12/70 - 12/89

riista

mikähän olisi tehokkain patruuna metsästyksessä 12/70 -12/89 kun mun haulikkoon mahtuu 12/89 mutta onko se tehokkaampi kun asiasta on niin monta mielipidettä. metsästän kyyhkysestä jänikseen ja joskus kauristakin. mut tehokkuudesta haluan tietää....

5

3036

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OrginalCheyenne

      Ei ihan suoraan kannata asiaa miettiä tehon mukaan.
      Tottakai tehokkain on tuo 12 /89, mutta tuolla kun täräytät kyyhkystä 20 metrin päästä, niin eipä tarvitse syömään alkaa ;)
      Itsellänikin on tuo enitn metsästyksessä käyttämäni haulikko sellainen että voisin halutessani käyttää noita 12/89 SuperMagnumeita, mutta enpä ole vielä yhtäkään tuollaista paukkua edes ostanut taikka edes kokeillut. Tavallisia magnumeita (12/76) sentään omistan, ja olen harkinnut että joskus voisin kettua sellaisella ampua haaskalta.
      Kuitenkin metsällä olen käyttänyt vain noita 12/70 panoksia. Pienenä lisätehosteena sentään loppusyksyn ja talven jahteihin on että ovat 40 gramman hauli-latauksella.

      Tehokkuus perustuu myös pitkälti siihen että millä latauksella haulikkosi antaa parhaan kuvin tarpeisiisi nähden sekä myös silloinkin vielä että haulien uppoama on hyvä.
      Eli itsellänikin on kokeiltuna juuri omiin aseisiini parhaiten sopivat merkit ja lataukset joita käytän. Ja huomioitavaa myös sekin että sama lataus erikokoisella haulilla voi olla toiminnaltaan täysin erilainen, eli tarkasti valiten saat käyttöösi parhaiten sopivan.
      Niin yllättävää kuin onkin, niin jopa 32 gramman haulilatauksella oleva panos on ollut omissa testeissäni parempi kuin huonoin 52 gramman lataus...

    • kuti.

      Jos osaat ampua, on vähemmän tärkeää millä patruunalla ammut. Haulimäärää tärkeämpää on se, millainen peitto patruunalla saadaan. Tehokkuus taas riippuu siitä, osuuko saaliiseen. Ampumarata on se paikka, jossa ruvetaan osumaan, ja osumasta se saalis tippuu.
      Tekijä saa saalista varmemmin ja haavoittamatta 16-kaliberisella kuin keskiverto 12/89:lla. Normaalissa vesilintu - kyyhky - metsälintu jahdissa suuresta rekyylistä ei ole kuin haittaa. Tarkan paikkolaukauksen ampuminen 12/89:lla on paljon vaikeampaa kuin normaalilla 12/70:lla, jokainen sekuntti vie saalista haulikkojahdissa paljon kauemmaksi.
      Mene radalle ja opettele ampumaan. Käytä normaalissa metsästyksessä 12/70-patruunaa, niiden teho kyllä riittää varmasti. Muutama 12/89 paukku vyössä hanhea ja kettua varten riittää.
      Kaurista älä ammu haulikolla, sillä tulee vain haavakkoja, jotka kuolee sitten metsiin, Kivääri on kaurista varten. Kaurisjahdissa ihmissielu ei jaksa uskoa, kuinka lyhyt matka metsässä se 25 metriä on, jolla matkalla se kauuris HYVÄLLÄ haulikon laukauksella kaatuu ja on löydettävissä. Ei tarvita kuin yksi hauli suolistoon, keuhkoille tai muuhun pahaan paikkaan, kun saalis mätänee metsään kenenkään tietämättä.

    • pam-poks-pum

      Mitä tarkoitat teholla? Jos haluat läpäisyä, käytä 12/70. Jos haluat kohteeseen enemmän hauliosumia, käytä 12/89. Molemmissa tapauksissa täytyy tietysti kohteeseen osua. Haulien lähtönopeus on se, mikä vaikuttaa läpäisyyn. 12/70 tehdaspaukuissa on helposti 440m/s lähtönopeutta. 12/89 itseladattuna olen nähnyt lukeman 428m/s, mikä on varmasti aika lähellä maksimia (60g latauksella energia piipunsuulla n.5500J). Eli jos samankokoinen hauli lähtee piipunsuulta toisessa tapauksessa lujempaa kuin toisessa, loppunopeus on myös kohteessa kovempi. Kun loppunopus on kohteessa kovempi, läpäisy on silloin myös parempi.

      • monimutkaisia nää...

        Läpäisyä voi myös parantaa suurentamalla haulikokoa.
        Esimerkiksi 4 millin hauli upoaa syvemmälle kuin 3 millinen (samalla lähtönopeudella ammuttuna tietysti)...


    • täh?

      Toki 4mm hauli uppoaa syvemmälle kuin 3mm hauli mutta ne haulit ei uppoa yhtään sen syvemmälle ammuttaessa 12/89 pesästä tai 12/70 pesästä. Ota 12/89 haulikko ja ammu 12/89 lataus, 60g 380m/s. Sitten otat saman haulikon 12/89 ja ammut 12/70 32g 440m/s. Kummalla parempi läpäisy?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe