Nauris

Juurespala

Naurista on tällä niemellä syöty kauan. Mutta kertokaahan miten muuten sitä voisi nauttia kuin vain juurespalana.

19

7108

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Todella vanhoja ohjeita (1849):
      1: Uunissa paistettuja nauriita
      Hyviä ja yhdenkokoisia nauriita pestään ja virutetaan puhtosiksi, pyyhitään sitte liina-rievulla ja pannaan rinnatuksin pitkään pannuun parahultasen lämpöseen uuniin kypsymään.
      Kypsinä syödään näitä voilla.

      2:Nauris-Mäihää.
      Nauriit leikataan kuorittuina halkiomiin, ja pannaan sitte kannen alla hiljaksellen kiehumaan vähässä vedessä varsin sakaksi, joina ne puserretaan ruoka-siivilän läpitte.
      Sitte keitetään sekasin vähän voita ja jauhoja, pannen hiukan maitoa lisäksi, niin myös suoloja, sokeria ja pienennettyjä karvaita pippuroita.
      Kuin nämä ovat ruvenneet kiehumaan, pannaan niihin nauris mäihä vähäksi aikaa kiehahtamaan, jonka perästä se on valmis syötää liha ru`alla.

      3: Karjalainen tapa
      Leikkaa yläosasta 1/3 nauriista ja jältä(raasta) pienellä veitsellä sisus ontoksi.
      Kypsennä pannulla riisin kokoiseksi pienittyä siansivua ja sipulia. Lisää seokseen keitettyä riisiä tai ohraa, sekoita joukkoon jälte, mausta suolalla ja ripauksella pippuria.
      Täytä nauris ja laita loput täytteestä vadin reunalle. Paista 200 asteisessa uunissa. Syksyinen nauris kypsyy 30 minuutissa.

      Kaksi edellistä ohjetta ovat Agricolan Kokki-kirjasta, viimeinen Jaakko Kolmosen keräämistä ohjeista nauriin valmistuksesta.

    • napanauris

      rosvopaistin tyyliin.
      Entisaikaan naurista lisättiin hernesoppaan.

      • Vanha kokki

        En ole kuullutkaan, mielenkiintoista, osaatko sanoa milloin ja missä, löytyykö kirjallisuutta?
        Vanha paimenpoikien tapa oli valmistaa perunoita sipulia ja nauriita hautaamalla ne nuotion hiillokseen sellaisenaan ja nauttia nuo pinnalta noenmustaksi palaneet juurekset suolan kera. Herkkua niistä tulee pienen voinokareen kera, oman kokemukseni mukaan!


      • Pauk
        Vanha kokki kirjoitti:

        En ole kuullutkaan, mielenkiintoista, osaatko sanoa milloin ja missä, löytyykö kirjallisuutta?
        Vanha paimenpoikien tapa oli valmistaa perunoita sipulia ja nauriita hautaamalla ne nuotion hiillokseen sellaisenaan ja nauttia nuo pinnalta noenmustaksi palaneet juurekset suolan kera. Herkkua niistä tulee pienen voinokareen kera, oman kokemukseni mukaan!

        Hei kiitos resepteistä. Noitahan täytyy kokeilla ja levittää naurisfaniutta uusille sukupolville.
        Loistava eväs, eikö?
        Niin ja anteeksi etten kiittänyt aiemmin, on ollut verkko poikki...


    • limppunasika

      Hei miten uunnissa haudutetuista naurisviipaleista saa kitkerän maun pois.

      • naatti on nauris?

        Kuoriessa katso ettei vihreää jää yhtään ja sitten keitä ne vedessä ennen uuniin panoa.


    • Nauris Heikki

      Kokeiltiin myöskin valmistaa naurislaatikkoa uunissa.
      Raastettiin nauriita ja laitettiin naurisraaste vuokaan ja uuniin.
      Vuokaan hieman vettä, suolaa, pippuria.
      Uunin lämpöä 150-170 astetta ja kannattaa antaa kypsyä vähintään tunnin.

      Naurisvuoan lisukkeeksi sopii vaikkapa perunasalaatti ja yllättäen ketsuppi sopii erinomaisesti naurisvuoan kanssa.
      Nauris on erinomainen ja väheksytty juures, jonka käyttöä tulisi lisätä.
      Naurista voi syödä muulloinkin, kuin vain kesällä mäihättynä suoraan pellosta.
      Toissasyksynä meillä oli kellarissa arviolta 200 kiloa nauriita, joista suurimmat olivat halkaisijaltaan lähes 25 cm.
      Kasvoivat vähän liiankin isoiksi ja helposti madot pilaavat nauriit jo pellossa.
      Nauris ja lanttu ovat erinomaisia ja todellista perinne ruoan ainesta.

