DDR Museum

JavatheHutt

Luin opaskirjasta tuosta DDR:n elämää esittelevästä museosta, mutta mietin kannattaako parin päivän matkalla olevien ensikertalaisten käydä siellä? Luulen, että 50 v. äitini ainakin saattaisi kyllästyä tällaista arkielämää esittelevässä museossa... Tähän mennessä ollaan Euroopassa kierretty näitä pakollisia museoita Louvre, British Museum yms. mutta tällä kertaa kiinnostaisi jokin hieman erilainen, kun en taiteesta oikeastaan paljon ymmärrä. Saksan historiaan keskittyvässä museossa tuntui löytyvän nähtävää II maailmansodan ajoilta, mutta mikä muu museo Berliinissä käsittelisi tuota ajanjaksoa yleisellä tasolla, eikä keskittyisi vain johonkin osa-alueeseen?

17

2021

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KK

      DDR-museo on mainiolla paikalla Spreen penkassa Berliinin tuomiokirkon kohdalla toisella puolella jokea. Näyttelytila on vain aika pieni ja hieman ahdetun tuntuinen ja yleisvaikutelmaksi jäi, että eniten näkemästään saivat keski-ikäiset entiset itäsaksalaiset, joille esineet olivat tuttuja. Sisään maksoi muistaakseni viiden euron verran, mutta saiko sillekään vastinetta, on siinä ja siinä; Trabantteja näkee vielä kadun varsillakin, ainakin joskus. Berliinin monista museoista teollistumisen alkukautta ja 1800-luvun kaupunkia esittelevä Märkisches Museum antaa kävijälle paljon enemmän.

    • PP

      Ei Louvre, vaan pari huonetta. Tuli mieleen Tampereen Lenin-museo. Vähän vitsi. Kuin katsoisi suvun vanhoja ja kellastuneita 1970-luvun valokuvia tai kävisi Hakaniemen torilla..

      Nopeasti käyty jos sielläpäin liikkuu. Itse käytin parin päivän matkani kaupungilla kävelyyn ja ajeluun sightseeing -bussilla ja veneellä Spree -joella. Yksi laituri on DDR-museon luona.

      • Andropov

        Kävin pari päivää sitten kyseisessä museossa kiinnostuksestani kaikkea poliittista historiaa kohtaan. Kuten aikaisempi kirjoittaja jo totesikin, on kyseinen museo aika pieni ja ahdas satojen vierailijoiden vuoksi. Itse en kokenut saaneeni tästä museosta mitään uutta tietoa, koska netistä saa käytännössä paljon yksityiskohtaisempaa ja parempaa tietoa DDR:n aikaisesta arkielämästä, kulttuurista, yhteiskuntajärjestelmästä, teollisesta tuotannosta yms., joten tässä mielessä museo ei tarjoa mitään uutta tietoa. Vitsikkäästi voisin sanoa, että paras ostokseni kyseisestä museosta hellepäivänä oli "Vita Colan" osto, joka oli DDR:n aikana virallinen korvike länsimaiselle Coca Colalle :)! Mutta niille, jotka haluaisivat löytää jotain uutta tietoa DDR-museosta, en voi suositella kyseistä kohdetta sen turistiluonteisuuden vuoksi.


    • Berlin fan

      Minun mielestäni DDR-museo on omalla tavallaan viehättävä, vaikka ei sinänsä uutta tietoa juuri tarjoakaan ja on pieni. Pidän siitä, etteivät kaikki tavarat ole vitriineissä.

    • piispanmunkit

      Vietimme Berliinissä viikon verran ja muutama museokin tuli nähtyä mutta DDR-museoon ei tarvitse ajatellakaan menevänsä toista kertaa. Jopa suomalaisittainkin ko. museo oli heikko esitys, saati sitten verrattuna Berliinin moniin muihin museoihin.
      Nuorelle saksalaiselle koululaiselle se oli paikka käydä "ihastelemassa" menneen maailman menoa mutta suomalaiselle monet asiat olivat tuttuja kotosuomesta, brezneviläisyyden ajaltamme.
      Kokonaisuutena Berliiniä voi suositella käyntikohteena.

    • Paikallinen

      DDR-museo on vitsi ja yksityinen rahasampo. Suosittelen tekniikan museota, jos ette ole yhtään kiinnostuneita historiasta. Jos edes vähän, sitten todella vaikutava Pergamon-museo.

    • exc400

      Muistutuksena, että Berliinistä löytyy myös Sasi-museo, jos sellainen tematiikka sattuu kiinnostamaan. Se on Stasin entisessä pääpaikassa.

      • berlinerin

        Minusta DDR-museo oli hauska siksi ettei se ollut kovin "museomainen"; esineisiin sai koskea, laatikoita availla ja kurkistella kaappeihin. Ja jotenkin sisustuksesta tuli mieleen oma lapsuus 1970-luvulla, vaikka olenkin ihan Suomessa kasvanut. En varmaan oppinut mitään uutta itä-Saksasta, mutta eipä ollut kohtuuton sijoitus (halvin museo koko matkalla), eikä aikaakaan tuhrautunut tuntikausia.


    • hehhrw

      pitas Kayda tuolla

      • Jatkettuvolvo

        No käy, mutta ei se kummoinen ole. Stasi-museo paljon parempi.
        Tosin museosaaren museot ja tekniikan museo peittoaa jälkimmäisenkin.
        Jos kuitenkin menet, niin lähellä on myös moottoripyörämuseo.


    • tupauuno

      Suomihan on elävä DDR-museo.

      • Historiankirjastako

        Yleensä sitä mieltä on ne mitkä ei olleet edes syntyneet, kun se DDR oli olemassa.
        DDRn aikaan jo aikuisina olleilla on vähän laajempi käsitys mitä se maailman meno oli silloin aikanaan ja aika aikaansa.


      • Mieti_sitä
        Historiankirjastako kirjoitti:

        Yleensä sitä mieltä on ne mitkä ei olleet edes syntyneet, kun se DDR oli olemassa.
        DDRn aikaan jo aikuisina olleilla on vähän laajempi käsitys mitä se maailman meno oli silloin aikanaan ja aika aikaansa.

        Suomessa järjestelmä ei sentään tuota poliittisia vangitsemisia ja murhia liukuhihnalta, mutta onhan Suomessa jäljellä maailman viimeinen DDR:n perusterveydenhuolto. Kalevi Sorsa on SK:n haastattelussa kertonut joskus, miten tähän jouduttiin.


      • Mikä_oli_pointtisi
        Mieti_sitä kirjoitti:

        Suomessa järjestelmä ei sentään tuota poliittisia vangitsemisia ja murhia liukuhihnalta, mutta onhan Suomessa jäljellä maailman viimeinen DDR:n perusterveydenhuolto. Kalevi Sorsa on SK:n haastattelussa kertonut joskus, miten tähän jouduttiin.

        Perusterveydenhoitoa on erilaista tasoltaan (käytännössä), riippuen sh-piiristä.
        Asiat ovat kehittyneet niistä ajoista kun se DDR oli toiminnassa, myös Saksassa.
        Kaipailetko jotain jenkkityylistä systeemiä, jossa pitää olla kalliit sairausvakuutukset..., yksityiselle puolelle pääsee jos on pätäkkää vaikka heti.


    • itäsaksalainenko

      No, itse kävin ja ihan kiva oli noin pieneksi museoksi. Pääsi ajamaan Trabantillakin samalla kertaa ja jos saksa luistaa, voit istahtaa Stasin kuulusteluun...lisää kyseisestä museosta ja sen tarjonnasta voit lukaista täältä: http://berliini.org/museot/ddr-museo/

    • aegeag19

      DDR museo on ihan olemattoman pieni paikka missä ehtii jo 10 minuutssa nähdä kaikki. Tosi ahdas paikka ja kaikki on luukkujen takan seinissä eli itse pitää yrittää tunkea ihmisten keskeltä avaamaan ne luukut. No ei hintakaan ollut paha mutta eipä tuosta oikein mitään jäänyt käteen.

    • Palasin_juuri

      Mielestäni DDR-museo oli hauska kevennys matkaani, kokeilin mm. Trabant-ajoa useamman kerran. Porukkaa oli kyllä hirveästi eli oli ahdasta. Kyllä minä suosittelen paikkaa.

      Isot vanhoja aikoja esittelevät museot jätin väliin. Sen sijaan kävin mm. Sachsenhausenin keskitysleirillä, tai siis museohan se tietenkin on. Poliittinen historia kiinnostaa.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1827
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1524
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1213
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1192
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1156
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1129
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe