Sijaisisä

Onko turvallinen säästötili?

Joku jossakin tässä kysyi että jos säästetään sijaislapselle rahaa säästötilille.
Ihmettelen että mistä sitä voisi säästää koska kirjanpidon mukaan olemme aika ajoittain miinuksen puolella.

Syksyllä oli talvivatteiden osto eli kikki piti uusia koska oli kasvanut niin paljon.Uusi hyvä toppapuku tarjoushintaan kirpputorilta kahdet toppapuvut kahdet talvi- ja yhdet siäkengät sisäjumppakengät. Kouluvaatteita joita joudumme ostamaan useammin kuin tavalliseti, erään ongelman vuoksi. Eli ei vieläkään olla tasoissa tulot ja menot. Olemme vakituisia alennusmyynti asiakkaita.

Muutenkin on ollut syksyllä ja talvella menoja kun olemme olleet laskemassa mäkiä monetkerrat ja se ei ole halpaa, mutta kehittävää niin monellatavalla.

Keilailu ja tennis myös maksaa vaikka se ei ole kuin muutaman kerran talvenaikana. Samoin teatteri, elokuvat ja muita lastenkulttuuritapahtumia.

Nyt sitten on kevät ja kesävaatteiden osto, ne nyt on hiukan halvempia että niistä voi sitten pihistää.
Säästää ei voi muutakuin jos lapsi saa sukulaisiltaan lahjarahaa niin ne voi laittaa säästöpossuun.

Meidän sijaislapselle kävi aikoinaan niin että äiti tyhjensi koko lapsen säästötilin.
Eli jos äiti/isä on lapsen virallinen huoltaja niin hän voi siis ottaa ulos lapsensa rahat ilman selityksiä.
Siis tarkistakaa tili minne rahat laitatte ja tehkää jonkinlainen takuu että ne ei häviä teille tietämättömille. En ole sittemmin ottanut selvää miten avaisi turvallisen säästötilin koska emme laita rahaa säästöön.
Me saimme äidin maksamaan sosiaaliviranomaisten avustamana omasta sosiaalituestaan kaikki raht takaisin mitä oli ottanutkin. Mutta olihan siinä äiti meille kiukus, en tiedä sitten miksi?
Lapsi taas ei tiennyt kumman puolella olisi, eli kumpi teki väärin. Nyt kyllä ymmärtää asian.

12

864

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei rahat riitä

      niin totta on ettei kulukorvaus tahdo kaikkeen riittää vaikka kuinka yrittää venyttää. Ostamme myös useimmiten alennuksesta kaiken,kasvaville lapsille tuntuu välillä turhauttavalta maksaa niin paljoa vaatteista joita ei kuitenkaa kauaa voi pitää. Meillä kun ei lapset voi periä toistensa vaatteita ,ovat eri sukupuolta ja ikäeroaki on melkoisesti.

      Me säästämme kaikille lapsille. oli sitten bio tai ei.Palkkion minkä saamme
      olemme jakaneet kaikkien perhejäsenten kesken.Eli lapsille pitkäaikais säästöön ja meille vanhemmille henki ja eläke vakuutukset.

      Olemme myös ottaneet sijaislapselle erillisen lapsivakuutuksen,saman kun bioilla.

      meillä on myös tukilapsi jolle ostelemme vaatteita ja kaikenlaista mitä nyt hänen ikänen lapsi tarvitsee.Olemme maksaneet muutamat ulkomaan matkat hänelle,ostanut polkupyörän ym. Käytämme sen kulukorvaus rahan jonka saamme hänestä niin todellakin hänen tarpeisiin.

      Meille on tärkeää ettei lapset ikinä voi sanoa että rahasta ollaan pidetty vaan kyllä meillä on lapset ihan sen takia että meidän kodista löytyy rakkautta ja välittämistä myös sijaislapsille.

      • +++

        "Olemme myös ottaneet sijaislapselle erillisen lapsivakuutuksen,saman kun bioilla."

        Vanha on viesti mutta jos joku toinen osaisi vastata: mistä vakuutusyhtiöstä saatte lapsivakuutuksen sijoitetulle lapselle?

        Tapiola kieltäytyy, koska emme ole lapsen huoltajia.


    • Sijaisisälle!

      Hei!

      Minä olen lukenut kirjoituksiasi ja olen kyllä lukenut, kun vaatimalla vaadit, että jokainen katsoo mihin nimensä laittaa ja sopimusasiat pitää huolella lukea, että jälkeenpäin on turha mutista, jollei osaa puoliaan pitää, kaikki pitää paikkansa, mutta....kun lukee tuon sinun tekstisi, niin tulee hirveän ristiriitainen olo?

      Siinä puhutaan kirppiksistä ja alepuvuista ja kuinka niin ja niin paljon menee vaatetta ja aiemmissa kirjoituksissa, kuinka rikotaan paikkoja.....ja samalla on varaa tenniksen ja keilailun ja laskettelun harrastuksiin, ei mulle mene perille?!....

      Meillä myös menee vaatetta ja kaikkea mitä kuuluukin mennä, kun sijaisperheessä eletään, sen olen huomannut kuinka itsetuntoa kohottavaa on uudet vaatteet lapsille, me ostamme aina merkkipuvut ja uudet tietenkin, en halua heille toisten kuluneita toppiksia, voi sitä riemua, kun saavat uudet vaatteet ylleen ja vielä joku kehuu.
      on tietysti sijaisvanhempien hienoa sanoa , että veimme lapset hienojen harrasteiden pariin, mutta kumpi siitä tuntee hyvää oloa lapset vai vanhemmat?
      Minusta joka asiassa pitää olla terve maalaisjärki, vaikka olisit maisteri, niin et osaa välttämättä kasvattaa sijaislapsia, meillä on monenlaisia lapsia ja kullekin koetetaan löytää se kultainen keskitie, jokainen päivä on oppia meille jokaiselle, emme ole valmiita koskaan.
      Huumori on se voimavara jolla mennään eteenpäin monissa tilanteissa ja tässä oppii psykologian alkeetkin, ihan ilman kirjoja.

      Vielä niistä säästöistä, meillä on jokaisella possu, johon laitetaan aina kolikoita ja sitten se viedään pankkiin, ihan jo pikkulapsetkin ovat innokkaita kerään, pulloja palautetaan ja kerätään ja saadaan rahaa possuun. Eikä bio-vanhemmilla ole mitään oikeutta mennä lasten tileille, jos sijaisvanhemmat ovat hoitaneet asian, meillä on jokaisella ehto, kuka saa nostaa rahaa ja joka saa, on sijaisvanhemmat siihen asti, kun lapsi on siinä iässä, että saa nostaa.
      Hyvää pääsiäisen-aikaa kaikille sijaiskodeille ja lapsille!

      • varamude

        Jos kaikki tavarat ostat aina lapsille uusia niin miten opetat kestävää kehitystä lapsille.
        . Mitä arvoja annat lapsille? Eikös tarkoitus ole opettaa tavallisen perheen elämää. Ymmärrän, että joskus jotain, mutta aina uuttaa ja merkkituotteita. Ohoh. Siinäpä on hienot arvot.


      • sijaisäiti(alkuperäinen)

        Tarkoitin nyt isommat ostot, kuten puvut ja ostan yleensä laatutuotteen siksi, kun se kestää paljon enemmän kulutusta, kuin halpatuote.

        Kukin pukee ja laittaa lapsilleen mieleistään, haluan että lapset eivät joudu kärsimään, koko ikäänsä risoista vaatteista.
        Kyllä meillä opetetaan säästöäkin.


      • kv1
        sijaisäiti(alkuperäinen) kirjoitti:

        Tarkoitin nyt isommat ostot, kuten puvut ja ostan yleensä laatutuotteen siksi, kun se kestää paljon enemmän kulutusta, kuin halpatuote.

        Kukin pukee ja laittaa lapsilleen mieleistään, haluan että lapset eivät joudu kärsimään, koko ikäänsä risoista vaatteista.
        Kyllä meillä opetetaan säästöäkin.

        meillä säästetään possuun tarkoitushakuisesti ja tienataan rahat pienillä työkeikoilla. kotitöistä ei makseta, ne ovat perheen yhteisiä töitä.

        mitään säästöpesämunia ei lapsille kerätä, koska se bio voi tosiaan tyhjentää sen tilin vaikka tili olisi avattu tuppukylän xx-pankkiin ja bio asuisi öö-kaupungissa.

        mutta tuota merkkivaatejuttua minä ihmettelen: miksi ihmeessä pitää opettaa lapset brädien perään? siitä sitten seuraa, että aletaan osoittelemaan ei merkkivaatteissa kulkevia ja syrjimään heitä.

        voihan se antaa itsetuntoa, kun on kalliit vaatteet ja uho voi vielä noustakin kun pääsee tavalliselle muksulle uhoomaan, ettei me sun kaa olla, kun sulla on väärän merkkiset vaatteet. mutta ei se meistä mukavalle tunnu. ja meillä sitten selitetään, että se on rahasta kiinni ja on valittavat joko merkkivaatteet tai ne retket, lomat, keilat tai rinteet.


      • Sijaisisä

        yhtäläisyyttä toimeksianto sopimuksien kanssa.

        Kirjoitin vähän epäselvästi, siksikin kun poistin mielestäni liian pitkästä tekstistä asiaa joka olisi siinä pitänyt olla.

        Kuten ei ole nämä mainitsemani vaate ostot ne ainoat mitä ostamme vaan se on kuin osviittana että ei mitään yletöntä merkkivaate vouhotusta meillä harrasteta. Kuten tiedätte joilla on lapsia niin vaatteiden kulutus on niin erilaista.

        Mitä kulukorvaukseen tulee niin en ole maininnut että se olisi mitenkään pieni vaan on suunniteltava aivan normaalin perheen tavoin miten rahat käyttää. Eli me käytämme lapsen hyödyksi ja hyväksi niinpaljon kuin sitä on käytettävissä. Vaikka mainitsen että kirjanpidon mukaan olemme aika ajoin miinuksen puolella, joka pitää paikkansa. Ei millään pahalla.

        Saammehan kuten kaikki sijaisperheet kulukorvauksia perhehoidossa olevan lapsen hoidosta ja ylläpidosta aiheutuvista kuluista.

        Onha olemassa asetukset joilla säädetään maksettavien korvausten suuruudeta ja tarkemmista perusteista joiden mukaan korvaukset määräytyvät. Kuten meillä on lapsen yksilöllisistä tarpeista johtuvien erityisten kustannusten korvaaminen ylitse sen normaalin.
        Mutta se ei meinaa sitä että siitä säästetään lapsen tulevaisuutta varten, eikä mitään ylellistä "merkkivaate" vouhotusta. Sitä ei kukaan lapsi tarvitse koska vaatteilla ei opi elämän koukeroita ja niiden ratkomisia. Lapsi oppii ja elää joka hetki siitä on otettava vaarin.

        Me olemme ottaneet lapsen perheeseemme että annamme lapselle mahdollisuuksia löytää itselleen sopivat ratkaisut hänen omalle elämäntielleen joka olisi hänelle itselle antoisa ja avaisi mahdollisuuksia. Siksi annamme lapselle mahdollisuuksia määrätietoisesti kokea paljon erilaisia virikkkeitä joista on hyötyä tulevaisuudessa.

        Elämyksiä ei voi opettaa vaan ne opitaan ja jokainen oppii ne omalla tavallaan johtuen siitä mitä on siellä omassa elämänselkärepussa. Sieltä puuttuu usein kehitykselle tärkeitä osia joten ei ole sitä omaksuttua pohjaa jolle voi rakentaa uutta. Meidän vanhempien olisi nähtävä ja oltava tietoisia miten autamme lasta. Uuden taidon kypsymis vaiheessa herää suuri halu harjoitella lisää. Meille vastuullisille aikuisille kuuluu juuri siinä vaiheessa antaa kehittävää monipuolista virikettä rakkauden ja hellyyden myötä.
        Usein siellä on myös asioita joita ei saa ottaa esiin rakentaakseen siihen lisää kehittävää jatkoa. Lapsi tarvitsee aikaa ja luottamusta aikuiseen, joka on usein hyvinkin kivuliasta tuntea, jotakin jota ei vielä ymmärrä.

