Millainen maa Norja on asua??

Vaihtaakko maisemaa?

Perheen isä on saanut sieltä työtarjouksen ja nyt pohdimme muuttaakko vaiko ei? Lapsia on kolme, iältään 6-10v. Kuinka lasten koulut, saako opetusta englannin kielellä? Kuinka se arki sujuu?
Kaikki info on tervetullutta!

3

1389

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuusi vuotta Norjass

      Tietoni ovat vähän vanhentuneita, mutta antanevat vähän suuntaa.

      KOULUSTA:

      En tiedä Norjan englanninkielisistä kouluista, mutta suosittelen kyllä ihan norjalaista koulua, jos on tarkoitus asua siellä useampi vuosi. Paikallisen kielen oppii tuolloin nopeasti, mikä parantaa elämänlaatua huomattavasti. Norja on lisäksi niin lähellä ruotsia, että Suomeen palattuaan lasten on helppo oppia ruotsin kieli, mikä on ehdottomasti etu.

      Asuin Norjassa 1982-1988 välisen ajan, jolloin kävin siellä yläasteen ja lukion. Sisarukseni olivat ala-asteella ja siirtyivät heti norjalaiseen kouluun. Itse aloitin ns. sisäänajoluokalla. Se oli vierastyöläisille suunnattu pienluokka, joka painottui Norjan kielen opiskeluun muiden aineiden kustannuksella. Luokkatoverit olivat Kap Verdestä, Puolasta, Pakistanista jne. Moni kävi sisäänajoluokkaa 1-3 vuotta jääden vastaavasti jälkeen, mutta itse siirryin asteittain 7. luokalle ja jatkoin seuraavana vuonna jo kahdeksannelta.

      Koulu oli suomalaiseen verrattuna helpohko, ja luokat olivat pienempiä kuin meillä (lakisääteinen yläraja 20 oppilasta). Englanti alkoi 5. vasta luokalla, mutta siinä mentiin nopeasti eteenpäin. Arvosanoja sai jo tuolloin vasta yläasteella, systeemi johon meilläkin ollaan kai pikku hiljaa menossa.

      Lukuvuosi on suunnilleen sama kuin Suomessa, mutta pääsiäisloma on pitempi ja kesäloma alkaa vasta juhannuksena. Kouluruokailua ei ole, vaan kotoa otetaan voileipiä mukaan. Myös työpaikkaruokaloissa syödään usein eväsleipiä. Lämmin ruoka syödään iltapäivällä kotona.

      MUUTA:

      Hintataso on Norjassa korkea, ja kauppojen valikoimat olivat ainakin 1980-luvulla suppeampia kuin Suomessa. Maitokaupasta ei saanut kahtakymmentä lajia leipää, vaan yleensä kahta (ranskis ja kokojyvä), mutta suomalaisille tutut rasvaton maito, piimä ja salmiakki olivat saatavilla, toisin kuin keski-euroopassa. Kahvikin oli suomalaisempaa kuin Ruotsissa. Eninten kaipasin tuoretta hapanleipää ja viikottaista saunomista. Tosin Norjan uimahallien saunoissa oli kivet kiukaissa, toisin kuin Ruotsissa.

      Asumiskulttuurissa oli pieniä eroja: suomalaisittain isot olohuoneet ja pienet makuuhuoneet, asunnoissa ei ollut valmiina verhotankoja eikä helloja, eikä kattopistokkeita lampuille. Mattopiiska ja kiinteät sälekaihtimet olivat tuntemattomia käsitteitä. Suosittu asuntotyyppi oli ns. terassitalo, eli portaittain rinteeseen rakennettu rivitalo, jossa alemman kerroksen katto on ylemmän terassi. Terassi oli tavallisesti reunustettu isoilla kivisillä kukkalaatikoilla. Asumisoikeusasunnot olivat yleisiä Ruotsin tapaan.

      Norjalaiset ovat mukavia ihmisiä. Heissä yhdistyy länsieurooppalainen avoimmuus ja pohjoismaalainen välittömyys hyvin kotoisella tavalla. Kun ilmasto ja luontokin on tutun oloista, vuoria lukuun ottamatta, on sopeutuminen suomalaiselle helpompaa kuin muihin euroopan maihin, näin uskoisin. Toki riippuu myös luonteesta.

      Tässä mitä kaikkea ekana tuli mieleen. Kysele niin kerron lisää jos osaan.

      • samakuinäsken

        Niin, unohdin mainita että Norjassa kunnilla on lakisääteinen velvollisuus antaa äidinkielenopetusta ulkomaalaisille, jos tietty kiintiö kielen taitajia täyttyy. Kiintiö oli melko pieni, muistaakseni kymmenen oppilasta, joten isommissa kaupungeissa myös suomen kielen opiskelu hoituu, tosin ei välttämättä samassa koulussa kuin muut aineet.

        Itse asuin Oslossa, joka on maailman suurin pikkukaupunki, pohjoispuolella kaupunkia laajoja omakotitaloalueita, ns. 'hyvämaineista' aluetta.


    • Anonyymi

      Haista

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1690
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      72
      1329
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1268
    4. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      183
      1132
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      161
      1044
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1033
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      892
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      876
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      826
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      794
    Aihe