MATKAILUALA - SIVISTYMÄTÖN

Myyntimaija

Ensinnäkin, olen itse ns tiskin alla majoitusliikkeessä kasvanut, hankkinut matkailusta AMK-tutkinnon ja tällä hetkellä sivuaa markkinoinnin puolesta myös graduani. Olen ikäni ollu tekemisissä matkailualan kanssa, oikeastaan kaikki työpaikkani yhtä kesätyöpaikkaa lukuun ottamatta ovat olleet matkailualalta.

Tänä vuonna katselin matkailua Levillä eräässä matkailuyrityksessä. Ihan turistina tällä kertaa. Samalla tuli kierreltyä ja katseltua paikkoja ihan uusin silmin. Väitän, että matkaiuala on suomessa vielä niin lapsen kengissä, että koulutuksella ei ole merkitystä, vielä siis ainakaan. Tarkoitan että yhä useimmin työpaikkaan ei oteta pätevintä, vaan sopivin. Usein työpaikkoihin ei ole yhtään ammatillisesti pätevää hakijaa, suurin osa matkailuyrittäjistä on ns pystymetsäläisiä, kantapään kautta selviämisen säännöt opetellutta.

Alan ns nuoruus näkyy myös, paitsi työvoiman koulutustaustan kirjavuutena, myös työvoiman liikkuvuutena. Jo aikoinaan ylläksellä oli omat eräässä hotellissa omat nimityksen hotellin eri osille, oli "Eira", "Bulevardi" jne, työntekijät asuivat "Lemmenkolossa". Työntekijöistä 70% oli kehä kolmosen sisäpuolelta tulleita opiskelijoita, vain portsari ja siivooja olivat paikallisia.

Matkailuala, vaikka on ns "human care" - ala, ei välttämättä ole niin speciaalia, tärkeintä ovat kädet kaljatuopin ojentamiseen ja rahan ottamiseen, kädet pihvin kääntämiseen ja mopin heiluttamiseen, noissa eivät koulut auta kuin tiettyyn rajaan asti. Tätä tarkoitin otsikon tarkoituksella ärsytävällä heitolla sivistymättömyydestä.

Kun matkailuyritysten, olivatpa ne sitten hotelleja, ravintoloita, markkinointi-yrityksiä, mökkihuolinta-yrityksiä, ohjelma-palveluita tai varausyrityksiä, henkilökuntaa on tavannut, on myös johdossa näkynyt usein "perhe-yrittäjämäisyys" ja tietty akateemisuuden puute. Kyllähän varsinkin hotelleissa ja varaus-yrityksissä on jo johto ainakin akateemisesti yleensä sivistynyt, mutta villinä alana matkailusta voi löytyä ihan millaisia yrityksiä tahansa.

Alalle olisi saatava jonkunlainen peruskoulutus, nykyinen matkailualan perustutkinto ei sitä ole. Yhä enenevässä määrin vaaditaan matkailualallakin yhä enemmän, on hygieniapassia, alkoholipassia, työturvallisuuskorttia, järjestysmieskorttia, EA1-koulutusta jne. Säälittää, että eräät vetävät rahastusmielessä näitä kursseja, välittämättä lopputuloksesta. Voi kun nämä saataisiin yhteen tutkintoon, jonka käyneen sitten voisi olettaa osaavan ainakin perusasiat.

Miksi kirjoitin ja vielä keskellä yötä? Kai huominen painaa päälle, huoli siitä mitä näki Levillä pääsiäisenä, se kun ei todellakaan ole sitä, mitä minä matkailualalta haluan, vai haluaako suuri kansanrahvas todellakin vain kasaantua paikkaan jossa saa ryypätä ja naida ketä vain? Siltä tuo vaikutti. Ainahan matkailualaan on alkoholi kuulunut, toki erityisesti asiakkaiden käytössä riippuen siitä, onko loma vai työmatka. Samoin irtosuhteet ovat jossan määrin tavallisia.

Mutta en kestä sitä, että henkilökunnistakin löytyy lähes-alkoholisteja tai selviä narkkiksia, onko vaarassa että jotkut matkailualan osat valuvat esim rikollisten käsiin rahanpesupaikoiksi? Ravintola-ala on, ainakin pääkaupunkiseudulla, jo aika lailla...

8

1157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • untamoinenkohan

      Tjaa,... ymmärrän viestin tekstin ja osin tottahan tämä kouluttamattomuus ja työvoiman liikkuvuus ainakin lapissa on, mutta mikä oli pointtisi, siis kirjoituksesi tarkoitus?

      Kyllä suomessa on ihan loistava koulutus ravintola-alalle, hotellityöhön, matkaoppaisiin, eräoppaisiin ja liikkeenjohtoon. Lähes kaikista löytyy vähintään AMK-tasoinen tutkinto. Mutta minä pidän alan elivoimaisuutena sitä, että myös vielä tänäänkin voi pystymetsästä tulla joku joka tekee asiat paremmin kuin 10 vuotta alalla ollut yrittäjä.

      Toki tuollainen irtolaismäärä ja "vaatimattomuus" koulutuksen suhteen polkee alan arvostusta ja palkkojakin, mutta se kertoo myös erikoistumisen tarpeesta ja mainitsemistasi käsien tarpeesta. Tekevät kädet ovat tärkeitä, ei se mitä käsien takana olevaan päähän on siihen mennessä tukittu, joskus on parempi, mitä vähemmän soppaa siellä on. Koulutusta arvostetaan, mutta jos yrittäjä on merkonomi ja respa-vastaavaksi on tarjolla alalla ollut puuseppä ja toisaalta koulusta tullut kauppatieteiden maisteri, kääntyy vaaka usein vielä tuohon alalla jo olleeseen puuseppään. Tällaista matkailualalla vain on, valitettavasti (vai onneksi?)

    • 25

      sanoa jotain... kun mitä olen nähnyt niin aika paljon sellaisi " itse oppinut" ja minulla on 10v. kokemusta ja koulutustakin löytyy... mut kun siitä ei arvosteta Suomessa... katson kauhussa ns asiakaspalvelua matkailualalla... eräs tuttavani on potkittu isosta yrityksestä ja kun maailmaa on niin pieni niin puskaraadio soi ja mies pääsi reissualalle... ei ole kokemusa eikä koulutusta mut vaan kaverit työnsivät niin hyvää sitten...
      Sääli....

    • 3< 300

      Matkailu tuopi tuloja köyhään kuntaan, olkaa hiljaa ja tehkää työtä, eikös sitä 80-luvulla sanottu että lapissa emäntä antaa etupuolelta ja isäntä takapuolelta turistille, ko se vähän seteliä vilauttaa... Että semmosta palvelua lissää...

    • samaa mieltä maija

      Hei

      Olen samaa mieltä myyntimaijan kanssa. Ei asiat aina perusasioilla ole hyvä, liiketoimintaa pitäisi osata kehittää, tämä toisi vielä enemmän työpaikkoja ja hyvinvointia Lappiin. Ei siis aina mopin heiluttaminen ja kaljatuopin antaminen riitä, pitäisi omata kokonaisnäkemystä ja visiointikykyä. Matkailuala on varmaan aina sesonkiluontoinen ja se voi vaikeuttaa pysyvän työvoiman saamista, koska ihmisten on rahaa saatava ruokaan, asuntoon, perheelle...tämä on siis monelle hankalaa kun ikää tulee ja pysyvyyttä haluttaisiin jo perheen takia. Opiskelijoille ym,. helpompaa, kun elämä on vielä rakennusvaiheessa. Olen itsekin käynyt matkailun amk-tutkinnon ja sen jälkeen toiminut yritysten kehittämisprojekteissa useammalla alalla. Matkailu on ongelmallinen ala etenkin sesonkiluonteisissa paikoissa, majoitus on yleensä vielä kannattavaa, mutta ravinolatoiminta, ohjelmapalvelut ym. eivät tahdo olla millään.

      • Las Meninas

        Minä vietän talvet espanjassa, siis lokakuun lopulta helmikuun loppuun. Sitten tulen taas Lappiin, vaimon sukutilaa hoitamaan ja siinä samassa majoittamaan matkailijoita. Minulle tämä sopii, olenhan osa-eläkeläinen. Mutta ymmärrän niiden matkailutyöntekijöiden huolen, joiden pitäisi saada leipä myös sesonkien ulkopuolella. Ja mielestäni se on yksi syy, miksi jotkut oppilaat karttavat alaa.

        Tämä on sykleissä etenevää, nyt on taas talo täynnä, on vielä kaksi viikkoa. Sitten hiljenee. Siinä kunnostellaan kuukausi paikkoja talven varalle ja sitten pakataan elämä ja suunnistetaan atlantin rannalle. Siellä sitten tehdään viimeiset markkinointi-ideat toteutettaviksi ja marraskuussa aloitetaan markkinointi-isku, onneksi netti on olemassa.

        Kaipaan minäkin työntekijöitä, pystyviä, ennenkaikkea tervejärkisiä ja ryhtyviä, noita kädet taskussa pipo sisällä päässä hiihtäviä lökäpöksyjä on nähty tarpeeksi, niille en enää maksa, en, kun mitään eivät tee, tulee vain kaksinkertainen työmäärä kun noitakin pitää töiden lisäksi paimentaa. Toivon todella, että tämän kokin, joka nytkin tuolla vielä huomista päivää laittelee, voisin työllistää ympärivuotisesti, ihana ihminen, hänelle voi milloin tahansa heittää avaimet ja sanoa että pyöritä taloa, varmasti hommat toimisivat, vaikka sairaalaan kuukaudeksi joutuisin.

        Nykyään osa nuorista tulee Lappiin yösija-ruokapalkalla ja laskettelulipun kun vielä saavat, ei muulla väliä. He polkevat palkkoja, alan arvostusta ja aiheuttavat juuri työttömyyttä näille paikallisille tekeville käsille. Mutta elämä on, hyviä ideoita otetaan vastaan.


    • ruoka_ammattilainen

      Olet lukenut ihminen, joten varmasti osaat erottaa toisistaan työmatkat ja lomamatkat. Lappi on lomamatkoissa ykkönen, työmatkoissa pääkaupunkiseutu. Asiakkaat ovat hyvin erilaisia näissä kahdessa kastissa. Ja nyt tämä elämysmatkailu, joillekin se on työmatka, joillekin lomamatka.

      Lomamatkoilla suomalainen on suomalainen, on ihan sama missä siihen baaritiskiin nojaa, mallorcalla, Levillä vai pattayalla, samaa ainetta lasissa ja yhtä hämärää joka paikassa, myös asiakkaan päässä. No, se on suomalainen tapa, sen tavan muuttaminen on vuosikymmeniä kestävä valitstusprojekti.

      Työmatkalla pitää olla matkalaiselle seksiä, ei vain lomalla. Helsingin seudun seksitarjontaa käyttävät kyllä enimmäkseen muualta tulleet työmatkalaiset ja he maksavat seksistä. Levillä lomalaiset kuksivat keskenään ilman maksuja. Alkoholia ei sen sijaan työmatkoilla juuri käytetä. Tästä on tietääkseni tekeillä ihan tutkimuskin...

    • hotelliyrittäjän elo

      Ei ole uusi opetussuunnitelma ainakaan eduksi matkailualalle. Ei ole mitään yhtenäistä kaavaa, jolla matkailualan perustutkinnon suorittajia voisi arvioida. Opetussuunnitelmat ovat hyvin erilaisia riippuen oppilaitoksen resursseista ja painpiste-alueista. Hygieniapassi, peruskielet, yrittäjyys-opintoviikko, nämä taitavat olla ainoat kaikille yhteiset aineet. Muuten oppilas voi olla eräopas, vastaanottovirkailija, matkatoimistovirkailija tai vaikka eräkokki, he ovat kaikki matkailualan perustutkinnon suorittaneita.

      Ymmärrän aloittajan huolen. Mutta erästä opettajaa kun jututin tässä kesäkuussa, ymmärsin, ettei ainakaan toivoa ole pikaisesta ammatti-ihmisten tuottamisesta. Mistä löytyisi esim vastaanottovirkailijoita, joilla olisi arvosana sekä saksasta että venäjästä ja joka osaisi käyttää edes Micros operaa tai hotellinxia, tai ymmärtäisi edes toimintaperiaatteen varausjärjestelmästä. Näitä ei suomessa kouluteta, ei yhdessäkään paikassa. Eli pystymetsästä otin taas kesäksi tytön, joka on hevostenhoitaja, mutta nätti ja puhuu sekä venäjää, englantia että saksaa. Hyvin on asia omaksuttu. Ei se koulutus vaan oma into oppia uutta, se tätä alaa vie eteenpäin, kuten ihmistäkin

      • liibis

        kyllä meillä ainakin kuuluu perustutkintoon alkoholi ja hygienipassi ja lisäks vielä ea1 :) en muista nyt vielä oliko jtn muitakin..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2315
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1940
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1735
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      169
      1703
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe