Apua tarvitaan!

lilli123

Teen koulutehtävää aiheesta kulttuuri ja tavat Unkarissa.
Minkälaisia tapoja on tullut eteen Unkarissa?
Tavat voivat liittyä mihin tahansa esim, esittely, puhuttelu, alkoholi, ruoka, värit, uskonto, lahjat, yms.
Miten asiat poikkeavat Suomesta?
Kaikki kokemukset kiinnostavat :)

3

1097

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -hamupipöke-

      Tässä joitakin tapoja siinä järjestyksesssä kuin tulee mieleen ...

      Budapestin raitiovaunuissa ja busseissa on tapana, että koululaiset antavat paikkansa vanhemmille henkilöille, raskaana oleville ja pienten lasten kanssa matkustaville. Koululaislipussa jopa edellytetään, että näin pitää tehdä. Suomessa tuntuu tosi itsekkäältä ja huonolta käytökseltä, että reippaat nuoret ei anna paikkaa niille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

      Unkarissa on tapan tervehtiä ihmisiä työpaikoilla ja kouluissa joka päivä kun nähdään ensimmäisen kerran. Kaikkia tuttuja ihmisiä tervehditään, myös niitä opettajia, joiden tunti ei ole juuri nyt.

      Unkarilaiset puhuvat avoimemmin rahasta kuin suomalaiset. Hintoja ja palkkoja vertaillaan paljon eikä rahasta puhumista pidetä samalla tavalla kiusallisena kuin Suomessa.

      Unkarilaiset valittavat paljon. Valittaminen luo yhteenkuuluvuutta ja on sosiaalinen tapa Unkarissa. Esimerkiksi kassajonossa voi joku valittaa toiselle jonossa olijalle, miten hinnat ovat nousseet niin ettei enää raski ostaa samoja tavaroita kuin ennen, tai bussissa voi joku valittaa kanssamatkustajalle, miten likaisia bussit ovat ja miten kuoppaisia ovat tiet. Suomessa helposti jos valittaa tuntemattomalle, niin saa vastukseksi oudon vinon hymyn ja toteamuksen että "ei se ole minun vikani". Unkarissa kukaan ei ajattele, että valittaminen olisi tarkoitettu syytökseksi, vaan jutun avaukseksi samassa tilanteessa esim. kaupassa tai bussissa olevien kesken.

      Yleensäkin unkarilaiset ovat keskimäärin avoimempia ja sosiaalisempia kuin suomalaiset.

      Puhuttelumuoto on useammin teitittely kuin Suomessa. Yleensä vieraita aikuisia ihmisiä teititellään aina. Nuoret sinuttelevat toisiaan ja lapsia sinutellaan, mutta lapset teitittelevät vieraita aikuisia. Teitittelystä on olemassa eri nyanssejakin, semi-kohtelias ja ultra-kohtelias muoto.

      Unkarissa on sekä viinikulttuuri että olutkulttuuri. Myös viinakulttuuri löytyy, mutta Unkarissa ei yleensä juoda samalla tavalla humalahakuisesti kuin slaavilaisissa ja skandinaavisissa kulttuureissa. Unkarilaiet juomalasitkin ovat pienempiä kun suomalaiset. Humaltumista pidetään useimmiten nolona vahinkona, jos niin sattuisi käymään.

      Baareissa käydään vähemmän kuin Suomessa, ja erityisesti nuoret viettävät iltaa mieluummin jonkun kotona kuin baarissa. Kylässä käydään enemmän kuin Suomessa.

      Kahvikulttuurissa on suuri ero myös. Unkarissa juodaan yleensä useimmiten pienistä kupeista espresso-tyyppistä kahvia. Erona Italiaan on, että unkarilaiset laittavat espressoonsa usein maitoa sekaan. Unkarilaiset eivät juo niin paljon kahvia kuin suomalaiset.

      Lahjoja ja tuliaisia on tapana antaa enemmän kuin Suomessa. Kukkia annetaan enemmän myös, ja katukuvassakin kukkakaupoja, kukkakioskeja ja kukkienmyyjiä on melko paljon.

      Monet unkarilaiset suhtautuvat romaneihin todella syrjivästi. Myös tummaihoisia kohtaan ollaan usein rasistisempia kuin Suomessa.

      Naisen ja miehen roolit ovat perinteisemmät. Vaikka suurin osa unkarilaisista naisista käy töissä ja naisilla on hyvä koulutus, niin Unkarissa johtajat ovat melkein aina miehiä ja sihteerit naisia. Ero on paljon suurempi kuin Suomessa.

    • Hamupipőke kirjoitti hyvän vastauksen todella.
      Perusasiat voit lukea:
      Hassi, Outi (toim.) 2000: Pieni unkarilainen juhlakirja. Helsinki: Suomi-Unkari Seura.
      Suomen suurlähetystön
      kotisivulta lue:TIETOA UNKARISTA: Elämäntapa
      eli:http://www.finland.hu/public/default.aspx?nodeid=39343&contentlan=1&culture=fi-FI
      Minusta se on hyvin mielenkiintoista, että sekä unkarilaiset että suomalaiset haluavat tietää
      mitä toiset ihmiset heistä ajattelevat... olemme aivan samanlaisia siis tässä asiassa.
      Minusta se on suuri ero että se ns sosiaalinen etäisyys unkarilaisten välissä on noin 45 cm, suomalaisten välissä noin metri ... ja sekin on aivan normaalista jos kosketusta (käsi olkapäälle) on keskustelun aikana - tietysti tuttavien seurassa -
      Budapestin Etnograafian Museossa on nyt "How we see the finns" käy myös webbisivulla
      http://www.neprajz.hu/

      • lilli123

        Näistä on todella paljon apua :)
        On kummallista, että maasta löytyy kyllä paljon ylestietoa netistä ja kirjastosta, mutta juuri tälläiset käytännön asiat mitä paikan päällä olisi hyvä tietää, ovat kiven alla.
        Jos tulee vielä jotain mieleen, niin luen mielelläni lisääkin :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 169
      4709
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      124
      4290
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2800
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1911
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1680
    7. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1679
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1635
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1583
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1531
    Aihe