Vehnäterrieri

terris123

Olen tässä jo pidempään yrittänyt etsiä meidän kotiin sopivaa koirarotua. Ja päätös on todella vaikea, ja siihen pyytäisinkin apua.

Eli, millaisia kokemuksia teillä on vehnäterrieristä? Olen tarkastellut tätä rotua yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona. Sopiiko hyvin lapsiperheeseen (vielä ei tosin lapsia ole, mutta tulevaisuudessa toivottavasti) Kuinka aktiivinen rotu on? Sosiaalisuus?

Olemme melko aktiivinen, alle kolmekymppinen pariskunta. Asuintilaa on tällä hetkellä hieman yli 100 neliötä, kahdessa kerroksessa. Pärjääkö vehnäterrieri aktiivisela lenkityksellä, vai tarvitseeko paljon harrastustoimintaa? Sopiiko tarvittaessa myös sohvakaveriksi (huom. ei sohvaperunaksi)Tarkoituksena olisi mahdollisesti harrastaa tulevaisuudessa esim. agilityä.

Entäs se karva sitten? :) onko se tosiaan NIIN "vaikeahoitoista" mitä olen ymmärtänyt? Eli lähes päivittäistä harjaamista, useaan otteeseen pesemistä ja trimaamista?

Mutta olisin todella kiitollinen jos saisin asiallisia vastauksia. Alkaa olla pää puhki sopivan rodun miettimisestä ja kaikki apu olisi tervetullutta! :)

21

10280

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vehnistyttö

      Meillä oli joskus ihana vehnistytty!

      Turkinhoito on vaikean tuntuista vain jos ei nauti turkinhoidosta. Minä ainakin nautin oman käden jäljestä. Turkkia myös trimmataan, jotta se pysyy sopivan mittaisena. Mutta jos turkin hoidosta ei pidä, niin kannattaa hankkia sellainen rotu, jonka turkki on helppohoitoinen. Vehnäterrierin turkki takkuuntuu helposti, joten rotu on reippaan ihmisen koira.

      Vehnäterrieri tarvitsee paljon liikuntaa ja aivotyöskentelyä. Meidän vehnis loikki kuin jänis kaikkien ojien ja esteiden yli metsissä ja muualla, eikä sen perässä meinannut pysyä agilityradallakaan. Se nautti myös uimisesta. Alkuaikoina kun jätimme koiran väliin ilman kunnollisia liikunta ja harrastusrutiineita,niin huonekalut olivat vaarassa!

      Vehnäterrieri sopii kerrostaloon, eikä ole haukkuherkkä, ellei ole turhautunut liian vähäisestä liikunnasta tai aivotyöskentelystä.

      Koiramme viihtyi toisten koirien seurassa ja rakasti lapsia. Se oli erittäin lempeä terrieriksi!

      Rotu sopii myös ensimmäiseksi koiraksi, kunhan nauttii koiran pitämisestä kauniina kovallakin työllä sekä haluaa alkaa harrastaa koiran kanssa kunnolla. Vehnäterrieri sopii melkein mihin tahansa koirille suunnattuun käyttömuotoon.

      • vehnistyttö

        On koira sitten minkä rotuinen hyvänsä, niin jos perheeseen on tulossa lapsia vasta jatkossa, niin kannattaa tutustuttaa koira jo nuorena muihin lapsiin. Kaikki koirat rodusta riippumatta saattavat hermostua lapsista (omaankin perheeseen kuuluvista), jos tapaavat niitä ensimmäistä kertaa vasta aikuisina.


    • Vehnäpulla

      Meillä on puolivuotias vehnäterrierin pentu ja tyytyväisiä ollaan!
      Alussa pestiin koiraa noin viikon välein, jotta tottui hommaan ja nyt pestään noin kahden-kolmen viikon välein. Joka toinen päivä käyn turkin kammalla läpi. Yleensä käy aika nopeasti, mutta nyt on ollut jaloissa jonkun verran takkua. Vehnän turkki menee pentuiakana helposti villamaiseksi, joten se kannattaa kammata usein ja käyttää hoitoainetta.
      Omasta mielestä turkin hoitaminen ei ole mitenkään työlästä, kun vertaa, että imuroisin karvoja sohvasta :). Kun pitää turkin lyhyenä, niin sen kampaa muutamassa minuutissa.

      Aktiviteettia vehnä todellakin tarvitsee. Me aloitettiin aika aikasessa vaiheessa kävelylenkit, koska kaverissa oli energiaa, kuin pienessä voimalaitoksessa. Nyt harrastetaan muutaman kerran viikossa perustottelevaisuutta ja joka päivä käydään kävelyllä, lisäksi koira ulkoilee pihassa. Olemme myös hankkineet joitain aktivointileluja, mutta nykyään minulla menee kauemmin aikaa täyttää ne, kun koiralla niiden tyhjentämiseen.

