Kanarianlintu lemmikiksi?

EnsQ

Kanaianlintu on kuulemani mukaan kaunis häkkilintu. Mutta nyt kysyisin vähän siitä mitä se tarvisi. Siis kun olen vasta alkaja näissä lintu asioissa, niin jos nyt tollaseen kanarianlinnun hankkii niin mitä siihen tarvitaan?

1

2507

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      No ihan ensin ennen mitään hankintoja kannattaa tietysti hankkia sitä tietoa mahdollisimman paljon, googlaa kanarialintu tai kanarianhemppo (kantalaji josta kesykanariaa on lähdetty risteyttelemään, kanariaNlintu on sitten sekasotkunimi jolla ei välttämättä oikeaa tietoa irtoa). Kanarialintu (yleensä lähinnä koiras) myös laulaa kauniisti, sieviä mutta hiljaisempia/"huonoäänisempiä" eläjiä ovat myös erilaiset loistopeipot, kuten seeprapeippo. Kanarialintu pärjää yksinäänkin, mutta aina parempi olisi hommata lintuja kaksi (tai useampikin jos kiinnostusta riittää) pitämään toisilleen seuraa omistajan poissaollessa, poikasia ei kuitenkaan tarvitse eikä harkitsematta pidäkään suoltaa vaikka hommaisikin koiraan ja naaraan, eli häkiin ei ikinä laiteta mitään pesätarpeita ellei nimenomaan ole tarkoitus niitä poikasia saada..

      Ihan ensiksi tarvitaan tietysti häkki, suositeltu minimikoko kanarialaisen/loistopeipon kokoiselle on 0,31m2, eli esim noin 70x50 senttiä (siis pohjan koko), ja tietystikään liian iso ei häkki ikinä ole, eli kannattaa hommata niin iso kuin suinkin mahtuu. Noin sentin pinnaväli on sopiva pienimmille lemmikkilinnuille. Suorakulmainen "laatikko"häkki on käytännöllisin, mutta toki hieman koristeellisemmankin voi oman silmän mukaan ottaa, kunhan pitää huolen siitä ettei häkissä ole kummallisia kiemuroita tai ahtaita rakosia joihin lintu voi juuttua tai loukata itsensä ja häkki on kuitenkin riittävän tilava sisältäpäin. Siivouksen ja perushuollon helppouteen kananttaa myös kiinnittää huomiota häkkiä valitessa. Muista myös että lintu ei lennä pystysuoraan ylös-alas, eli häkin suuresta korkeudesta ei linnun kannalta ole hyötyä jos pohja on jonkun akuankan kokoinen. Eli ensin katsotaan että pinta-ala riittää mukavaan oleskeluun ja pieneen pyrähtelyyn, sitten voi miettiä onko korkeus sopiva omaan silmään ja huollon kannalta.
      Seuraavaksi häkin päälle valo (UV-pitoinen valo on monin tavoin hyväksi linnun hyvinvoinnille), esim akvaariovalaisin johon ostetaan juuri linnuille tarkoitettu loisteputki, kierrekantaisena pienoisloisteputkenakin lintulamppuja löytyy jos on jo joku sopiva hehkulamppuvalaisinrunko valmiina, mutta ne ovat aika paljon arvokkaampia kuin suorat putket. Lampun perään voi laittaa muutaman euron kellokytkimen niin ei tarvitse itse muistaa katkaisinta räpsytellä ja päivänpituuden voi säätää sopivaksi.
      Häkkiin sitten muutama eripaksuinen orsi lähimmästä pusikosta (ne häkin mukana mahdollisesti tulevat muoviputkilot voi heittää suoraan roskiin), Tarvittava määrä kuppeja (kuivamuona, tuoreruoka, voimaruoka), hamsterinpullo juomavedelle (jos lintu ei ole tottunut siitä juomaan niin se pitää ensin opettaa ja pitää jonkun aikaa vettä myös tavallisessa kupissa). Jokunen klipsi salaatinlehdille ja satunnaisille hirssintähkille (pyykkipoikakin käy, tai verhonipsu) ja jonkunlainen kylpyvati helpottavat elämää. Seepiansuomu tai pehmeä "nokkakivi" nokan huoltoon, tarvittaessa pidikkeet. Häkin pohjalla voi käyttää sanomalehteä tai jotain irtokuiviketta, kuten "mörttiröpöä", ei kuitenkaan kissanhiekkaa (muuta kuin puupohjaisia pellettejä). Lennätyshetkiä varten voi huoneistoon askarrella erilaisia laulupuita, yksinkertaisimmillaan jonkunlainen haarainen oksa joulukuusen- tai päivänvarjonjalassa, näissä on vain mielikuvitus rajana...

      Perushoitona ruoan ja veden tarkistus päivittäin (linnulla voi ja pitääkin olla koko ajan ruokaa tarjolla, se syö kerralla vain sen minkä tarvitsee), häkin siivous tarvittaessa (tiheys riippuu häkin koosta ja lintumäärästä, ainakin noin kerran viikossa yleensä on hyvä jotain tehdä), ja säännöllinen lennätys vapaana, mieluiten päivittäin jos häkki ei ole vähintään pari metriä leveä lentohäkki. (Toki tilapäisesti esim lomamatkojen ajan lintu voi pysyä pikkuhäkissäkin koko ajan).
      Ruoaksi hyvälaatuista siemenseosta ja /tai pellettejä jos kanariakokoa jostain sattuu löytämään, "voimaruokaa" vähän säännösteltynä ja tuoretta ruokaa (esim. omenaa yms hedelmiä, marjoja, salaattia, porkkanaraastetta, keitettyä kanamunaa, hiukan keitettyä pastaa tai riisiä, voikukanlehtiä, pihatähtimöä ("vesiheinä"), idätettyjä siemeniä jne.) Syömätön tuoreruoka on poistettava päivittäin, helteillä tiuhemminkin. Jos lintu syö monipuolisesti ei lisäravinteita välttämättä tarvita, mutta esim sulkasadon aikaan ja muutenkin silloin tällöin voi varalta antaa kuurin jotain hyvää vitamiini/hivenainevalmistetta.
      Kylpyvadin voi laittaa tarjolle vaikka päivittäin, mutta esim noin kerran viikossakin riittää pitämään höyhenet kunnossa. Joskus lintujen kynnet ja harvemmin myös nokka saattavat kasvaa liikaa, jolloin tarvitaan myös pienet eläinten kynsileikkurit ja on opeteltava leikkaamaan kynnet. Jos homma kovin hirvittää voi kynnet leikkuuttaa eläinlääkärillä, tai leikkelypalvelua tarjoavassa eläinkaupassa. Nokka kannattaa lyhennyttää aina asiantuntijalla, jos ei ole kyse ihan vaan ohuen pitkäksi venähtäneen kärkipiikin nipsaisusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7130
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2751
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2336
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      95
      2024
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1727
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1525
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1309
    Aihe