TUTKIJAKSI VANHANA

76776766767

Onko kukaan ryhtynyt/päässyt tutkijaksi vielä vanhana, vaikkapa 35-40 vuoden iässä. Väitöskirjoja on toki tehty eläkeiässäkin, mutta onko varsinaiselle tutkijan uralle käytännössä pakko ruveta nuorena.
Selvää on että se ettei vanhana aloittaneesta mitään professoria tai huippututkijaa koskaan tule, mutta onko jo aivan rivitutkijaksikin pääsy (niin että siihen saisi rahoituksen) miten vaikeaa. Tämä riippuu tietysti alasta, miten mahtaa olla asia teknillisellä alalla, mikäli pohjalla on DI-tutkinto.

5

860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • abcdefghijkl

      Yliopistossahan jatko-opintovirkoja ovat assistentinvirat, sekä tutkijakoulut.

      Palkka niissä on tietysti pieni, mutta vaikka se ei pelottaisikaan, niin veikkaanpa että niihin ei ihan hevillä pääse jos perustutkinnon suorittamisesta on jo vuosia. Myöskin siinä tapauksessa että perustutkinto olisi suoritettu äskettäin, tulee varmasti karsivaksi tekijäksi tuo ikä 35-40 vuotta.

      Eli varmaankin paras keino "rahoituksen" saamiseen tuossa tilanteessa olisi hakeutua yksityiselle sektorille sellaiseen "tutkimukselliseen" työhön, jonka ohessa voisi tehdä väitöskirjan. Myöskin sen jälkeinen "tutkijanura" tapahtuisi varmasti luontevimmin yksityisellä puolella, veikkaan että yliopistopuolelle ei noin vain ulkopuolelta pääse tohtorinakaan.

    • ei rasisti

      Miten niin on selvää ettei vanhana aloittaneesta mitään professoria tule?
      Ei se ole mikään itsestään selvyys oli ikä mikä tahansa. Tiedätkö edes mikä pohjakoulutus professorilla on? Se on tohtorin tutkinto ja professori nimityksen voi saada kun pääse sellaiseen työhön josta sen voi saada. Ei siis mitään ihmeellistä. Hakijoita professoriksi on varmasti paljon ja kilpailu on kovaa, mutta jos tekee hommansa kunnolla tohtorin tutkinnon lisäksi eli julkaisee artikkeleita, kirjoja jne. niin sillä voi korottaa itseänsä parempien kastiin eikä se ole iästä kiinni. Paremmin voisi todeta, että ikä tuo mukanaan jotain sellaista mitä nuoremmilla ei ole, ei ole edes aavistustakaan sillä elämän kokemus antaa paljon ja kun sen yhdistää tieteeseen niin saa varmasti hyvää tulosta aikaiseksi.

      Taitaa kirjoituksesssasi olevan kysymys vain ikärasismista mitä en hyväksy ja toivon mukaan kukaan muukaan ei hyväksy ikärasismia. Olet joskus itsekin vanhempi ja jos kannatat ikärasisimia niin toivon mukaan saat sitä kohdallasi ja kunnolla. Katsotaan sitten mitä mieltä olet sillä uskoisin, että olet elämäsi voimissa, mutta vailla mahdollisuuksia kun kaltaisesi ikärasistit potkivat sinut pois kaikista paikoista mikä olisi kyllä sinulle oikein.

      • pfyf

        Haloo? Josko ensin käyttäisit sanaa "rasisti" sen oikeassa merkityksessä ja sitten vaahtoaisit ikäsyrjinnästä mikä tässä esittämänäsi on himpun verran naurettavuuden puolelle menevää.

        Aloittajalle ja sinullekin voisin kertoa omasta näkökulmasta seuraavaa: vaikka ikä ei ole este tutkinnon suorittamiselle, sanoisin että on aika vaikeaa motivoida proffa yli 35-vuotiaan jatko-opiskelijan ottamiseen erityisesti, jos olet ollut poissa yliopistomaailmasta pitkäänkin. Tiedän muutamia tapauksia, jossa perustutkinto on aloitettu vasta 30-kymppisenä ja siitä suoraan hypätty jatkoon; se on paljon helpompaa. Itse (sekä perus- että jatko-opiskelijoita ohjaavana) kyseenalaistasin hiukan reilusti yli kolmekymppisen aloittelijan motiiveja. Statuksen kaipuu vai tuliko fudut? Tämä ei minään loukkauksena mutta näin se vain on. Meillä on muutamia vähän vanhempia tekijöitä ja kyllä siinä kaikilla on hermo tiukalla kun meille "nuoremmille" itsestäänselvyykisä pitää jankata ikuisuuden ja "kokemuksen tuomaa arvokasta tietoa" ei taas puolestaan "hyväksytä". Koska meillä varsinkaan nuoremmat eivät halua loukata, yleensä vaietaan ja otetaan vastaan arvostelut "tietämättömyydestämme".

        Kaikkein suurin ongelma on varmasti rahoitus väikkärin jälkeen (olettaen että proffa tarjoaa väikkärin). Nuoren tohtoritutkijan raja on 30-35 vuotta, joten moni portti sulkeutuu ja nykyisin oletetaan kykyä oman rahoituksen hankkimiseen. Myös väikkärin ajalla, monet perheelliset vanhemmat ihmiset eivät ole innostuneita tai edes kandidaatteja apurahakauteen ja sekös nuorempien mieltä lämmittää..että tuolle jälkimmäiselle: kuka se onkaan ikäsyrjinnän kohde?

        Sitten tälle ikäsyrjinnästä tuohtuneelle: kuinka helppoa luulet olevan yli sadan julkaisun tuottamisen ikävuosina 40-50 (joista @40 olet aloitteleva tutkija alle kymmenellä julkaisulla), jotta voisit olla pätevä proffan pallille? Nykyään kun trendi on valita alle viisikymppisiä professorin pestiin ja mielummin vähän aiemmin. Ei siinä mistään ikärasismista ole kysymys vaan (i) pätevyydestä ja (ii) valinnoista. Kaikilla oli mahdollisuus aikoinaan jäädä notkumaan yliopistolle, ei se sen helpompaa nytkään ole, mutta monia ei kiinnostanut alhaisen tulotason ja loppumattomalta tuntuneen projektin vuoksi. Nyt sitten pitäisi tarjota oikotie onneen, koska arvokasta yrityskokemusta (oikein oleellista tutkimuksessa) on antaa..Samalla tavalla minä voisin märytä ja haukkua "rasisteiksi" monet ihmiset kun en pääse suoraan pomon pallille yritysmaailmaan vaikka olisi kuinka tarjota "nuorta ja tuoretta näkökulmaa".


    • kaikki hutkimaan

      Kyllä sitä vaan ajautuu kaikenmoisiin hommiin näin vanhanakin. Rahoitus tulee helposti, kun ala on hiukankaan seksikäs tai yleishyödyllinen. En tiedä kylläkään miten hyvin saa rahoja esim. jonkun etelä-amazonialaisen mittarimadon sielunelämän tutkimiseen. Ajattelin kyllä ruveta muuta, mutta tehdäänpä tätä nyt sitten, ei siis matotutkimusta vaan ihmistutkimusta. Väikkärikin pitäis tässä vääntää valmiiksi. En ole missään assarinhommassa vaan ihan projektitutkijana, ei opetushommat kiinnosta pätkääkään. Jotkut kyllä tunkee kyynärpäitäkin käyttäen assariksi, ilmeisesti mielikuvissa siintää joku tuleva lehtoraatti tai professuuri, itsellä ei yhtään kiinnostusta vaan yritän muualle. Kaikennäköistä voi touhuta, ja rahoittajasta riippuu miten hyvin fyffeä saa. Itsellä tulee raha yliopistolle kolmeksi vuodeksi joten olen palkkalistoilla. Apurahatutkijat saavat yleensä puolesta vuodesta - vuoden rahoituksen eivätkä ole työsuhteessa yliopistoon vaikka yleensä saavat jonkun kopperon työskentelyyn. Heidät katsotaan itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi ja joutuvat ilmeisesti maksamaan siitä kuppaisesta apurahasta vielä eläkemaksut ja verotkin itse. Eikä saa jumalauta edes työterveyshuoltoa. Menee jonkun muun touhun ohella, muttei sillä elä. Tonnin verran jää käteen ilmeisesti. Suosittelen jotain muuta sektoria, yksityiselle mielummin. Tietty jos haluaa jatko-opiskelijaksi pelkästään niin eihän se ole mikään este olla töissä muualla ja käydä seminaarit ja ohjaukset yliopistolla.

      • tuo ikäajattelu

        Olen sellaiset vajaa 57 vuotta. Maisterin tutkinnon sain valmiiksi 4 vuotta sitten. Yliopistossa vietin aikaa vajaa kolme vuotta.

        Koskaan en ole ajatellut, ettää ikä olisi jokin rajoite. Herranen aika, tähän ikään mennessä on maailma ja erityisesti elmää nähty meloisesti. Samalla on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka vähän ikä loppujen lopuksi vaikuttaa ja merkitsee esim ajatteluun ja mailmankuvaan, esim.

        Jotenkin tässä tulee mieleen, että menemmeko todellakin eteenpäin ja kehitymme esim yhteisönä kolmekymppisen maailman mukaa. Mitenkään aliarvioimatta nuoremman väen maailmaa.

        Tosin suuret ikäluokat ovat unohtuneet ajamaan vain omia etujaan. Tällainen tunne tässä on tullut. Tämän ikäsyrjinnän ovat saaneet kokea tällaiset väli-ikäluokat. Ei kelpaa minnekkään.

        Itse haaveilen jatko-opinnoista edelleenkin. Maailmassa on paljon sellaista, joka kutkuttaa mieltäni.

        Valitettavasti nykyiseen maailmanmenoon en hirveästi perusta. Kaikki eivät voi voittaa.

        Mutta kuitenkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2539
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      303
      2266
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2095
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1802
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1713
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1675
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1566
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1384
    9. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      118
      1354
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1349
    Aihe