meilläkin puhe viivyksissä

mimami

Hih, ihan sattumalta löysin tälläisen keskusteluaiheen pääsiäisrunoja etsiessäni:)
Joka tapauksessa liityn keskusteluun, koska meillä on täällä 3v5kk ikäinen poika, jolla puhe on viivyksissä. Ei sentään kokonaan kadoksissa, mutta sanat ovat mitä ovat ja osasta puheesta ymmärtää vain oma perhe. Neuvolantäti meille jo hiukan vihjailikin 1v. tarkastuksessa, että älkää ihmetelkö jos puhe viivästyy, sellaisia merkkejä näyttää olevan (aika rohkea arvaus). Pojalta puuttui selvä jokeltelu eikä hänellä ollut haluja/taitoja matkia tai harjoitella äänteitä eikä tavuja. Tämä mielessä sitten otin asian puheeksi ennen kolmevuotispäivää neuvolassa kun lauseita ei vielä ollut tullut ja saimmekin lähetteen puheterapeutille kontrolliin. Olivat siellä tosi hämillään, kun saivat näin nuoren asiakkaan, kaupungilla kun on tosiaan sen verran kireällä vyöt, että neuvolat eivät ilmeisesti saisi lähettää liian nopeasti uusia asiakkaita. Sitä paitsi ei ole mikään vika, vaikka lapsi oppisi puhumaan vasta kolme vuotiaana, jokainen meistä on oma yksilönsä kehityksessä. No eivät lähettäneet meitä kotiinkaan vaan ottivat asiakkaaksi, sillä meillä oli tiettyjä ominaisuuksia puheen viivästykseen, kuten jokelluksen puuttuminen ja perinnöllisyys. Ja hyvä kun ottivat, ensin poika käytettiin kuulokokeessa, jossa löytyi yllätys liimakorva (pojalla ei ole ollut koskaan korvatulehdusta)! Edessä on nyt putkitukset ja kitarisaleikkaus jonka jälkeen voimme testata kuuloa uudelleen. Mistä sitä tietää, vaikka osa vikaa on huonosta kuulosta, osa muuta ongelmaa?
Joku aikasemmin kirjoitti, että lapsille lukeminen poistaisi puhumaan opettelevan ongelmat. Lukemisella ja riimittämisellä ja puhumisella, puhumisella ja puhumisella ON iso vaikutus lapsen puheen kehityksessä, mutta niillä EI poista sitä todellista ongelmaa. Minä olen päiväkodissa töissä ja olen aina lukenut paljon omille ja vieraiden lapsille (enkä mihinkään 7 ikävuoteen vaan vanhin lapseni oli varmaan 12 kun luin vielä hänelle ääneen). Loruista pidän ja osaan paljon niitä ulkoa, laulan mielelläni jne jne silti kaikilla lapsillani on jotain ongelmia puheessa esim. sanat on hukassa, kerronta köyhää jne. Vanhimmalla on myös lukihäiriö, hahmottamishäiriö. Nämä tälläiset ongelmat ovat siis perinnöllisiä ja voivat pompata niinkuin muutkin perinnölliset ominaisuudet sukupolvien ylitse.
Meillä nyt sitten odotellaan leikkausta ja siitä kolme kuukautta myöhemmin päästään kuulokokeeseen, sitten puheterapeutille ja jatko riippu lapsen puheesta itsestään.

Hyvää pääsiäistä!

4

1631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anniina

      lapsesi puheen kehitystä. Hyvä että asia etenee ja neuvolassanne on fiksua porukkaa!! Minulla 2v 2kk ja sanoja suht vähän ja puhetta ymmärrän lähinnä minä, ei muut. Ei meidänkään poika ole paljon jokellellut, vaikka on luettu,laulettu ja leikitty yhdessä paljon. Taitavat olla geenijuttuja nämäkin tyyliin "kukin ajallaan". Jotenkin vaan tuntuu kun näitä palstoja lukee että muiden 1-vuotiaatkin jo puhua pälpättää ja siksi sitä ottaa paineita turhaan. Olkaamme onnellisia yleensäkin terveistä lapsista!! Tietysti oikeisiin ongelmiin pitää puuttua ajallaan muttei liian aikaisin.

    • asiasta

      kuule, kyllä neuvolasta laitetaan lapsi eteenpäin aina jos kielellisessä kehityksessä viiveitä.
      Jokaisella neuvolakäynnillä myös tarkkaillaan lapsen kuuloa, ja tuo liimakorva juuri yksi juttu, joka pitkään jatkuessaan voi hidastaa lapsen kielellistä kehitystä- silloinhan lapsi ei kuule normaalisti.
      onneksi saatte asian hoitoon.
      kyllä jokaisen vanhemman joka on sitä mieltä, että lapsen kielellinen kehitys ei etene ikätasoisestion on syytä ottaa asia esille neuvolassa tai lk vastaanotolla, parempi olla liikkeillä liian aikaisin kuin liian myöhään.
      toki lapsoset kehittyvät AINA kaikilta taidoiltaanj yksilöllisesti, niin myös puheen osalta. tärkeää kuitenkin on tietää, että kaikki lapsella kunnossa ja voidaan rauhassa odotella, tai tarpeen niin vaatiessa tarjota hänelle apua silloin kun on oikea ajankohta.

    • evian

      et ole antanut penskoillesi koskaan puheenvuoroa

    • sipru

      Eli poika on 3v ja 3kk. Itse aloin huolestumaan tuossa kahden vuoden iässä kun pojalla tuli vain "omaa kieltä". Siansaksaa.

      Lastenlääkärin kautta saatiin lähete puh.terapiaan ja odotettiinkin aikaa 8kk.
      Kävimme tämän vuoden helmikuussa 8kerran kontrollin puh.terapiassa ja selvä puheenkehityksen viivästymä, luultavimmin dysfasia.

      Meillä ei kyllä ole ollenkaan sanottu että olisi liian pieni, vaan että hyvä nyt aloittaa kaikki mahdollinen että saataisiin puhetta tulemaan ja poika oppisi sitä tuottamaan. MItä aikaisemmin sen parempi.
      Foniatrilla käyty ja kuulotestit kuuluivat asiaan.

      Mutta jos dysfasia on, niin testit tekee psykologi ja täällä missä me asutaan on niin huono tilanne että korkeintaan ensisyksyksi oisi saatu psykologin testausta joten foniatri laittoi meidät Oyksiin jonoon ja eilen tulikin lähete. Menemme kesäkuussa sinne pojan kanssa kahdeksi viikoksi ja kaikki mahdolliset testit ja tutkimukset tehdään mitkä nyt tämän ikäisellä on mahdollisia.

      Itse kannattaa olla aktiivinen ja soitella, hätyytellä puh.terapian ym. muiden kanssa kun näköjään on joka paikkakunnalla pitkät jonot.

      Sen verran pojasta että tällä hetkellä on noin 30-50 sanaa (vaihtelee kovasti päivittäin), nyt alkanut tulla kahden sanana helppoja lauseita. Esim. "ei halua" " hiljaa paapaa" "kato pupu" jne.

      Kotona otettu nyt käyttöön tukiviittomia joihin myöhemmin saamme viittomakielen opetusta ja myös kuvat käytössä.
      Tosi paljon on alkanut tulla uusia sanoja noiden kuvien ja viittomien takia! Ne on tosi hyvä juttu. Poika jättää itsestään sitten sen viittoman pois minkä oppii sanallisesti sanomaan.

      Pitkä tie vielä edessä ja ei tiedä mitä kaikkea edessä, mutta päivä kerrallaan ja kun tukitoimet (ennen kaikkea siis puh.terapia) saadaan säännölliseksi niin sitten varmasti alkaa puheen tuottaminen ja sen ymmärtäminen helpottua huomattavasti.

      Tsemppiä teille! Käyppäs afasia ja dysfasia nettisivuilla, siellä paljon tietoa puh.asioista. Osoitteita en nyt muista, mutta googlettamalla löydät heti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8406
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2277
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe