Saamen kieli huvittavaa

Poroja riittää

Katselin t:stä juttua pariskunnasta Utsjoella. Tarina oli kiva ja ihmiset siinä uskottavia mutta ei se saamen kielen puhuminen! Kielihän on tosi "hassua" ja eikä myöskään vaikuta silta että he sitä oikeasti käyttäisivät, siis omassa elämässä kameroiden ulottumattomissa.Jotenkin kieli on niin tönkköä ja ajastaan jäljessä, mihin kukaan nuori tarvii kieltä poroista??
Toinen juttu on tietysti se että miksi kieli ei ole kehittynyt lainkaan, sehän johtuu siitä että sitä ei ole käytetty lainkaan vuosikymmeniin..

4

738

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nuori saamelainen

      Saamen kieli huvittava? Mikä suomen kielessä on sitten ihmeellistä? Ja kieltä oikeasti käytetään joka päivä. Ei välttämättä nuoret, mutta vanhemmat ainakin ja kielen käyttöä yritetään siirtää nuoremmille polville. Mitä oikeastaan tiedät saamelaisten historiasta ja kielestä tai vähemmistökansojen kielistä ylipäätään, kun annat ymmärtää, että juuri saamen kieli on turha? Oletko edes selvillä siitä, että saamen kieliä on Suomessa kolme eri kieltä? Eivätkä ne ole vain eri murteita.
      Kieltä poroista nuori tarvitsee mm. siksi, että on nuoria, jotka kouluttautuvat poronhoitajan ammattiin ja ainakin pohjoislapissa poronhoidossa käytettävä kieli on saamen kieli, eikä kaikkia sanoja edes ole suomeksi olemassa. Kieli on rikkaus, eikä vähennä sinun suomen kielen taitoasi.

    • Saamelainen

      Jo on jollakin pokkaa :D

    • Bealušteaddji

      Nyt täytyy kyllä vähän väittää vastaan...

      Suomessa puhutut saamen kielet koltansaame, inarinsaame ja yleisin eli pohjoissaame elävät Suomessa täysissä voimissa. Koltansaamella ja inarinsaamella tilanne on ollut heikompi, mutta aktiivisen elvytys toiminnan seurauksena myös nämä kaksi saamen kieltä ovat elpyneet kovalla vauhdilla. Yhä edelleenkin monissa perheissä saamen kieli todellakin on ensisijainen käyttökieli.

      Kieli on varsin sujuvaa ja aivan ajantasalla. Saameksi voi varsin hyvin keskustella nykyaikaisistakin asioista. On myös totta, että saamen kieli on yleisessä käytössä porotaloudessa. Porot ovat olleet saamelaisten elinkeinona jo pitkiä aikoja, joten siihen liittyvät sanasto on laajaa ja rikasta, minkä vuoksi myös paljon käytössä. Kieli ON elänyt läpiaikojen, jolloin saamelaisia on syrjitty.

      Suomessa saamelaislapset voivat käydä saamenkielisessä päivähoidossa, saamenkielisessä ala-astetta sekä ylä-astetta. Utsjoen lukion tarjoaa saamenkielistä lukio-opetusta. Norjan puolelle mentäessä saamenkielisten määrä kasvaa huomattavasti, samoin myös saamenkielisten määrä. Esimerkiksi Kautokeinossa on Sámi Allaskuvla eli täysin saamenkielinen korkeakoulu, jossa voi opiskella mm. opettajaksi.

      Aktiiviset saamelaismediat tarjoavat päivittäin saamelaisille informaatiota heidän omalla äidinkielellään. Sámi Allaskuvla kouluttaa aktiivisesti uusia saamenkielisiä toimittajia. Tällä hetkellä saamelaisalueella toimii neljä saamelaisradiota: YLE Sámi Radio, NRK Sámi Radio, SVT Sámi Radio sekä Venäjän saamelaisradio. Lisäksi joka aarkipäivä saamelaiset voivat katsoa televisiosta uutiset pohjoissameksi. Lisäksi saamelaisalueella ilmestyy useita lehtiä, jotka tiedottavat saameksi. Kokonaan saamenkielisistä lehdittä mainittakoon Ávvir ja nuorten lehti Š.

      Kylläkin on totta, että saamen kielen puhujia on vähän. Mutta niin on myös suomen kielen puhujia maailman mittakaavassa. Voitaisiinki esittää kysymys, mihin tarvitaan suomen kieltä, kun ei sillä kuitenkaan maailmalla pärjää? Ihmisen ajatusmaailma toimii äidinkielellä ja siksi on tärkeä, että myös omassa ympäristössä on mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltään.

      Mitä televisiossa esiintyneeseen pariskuntaan tulee, kuinka todennäköistä on että saamelaisyhteisössä asuvat ihmiset todella kehtaisivat esittää puhuvansa saamea päivittäin, jos eivät sitä todella tee?

    • sámenieidda

      kieltähän me kyllä täällä käytämmä ja aika tihiää, että sie joka puhut nii ole hilijaa ko asiasta et ilimeisestikkään tiijä hevon paskaakaan ! :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      156
      2722
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2001
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1806
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1550
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe