Aihe

Tyhmä kysymys

sadrise

Voiko photoshopilla muokata kuvan rakeisuutta, kun kamera on niin kehno, että tulee aika suttuisia kuvia? Ja jos voi niin millä toiminnolla? Kyselee aloittelija...

5

370

  Vastaukset

  • Saahan sitä rakeisuutta vähän tasoitettua, mutta huonosta kuvasta ei saa hyvää. Eli jos kamera tekee suttuisia kuvia, Photoshopinkin mahdollisuudet ovat rajalliset.

  • Mutta kehnosta kuvasta ei saa oikeasti hyvää kuvaa mitenkään. Hyvännäköisen ehkä.

   Sä et vaan osaa kuvata. Nyjyajan markettikameroillakin saa todella hyvää kuvaa, jos osaa ottaa. Kymmenen vuotta sitten ei voinut haaveillakkaan tollasista pikselimääristä, tai zoomeista, mitä jo alle satasen kameroissa on nykyisin.

   "rakeisuus" tarkoittaa yleisimmin sitä, että olet ottanut kuvan pimeässä väärällä herkkyydellä ja valotusaika/ aukko systeemillä. Halvoissa kameroissa ei tietenkään ole käsisäätöjä. Mutta pitäs niissä olla muutama ohjelmoitu automatiikka, kokeilitko kaikkia vaihtoehtoja?

   Miten salama? Käytitkölisävaloja, oliko keinovalo vai luonnonvalo??.....

   Ei sn kamera voi olla ihan pasa millään, piru kännyköissäkin on jo kohtuulliset kamerat, ihan siinä sivutuotteina. Ongelmanan kännyköissä on todella sutrkea optiikka ja se, että linssi on aina jossain spermassa.

   Noin nopeesti, sun pitää aluksi nostattaa pikselimäärää kuvankäsittelyssä, interpoloiden. Sitten pitää sumentaa ja terävöitää. Vaikea selittää, mutta tasaisia värialueita pitää blurrata ja teräviä piirtokohtia terävöittää. Ja kontrastia pitää aluksi laskea ja lopuksi nostaa. Sekä ihan ensimmäiseksi säätää väribalanssit.

   Tähän ei todellakaan ole mitään "muna kurkkuun"- reseptiä. Mutta totaalipaskasta kuvastakin saa auttavannäköisen kun muutaman tunnin sen kanssa ährää.

   Eli sulla ongelma on kuvaamisessa. Opettele se ensin. Sitten kun kuvat alkavat oleen suhteellisen asiallisia, utele käsittelystä lisää.

   Kun koko kuvankäsittelyn perusidea on ainoastaan olla pilaamatta hyvää kuva. Idea on säätää hyvä kuva käyttötarkoitukseen sopivaksi. Kaikki muu mun paskan kuvan pelastamisyritystä. Hyvää kuvaa eo periaatteessa edes saa käsitellä mitenkään. AInoa mitä saa tehdä, liittyy tulostamiseen, painattamiseen, webbiin laittamiseen jne. Mutta hyvä kuva on hyvä kuva. Sitä ei saa kuvankäsittelyllä tuhota. Paska kuva aina joutaa suoraan tuhottavaksi.

   Kamerassa tuskin vikaa, kuvaajassa kyllä-

   • amatöörin kannattais olla hiljaa


   • "nykyajan kameroilla"

    Riippuu paljon mitä on tarkoitus kuvata. Esim eläimiä, vähänkään etäisyydeltä, ei paljon kaamosaikaan 2005 vuoden pokkarilla hyviä kuvia oteta, oli miten hyvä kuvaaja tahansa.

    Mistä tiedät minkä vuoden kamera aloittelijalla oli. Hän sanoi kuvien olevan rakeisia, minkä oletan tarkoittavan sitä että pikseleitä on vähän. Ei niitä pikseleitä saa lisää oli miten hyvä kuvaaja tahansa.

    Mutta aloittelijalle, koita säätää iso herkkyyttä pienemmälle kamerastasi. Ja tutustu muutenkin manuaalisäätöihin. Kuvauksessa voi olla vikaa, mutta ei välttämättä. Kyllä pokkari hämärässä hyytyy aika äkkiä jos tilanne on hankala tai liikettä on tarkoitus pysäyttää vähääkään.


  • Kun olen värit korjannu, rajannu kuvan yms. niin Itse jaan värit tasoihin luminanssi erikseen ja valikoivalla sumennuksella siivoan kohinat pois kanavista. Sitten yhdistän kanavat, skaalaan haluttuun tarkkuuteen ja sitten valikoivalla terävöinnillä parannan terävyyttä. Sillä tavalla saa niistä kännykällä otetuista kuvista vähän parempia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   33
   3460
  2. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   30
   1463