Viilun pintakäsittelystä yms.

LomanAjanPuuseppä

Eliikkäs tilanne seuraava. Olen tässä joutessani (sairasloma sormen "murskautumisesta" - Piti kertoa, että ette heti ala kyseenalaistaa! :D ) tehnyt vähän puutöitä ja nyt sitten vielä sairasloman viimeisinä päivinä päätin tyttöystävän huoneeseen tehdä hälle työpöydän. No 40mm koivuliimalevyä hakemaan ja oikein tuli asiallinen jykevä kulmataso. Sitten tälläisenä hifistelijänä piti kuitenkin vähän taas alkaa keksiä jotain "kruunaavaa" ja päätin upottaa tuohon tasoon (joka muuten käsitellään tummansävyisellä puuvahalla) messinkilevyn n. 30cmx40cm joka tavallaan olisi suojana kirjoitettaessa ja piirtäessä. Esim. tussi lähtisi helposti pyyhkäisemällä jollain liuottimella.

No tuumasta toimeen jyrsin sitten n.2mm syvän upotuksen messinkilevylle ja sehän onnistui oikein hyvin KUNNES...!

VOIT MYÖS ALOITTAA LUKEMISEN SUORAAN TÄSTÄ!

No sitten alkas todellisuus, emäntä sanoikin, että ei tuo messinki nyt ollenkaan sovi tänne huoneeseen! Pitäis kuulemma keksiä jotain muuta. No pyörittelin päässäni kaikenlaisia vaihtoehtoja alumiinistä lasiin jne., mutta mikään ei oikein sytyttänyt. Sitten aloin miettiä, että jospa sen viiluttaisi pähkinäviilulla? Eli sinne upotukseen laittaisikin pähkinäviilun sen jälkeen, kun pöytä on muuten käsitelty. Sitten heräsi kysymys, että miten saada viilun pinnasta kulutusta kestävä? (En nimittäin haluaisi, että siinä pöydän pinnassa on pian joku ruotsinaineen jäljennös ikuisesti!) Eli mitenköhän tuollainen 2 komponenttinen autolakka käyttäytyisi tuossa? Joskus mopoja maalailleena tuli vaan mieleen, että vois olla muuten hyvää tavaraa. Eikös sen pystyisi sitten lopuksi vielä hiomaan ja kiilloittamaankin? Vai olisko joku puupinnoille tarkoitettu 2k lakka parempi/saatavissa? Mites joku venelakka? Entäpä sellainen asia sitten, että pystyykö tuota puuvahaa lakkaamaan tuollaisella? Eli jos lakkaisinkin koko pöytäpinnan saman tien?

Kiitos jos joku jaksoi lukea sekavan kiiressä kirjoitetun viestin loppuun saakka ja vielä vastata :)

8

2975

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ebbe

      olet vahanut sen jo niin unohda lakka.Vahan päälle voi levittää ainoastaan vahaa siihen ei lakka enää tartu.Mutta jollet ole sitä vielä tehnyt niin esim. Dicco-huonekalulakka olisi ihan hyvä. Se on tinneriohenteinen ja sitä voi levittää vaikka puhtaalla rievulla useampia ohuita kerroksia .

      • LomaAjanPuuseppä

        Joo eli en ollut vielä vahannut. Nyt on ensimmäinen kerros lakkaa pinnassa. Teknoksen 2k lakkaa lähinnä raskaankaluston metallien lakkaukseen, mutta tuota on kuulemma käytetty baaritiskien lakkaamiseen. Eli ihan puhtaasti vaan viilun päälle vedin tuon, enkä käsitellyt viilua mitenkään. Kirjottelen tuloksista lisää kohtapuolin.


    • sirup

      VIILUN PÄÄLLE AINA LAKKAA! Ja mitä lakkaa? Venelakka kuuluu veneisiin, autolakka autoihin, kynsilakka kynsiin ja huonekalulakka huonekaluihin. Yllättävää, eikö? Ja niin pirun vaikea asia näköjään...

      Dicco-selluloosalakkaa kyllä, mutta hurjasti ohennettuna. Sitä voi olla vaikea levittää, koska kuivuu saman tien eikä ole kestävääkään. Kiva-lakka on oikeasti kivaa, koska on vesiliukoinen (eli ei sovi vesipetsin kanssa), ei haise ja on helppo levittää eikä kellastu. Helo-lakka on liuotinohenteinen (siis sopii vesipetsin kanssa), helposti levitettävä, tasoittuu hyvin ja kuivuu hitaasti. Vaatii pölyttömön työskentelytilan. Muitakin löytyy, kun viitsii ja jaksaa lukea purkin kylkiä ja keskustella rautakaupan myyjien kanssa.

      Suurin ongelma kotinikkareilla ja sunnuntaimaalareilla on se, että ei jakseta odottaa maalin tai lakan kovettumista. Vaikka lakka on kuivaa seuraavana päivänä, ei se tarkoita sitä, että se kestäisi jo käytössä. Kaksi (2) viikkoa on yleinen odotteluaika aineiden kovettumiselle. Mööpeliä voi toki käyttää sitä ennenkin, mutta silleen siististi ja kauniisti.

      HUOM! Lakkapinnat eivät kestä kuumuutta (läppärin alle liina), nesteitä (pyyhi vesi heti pois, ÄLÄKÄ pyyhi kostealla vaan nihkeällä) ja teräviä esineitä. Näillä vinkeillä huonekalusi kestää siistinä kauemmin.

      Ja vahasta vahan päälle. Ihan mitä tahansa vahaa EI voi vetää minkä tahansa vahan päälle. Eri vahoissa on eri aineita etkä voi tietää esim. mitä öljyjä vahat sisältävät ja miten ne reagoivat keskenään. Samoja vahamerkkejä päällekkäin.

      Näillä mennään.

      • Pölyttömyys

        "Vaatii pölyttömön työskentelytilan."

        Tuo on mielestäni kotinikkarien toinen kompastuskivi. Purkissa lukee että lakka on kiiltävää ja kun sitä suurin odotuksin vetelee, huomaa lakan kuivuttua karun todellisuuden. Kiiltää se periaatteessa mutta on epätasainen ja täynnä pölypisteitä.

        Kiiltävä pinta ei käytännössä onnistu kotioloissa ollenkaan pelkästään lakan kiiltävyysominaisuudella, niin pölytöntä huonetta ei norminikkarilla kerta kaikkiaan ole.

        Kannattaakin miettiä olisiko mattapinta hyväksyttävissä ja jos ei, pitää sitten vain siklata ja hioa monen monta kertaa ja lopuksi kiillottaa. Se mitä mainittiin kuivumisajasta kannattaa myös muistaa, pinta on valmis loppukiillotukseen vasta lakan kuivuttua täysin, eikä se ole seuraavana päivänä.


    • Nipsa

      Minä inhoan lakkaa: hankalaa, ei kestä kosteutta eikä paljon mitään muutakaan. Kokeilkaapa sen sijaan spriipetsiä ja päälle sasua eli saunasuojaa. Tulee muuten hieno himmeä kiilltopinta, joka kestää hyvin myös vettä ja kulutusta.

      • Kosteudenkesto

        "Minä inhoan lakkaa: hankalaa, ei kestä kosteutta eikä paljon mitään muutakaan"

        Eiköhän se riipu vähän lakastakin. Venelakat nyt esimerkiksi kestänevät kosteutta. Perussääntö kyllä se joka jo mainittiinkin, huonekaluihin huonekalulakkaa ja veneisiin omaansa. Mutta jos pitää erityisesti esim. kosteutta kestää, niin kyllä siihenkin keino löytyy.


      • Nipsa
        Kosteudenkesto kirjoitti:

        "Minä inhoan lakkaa: hankalaa, ei kestä kosteutta eikä paljon mitään muutakaan"

        Eiköhän se riipu vähän lakastakin. Venelakat nyt esimerkiksi kestänevät kosteutta. Perussääntö kyllä se joka jo mainittiinkin, huonekaluihin huonekalulakkaa ja veneisiin omaansa. Mutta jos pitää erityisesti esim. kosteutta kestää, niin kyllä siihenkin keino löytyy.

        Minulla on ollut useampia veneitä ja kokemuksella voin sanoa, että venelakoissakin on yksi vika: eivät kestä kosteutta. Kosteus menee puuta myöten sinne lakan alle ja sen irtoamaan tai ruman näköiseksi.


    • Anonyymi

      Mulla meni ainakin viilutus vituiksi kun laitoin vesiohenteisen kiva lakan niin alkoi viilu kupruilemaan sieltä täältä. Hyvin liimattu viilu kontaktiliimalla ja nyt jännitän vetääkö kuivuttuaan kuprut suoraksi muuten on koko ruljanssi aloitettava alusta, näillä näppäimillä en suosittele vesi ohenteista viilun päälle vaan osmo vahaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1977
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1516
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1428
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe