Ristiriita buddhalaisuudessa?

inssitys

Toisaalta buddhalaisuuden lähestymistapa maailmaan on erittäin pragmaattinen (anatta, kyseenalaistaminen jne.) Toisaalta se tuntuu aika korkealentoiselta, kun anattan käsite heitetäänkin syrjään ja aletaan puhumaan olennon (itsen?) kiertokulusta samsarasta nirvanaan. Vai onko tämä vain jotain mikä on "oivallettava"?

7

684

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en enää minä....?
      • inssitys

        No toi linkkiviidakko vähintäänkin sattuu päähän. Täytyy huomenna paneutua noihin selvinpäin, jos sieltä vaikka vastaus löytyisi.


    • 2 erillistä

      Tuskin ristiriita. Varmasti oivallettava, kuten mainitset.

      Sama "ristiriita" on niin selvästi näkyvillä buddhalaisissa maissa ja tarkoitan theravadaa. Thaimaassa se on niin hyvin havaittavissa että siellä sanotaan että on olemassa kaksi erillistä buddhalaisuutta. Siis kun juttelee kadunmiehen kanssa niin se oivalluksen Dhamma on ihan käsittämätöntä, jostain toisesta universumista.

    • Buddha rulettaa

      Jotta tuon voisi ymmärtää, jotain todellakin on oivallettava. Nimittäin: todella olemassa oleva "itse" ei voi syntyä, muuttua eikä hävitä, koska silloin se olisi pysymätön ja siis vailla itseyttä. Mikä siis on se, mikä syntyy, elää, kuolee ja jälleensyntyy? Se on illuusio todellisesta itsestä, joka "vaeltaa" illusorisessa samsarassa ja kokee sen illusorisia kärsimyksiä. Opetukset karmasta ja jälleensyntymisestä ovat pragmaattisia menetelmiä, joiden avulla elämän voi ottaa hallintaan niin, että elämän suunnan voi kääntää pois kärsimyksestä kohti illusorista onnea.

      Todellisuudessa mitään ei synny eikä häviä, mutta jotta olisi mahdollista harjoittaa myötätunnon ja viisauden bodhisattvapolkua, sitä ennen elämän on oltava jotakuinkin hyvissä uomissa, ja sitä varten opetukset karmasta ja jälleensyntymästä ovat hyödyllisiä. Jos muistimme olisi hyvä, muistaismme myös aiemmat illusoriset elämämme.

      • JOKU/Jokin

        Joka oivaltaa, että voisi oivaltaa jotain mitä ei voi oivaltaa?


    • Karmakasa

      Kaikki psygologiset ja fyysiset ilmiöt, joista yksilökohtainen olemassaolo koostuu, ovat keskinäisriippuvia ja ehdollistavat toinen toisiaan; tämä selittää samalla sen , mikä pitää tuntevia olentoja samsarassa.

      • Karmakasa

        Toisinaan ristiriitaisten tunteiden voima on suuri ja ajatukset ottavat vallan häkellyttävällä tavalla. Toisinaan ajatukset ovat äärimmäisen heikkoja ja vaikuttavat mieleen tuskin lainkaan . Tunteiden voima määrää tekojen laadun, ja teoista seuraa karma.

        Kaksi totuutta nimenomaan, absoluuttinen ja suhteellinen. Absoluuttisesti kaikki on tyhjää, suhteellisesti erilaiset asiat ilmenevät toinen toisistaan johtuen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      127
      3227
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1275
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1086
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      13
      1043
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      54
      972
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      966
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      934
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      839
    Aihe