      Meillä on uros vehnä, joten alusta alkaen sai olla tarkkana, että rajat löytyy. Vehnän kanssa eläminen vaatii paljon huumorintajua, koska meidän koiraa ei esim. voi komentaa, hän innostuu enemmän... pitää siis olla askeleen edellä ja estää tälläiset tilanteet :). Välillä hän on erittäin teatraalinen, mutta aina iloinen ja reipas.
      Ihmisistä tuntuu kaikki tapaamani vehnät tykkäävän ja kun pennusta sosiaalistaa koiraa, niin pitäisi tulla toimeen muiden koirien kanssa. Olen kuullut, että uroksille se on vähän vaikeampaa.

      Mitä tuohon sohvakysymykseen tulee, niin meillä ainakin onnistuu telkkarin katsominen kimpassa sohvalta :)!

      • Pillimehu13

        Tuleeko vehnikset toimeen muitten eläimien kanssa jotka ei siis oo koiria?


      • vehnistyttö
        Pillimehu13 kirjoitti:

        Tuleeko vehnikset toimeen muitten eläimien kanssa jotka ei siis oo koiria?

        Jos pennusta asti niihin tottuu, eli ajoissa huomaa niiden kuuluvan laumaan, eikä olevan saaliita.


    • vehnäemo

      Vehnäterrieri on yleensä luonteenltaan kiltti seurallinen ihana perhekoira. Meillä kaksi vehnäämme rakastavat lapsiamme yli kaiken ja ovat älyttömän innoissaan jos vain näkevät jonkun pienen ihmisen, joten rakkaus ei lopu vain omiin lapsiin. Uroskoiramme on enemmän sohvalla vieressä viihtyvää mallia, narttukoiramme tykkää olla samassa tilassa muiden kanssa mutta vähän etäämmällä, esim nurkassa pötkötellen. Aktiivinen lenkitys riittää meillä. Turkki ei ole vaikeahoitoinen. Pestessä hyvät pesuaineet ja kunnollinen kampa ja karsta kammattaessa niin ei ole vaikeaa. käyn koirieni kanssa näyttelyissä joten tiedän kyllä turkinhoidosta jonkunverran - vaikeaa se ei tosiaakaan ole. Turkinhoidon vaikeutta huudellaan julkisesti jostain syystä ihan liikaa. harjaaminen kestää noin 5 min ja aikuisella koiralla riittää kerran viikossa. Nuorella koiralla tietenkin useammin kun karva on vielä pentukarvaa. Nykyisin on pilvinpimein trimmaamoita missä leikkaavat karvan oikeaan pituuteen mikäli itse ei halua saksia. Helppo ja aivan ihana rotu, suosittelen täydestä sydämestäni!

    • Uskollinen vehnäfani

      Hei,

      meillä on nyt 3-vuotias vehnäterrieriuros ja sen lisäksi 3 lasta, 8, 13 ja 15 -vuotiaat. Lapsille koira on todella tärkeä, ollut alusta saakka. Rotu on mielestäni erittäin mukava, ystävällinen ja sosiaalinen. Aktiivinen vehnä on, lenkitämme vähintäin kolme kertaa päivässä, yksi lenkki pitempi, sen lisäksi varsinkin nyt kesäaikaan koira on aidatulla pihallamme vapaana. Tennispallosta on tullut melkeimpä mania, tykkää kovasti kun sille heitetään palloa. Luonteen puolesta uskallan todellakin suositella, vehnä on uskollinen kaveri ja tykkää illallakin olla kaverina sohvalla hetken aikaa kunnes sille saattaa tulla kuuma.

      Karva on toisaalta vehnillä erittäin helppo koska sitä ei lähde : ) helpottaa siivousta. Toisaalta talvella kun olemme pitäneet sen pitempänä ettei koiralle tule kylmä, täytyy sitä myös harjata mutta emme ole kyllä päivittäin sitä ihan tehneet. Kesäaikaan leikkaan itse karvan lyhyemmäksi ettei kaverille tule liian kuuma, tähän tarkoitukseen sopivat eläinkaupasta ostettavat sakset. Jos koira ei käy näyttelyissä turkin leikkaamisesta suoriutuu itsekin aivan hyvin. Kura-aikoina lenkin jälkeen täytyy vähintään jalat ja mahanalus pestä, kuten myös parta.

      Vehnästä saa mukavan ja uskollisen kaverin kun sitä hoitaa ja kohtelee hyvin. Luonne on erittäin kiva, mielestäni mitään kummempia vaikeuksia vehnän kanssa ei ole, tietysti yksilöt ovat persoonia.

      Nim. Uskollinen vehnäfani

      • Vehnäkaihoinen

        Minulla ollut kaksi ihanaa vehnää, ensin narttu ja sen synnyttämä uros. Narttu oli äärimmäisen ystävällinen, "fiksu" ja huolehtivainen, oikea laumansa paimenkoira.
        Uros oli myös ystävällinen ihmisten kanssa, ei koskaan kyseenalaistanut, kuka perheessä määrää. Muiden koiraurosten (varsinkin kooltaan isompien ja samanikäisten tai vanhempien) kanssa ei tullut toimeen, vaan halusi heti koittaa "kuka oli kuka", jo 1/2-v:na kävi hurjana tanskandogin kimppuun. Muuten oli ihana poika, ei niinkään "fiksu" vaan enemmän "Sven Dufva"-tyyppiä= suuri sydän, vähän järkeä. Olivat persoonallisia ja rakastavia ystäviä. Aktiivisia ja reippaita, paljon liikuntaa ja touhua haluavia "hullunhauskoja" persoonia.
        Turkin hoidin molemmilla samoin: Harvapiikkisellä teräskammalla läpikampaus (selväksi juuresta saakka) kerran viikossa, pesu hyvällä vauvakoirashampoolla n. 3-5 kertaa vuodessa ja leikkaus sen päälle. Turkin voi pitää myös pitkänä, jos ei vie näyttelyyn, mutta silloin kampaaminen PALJON työläämpää. Jos kampaaminen jäi joskus tekemättä, oli työ seuraavalla viikolla paljon kovempi. Turkin säännöllinen hoito tärkeää, silloin ei pahoja huopatossukasaumia muodostu. Hoito ilman muuta työläämpää kuin esim. pystykorvalla, mutta helpompaa kuin esim. afgaanin vinttikoiralla. Talvella nuoskakelillä pitempään turkkiin muodostuu "lumipalloja" ja kurakelillä kuraa, huuhtelu siis tarpeen. Risumetsässä vapaana loikkiessaan koira saa risukuorrutuksen, kerää kaikki roskat matkan varrelta.
        Silti, kyllä vehnän kanssa on aina saajapuolella, ovat niin ihania koiria.


    • Vieras xyx

      Hei,
      tämä on mainos vehnäihmisille. Laitoin huuto.net sivuille myyntiin vehniskamaa, hakekaa hakusanalla "vehnäterrieri" niin löytyy. Ostelkaapa pois meille tarpeetonta tavaraa. Kiitos!

    • m vehnävanhus

      Meillä 12 vuotias uros ja aivan ihana kaikkien kanssa - lasten, vieraiden sekä muiden koirien.ollut helppo kouluttaa,pysyy irti pihassa,oma varjoni melkein.Turkin hoito näyttelykuntoisena vaatii hoitoa ja melkeinpä päivittäistä harjausta.kotikuntoisena kun pitää sopivan pituisena ei vaadi mielestäni kovin paljoa hoitoa,riippuu mitä haluaa mutta karvan pituudella on väliä,eli jos pidät lyhyenä niin suht helppohoitoinen,ihaninta on se että karvaa ei lähde yhtään.kunnon lenkit ja seuraa niin vehnä on iloinen.tarvittaessa mukava sohvallalötköilijä mutta sopii hyvin myös aktiivisemalle harrastajalle.erittäin sosiaalinen perusluonteeltaan,riippuu kasvatuksesta.

    • v vehnaterrieri

      Mulla 5v vehna uros,nayttaa ihan janikselta,mutta itsepaisyydesta paatellen kylla terrieri. Turkki on todellakin huippu helppohoitoinen,leikkaus noin 6 viikon valein,kampausta tietty niin usein kun jaksaa. Karvaa ei todellakaan lahde juuri yhtaan,siis vahemman kuin ihmisesta. Sateella kylla kannattaa kayttaa suojapukua.
      Vehnalla nyt kaverina 10kk ihmislapsi,hyvin jaksaa leikkia vaikka homma tuntuu valilla koiran pahoinpitelylta.

    • VanhaVehnäihminen

      Vehnäterrieri on mennyt huomonpaan suuntaan. Erityisesti arkuutta esiintyy. Lisäksi kasvattajat vaikuttavat olevan tosi fanaattisia nykyään.

    • Noennytsanois

      Vehnissä, kuten muissaki roduissa, ja myös eirotu koirissa, on esiintynyt aina arkuutta. Se, että millasta arkuutta, on aina eriasia. Arkuus harvoin on periytyvää, eli en lähtisi syyttämään rotua. Psyyke enemmänkin voi periytyä, sekä kestävä hermorakenne, mutta psyykettä psyykataan, samalla tavalla kuin ihmisillä, eli koiralle luodaan positiivisia kokemuksia ym. Arka koira ei aina välttämättä ole arka, vaan vääri ymmärretty.

      Ja mitä vehnäterrierin kasvattajia tunnen, ovat rodulleen tehneet paljon positiivista työtä useiden vuosikymmenien ajan. Rodun sairaudet tutkitaan ja hoidetaan paljo paremmin kuin useiden muiden rotujen. Ja ketkä sen tekee, kasvattajat, sekä tottakai omistajat ketkä haluavat. En tiedä siis onko kasvattajana fanaatikko yhtään huono asia.
      Enkä lähtisi yksittäisten tapausten johdosta väittämään koko rodun menneen huonompaan suuntaan.

    • EiEhkäKuitenkaanAsiatOk

      Siitähän se mahdollinen arkuus just tulee, psyykestä ja periytyvästä hermorakenteesta. Ja nämä ovat kyllä aika vaakalaudalla, jos mietitään lisääntynyttä arkuutta. Ei voi täysiä pisteitä antaa fanaattiselle vehnäkasvattajalle, joka tekee pentueen nartulla, joka omistajan mukaan " pääosin on sängyn alla".. ja kun tästä linjasta syntyy erittäin arka ja väärällä tavalla puolustustahtoinen 2. sukupolven päästä, niin ei oikein riitä, että kasvattaja kertoo, että koti-kiertolaiseksi joutunut vehnä ei ole rodunomainen, koska juuri hän on tehnyt pentueen ei- rodunomaisella nartulla. Vastuu/ vastuunkantoinen kasvatustyö ei ehkä tänä päivänä ole samaa kuin -90- luvulla, koska kaikilla kasvattajilla on paljon tietoa internetin vuoksi.

      • Noennytsanois

        Puhut selkeästi jostain tietystä kasvattajasta? Yhden kasvattajan, tai yhden pentueen tiedot ei kuiteskaan kerro koko rodun tilannetta.
        Olen itse pyörinyt vehnäpiireissä pitkälti toistakymmentä vuotta, ja omiin silmiim vehnät on vain reipastunut ja parantanut. Sairaudet tutkitaa meillä paljolti laajemmin ja paremmin, ennen jalostusta, luonne testataan ym enemmän kuin monissa muissa roduissa, etenkin terriereissä.


    • KoiraMaailma

      http://www.villarosa.se/Eyes-Ogon.html

      Tässä on myös esimerkki, ettei jalostus ole ollut ihan harkittua. Näemmä Suomeenkin syntynyt tuommoinen silmäepämuodostuma- pentue. Ja joku tuosta puhui fanaattisuudesta::: heti tätä kyseistä sairautta näytettään suositeltavan tutkittavaksi kaikilla vehnillä, yhden pentueen takia. En tiedä onko se enää harkintaa, vaan hysteerisyyttä.

    • Kysymysmerkkinä

      Vehnäterrierrin karva vaatii jatkuvaa hoitoa. Ei ole vehnää, joka karvan osalta pääsisi helpolla. Pitää kiinnittää huomiota siihen, että kasvattajat eivät ole 30 vuodessa päässeet yksimielisyyteen siitä, mikä karvanlaatu on hyvä. Se kertoo paljon kasvattajista. Sekä siitä että suomalaiset kasvattajat eivät tiedä mitään ns. Pure Irish- kasvattajista maailmanlaajusesta omasta pikku- kuplastaan, jossa koiria jalostetaan keskenään. Aina puhutaan siitä, mitä jalostus antaa tulevaisuudelle: Meillä on Suomessa kennel Geijes, joka ei juurikaan myy koiriaan Suomeen, 2011 tapahtuneen puolen pentueen sokeutumisen vuoksi ei enää kiinnostusta ulkomaille liene. Odotan jatkoa. On monia suomalaisia kenneleitä, jotka odottavat tämän linjan verenperintöä. Saa nähdä miten käy.

      • Hyvähyvähyvä

        :D hyvä kun tiedät faktat kaikista vehnä kasvattajista yhden kasvattajan perusteella. Ps. Meilläpä ON helppo vehnä turkin puolesta


      • Hyvähyvähyvä

        Työtä se kyllä siis aika ajoin vaatii, mutta lähes tulkoon yhtä paljon ku omat hiukset. (pesua ei ny toki yhtä usein)


    • Anonyymi

      Hyk

    • Anonyymi

      Näin rannalla tämmösen koiran.
      Omistaja sanoi että se syö Siilejä. Kuulemma pyörittelee niitä aikansa ja sitten puree mahaan. Sano että kuolleen siilin haju on kauhea.
      Syökö teidän koirat Siilejä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      341
      3841
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1709
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1510
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      59
      1473
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1318
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1285
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      194
      1231
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1167
    Aihe