        En myöskään ymmärrä miten suhtaudut mainitsemiini harrastuksiin että, ne olisivat sinun ja joidenkin mielestä hienoja harrastuksia.

        Lapsi elää tässä ja nyt sekä tarvitse monipuolista kehittävää virikettä, eli on satsattava täysillä silloin kun siihen on mahdollisuus. Ennemmin käytän rahaa lapsen kehittäviin harrastuksiin kuin merkkivaatteisiin.
        Mielestäni se terve maalaisjärki ei saa olla hukassa silloin kun sitä eniten tarvitaan.

        Harrastuksiimme lapsen kehittämis mielessä kuuluu myös luonnossa liikkuminen eikä siellä ole mitään tekemistä merkkivatteilla vaan itse lapsi on se joka on tärkein joka tilanteessa. Lapsi kehittää itseään luonnon ehdoilla ja värikkyydellä jossa myös piilee omat hankaluudet ja vaaransa.

        Esimerkkini, mäenlasku on yksi niistä monista aikuisen valinnoista eli hyvistä mahdollisuuksista määrätietoisesti harjoitella motorista kehitystä. Lapsi harjoittelee tietämättään motorista kehitystään ja toteuttaa itsetunnon- ja itseluottamuksen kasvua ym.
        Ei lapsi ole siellä yksin ja saa tehdä kuten haluaa, vaan mäessä on säännöt jotka kaikille noudattamista varten.

        Samoin on tanssi jota bio-lapsemme ja kasvattilapset ovat harrastaneet, se on samalla hyvää monipuolista motorikan määrätietoista harjoitusta sosiaalista kanssakäymistä sekä toisen huomioon ottamista silmällä pitäen.

        Kömpelölapsi ei mielellään ryhdy toveriensa parissa tekemään mitään josta hän tietää selviävänsä huonommin kuin toiset.
        Taitavuus sensijaan lisää itsevarmuutta ja tarjoaa mahdollisuuksia, innostaa yhä tehokkaampaan harjoitteluun jne. Kannustan yksilöllisyyttä ja näi se pääsee hyvin esiin ja samalla muotoilee luonnetta.

        On vaan nähtävä lapsi kokonaisuutena ja auttaa lasta ilon ja riemun saattelemana sekä nähdä tavoitteena tärkeä mahdollisuus avata elämän tärkeitä opin "huoneita".
        Tämä on toimeksianto jonka olemme allekirjoittaneet, joka pakottaa paneutumaan pedagogisiin ja psykologisiin kysymyksiin.
        Kuten sanoit, emme ole valmiita koskaan ja se onkin hyvä "porkkana" olla tietoinen siitä että opimme ja opetamme jatkuvasti.

        Ei mellä ole sijaislapsi mitenkään sillä perusteella tai olisi tavoitteena että saisivat kehuja kalliista merkkivaatteista. Silti puemme lapsemme laadukkaasti hyvin ja kauniisiin vaatteisiin vaikka kirpputoria pengommekin ja alennusmyynnissä vakioasiakkaina olemmekin.

        "Kirppiksestä"
        Eikä tarvitse ostaa "kuluneita toppiksia".

        Voi mikä riemu lapsella, hän on aivan ikionnellinen kun mainitsemmekin kirpputorille menosta. Sieltä hän löytää omia mieleisiään löytöjä.
        Voin todeta että käsityksemme vain eroavat toisistaan, sekä arvostamme eri asioita. Meillähän on kaikki oikeudet olla erilaisia.

        Neuvo miten sijaisvanhemmat hoitavat sijaislapsen säästötilin että bio-vanhemmat eivät ole oikeutettuja nostamaan lastensa tililtä.
        Varmaan meitä on monia jotka sen haluanvat tietää.

        Hyvää pääsiäisen pyhää.


      • Saakoollatyhmä?
        sijaisäiti(alkuperäinen) kirjoitti:

        Tarkoitin nyt isommat ostot, kuten puvut ja ostan yleensä laatutuotteen siksi, kun se kestää paljon enemmän kulutusta, kuin halpatuote.

        Kukin pukee ja laittaa lapsilleen mieleistään, haluan että lapset eivät joudu kärsimään, koko ikäänsä risoista vaatteista.
        Kyllä meillä opetetaan säästöäkin.

        On kyllä ihan eri asia kirpparilta tai alennusmyynnistä ostetut kuin risat! Kuka pöljä nyt risoja vaatteita ostaisi? On eri asia ostaa edullisesti kuin huonoa. Mekin olemme säännöllisiä alennusmyyntiasiakkaita, mutta niissäkin harkitsemme tarkkaan, mikä on oikeasti hyvälaatuista. Myös sillä on merkitystä, jos vaate on tarkoitettukin vain yhden sesongin käyttöön ja sen jälkeen sillä ei kukaan tee mitään. Silloin kelpaa halvempi ja huonompikin, tarkoitushan on vain päästä yhden sesongin yli.


    • sijaismamma

      Meillä ei ainakaan yhtään säästellä lapselle. Ei oltu meilläkään mitään sen suurempia säästöjä, kun lapsuuden kodista lähdettiin, eikä elämä ole yhtään sen enempää tökkinyt kuin jos olisi ollut tukku tilillä rahaa.

      Meillä lapsi saa biovanhemmaltaan säännöllisesti rahaa, jonka sitten säästää omaan purkkiinsa, tai sitten käyttää miten parhaaksi katsoo. Viikkorahaakin on kokeiltu, mutta tultiin siihen tulokseen, että kokeillaan sitä vähän myöhemmin uudelleen... Siihen asti ostetaan karkkipäivän karkit yhdessä meidän rahoilla.

      Sitten kun lapsi on 15v. on hänelle pakko antaa se tietty määrä kuukaudessa hänen tililleen. Sen määrää laki. Sitä ennen on perheiden katsottava ja sovittava kuinka tuon raha-asian hoitaa.

      Mielestäni se vaan ei ole mitenkään tarpeellista säästellä rahoja tileille. Mielummin käytämme nekin rahat johonkin elämiseen, ehkä johonkin pieneen extraan vaikka silloin tällöin. Mutta kukin taplaa tyylillään. Kyllähän toisten vanhemmat säästävät esim. kaiken lapsilisän lapselle ja antavat sen sitten kun lapsi lähtee kotoota maailmalle. Ja keinojahan on kaikenlaisia miten ne rahat saa säästymään siellä tilillä. Laittaa vaikka omalle nimelleen, ja sitten kun lapsi on täysi-ikäinen siirtää ne vaan toisen nimen alle...Keinoja kyllä löytyy jos vaan rahaa on ylimääräistä :)

    • sijari minäkin

      Jos sijaislapselle haluaa säästötilin se tietty kannattaa ottaa sijaisvanhemman omiin nimiin, jotta sitä ei lapsen biovanhempi voi käyttää. Me olemme ottaneet Pohjolasta sijaistytöllemme sairauskuluvakuutuksen, hyvin sen saimme ja sitä olemme myös ongelmitta käyttäneet, vaikka emme lapsen huoltajia olekaan. Ei se ollut mikään ongelma heille; eihän tämä sijaishuolto Suomessa mikään ihan tavaton ja tuntematon juttu ole. Me maksamme vakuutuksen ja anomme myös korvaukset.

      • 2+3

        Vakuutukset on saatu ilman mutinoita Verdandista.
        Lapsilla on omat pankkitilit, tilinhaltijana minä ja lapsella käyttöoikeus eli syntymävanhemmilla ei ole sinne asiaa.
        Osalla lapsista on tilillään enemmän rahaa, koska heillä mummot, papat, kummit jne. ovat antaneet rahaa lahjaksi, osalla vain säästölippaan vuotuisten tyhjennysten tuottamat säästöt. Viime vuonna 15-vuotias osti säästöillään mopon ja siitä asti on säästötavoitteena ollut ajokortti ja auto.


    • tosion5

      Muistakaa sitten sijaisvanhemmat että sijaislapsen ajokorttimaksut korvaa sijoittaja, niitä ei nuoren itse tarvitse maksaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5369
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4785
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3036
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1653
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe