Viilun pintakäsittelystä yms.

LomanAjanPuuseppä

Eliikkäs tilanne seuraava. Olen tässä joutessani (sairasloma sormen "murskautumisesta" - Piti kertoa, että ette heti ala kyseenalaistaa! :D ) tehnyt vähän puutöitä ja nyt sitten vielä sairasloman viimeisinä päivinä päätin tyttöystävän huoneeseen tehdä hälle työpöydän. No 40mm koivuliimalevyä hakemaan ja oikein tuli asiallinen jykevä kulmataso. Sitten tälläisenä hifistelijänä piti kuitenkin vähän taas alkaa keksiä jotain "kruunaavaa" ja päätin upottaa tuohon tasoon (joka muuten käsitellään tummansävyisellä puuvahalla) messinkilevyn n. 30cmx40cm joka tavallaan olisi suojana kirjoitettaessa ja piirtäessä. Esim. tussi lähtisi helposti pyyhkäisemällä jollain liuottimella.

No tuumasta toimeen jyrsin sitten n.2mm syvän upotuksen messinkilevylle ja sehän onnistui oikein hyvin KUNNES...!

VOIT MYÖS ALOITTAA LUKEMISEN SUORAAN TÄSTÄ!

No sitten alkas todellisuus, emäntä sanoikin, että ei tuo messinki nyt ollenkaan sovi tänne huoneeseen! Pitäis kuulemma keksiä jotain muuta. No pyörittelin päässäni kaikenlaisia vaihtoehtoja alumiinistä lasiin jne., mutta mikään ei oikein sytyttänyt. Sitten aloin miettiä, että jospa sen viiluttaisi pähkinäviilulla? Eli sinne upotukseen laittaisikin pähkinäviilun sen jälkeen, kun pöytä on muuten käsitelty. Sitten heräsi kysymys, että miten saada viilun pinnasta kulutusta kestävä? (En nimittäin haluaisi, että siinä pöydän pinnassa on pian joku ruotsinaineen jäljennös ikuisesti!) Eli mitenköhän tuollainen 2 komponenttinen autolakka käyttäytyisi tuossa? Joskus mopoja maalailleena tuli vaan mieleen, että vois olla muuten hyvää tavaraa. Eikös sen pystyisi sitten lopuksi vielä hiomaan ja kiilloittamaankin? Vai olisko joku puupinnoille tarkoitettu 2k lakka parempi/saatavissa? Mites joku venelakka? Entäpä sellainen asia sitten, että pystyykö tuota puuvahaa lakkaamaan tuollaisella? Eli jos lakkaisinkin koko pöytäpinnan saman tien?

Kiitos jos joku jaksoi lukea sekavan kiiressä kirjoitetun viestin loppuun saakka ja vielä vastata :)

7

1780

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ebbe

   olet vahanut sen jo niin unohda lakka.Vahan päälle voi levittää ainoastaan vahaa siihen ei lakka enää tartu.Mutta jollet ole sitä vielä tehnyt niin esim. Dicco-huonekalulakka olisi ihan hyvä. Se on tinneriohenteinen ja sitä voi levittää vaikka puhtaalla rievulla useampia ohuita kerroksia .

   • LomaAjanPuuseppä

    Joo eli en ollut vielä vahannut. Nyt on ensimmäinen kerros lakkaa pinnassa. Teknoksen 2k lakkaa lähinnä raskaankaluston metallien lakkaukseen, mutta tuota on kuulemma käytetty baaritiskien lakkaamiseen. Eli ihan puhtaasti vaan viilun päälle vedin tuon, enkä käsitellyt viilua mitenkään. Kirjottelen tuloksista lisää kohtapuolin.


  • sirup

   VIILUN PÄÄLLE AINA LAKKAA! Ja mitä lakkaa? Venelakka kuuluu veneisiin, autolakka autoihin, kynsilakka kynsiin ja huonekalulakka huonekaluihin. Yllättävää, eikö? Ja niin pirun vaikea asia näköjään...

   Dicco-selluloosalakkaa kyllä, mutta hurjasti ohennettuna. Sitä voi olla vaikea levittää, koska kuivuu saman tien eikä ole kestävääkään. Kiva-lakka on oikeasti kivaa, koska on vesiliukoinen (eli ei sovi vesipetsin kanssa), ei haise ja on helppo levittää eikä kellastu. Helo-lakka on liuotinohenteinen (siis sopii vesipetsin kanssa), helposti levitettävä, tasoittuu hyvin ja kuivuu hitaasti. Vaatii pölyttömön työskentelytilan. Muitakin löytyy, kun viitsii ja jaksaa lukea purkin kylkiä ja keskustella rautakaupan myyjien kanssa.

   Suurin ongelma kotinikkareilla ja sunnuntaimaalareilla on se, että ei jakseta odottaa maalin tai lakan kovettumista. Vaikka lakka on kuivaa seuraavana päivänä, ei se tarkoita sitä, että se kestäisi jo käytössä. Kaksi (2) viikkoa on yleinen odotteluaika aineiden kovettumiselle. Mööpeliä voi toki käyttää sitä ennenkin, mutta silleen siististi ja kauniisti.

   HUOM! Lakkapinnat eivät kestä kuumuutta (läppärin alle liina), nesteitä (pyyhi vesi heti pois, ÄLÄKÄ pyyhi kostealla vaan nihkeällä) ja teräviä esineitä. Näillä vinkeillä huonekalusi kestää siistinä kauemmin.

   Ja vahasta vahan päälle. Ihan mitä tahansa vahaa EI voi vetää minkä tahansa vahan päälle. Eri vahoissa on eri aineita etkä voi tietää esim. mitä öljyjä vahat sisältävät ja miten ne reagoivat keskenään. Samoja vahamerkkejä päällekkäin.

   Näillä mennään.

   • Pölyttömyys

    "Vaatii pölyttömön työskentelytilan."

    Tuo on mielestäni kotinikkarien toinen kompastuskivi. Purkissa lukee että lakka on kiiltävää ja kun sitä suurin odotuksin vetelee, huomaa lakan kuivuttua karun todellisuuden. Kiiltää se periaatteessa mutta on epätasainen ja täynnä pölypisteitä.

    Kiiltävä pinta ei käytännössä onnistu kotioloissa ollenkaan pelkästään lakan kiiltävyysominaisuudella, niin pölytöntä huonetta ei norminikkarilla kerta kaikkiaan ole.

    Kannattaakin miettiä olisiko mattapinta hyväksyttävissä ja jos ei, pitää sitten vain siklata ja hioa monen monta kertaa ja lopuksi kiillottaa. Se mitä mainittiin kuivumisajasta kannattaa myös muistaa, pinta on valmis loppukiillotukseen vasta lakan kuivuttua täysin, eikä se ole seuraavana päivänä.


  • Nipsa

   Minä inhoan lakkaa: hankalaa, ei kestä kosteutta eikä paljon mitään muutakaan. Kokeilkaapa sen sijaan spriipetsiä ja päälle sasua eli saunasuojaa. Tulee muuten hieno himmeä kiilltopinta, joka kestää hyvin myös vettä ja kulutusta.

   • Kosteudenkesto

    "Minä inhoan lakkaa: hankalaa, ei kestä kosteutta eikä paljon mitään muutakaan"

    Eiköhän se riipu vähän lakastakin. Venelakat nyt esimerkiksi kestänevät kosteutta. Perussääntö kyllä se joka jo mainittiinkin, huonekaluihin huonekalulakkaa ja veneisiin omaansa. Mutta jos pitää erityisesti esim. kosteutta kestää, niin kyllä siihenkin keino löytyy.


   • Nipsa
    Kosteudenkesto kirjoitti:

    "Minä inhoan lakkaa: hankalaa, ei kestä kosteutta eikä paljon mitään muutakaan"

    Eiköhän se riipu vähän lakastakin. Venelakat nyt esimerkiksi kestänevät kosteutta. Perussääntö kyllä se joka jo mainittiinkin, huonekaluihin huonekalulakkaa ja veneisiin omaansa. Mutta jos pitää erityisesti esim. kosteutta kestää, niin kyllä siihenkin keino löytyy.

    Minulla on ollut useampia veneitä ja kokemuksella voin sanoa, että venelakoissakin on yksi vika: eivät kestä kosteutta. Kosteus menee puuta myöten sinne lakan alle ja sen irtoamaan tai ruman näköiseksi.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ässät feikki ero

   Stefanhan se siellä Sonjan ja Sofian juhannus kuvien taustalla. Kaksi tyhmää naista ja vielä tyhmempi mies. Oliko tämä ero vain epätoivoinen yritys sa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   2544
  2. En haluaisi uskoa että miehet ajattelee vain munallaan,

   mutta taas sain olla väärässä. Eli.. törmäsin männäviikolla puolituttuun mieheen työmatkalla. Hän kertoi, että viettäisi juhannusta minun kotikaupun
   Sinkut
   389
   1655
  3. Miksi vanhat äijät

   Luulee, että nuori nainen haluaisi niiden homeista munaa? Saati että joku nuori nainen pitäisi heistä muuten? Voi reppanat. Jos sulla on paljon rahaa,
   Sinkut
   153
   1625
  4. Ärsyttävimpiä ihmistyyppejä

   Itselleni yksi ärsyttävimmistä ihmistyypeistä on takertujat. Sellaiset, joille on kohtelias, ei tuomitse heitä niin kuin monet muut tuomitsee jne. Ärs
   Sinkut
   209
   1302
  5. Somalisulhanen syö Sara Siepin suosiota

   Ei kelvannut Sara Sieppi enää kummankaan iltapäivälehden juhannustytöksi. muutenkin tykkäysmäärät näyttävät laskeneen ja ilmeisesti myös Saran seuraa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   72
   1290
  6. 58
   988
  7. Juhannuksen pilaaminen ruohonleikkurilla

   Vois naapuriki ajatella onko pakko juhannusaattona leikata nurmikkoa samaan aikaan kun muut naapurit köllöttelee pihalla ja pelaavat krokettia ja naut
   Kokkola
   80
   891
  8. Kuulispas se oikea

   henkilö mun anteeksipyynnön tään. Tajuis, että tämä aloitus oli just multa, pystyis ymmärtää mua edes jollainlailla. Turhaa sanojen helinää tääkin, lu
   Tunteet
   34
   889
  9. Yhden viestin päässä

   Voisit juuri tälläkin hetkellä olla tässä vieressäni. Silittelisin ja paijaisin sinut puhki.
   Ikävä
   49
   873
  10. Eri ikäiset parit

   Tämän ajankohtaisen lapsia ahdisteleva setä-keskustelun innoittamana aloitan vähän laajemman ikäkeskustelun. Oma kantani on, että kunhan kumpikin on
   Sinkut
   113
   855
  Aihe