    • manustappi666

      Joo toi MW 3 on viissiin aika hyvä peli, ite en oo viel ostanut mut saatta olla hankintalistalla. Tosin ostan ehkä mielummiin WoTtii kultaa.

    • Anni811

      Naurislaatikko tein kuten lanttulaatikon hyvää joulupöytään eikä yhtään kitkerä makua. Todella herkullista!

    • einiinvaikiaa

      Naurista voi käyttää kuten muitakin juureksia eli raaka-raasteena, uunissa kypsytettynä öljyllä siveltynä nausteiden kanssa, keitettynä kuten lanttu pilkottuna, lisänä pehmeäksi keitettynä perunamuussin sekaan tai uunissa kypsytettynä kuten uuniperuna tai mukulaselleri folioon käärittynä maustevoin kera noin 30 minsaa 200 asteessa riippuen juurikkaan koosta.

      Yksi parhaimmista lisukkeista on porkkanan, lantun, nauriin, kyssäkaalin, juurisellerin yhdistelmä pilkottuina ja keittämisen lopuksi vielä vähän pakaste-herneitä voilla, suolalla ja peppalla maustettuna esim. pottujen ja jauhelihapihvin oheen.

      Eikä kukaan voi väittää sen olevan epäterveellistä varsinkaan kun juurekset ja rasva ovat kotimaisia kuten tähän sesonkiin kuuluukin olla.

    • NauriinImeltäminen

      Kokeile imellettyä naurislaatikkoa.

      Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, myös nauris imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos nauris keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea sose. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho.

      Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita yhdisteitä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta ja aika noin 1-2 tuntia. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio "sammuu".

      Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa toinen makeutta tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Sähköuunissa on helppo ylläpitää riittävä lämpötila imeltämista varten. Uunin lämpötila voi olla muutaman asteen optimilämpötilaa korkeampi.

      Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin nauris imeltyy 65-70 asteisessa uunissa noin 12-16 tunnissa. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

    • ImellettyNaurislaatikko

      Imelletty naurislaatikko..
      Tässä yksinkertainen ohje.

      Tässä ohjeessa on otettu huomioon kaikki naurislaatikon imeltäsen perusteet ja tämän mukaan tehty imeltäminen imellyttää myös naurislaatikon. Nauris imeltyy huomattavan hitaasti. Nauriin imeltäminen vaatii ehdottomasti imeltämisreaktioiden lämpötilan 65-75 astetta tai muuten imeltymistä ei tapahdu riittävästi.

      1. Kuoritaan nauriit
      2. Keitetään vähässä suolattomassa vedessä
      3. Nauriit soseutetaan keitinveteen. Tarvittessa naurissose notkistetaan lisäämällä 80 asteista vettä. Vesi on tärkeä osa imellyttämistä
      4. Jäähdytetään naurissose 77 asteiseksi. Korkeammassa lämpötilassa jauhot "palaa".
      5. Lisätään 2 ruokalusikallista jauhoa 1 kg:aan nauriita, ja sekoitetaan naurissoseeseen. Mitään muuta tässä vaiheessa EI lisätä.
      6. Laitetaan 77 asteinen naurissose imeltymään 65-70 (75) asteiseen uuniin. Tässä lämpötilassa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja beetta-amylaasireaktio.
      7. Tarkistetaan imeltyminen noin tunnin kuluttua. Lisätään jauho jos ei merkkiä
      imeltymisestä
      8. Annetaan imeltyä yön yli noin 12 tuntia. Voi jatkaa muutaman tunnin
      9. Lisätään suola, voi ja maito. Voi maustaa. Siirappia ja sokeria ei tarvita.
      10. Paista 130-150 asteessa 2-3 tuntia

      • LanttuJaNauris

        Olen vaihdellut nauriin ja lantun imeltymisaikaa ja ei imeltymistulos juurikaan parane vaikka imeltämistä jatkaisikin. Imeltyminen toimii niin että ensin muodostuu makeaa maltoosia ja kun imeltämisaikaa jatkaa niin maltoosi alkaa pilkkoutumaan vähemmän makeiksi aineiksi ja siitä johtuu että imeltymisajan jatkamisesta ei lisämakeutta saada. Nauriissa ja lantussa tärkkelystä on niukasti ja tästä johtuu että makeus alkaa vähenemään kun imeltymisaikaa jatketaan. Sama ilmiö on myös perunasoseen imeltämisessä, mutta perunan runsaan tärkkelysmäärän takia ilmiötä ei aina edes havaita, kun taas lantusta ja nauriista niukan tärkkelyspitoisuuden takia tärkkelys loppuu ja makeus alkaa vähenemään sen seurauksena kun maltoosi pilkkoutuu.

        Kun imelletään soseen optimilämpötilassa, 65-74 asteessa, peruna imeltyy 2-4 tunnissa - lajikekohtaisia pieniä eroja on. Lanttu ja nauris imeltyy noin 4-6 tunnissa.


    • MämmiäNauriista

      Nauris ja lanttu on hyvää mämmin raaka-ainetta samaan tapaan kuin perunakin.

    • Anonyymi

      Ihmisen ei ole tarvinnut nauriista kärsiä sen jälkeen kun se kaalin kanssa risteytettiin.

    • Anonyymi

      Imelletty naurislaatikko on monelle uusi maku.

      Neljä keinoa millä naurislaatikkokin onnistuu:

      1. Valitse nauriit maun mukaan. Eri lajikkeilla saa vaihtelua makuun ja suutuntumaan. Lajiketarjonta aika suppea, kaupoissa usein vain yhtä lajiketta. Uusi sato käy hyvin imellettyyn naurislaatikkoon.

      Kuori nauriit raakoina ja paloittele reiluiksi kuutioiksi.

      2. Älä suolaa keitinvettä.

      Älä lisää keitinveteen suolaa, jotta imeltyminen käynnistyy. Keitä nauriskuutiot vähässä vedessä.

      3. Survo nauriskuutiot kuumina suoraan kuumana vähään keitinveteen.

      Nauriiden vedentarve on selvästi pienempi kuin perunoilla. Kostea survos imeltyy helpommin, ja kiehuva neste estää paakkujen syntymistä. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi ja sekoita jauhot 75-76 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Jauhoja noin kaksinkertainen(?) määrä perunalaatikkoon verrattuna. Tilkka 75 asteista vettä voi olla tarpeen lisätä.

      4. Imellä 65-72 asteisessa uunissa. Erillinen uunin lämpömittari on hyvä apu.

      Imellä naurislaatikkoa 65-70 asteisessa uunissa 3-5 tuntia. Liian kuuma lämpötila pysäyttää imeltymisen. Myös alemmissa lämpötiloissa imeltymen hidastuu voimakkaasti ja loppuu käytännössä kokonaan. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.

      Lisää imellettyyn soseeseen voi. Lisää maitoa niin että saadaan "puuromainen sose" ja mausta suolalla. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Pinnalle voi sirotella korppujauhoa. Laita sose paistumaan 180 asteiseen uuniin. Kun sose saa väriä pintaan ja alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteiseen, mikä rauhoittaa kuplimisen. Paista 2-3 tuntia.

    • Anonyymi

      Imelletty naurislaatikko.

      Imeltymistä tehostetaan perunalla.

      Ainekset
      2 kg naurista
      1 kg perunoita
      50-150 g voita
      4 dl kermaa, tai soija- tai kaurakermaa
      3 tl suolaa
      4-5 dl vehnäjauhoja
      1 tl valkopippuria
      1 tl muskottipähkinää
      1 tl inkivääriä



      Valmistus:
      Kuori pestyt nauriit ja perunat kattilaan. Leikkaa ne kuutioiksi ja keitä ehdottomasti pienessä määrässä suolatonta vettä täysin kypsiksi.
      Soseuta nauriit ja perunat kuumina perunasurvimella tai perunanuijalla suoraan keittoveteen.
      Jäähdytä sose noin 72-74 asteiseksi.
      Lisää vehnäjauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen soseeseen, niin että saadaan sakea puuromainen sose. Lisää vain tarvittaessa 72-74 asteista vettä.
      Laita sosekattila noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin. Anna soseen imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana noin 3 kertaa. Maistele.
      Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää kermaa niin että saat notkean soseen - nesteen määrä vaihtelee. Lisää suola. Lisää mausteet.
      Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja sirottele pinnalle korppujauhoa.
      Paista imellettyä naurislaatikkoa aluksi noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Kun paistetaan täysiä vuokia 130-140 asteen lämpötilassa, saadaan mehevä imelletty naurislaatikko ja laatikon kuivuminen ja korppuuntuminen estyy.

    • Anonyymi

      Maitona. Meillä syötetiin ennen nauriit lehmille ja juotiin maitoa.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14881
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3066
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3065
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3065
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe