkaan kehdannut siihen jäädä, vaain leirintäalueella hakeutunut, tai metsään.

      • JR

        Aivan, miksi kukaan ei leiriydy kaupunkialueille? kaikki hakeutuvat kauas keskustasta tylsille leirintäalueille... Joo urban camping on harvinainen termi, samoin kuin se aate, että joku oikeasti huvikseen nukkuu kaupungin puistoissa, penkeillä, ym...
        Ihan hyvältä kuulostaa toi makuupussi penkki yhdistelmä Szegedissä. Vähän samanlainen kertomus kun toi mun kertomus Slovakiasta.
        Kiitos viestistä!


    • postimiess

      Ainakin itse reilatessani 80- ja 90-luvulla.... Tuli nukuttua juna-asemilla tai puistoissa useammankin kerran. Myös biitsillä. Ei ollut mitään ongelmia muuta kuin kotiinpäin palatessa Tukholman juna-asemalla tuli poliisit potkimaan ylös. Olin kuukauden jälkeen jo tottuneena levittänyt huovan siihen aseman keskelle (jotka ovat Tukholman asemalla käyneet, niin tiedätte varmaan sen pyöreän aukon josta näkee alakertaan). Laitoin rinkan pääanaluseksi ja nukahdin varmaan minuutissa täpötäydellä juna-asemalla.... ei kuitenkaan näemmä istunut pohjoismaiseen mentaliteettiin semmoinen käytös ;)

    • Yualle

      kun sellaset littupohjaiset urbantennarit jalkaan ja höpinää töppösiin. On muuten aika torstinnäköiset popot :)

      • atlatl

        ...haluaa niin sitte puhallettava ilmapatja (menee pieneen tilaan tyhjänä) ,makuupussi ja erätoveri...
        Tai muu halpa pikkupressu joka peittää sut sateen sattuessa tai vaikka auringon liialta kumotukselta.

        Ja kandee ettiä se syrjäsempi puska siltä varalta että joku haluaa sut ryövätä...
        Tai sitten ei,keskemmällä voi aina huuella apuja....
        Makusa mukaan.

        Suomessa lienee majoittuminen noin pääsääntöisesti kielletty kaupunkialueella,mutta muuallahan se on sallittua jo jokamiehen oikeudellakin,kunhan ei ihan kenekään pihaan parkeeraa.

        Mutta lienee ihan tiettyjä syitä,miksi esim asunnottomat ei asuta puistoja vaan hakeutuvat syrjemmälle.

        Itse olen majaillut telttoinen päivineni monenkin Suomalaisen kylän ja kaupungin puistoissa ja venesatamissa,syynä 10 vuotta Suomi meloo-viestiä,johon tuo kuului olennaisena osana.


    • Hunninkoon

      Pussikaljan jälkeen on joskus tultua torkahdettua mutta tuota selitystä en ole vielä keksinyt. Loistava tekosyy juopottelulle puistoissa.

    • Paas men ny si

      Joo ei kai siinä mitään jos tykkää, mutta itse en kyllä uskaltais silmiäni ummistaa. Kyllä tuolla välillä niin sekavaa porukkaa liikkuu, että joku äänekkäästi puistonpenkillä kuorsaava saa herkästi huumepiikin persposkeensa tai jotain muuta vastaavaa kivaa - kultaisen suihkun naamaansa tms-vst...

      Tuli muuten tosta sun jutustas mieleen vanha vitsi (jota en nyt ihan kovin hyvin muista, mutta...) kuitenkin yhdellä pultsarilla oli tapana sammua aina samaan puistoon ja joka aamu ihmetteli että mistä helvetistä oli ilmestynyt 50 euroo takataskuun mutta perse oli vastaavasti helvetin kipee. No yks yö se sit heräs siihen kun kun joku seppä nuohos poravasaralla hanuria joten se arvoitus ratkes sit siinä. Pahimmillaan sitä voi noinkin käydä, jos sitä "ihan mihin tahansa" pusikkoon leirinsä pystyttää. Välttämäti kovin suuria summia rahaa ei kannata pitää mukana koska "keikkaamisen" riski on varsin ilmeinen.

    • jalas.
    • 12345..

      Urban Camping kuulostaa sellaiselta, että laitetaan kertakäyttögrilli puistoon ja paistetaan makkaraa. Urbaaniurheilua taas esitteli taannoinen Teräspallit:)

    • pelottais...

      Helsingin puistoissa raiskataan hereilläolijatkin... En uskaltais

    • Stadin kundi

      Mitä uutta tässä on? Teltalla pörrättiin Porin Jazzeilla jo 90-luvun alussa. 90-luvun edetessä tehtiin keikkoja esimerkiksi Turkuun ja Tampereelle niin että vetäistiin teltta jonnekin puistoon tai pusikkoon. Tukholmassa ollaan oltu myös Söderissä yhdessä puistossa teltalla, olisko ollut vuonna 2000. Olin mm. nukkunut tyytyväisenä makuupussissa Tampereen juna-aseman rapuilla kerran yön. Heräilin lauantaiaamuna joskus kymmeneltä kun ihmiset käveli molemmilta puolilta ohi. Kaikenlaisia muitakin reissuja tehtiin. Puiston penkillä olen viimeksi yöni viettänyt vähän yli vuosi sitten Saksassa. Ja mulla on parempaa keskiluokkaa olevat tulot. Tuntui vaan nastalta idealta. Vaimo vähän päivitteli jälkeenpäin kun kerroin!

      Pari kertaa taisi poliisit tulla "kylään" mutta ihan iisisti kerättiin kamat ja siirryttiin jonnekin muualle, joten jeparit olivat myös aina asiallisia. Erityisesti kun muuten ei mitään pahennusta herätetty asiattomalla käytöksellä tai riehumisella. Siinä onkin homman juju. Asiallisiin nuoriin ihmisiin telttailemassa puistossa ihmiset yleensä suhtautuivat iloisella huvituksella. Moni tuli juttelemaan ja kyselemään. Kerran Joensuussa Ilosaarirockissa päästiin erään ihastuttavan vanhan rouvan pihalle kun oltiin vähän huonossa mestassa telttoinemme. Teki meille vielä sapuskat päälle! Mutta jos sinne lähdetään vetämään kamaa, riehumaan ja herättämään yleistä pahennusta niin lopputulos lienee toinen.

      Turussa on muistaakseni useitakin hyviä mestoja. Kerran oltiin Puolanpuistossa (?) ja ekassa Koneistossa löydettiin ihan mieletön mesta jonkun observatorion läheltä, josta oli näkymät yli Turun ja aivan rauhallista. Ehkä Turkulaiset voivat kertoa mestojen oikeita nimiä. Ihan sivuhuomautuksena, nasta kaupunki Turku. Jokiranta kesällä aivan ässä. Ihmisistä aivan vääränlainen maine, pääsääntöisesti aivan tajuttoman mukavia ihmisiä tavattiin aina ja musta turkulaiset on Stadilaisten lisäksi ainoita oikeita kaupunkilaisia tässä maassa. En tiedä millaista siellä nykyään, tämä siis viistoista vuotta sitten.

      • 5+7

        Pultsarien touhua.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      182
      1991
    2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      274
      1519
    3. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1315
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1107
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      72
      1082
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      78
      1023
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      180
      1010
    8. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      3
      858
    9. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      40
      838
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      63
      825
    Aihe