Azorit lasten kanssa?

matkakuume vaivaa

Lasten kanssa olisimme lähdössä ekaa kertaa reissuun Pohjoismaita pidemmälle, lapset 6 ja 9v. Äkkilähtöä jos emme ota, niin todennäköisin ajankohta olisi lokakuun puoliväli eli syysloma-aika. Onko millainen aika? Joko on kylmempää/epävakaista?

Paikka vaikuttaa juuri siltä mitä haluamme: ei massaturismia, rauhaa, uimista uima-altaalla ja mahdollisesti meressä,kaunista luontoa ja leppoista yhdessäoloa. Tukikohtana olisi hotelli tuolla ponta delgadossa. Vai sopisiko joku pienempi paikka paremmin?

Yhtenä huippuna matkan valinnassa on tuo valas/delfiinisafari, mutta pääseekö sinne noin nuoret? Onko kenelläkään tietoa? Meinasin laittaa sähköpostia tuonne firmalle mikä noita retkiä järjestää.. Ainakin Hispanian retkellä sanotaan, että pitää olla uimataitoinen ja sitä ei vielä pienemmältä löydy..

Kaikki vinkit otan mielelläni vastaan! Jos ei mielestänne Azorit sovi lasten kanssa, niin vinkata voi parempia vaihtoehtoja. Itse olen jo luopunut toivosta löytää vaihtoehtoista kohdetta :(

11

1015

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lokakuun keskimääräinen sää Ponta Delgadassa on seuraavanlainen: maksimipäivälämpötila noin 22 C, yön minimi noin 16 C, sadevuorokausia (sataa 0,1 mm tai enemmän) on 18, sademäärä noin 112 mm. Meriveden lämpötila lokakuun jälkipuoliskolla on noin 20 C. Huomatkaa, että 0,1 mm on verrattain pieni määrä ja että vettä voi tulla pelkästään yöllä. Pitkäaikaiset yhtämittaiset sateet ovat epätavallisia. Sadekuurot sen sijaan eivät ole epätavallisia.

      Valoisan ajan pituus vuorokaudessa kuun loppupuolella on vajaa 11 tuntia.

      Sää vaihtelee sateisuuden ja tuulisuuden suhteen vuosittain. Vuoden 2008 syksy oli marraskuun 1. viikolle saakka yhtäjaksoista kesää. Viime syksy oli ilmeisesti ihan keskiverto. Lämpötilat eivät merkittävästi heittele. On syytä huomata päivä- ja yölämpötilojen välinen pieni ero.

      Merkittävä tekijä säässä on ilman suhteellinen kosteus, joka Azoreilla on korkea kautta vuoden. Ilma tuntuu siksi lämpimämmältä kuin asteluku antaisi olettaa.

      Yöpyminen Ponta Delgadassa , jossa on palveluita, lienee paras vaihtehto. Keskustan kohdalla satamakeskus Portas do Marin alueella on meriuimapaikka, joka on auki ympäri vuoden.

      Ylivoimaisesti suurin osa valas- ja delfiinisafareista tehdään jäykkäpohjaisilla avoimilla 12-paikkaisilla lasikuituveneillä. Jos tuulen nopeus on yhtä kuin tai ylittää 30 km/t, retki peruutetaan. Minun tietooni ei ole tullut, että järjestäjien taholta olisi vaadittu uimataitoa. Matkatoimiston kohdalla saattaa maininta uimataitovaatimuksesta johtua halusta vähentää vastuuta. Tiedustelin ikärajaa Seawatch-nimiseltä retkien järjestäjältä (nyt osa Futurismoa) pari vuotta sitten ja silloin minulle kerrottiin, että alaikärajaa ei ole. Nettisivuillani linkeissä (Links) on useita safarien järjestäjiä.

      Matkailusta Azoreilla lasten kanssa on keskusteltu aikaisemmin tällä palstalla, tässä linkki niihin viestketjuihin:

      http://keskustelu.suomi24.fi/search/s24search/(lapsi, OR lasten, OR lapsien, OR lapsista) tid:5550?per....

      Aiheesta on myös tarina nettisivuillani osastossa Minun Azorini/Azorit/FAQ.

      • matkakuumeinen vielä

        arvasinkin että sinulta saa tietoa. Kiitos myös siitä, että jaksat vastata samoihinkin kysymyksiin aina vaan :)

        Luin muitakin keskusteluja ja aloin miettimään, että onkohan lokakuu kuitenkin liian myöhäinen aika vierailla Azoreilla. Josko yritämme päästä sinne hieman aiemmin, esim. syyskuussa.

        Oletteko muuten mitä mieltä auton vuokrauksesta? Mietin, että "pärjääkö" siellä perhe ilman vuokrausta vai onko se ihan must juttu. Onko kenelläkään kokemusta lasten kanssa noista Hispanian järjestämistä retkistä? Kannattaako lähteä vai meneekö rahat hukkaan? Hispania matkatoimistona ilmeisesti kuitenkin hyvä, kommenttien perusteella.


      • matkakuumeinen vielä kirjoitti:

        arvasinkin että sinulta saa tietoa. Kiitos myös siitä, että jaksat vastata samoihinkin kysymyksiin aina vaan :)

        Luin muitakin keskusteluja ja aloin miettimään, että onkohan lokakuu kuitenkin liian myöhäinen aika vierailla Azoreilla. Josko yritämme päästä sinne hieman aiemmin, esim. syyskuussa.

        Oletteko muuten mitä mieltä auton vuokrauksesta? Mietin, että "pärjääkö" siellä perhe ilman vuokrausta vai onko se ihan must juttu. Onko kenelläkään kokemusta lasten kanssa noista Hispanian järjestämistä retkistä? Kannattaako lähteä vai meneekö rahat hukkaan? Hispania matkatoimistona ilmeisesti kuitenkin hyvä, kommenttien perusteella.

        Uskoisin, että päätös matkan ajoittamisesta on kiinni odotuksista. Azorit ovat luonto-, aktiviteetti- ja kulttuurikohde, jonka anti on rikkaimmillaan toukokuun puolesta välistä syyskuun puoleen väliin. Luonto on kuitenkin aina vihreä. Vain elokuun toisella puoliskolla-syyskuun alussa saattaa kuivuus ruskistaa nurmia ja nurmikoita. Lokakuussa näkyy vielä varjoisilla paikoilla kukkiva atsaleoita.

        Lokakuun keskimääräiset lämpötilat ovat korkeammat kuin esim. Helsingin kesäkuukausien lämpötilat. Syyskuun keskimääräiset lämpötilat ovat runsaat pari astetta korkeammat kuin lokakuun, sademäärä syyskuussa on 86 mm, sadepäivien lukumäärä 16. Azoreilla taivas on aniharvoin täysin pilvetön kesälläkään. Toisaalta on harvoja päiviä, että ei aurinko näkyisi laisinkaan.

        Uimarannat ovat auki ympäri vuoden. Uimakauden ulkopuolella valvotuilla rannoilla ei vain ole valvontaa. Kuumissa lähteisssä pulikoidaan samoin ympäri vuoden.

        Sään keskimäärääisistä parametreistä on luonnollisesti poikkeuksia. Siitä on esimerkkinä kulunut talvi, jollaista saariryhmässä ei ole koettu miesmuistiin. Lämpötilat ovat aika vakaat. Poikkeamia on eniten sateisuudessa ja tuulisuudessa. Azoreilla kasvukausi on ympärivuotinen. Aina kukkii jokin kasvi. Lehdet putoavat ei-ikivihreistä puista marraskuun loppuun mennessä.

        Lokakuu on vielä meikäläiselle varttunneellekin shortsi- ja sandaalikeliä, paikallisesta nuorisosta puhumattakaan, joiden kesävaatteet joutavat naftaliiniin tuskin talvellakaan.

        Auton vuokrauksessa on mielestäni kysymys perheen tottumuksista ja kenties budjetista. Vuokrauksen vuorokausihinnat ovat luokkaa 35 e (7 vrk). Hispanian ja paikallisten yritysten retket vievät kaikkiin São Miguelin luontokohteisiin. Retkillä saa opastuksen, jota omatoimatkailija jää paitsi. Tällä palstalla on Hispanian oppaisiin oltu tyytyväisiä. Kauden lopulla tulevilla on se etu, että oppaat ovat harjaantuneet. Niinpä heidän tietomääränsä on silloin huipussaan. Hispanian oppaat Azoreilla näet vaihtuvat vuositttain.

        Retket ovat huolettomia, kuin kaikki on hoidettu etukäteen valmiiksi. Paikalliset yritykset tekevät retkiä myös mm. maastoautolla. Autolla liikkuminen São Miguelilla on suhteellisen vaivatonta. Aiheesta on tällä palstalla aikaisempia viestiketjuja,

        http://keskustelu.suomi24.fi/search/s24search/(auto, OR auton) tid:5550?perpage=25&term_keywords=

        Viestikejtuissa käsitellään myös Hispanian retkiä.


    • pääsispä jo

      Moi!!
      En osaa sanoa onko lokakuu hyvä aika, mutta Azorit on hyvä ja kiva lomakohde myös lapsille. Olemme olleet kahtena vuotena peräkkäin Ponta Delgadassa kesäkuussa( 2008,2009) ja olemme menossa myös nyt kesäkuussa. Ajankohta sattuu vaan olemaan sama kesäloman sopivuuden takia. Ekan kerran olimme Sao Miquel Park hotellissa ja se oli hyvä valinta, vaikka hotelli onkin jo vähän kulunut ja vanhahko.Huone oli iso ja parveke myös. Ei ollut jääkaappia, mutta hyvin selvittiin, vaikka sinne syötävää ostettiinkin. Siellä on erittäin hyvä aamiaisbuffet ja sisä- ja ulkouima-allas. Eikä ruuhkaa altailla ollut kertaakaan. Tosi lähellä on Parque Atlantico ostoskeskus, jossa on erilaisia ruokapaikkoja ja vaatekauppoja ja jopa todella iso sekatavaramarket. Kahvikupponen on siinä euron pintaan. Silloin olimme naisporukalla reissussa ( tyttäret ja mummi) ja suosittiin valmiita retkiä ja hyviä ne olivatkin ja koko päiväretkillä hintaan kuului lounas ja juomat ja bussikuskit ajoivat rauhallisesti. Tiet ovat sen verran mutkaisia että saattaa äkkinäiselle tulla huono olo kovassa vauhdissa.
      Seuraavana vuonna olimme perheen voimin 2 viikkoa ja hotellimme oli Antillia huoneistohotelli. Hyvä ja uusi olikin ja keittonurkkaus. Se vaan oli vähän jotenkin hankalassa paikassa kapean kadun varressa, sitä ei tosin huomannut hotellista käsin mitenkään eikä autojen melut kuuluneet, mutta kaponen oli katu kun vuokra autolla lähettiin. Eikä bussi lentokentältä voinut viedä oven eteen asti vaan opas kävelytti meidät kadulta hotellille ja pakettiauto oli jo vienyt laukkumme hotellille.
      Nyt menemme taas Sao Miquel Park hotelliin jo sen ostoskeskuksen takiakin ja auto ajateltiin taas vuokrata ja luultavammin sieltä on helpompi aamuisin lähteä liikenteeseen. Tiedä sitten.
      Mennään kaupunkiin koska sieltä löytyy ruokapaikkoja enemmän ja vuokrataan auto että päästään maisemia katsomaan.Helpompi ehkä lasten kanssa olla kaupungissa.
      Delfiinisafarilla oltiin ja enkä yhtään ihmettele että Hispanian esitteessä sanotaan että pitää olla uimataitoinen, vaikka kyllä siellä suurella, aavalla merellä veneen keikkuessa tuntui että voisi olla ettei uimataitokaan paljon auttaisi jos jotain tapahtuisi. Satamasta lähtiessä ei tuntunut miltään eikä merelläkään kovat aallot olleet, mutta enpä lähde enää, kyllä sen verran päässä tuntui ja tuli huono olo.
      Hispanian nettisivuilla on hotelleja enemmän kuin esitteessä ja niihin kannattaa tutustua.
      Meressä ei olla uitu kertaakaan,koska on varoiteltu virtauksista ja meduusoista, eikä tyttärenikään 10 ja 13 ole halunneet mereen, vaan ihan on uima-altaat riittäneet. Ja Azoreille he haluavat edelleenkin ja sinne mennään taas. Kiva ja rauhallinen paikka, eikä me tykätä liiallisesta ihmispaljoudesta. Ja upeita maisemia. Furnakseen menee autolla lähemmäs tunti, ainakin turistilta, koska tiet ovat mutkaisia ja maisemiakin pitää nähdä. Nuoruuden lähteessä ollaan uitu monet kerrat. Teetehtaat ovat käymisen arvoisia paikkoja ja meillä ei olla muuta teetä juotukaan ekan reissun jälkeen. Sää vaihtuu tosi äkkiä, mutta lämmintä on. Luulin kyllä että siellä tuulisi enemmän kun on keskellä Atlanttia, mutta siellähän tuuli vähemmän kuin koto Suomessa rannikolla.
      Suosittelen paikkaa myös lapsiperheille, ei kai mekään sinne muuten taas mentäisi!!!!

      • Oletan, että meduusoista ja merivirtauksista varoittavat matkanjärjestäjän oppaat. Kertominen mahdollisista vaaroista, etenkin uusista ja tuntemattomista, kuuluu heidän tehtäviinsä. Matkanjärjestäjän täytyy vähintään turvata oma taustansa siltä varalta, että jotakin sattuisi.

        Valvotuilla uimarannoilla on rantavahdit uimarantakautena noin 1.6.-31.8. Heidän tehtävänään on valvoa paitsi rannalla ja vedessä oleskelevia myös veden laatua ja aallokkoa. Rannalla ja vedessä oleskelijoita kehotetaan ilmoittamaan heille havaitsemistaan vaaroista, kuten meduusoista ja Portugalin sotalaivoista.

        Rantavahtien läsnäolo ei luonnollisestikaan poista kaikkia riskejä, mutta vähentää niitä. Meduusan yllättäessä rantavahdit antavat ensiavun ja panevat rannan uimakieltoon punaisella lipulla.

        Meduusoja ja Portugalin sotalaivoja esiintyy silloin tällöin Azorien vesissä, mutta mikään "maanvaiva" ne eivät saariryhmän rantavesissä ole.

        Ponta Delgadan keskustaa lähinnä olevat yleiset uimarannat, Praia das Milícias ja Praia do Pópulo, sijaitsevat São Roquessa noin 6 km:n päässä. Muita suosittuja valvottuja uimarantoja ovat mm. Praia de Água d'Alto Vila Franca do Campossa, Ilhéu Vila Franca do Campo, Ribeira Quente (valvonta epävarma, suojainen, geotermaalista lämmintä vettä) sekä Areal de Santa Bárbara ja Praia do Moinho (Porto Formoso). Molemmat viimeksi mainitut rannat sijaitsevat pohjoisrannikolla ja ovat yleensä tuulisempia.


    • matkaajax

      Perheemme oli Azoreilla viime lokakuussa, ja ainakin meitä sää suosi. Päivisin lämmintä oli 20-26 astetta, ja vain kahtena päivänä satoi vähän aikaa, kuin isosta kukkasumutinpullosta olisi tullut vesisumua:)

      Hotellinamme oli Antillia Apartamentos (Ponta Delgadan keskustassa); erittäin siisti ja rauhallinen, uima-allas niin sisällä kuin ulkonakin.

      Hispanian retkiin (kävimme kahdella kokopäiväretkellä) olimme erittäin tyytyväsiä. Autoa emme vuokranneet, vaan huristelimme paikallisbusseilla (helppoa ja halpaa).

      Tervemenoa Azoreille, vaikka lokakuussakin! Upea paikka!

    • Azorfani

      Meidän porukka,3 aikuista ja neljä lasta 12-16v,oli Azoreilla 2008 lokakuussa,syyslomalla.Ilmat suosivat,lämpöä 20-25 ,aurinkoista.Parina aamuna oli pienoista tuhnua,mutta jo kymppiin mennessä aurinko paistoi.Asuimme Bahia Palacessa,noin parinkymmenen kilsan päässä kaupungista ja tykkäsimme kovasti.Juniorhuoneet isot,jääkaappikin löytyi,mikä oli ihan hyvä,sillä lähistöllä ei ollut muuta ruokapaikkaa,kuin oman hotellin rafla.Ja tuon ikäisillähän on aina nälkä.Hyvä aamupala ( en ole muualla syönyt yhtä hyvää hedelmäsalaattia ) jolla selvisi pitkälle.Uima-allas iso ja uimaranta ihan muutaman kymmenen metrin päässä,jossa oli ihan turvallista uida.Saunaosasto oli ilmainen,respasta vaan varas omalle porukalle.Pyyhkeet sai altaalta,joten matkalaukussa säästyi tilaa.Me vuokrasimme tila-auton,jolla huristelimme muutamana päivänä saarta ympäri ja hotellilla oli myös ilmainen kuljetus keskustaan.Bussipysäkki hotellin portilla.Ihanan vehreätä ja hortensiatkin kukkivat vielä paikoittain.Me kävimme myös valas/delfiinisafarilla ja pidimme tosi paljon siitä.Otimme retken suoraan satamasta,säästimme jonkun verran verrattuna Hispanian retkeen.Bongasimme kaskelotin ja kymmenittäin ihania delfiinejä.Kysele lisää,jos tulee mieleen,vastailen mielelläni.Kovasti jäimme kaipaamaan paikkaa ja ehkä jo ensi kesänä uudestaan.

      • matkakuume pahenee

        Kiitos kovasti vastauksista!

        Nyt taitaa olla meidän perheen kohde selvillä! Aikaa vain vielä pohdin, mutta se selviää kun otan yhteyttä Hispaniaan, että miten on hotelleissa tilaa. Ja tuo paikkakin nyt vielä hakusessa, kun tuolla kaupungin ulkopuolella tuntuisi olevan aika kivoja hotelleja, mutta toisaalta taas siellä ravintoloita vähemmän. Pitää vielä miettiä tosiaan.

        Vielä kysyisin, että onko kellään omakohtaista kokemusta tuommoisesta taksikierroksesta? Hinta ei kuitenkaan ole mahdoton, jos vertaa Hispanian retkiin.

        Kiitos vielä, jos joku jaksaa kommentoida. Innolla olen lukenut muitakin ketjuja ja sieltä saanut tarvittavia lisätietoja.


      • masseur
        matkakuume pahenee kirjoitti:

        Kiitos kovasti vastauksista!

        Nyt taitaa olla meidän perheen kohde selvillä! Aikaa vain vielä pohdin, mutta se selviää kun otan yhteyttä Hispaniaan, että miten on hotelleissa tilaa. Ja tuo paikkakin nyt vielä hakusessa, kun tuolla kaupungin ulkopuolella tuntuisi olevan aika kivoja hotelleja, mutta toisaalta taas siellä ravintoloita vähemmän. Pitää vielä miettiä tosiaan.

        Vielä kysyisin, että onko kellään omakohtaista kokemusta tuommoisesta taksikierroksesta? Hinta ei kuitenkaan ole mahdoton, jos vertaa Hispanian retkiin.

        Kiitos vielä, jos joku jaksaa kommentoida. Innolla olen lukenut muitakin ketjuja ja sieltä saanut tarvittavia lisätietoja.

        Taksin retkikäyttö maksaa taksan mukaan 16,50 e/ h. Kuljettaja ei veloita lounaaseen kuluneesta ajasta.

        Kun emme omista autoa (koska emme löydä sille käyttöä) retkeilemme São Miguelin saarella tarpeen vaatiessa taksilla. Sivuillani on muutaman englantia puhuvan taksinkuljettajan yhteystiedot ja "takataskussani" on vielä lisää näiden retkipalvelujen tarjoajia.. Nämä kuljettavat ovat erikoistuneet retkiajeluihin São Miguelin saarella. He tuntevat kaikki merkittävimmät nähtävyydet ja pystyvät kertomaan niistä jotakin, muttta yleensä he eivät ole ammattimaisia oppaita. Matkailija luonnollisesti päättää, missä pysähdytään. Kuljettajat tietävät myös ruokapaikkoja ja osaavat ajoittaa retken siten, että ravintolaan saavutaan lounasaikana. Asiakkaan halutessa he varaavat esim. Furnasin padan etukäteen (varattava päivää ennen). Neljän hengen perheelle riittä kaksi annosta Furnasin pataa, sillä annos on iso.

        Kunnon lounaan voi arvioida maksavan juomineen 8-10 e/henkilö. Hinnaksi noin 7 tunnin retkelle, josta lounaaseen on kulunut tunnin verran, tulee siten tippeineen (noin 10 %) siten runsaat 150 e.

        Bahia Palace -hotellin sijainti on poikkeuksellinen, sillä lähiympäristössä ei ole palveluja. Lähimmät ravintolat sijaitsevat Ägua de Paussa ja Vila Franca do Campossa. Kumpiinkin lienee noin 5 euron taksimatka. Kävely alueella ei ole kovin innostavaa, sillä jalkakäytäviä puuttuu, maasto on mäkistä ja tiellä on runsaasti liikennettä.

        Ponta Delgadan ulkopuolella yöpymistä suunnittelevalle kaunis Calouran niemimaa (Caloura Hotel Resort, Mirante Aparthotel) voi olla hyvä ratkaisu. Toisaalta Ponta Delgada majapaikkana on palvelujensa johdosta kätevä, koska siellä on jotakin pientä tekemistä mahdollisten sadepäivien varalta ja koska sieltä on suhteellisen hyvät yhteydet saaren jokaiseen kolkkaan.


    • safarireissu

      Tuon ikäisten kanssa menisin Teneriffalle Puerto de la Cruxin Loro Parkiin. Siellä riittää katseltavaa koko päiväksi ja sinne pääsee keskustasta minijunalla.
      Jos nyt kuitenkin menette Azoreille ja haluatte delfiinisafarille, niin siellä satamassa on useamman näköistä alusta, jotka tekee noita delfiinisafareita. Kannattaa katsoa, mihin menee, kaikki alukset eivät sovi esim. 6-vuotiaalle. Olen ollut Azoreilla ja katselin sitä menoa aivan sataman ääreltä Marina Atlantico hotellin parvekkeelta. Hyvällä onnella näkee niitä delfiinejä rannaltakin.

      • ...eivät ole massaturismikohde, jossa oli satsattu erilaiseen viihteeseen eri ikäisille.

        Azorit eivät ole Kanariansaaret, joilla lomailee yhteensä noin 10 miljoonaa koti- ja ulkomaista matkailijaa vuodessa. Azorien viehätys on saariryhmän luonnonkauneudessa ja turistien vähäisyydessä, mikä mahdollistaa tutustumisen aitoon paikalliseen elämään ilman ponnisteluja. Varta vasten matkailjoita varten rakennettuja palveluja kaipaavien on syytä valita joku toinen kohde.

        Parhaan tietoni mukaan valaiden ja delfiinien havainnointiin käytettävät jäykkäpohjaiset avoimet lasikuituveneet ovat pitkälti samanlaiset, pelkästään jo sen vuoksi, että hankittiin aikana, jolloin laki rajoitti matkustajamäärän 12 henkilöön. Käytössä on ainakin yksi perinteinen lasikuituvene.

        Valas- ja delfiinisafareista on tällä palstalla keskusteltu useasti, http://keskustelu.suomi24.fi/search/s24search/(valas, OR delfiini) tid:5550?perpage=25&term_keywords=

        Verkkosivuillani olen kertonut asioista, jotka saattaisivat kiinnostaa lasta São Miguelin saarella. Vinkkejä löytynee myös linkkikokoelmastani. Osastossa "Azoreilla tapahtuu" kerron tapahtumista São Miguelilla. Azorit ovat paitsi luontokohde myös aktiviteetti- ja kulttuurikohde.

        Olin kuvitellut, että esim. kuumat lähteet kiinnostaisivat lapsia, vai onko niin, että nykylapset elävät suurimman osan ajastaan jonkinlaisessa todellisuudesta erillään olevassa virtuaali- ja viihdemaailmassa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      83
      6004
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2546
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2043
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1805
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1621
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1418
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1327
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1321
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1259
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1213
    Aihe