AARNE PYNNÖNEN, veijarikirjailija

Lukutoukka

Sähköä ja siedätystä

Yleensä lukuihmiset pelaavat varman päälle ja ostavat itselleen tai lahjaksi ”varman-päälle” –kirjan. Sellaisen, jonka kirjoittajan tuntee tai ainakin suurten mainosten pohjalta. Joskus sattuu kuitenkin silmään tuntemattomampikin kirjailija, ja niin kävi minulle. Nettikirjakauppoja selaillessani kiinnostuin ensin Pynnösen kirjasta ”Sähköä ja siedätystä” (Nordbooks 2009), ostin, luin ja nauroin. Luin uudestaan ja nauroin vielä enemmän huikeille juonenkäänteille.
Kirjassa elämänhylkimät veijarit, majuri, pankinjohtaja ja muusikko, koettavat löytää elämälleen sisältöä. Monenlaisia yrityskoukeroita harjoitettuaan he päätyvät puolivahingossa läheisen tuulivoimalan takia tyhjäksi jääneelle koululle, jonka ostavat.
Yllättäen he huomaavat tuulienergian ihmistä ja osin eläimiäkin jämäköittävän vaikutuksen. Samanaikaisesti sotaväellä on ilmiselvä ongelma sivarikoulutuspaikkojen löytämisessä. Nämä veijarit päättävätkin aloittaa sivarikoulutuksen siedätysmenetelmällä: kun kuulee tarpeeksi sodan ääniä, ei niitä enää pelkää. Ja tuuligeneraattoreistahan ääntä ja välkettä lähtee enemmän kuin Kannaksen läpimurrossa kesällä -44.
Tästä urkenee sellainen operaatio, ettei äärtä ei rajaa.

Laivojen lunnaat

Nyt vast’ikään huomasin samassa nettikaupassa uuden Pynnösen ilmestyneen. Laivojen lunnaat –kirjassa Pynnönen tarrautuu globaaliin merirosvoukseen. YK:n pääsihteeri antaa piratismin kitkemisprojektin juuri Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Martti Ahtisaaren ratkottavaksi. Nobelistin johtama CMI puolestaan palkkaa käytännön toimijoiksi jo edellisessä kirjassa tutuksi tulleet sankarit. Touhu alkaa kutsumalla merenkulkumaiden laivastoministerit Suomeen huippukokoukseen asian tiimoilta. Jotta tilaisuudesta ei tulisi tavanomainen herrain seurustelutilaisuus, päätetään lavastaa mieliinpainuva kaappaus, jossa ministereitä kuljettava alus leikisti kaapataan. Järjestäjien yllätykseksi pakolaiskeskuksesta lainatut ”oikean merirosvon näköiset” kaapparit ovatkin tosissaan ja vievät lunnasrahat.
No enpä taida kertoilla enempää, että jännitys säilyy.

Tulin kokemuksen kautta oppineeksi, että hyviä, suorastaan erinomaisia kirjoja on muillakin kuin suurkustantamoilla, jotka keskittyvät vain ”varmoihin tuottoihin”, Arto Paasilinna, Sofi Oksanen, Jari Tervo, Ilkka Remes ym. sekä käännöskirjallisuuteen. Samaan on totutettu myös kirjakaupat, jotka eivät pidä myynnissä kuin mainittuja myyntimenestyksiä. Ja totta kai niistä tulee myyntimenestyksiä, kun kukaan ei muusta tiedä.
Menkää herran tähden ostamaan myös pienkustantajien kirjoja, ainakin nuo edelliset ja olette varmasti tyytyväisiä.

P.S. Paasilinna menee mielestäni huikeaa alamäkeä; kirjat ohenevat, teksti suurenee, eikä juonessa ole päätä ei häntää. Pynnösen kirjat hakkaavat viimeisimmät Paasilinnat tullen mennen!

4

656

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ammattilukija

      Ei kiinnosta!

      • Pönttinen

        "Ammattilukijan" mielestä pitäisi lukea vaan siamilaisista kaksosista tehtyjä tökerötekstejä ym. tekotaiteellista paskaa. Kansa on sivistymätöntä kun jotkut Pynnöset Peräseinäjoelta kirjoittavat parempaa ja joku kusinen pikkukustantamo miitä vielä julkaisee ja kansa vielä kehtaa lukea tuollaista!


      • Kirjastovirkailijant
        Pönttinen kirjoitti:

        "Ammattilukijan" mielestä pitäisi lukea vaan siamilaisista kaksosista tehtyjä tökerötekstejä ym. tekotaiteellista paskaa. Kansa on sivistymätöntä kun jotkut Pynnöset Peräseinäjoelta kirjoittavat parempaa ja joku kusinen pikkukustantamo miitä vielä julkaisee ja kansa vielä kehtaa lukea tuollaista!

        parasta, mitä viime ailoina olen saanut lukea. Olisiko mahdollista saada niitä nettiin?


      • aarne pynnönen
        Kirjastovirkailijant kirjoitti:

        parasta, mitä viime ailoina olen saanut lukea. Olisiko mahdollista saada niitä nettiin?

        Noiden kahden veijarikirjan lisäksi olet kai pannut merkille, että on tullut uusi kirja Hajasijoittajat, joka täydentää tuon trilogian. Se on kiipuillut kustantajan suosikkilistan kärkeen, mikä on jo jonkinlainen osoitus lukijoiden sitä kohtaan tuntemasta mielenkiinnosta. Olen jäävi arvioimaan, mutta kuulemani mukaan se olisi paras noista kolmesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      78
      3218
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1972
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1841
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1528
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1375
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1028
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      830
    Aihe