savustamisen

saloja?

Yritin jälleen kerran savustaa lohifilettä bilteman savustus laatikolla ja lopputulos oli taasen vähän muuta kuin piti. laitoin leppäpurua n.2dl laatikon pohjalle, pidin pienellä lämmöllä 45 min ja taas oli kala pilalla. väri harmaan oranssi , vetinen, jotenkin tulipalolle haiseva, itse olen luonnehtinut katkupaistetuksi. missä vika? Eikö peltilaatikolla vaan kertakaikkiaan saa hyvää savukalaa vai missä menee pieleen?

22

10178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Savubönde

      Taitaa olla hippasen liikaa puruja tuon kokoiseen lootaan. Itse käytän laatikkosavustuksessa ehkä desin verran vedessä tunnin - pari vettyneitä puruja. Myös laatikkoa on hyvä pitää hieman raollaan että kosteus pääsee poistumaan laatikosta. Kuumenna lootaa vaan sen verran että puru alkaa savuamaan ja pienennä lämpöä, ettei ala tapahtumaan paistumista, koska tarkoitushan on savustaa.

      Kokeilemalla eri toimintatapoja (Purun määrää, lämpötiloja, kannen raottamista, jne) omasta savustuslootasta alkaa löytyä ne itselle sopivat asetukset.

      Itse käytän savustuslaatikkoa suoraan kaasgrillin liekin päällä, siis lämmönjakopellit ja muut härpäkkeet pois välistä. Näin pystyn säätämään laatikkoon kohdistuvaa lämpöä nopeasti ja savustuksen säätäminen on helpompaa.

      • Vanha kokki

        Onnistuu ihan kohtuullisesti.
        Savustettavan kalan tai fileen tulee olla pinnoiltaan kuiva, eli pyyhi savustettava huolellisesti talouspaperilla joka puolelta!

        Kuumenna laatikkoa ennen kalan laittoa, että mahdollinen kondenssineste kuivuu laatikosta. Laita vasta sitten purut ja aluspelti purujen päälle, ettei kalasta tippuva rasva käryä purujen seassa.

        Purujen määrällä ei ole niinkään ratkaisevaa merkitystä, kunhan niitä ei vain ole liian vähän ja lisäväriä kalaasi saat yhdellä sokeripalalla tai muutamalla pienellä katajanoksalla, molemmat antavat kuitenkin hieman kitkerää makua.

        Tuo purujen kastelu on täysin turha toimenpide, lämpömittari olisi suositeltavampi.
        Sen avulla saat lopputuloksen haluamaksesi, kunhan huolehdit, ettei lämpö alita 80 eikä ylitä 120 astetta.
        Älä myöskään savusta liian kauan, tuloksena on kuiva kala.
        Ninikään kannen raottelu on tarpeetonta, sillä kansi on jokatapauksesa sen verran väljä, että sieltä karkaa savua ilman raotteluakin.
        Lämpötilan seuraaminen on tärkeintä!
        Kokeilemalla onnistut aikaa myöden aivan varmasti saamaan juuri sinua tyydyttävän lopputuloksen.
        Onnea matkaan toivoo Vk.


      • joku vaan
        Vanha kokki kirjoitti:

        Onnistuu ihan kohtuullisesti.
        Savustettavan kalan tai fileen tulee olla pinnoiltaan kuiva, eli pyyhi savustettava huolellisesti talouspaperilla joka puolelta!

        Kuumenna laatikkoa ennen kalan laittoa, että mahdollinen kondenssineste kuivuu laatikosta. Laita vasta sitten purut ja aluspelti purujen päälle, ettei kalasta tippuva rasva käryä purujen seassa.

        Purujen määrällä ei ole niinkään ratkaisevaa merkitystä, kunhan niitä ei vain ole liian vähän ja lisäväriä kalaasi saat yhdellä sokeripalalla tai muutamalla pienellä katajanoksalla, molemmat antavat kuitenkin hieman kitkerää makua.

        Tuo purujen kastelu on täysin turha toimenpide, lämpömittari olisi suositeltavampi.
        Sen avulla saat lopputuloksen haluamaksesi, kunhan huolehdit, ettei lämpö alita 80 eikä ylitä 120 astetta.
        Älä myöskään savusta liian kauan, tuloksena on kuiva kala.
        Ninikään kannen raottelu on tarpeetonta, sillä kansi on jokatapauksesa sen verran väljä, että sieltä karkaa savua ilman raotteluakin.
        Lämpötilan seuraaminen on tärkeintä!
        Kokeilemalla onnistut aikaa myöden aivan varmasti saamaan juuri sinua tyydyttävän lopputuloksen.
        Onnea matkaan toivoo Vk.

        Itselläni on kylmäsavustuksessa apuna Hobby Hallista ostettu grilli jonka vuoraan foliolla tiiviimmäksi.

        Lämminsavustuksessa muinainen upo-jotakin nelikulmainen peltipönttö, yllättäen oli kohtuuhintainen ja toimiva vaikka olikin suomalainen. Muutamalla laudanpätkällä savustuu lohi tai pari kanaa.
        Valitettavasti alkaa olla melko ruostunut, hiiliritilästä jää nurkka käteen jos varomattomasti nostaa.

        Jos tässä elämässä olen mitään oppinut niin sen että huonoilla työkaluilla tai huonoista aineista ei kannata tehdä mitään, ei edes ruokaa.


      • Vanha kokki
        joku vaan kirjoitti:

        Itselläni on kylmäsavustuksessa apuna Hobby Hallista ostettu grilli jonka vuoraan foliolla tiiviimmäksi.

        Lämminsavustuksessa muinainen upo-jotakin nelikulmainen peltipönttö, yllättäen oli kohtuuhintainen ja toimiva vaikka olikin suomalainen. Muutamalla laudanpätkällä savustuu lohi tai pari kanaa.
        Valitettavasti alkaa olla melko ruostunut, hiiliritilästä jää nurkka käteen jos varomattomasti nostaa.

        Jos tässä elämässä olen mitään oppinut niin sen että huonoilla työkaluilla tai huonoista aineista ei kannata tehdä mitään, ei edes ruokaa.

        Allekirjoitan sataprosenttisesti!


      • vittuun turha leikki
        Vanha kokki kirjoitti:

        Allekirjoitan sataprosenttisesti!

        Voi ei mitä hienostelua. meillä on happonen pönttö PUUGRILLISSÄ sinne semmonen 3-4d purua ja katajaa tai mustaherukan lehtiä omenapuuta tms. sitten joku 6-5 palaa SOKERIA SE ANTAA KALALLE SEN VÄRIN TOLLOT sitten tammukka pyttyyn ja tulta alle semmonen tunti per kilo riippuu paistaako miedolla savun maulla sen vai savustaa oikeen kunnolla. Ps laittakaa siian sisään tilliä ja voita kun laitatte pyttyyn niin tulee hyvää. suolaus ennen savustusta tai jälkeen.


      • katkupaistaja
        vittuun turha leikki kirjoitti:

        Voi ei mitä hienostelua. meillä on happonen pönttö PUUGRILLISSÄ sinne semmonen 3-4d purua ja katajaa tai mustaherukan lehtiä omenapuuta tms. sitten joku 6-5 palaa SOKERIA SE ANTAA KALALLE SEN VÄRIN TOLLOT sitten tammukka pyttyyn ja tulta alle semmonen tunti per kilo riippuu paistaako miedolla savun maulla sen vai savustaa oikeen kunnolla. Ps laittakaa siian sisään tilliä ja voita kun laitatte pyttyyn niin tulee hyvää. suolaus ennen savustusta tai jälkeen.

        kuinkas nuo purut savustuksen jälkeen? mulla lähes kaikki mustuneet mutta muoto edelleen sama eli eivät ole tuhkautuneet. laatikkoa olen pitänyt niin kaasugrillin kuin sähkölieden päällä mutta aina sama tulos: vetinen tulipalosta karanneelle haiseva ja maistuva kalafile.kehittelin teorian että laatikossa höyrystyvä vesi tiivistyy laatikon viileämpään kantee ja sieltä putoilee kalan päälle josta pohjalle jossa taas höyrystyy jne. meniköhän teoriani ihan metsään?


      • ...........
        katkupaistaja kirjoitti:

        kuinkas nuo purut savustuksen jälkeen? mulla lähes kaikki mustuneet mutta muoto edelleen sama eli eivät ole tuhkautuneet. laatikkoa olen pitänyt niin kaasugrillin kuin sähkölieden päällä mutta aina sama tulos: vetinen tulipalosta karanneelle haiseva ja maistuva kalafile.kehittelin teorian että laatikossa höyrystyvä vesi tiivistyy laatikon viileämpään kantee ja sieltä putoilee kalan päälle josta pohjalle jossa taas höyrystyy jne. meniköhän teoriani ihan metsään?

        Ammattimiehen neuvot, vanha kokki selostaa oikean savustustavan, lue ja ota opiksesi!


      • Onnistuja.
        Vanha kokki kirjoitti:

        Allekirjoitan sataprosenttisesti!

        Tosi ammattilainen saa hyvää vaikka olisi välttävätkin laitteet,ei ole silti suositeltavaa,hyvä on pieneen käyttöön esim. biltemassa myytävä ruostumattomasta valmistettu laatikko,itse teen kalan alapuolelle fooliosta kaukalon johon rasva tippuu niin ei tee käryä kuumaassa pohjassa.Huom ei fooliota kalaan kiinni vaan sen alapuolelle.


      • joku vaan
        Onnistuja. kirjoitti:

        Tosi ammattilainen saa hyvää vaikka olisi välttävätkin laitteet,ei ole silti suositeltavaa,hyvä on pieneen käyttöön esim. biltemassa myytävä ruostumattomasta valmistettu laatikko,itse teen kalan alapuolelle fooliosta kaukalon johon rasva tippuu niin ei tee käryä kuumaassa pohjassa.Huom ei fooliota kalaan kiinni vaan sen alapuolelle.

        No kyllähän minä saan vaikka kylmäsavulohta aikaan pahvilaatikolla ja 35w halogeenispotilla joka posottaa ylöspäin, ei kuitenkaan kalaan tai lähellä olevaan syttyvään aineeseen.

        Ei vaan viitsi enää kikkailla, parempi maksaa 30 euron lunnaat että saa noin 5 euroa maksaneen kunnon laitteen.

        Kun tietäisin kuka suostuu tekemään Vanhan kokin hiiligrillin niin teettäisin heti, omat hitsaustaidot kun ovat varsin huonot.

        Enpä viitsisi alkaa noiden bilteman pönttöjen kanssa leikkimään. Tulos olisi kumminkin sellainen mikä kelpaa muille mutta ei itselleni kun tiedän minkälainen piti tulla.


      • Osateho
        Onnistuja. kirjoitti:

        Tosi ammattilainen saa hyvää vaikka olisi välttävätkin laitteet,ei ole silti suositeltavaa,hyvä on pieneen käyttöön esim. biltemassa myytävä ruostumattomasta valmistettu laatikko,itse teen kalan alapuolelle fooliosta kaukalon johon rasva tippuu niin ei tee käryä kuumaassa pohjassa.Huom ei fooliota kalaan kiinni vaan sen alapuolelle.

        Bilteeman "savutustuslaatikko":
        "Ruostumaton savustusuuni helppoon kalansavustukseen.
        Kahden ritilän ansiosta voit savustaa kerrallaan kaksi kerrosta kalaa. Ruostumaton rasvankeräysastia suojaa lastuja tippuvalta rasvalta. Kannessa säädettävä tuuletusaukko. Toimitukseen kuuluu 2 T-spriipoltinta."
        http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=26426&sivu=26426.htm&ryhmaid=206

        Itse epäilen em. spriipolttimien riittävyyttä..., kyllä niillä ruoka lämpöisenä pysyy, mutta lämminsavustukseen en niiden usko riittävän, itse ainakin normaalisti normisavustuslaatikolla ensin isommalla valkealla hiillos ja sen jälkeen pikkupuilla valkean pitoa.


      • Lastuja
        Osateho kirjoitti:

        Bilteeman "savutustuslaatikko":
        "Ruostumaton savustusuuni helppoon kalansavustukseen.
        Kahden ritilän ansiosta voit savustaa kerrallaan kaksi kerrosta kalaa. Ruostumaton rasvankeräysastia suojaa lastuja tippuvalta rasvalta. Kannessa säädettävä tuuletusaukko. Toimitukseen kuuluu 2 T-spriipoltinta."
        http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=26426&sivu=26426.htm&ryhmaid=206

        Itse epäilen em. spriipolttimien riittävyyttä..., kyllä niillä ruoka lämpöisenä pysyy, mutta lämminsavustukseen en niiden usko riittävän, itse ainakin normaalisti normisavustuslaatikolla ensin isommalla valkealla hiillos ja sen jälkeen pikkupuilla valkean pitoa.

        Savustukseen tarjoavat leppäpurua, itse käytän leppälastuja (sähköhöylällä saa).


      • kokitar10
        joku vaan kirjoitti:

        Itselläni on kylmäsavustuksessa apuna Hobby Hallista ostettu grilli jonka vuoraan foliolla tiiviimmäksi.

        Lämminsavustuksessa muinainen upo-jotakin nelikulmainen peltipönttö, yllättäen oli kohtuuhintainen ja toimiva vaikka olikin suomalainen. Muutamalla laudanpätkällä savustuu lohi tai pari kanaa.
        Valitettavasti alkaa olla melko ruostunut, hiiliritilästä jää nurkka käteen jos varomattomasti nostaa.

        Jos tässä elämässä olen mitään oppinut niin sen että huonoilla työkaluilla tai huonoista aineista ei kannata tehdä mitään, ei edes ruokaa.

        Vanha ketju, mutta kommentoin kuitenkin Bilteman savustusuuni pääsi testeissä jaetuille huippusijoille.


    • LEPPÄLASTU

      sekin vielä ulkoilmakuiva jos tuntuu että on liiankuiva niin pitää vähäaikaa osaa lastuista vesikipassa ,vain yksi katajanoksa paripalaa sokeria ja jos haluaa pintaan kauniinvärin sivele rypsi- tai auringonkukka öljyllä ei missäänimessä oliviöljyä.

    • Hyvvää kallaa

      Olen savustellut tuolla bilteman laatikolla ja:

      -Ei mitenkään tarkkaa minkäverran laittaa puruja (leppää,omenapuuta yms)
      -Ei tarvitse laittaa värin saamiseksi mitään sokeripaloja, pelkkää purua vaan sen verran että pohja suunnillee peittyy
      -aika lohifilee 20-30min

      Aina tulee tasalaatuista hyvää savukalaa.

      Käytän mukana tulleita etanolipolttimia. Myös avotulella nuotion päällä testattu. Ei vaikutusta lopputulokseen..

      Ei ole todellakaan tuo savustus mitään rakettitiedettä joten on outoa ettei joku onnistu tuolla edes syötävää kalaa valmistamaan.

    • Maistuvuutta
    • werty

      Olen savustellut tavallisella kaupan peltilootalla ja nuotion päällä silloin tällöin. Olen huomannut, että savustuslaatikko kannattaa pitää puhtaana. Rasvapellille kertyy sulavista sokereista ja kalojen nesteistä sekoitus, joka ei varmaankaan savukalan makua paranna. Olen putsannut lootan ja sen irto-osat ihan vaan vedellä, astianpesuaineella ja tavallisella astianpesuharjalla. Käytän laatikko-osaa pesualtaana, jossa muut irto-osat pesen ja huuhtelen. Pesun ja huuhtelun olen suorittanut puhtaalla nurmikolla. Ruohonpätkät lähtee kai pois kun pyyhkii kuivan laatikon talouspaperilla. Uusi savustuslaatikko olisi kai myöskin hyvä pesaista ennen käyttöä. Vettä minulla menee 2 - 3 sankoa. Ritilöitä joutuu toisinaan hankaamaan aika pitkään. Onko teillä kokemusta tästä asiasta?

    • NäinköAvutonOnIhmine

      Minäkin kokeilin kaasugrillissä savustamista ja laatikko oli siis käytössä. Lämmöt pidin aluksi täysillä ja uunimittari osoitti laatikon sisälämmöksi 120astetta joten vähensin "tulia". Kuitenkin siinä 80-90asteessa kun kalat olivat jo sisällä niin sisältä tuli lähinnä vain höyryä..?? Nostin lämpöjäkin välillä ja purutkin olivat tummuneet, mutta varsinaista savua en kyllä nähnyt missään vaiheessa (tai haistanut).. Lopputulos oli että ruodot irtosivat, joten kai kala oli kypsää. Mutta vetisen oloista kuha silti oli...???!! Jotakin kait pitäis vielä oppia??

      • Tiskin tällä puolen

        Savustuslaatikossa savustetaan korkealla lämpötilalla lyhyen aikaa. Yksikään puulastu ei pala 120 asteessa, joten lämpötila on ollut aivan liian alhainen.

        Tarpeeksi lämpöä saat spriikupeilla, ja pitkään lämmitetyllä hiiligrillillä/nuotiolla, kaasugrillillä et koskaan.


      • Mäntsälän savustaja
        Tiskin tällä puolen kirjoitti:

        Savustuslaatikossa savustetaan korkealla lämpötilalla lyhyen aikaa. Yksikään puulastu ei pala 120 asteessa, joten lämpötila on ollut aivan liian alhainen.

        Tarpeeksi lämpöä saat spriikupeilla, ja pitkään lämmitetyllä hiiligrillillä/nuotiolla, kaasugrillillä et koskaan.

        Kyllä ainakin minun kaasugrillistä on löytynyt niin paljon tehoja että kalasta on tullut hyvää ja ihan tavallisessa ruostumattomassa pelti pöntössä olen savustanut.On ollut kokonaisia kaloja sekä fileitä 1-2 kilosia.


    • NäinköAvutonOnIhmine

      Mutta miksi sitten joka tuutissa sanotaan että matalalla kämmöllä jopa 70-80 asteessa paras savustaa?? Paljonko sitten pitäisi laatikonn sisällä lämpöä olla?

    • Savustaja.

      Ostakaa hyvät ihmiset pyöreä putkimainen opan sähkösavustin,niin onnistutte aina.
      Eikun lohenpuolikas ritilälle tippapeltin päälle ja puruja alatasolle,vähän vettä puruihin ja muutama sokeripala väriä antamaan ja senkun odottte kolmevarttia niin se on siinä. Suolaus hienolla suolalla imeytymisen onnitumikeksi, noin kolme teelusikakalista kilon puoliskoon niin jopa on hyvää.

    • ärsyttävä mies

      Niin se on vähän sillain, että se perinteinen lämminsavustus oikeassa savukaapissa tapahtu(-i/u) sellaisessa noin 60-80 celsiusasteessa, jottei kalan tai lihan nesteet ala kiehumaan. Hygieenisistä syistä voisi suositella kuitenkin tuollaista 80-90 astetta. Tämä siis oli sen kaapin sisälämpötila, ja sinne sisään saatiin savua niistä puista, joilla sitä lämpöä pidettiin yllä. Vähän niinkuin savusaunassa. Tällainen on esim. perinteinen saaristolaismallinen savustuskaappi.

      Näissä peltilaatikoissa tuppaa käymään niin, että kun lämpötila on peltilaatikossa on riittävän korkea jotta siellä olevat savustuspurut alkavat kyteä ja tuottaa savua, niin se kala tai liha alkaa jo kypsymään myös omissa nesteissään. Eli lämpötila on selvästi yli 100 astetta.

      Jos on sopivat vehkeet ja silmää ja kokemusta, niin keksinee keinot miten mahd. matalassa lämpötilassa saa näissä peltilaatikoissa kalan savustumaan. Optimilaitehan on sellainen, jossa savuntuotto hoidetaan erikseen ja lämpötilansäätö erikseen. Pitäskin oikeastaan teetättää itselle sellainen rosterilaatikko jossain, johon saa savunsyötön erikseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe