ASO vs. VUOKRA

mitä ne edut ovat?

ASO:ssa on kaksi eroa vuokra-asumiseen.

1) ASO:ssa on asumisoikeusmaksu, eli pitää maksaa päästäkseen vuokralle

2) Oikeissa vuokra-asunnossa vuokraa maksetaan ennalta sovitulla neliöhinnalla ja sitä korotetaan ennalta sovitun ehdon mukaan. ASO:ssa taas asukkaat maksaa aina kaikki kulut todellisina, eli muiden vuokrat nousee kun yksi asunto jää tyyhjilleen tai jos huoltoyhtiö vaihdetaan kalliimpaan.

Kumpaakan noista en laskisi ASO-asumisen eduiksi, vaan haitoiksi.

24

7773

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei ASO:lle

      Juuri näin se menee. Molemmissa asumismuodoissa asuneena se on todellakin näin.
      Onneksi pääsimme omaan käsiksi. Järkevää!!!

    • On näreet

      Oikeastaan ainoa etu asossa on se, että varmuus asunnon säilymisestä on parempi, eli ei ole vuokranantajan armoilla siinä mielessä, että ei joudu asunnosta ulos vaikka jos vuokranantaja myy asunnon

      Muuten tuo on ihan normaalia vuokra-asumista, paitsi juuri tuo vuokran suuruuden ennustaminen ei onnistu. Ei ole esimerkiksi sitä, että vuokra nousee indeksin mukaan. Asossa se "vuokra" voi nousta lyhyessä ajassa rajustikkin.

      • no pieni etu

        Varmuuskin vähän niin ja näin. Ainahan asoyhteisön voi myös purkaa.


    • matematiikkaa....

      eli samankokoisesta asunnosta ASO kodissa maksetaan pienempää vuokraa kuin "kovanrahan" vuokra-asunnoissa. Vuokra-asunnoissa maksetaan aina maximaalista vuokraa. esim. Tampereella 99 m2 asunnon aso vuokra on 850 euroa/kk (sisältyy vesimaksu) ja vuokra-asunnot 1200 euroa/kk vesimaksu per asukas.

      • käviköhän tuuri

        meilläkin uusi asoasunto, keskustan kupeessa ja vastikkeet huomattavasti edullisempia kuin vastaavissa vuokra-asunnoissa. ja asukkaat valkoihoisia työssäkäyviä tai eläkeläisiä. ei minkäänlaista häiriökäyttäytymistä missään muodossa, yhteisiä tiloja kohdellaan kuin omistusasunnoissa.Edellisessäkin asoasunnossa oli yhtä hyvin asiat, sieltä muutimme koska perhekoko pieneni.


      • loppupeleissä

        Tamperella noin 100 neliön vuokra-asunnotkin on pääsääntöisesti alle 1000€/kk.

        Jos aikoo asu pidempään niin sitä 17 tonnin kynnysrahaa saa tienata takaisin seuraavat 10 vuotta.

        Saahan sen asomaksun takaisin, ellei hinnat ole laskeneet, niin että jää tappiolle.


      • Kallista on!!!

        Mikä kohde Tampereella on kyseessä, en äkkiseltään usko tuota hintaa. Se on varmasti jo yli 900€.
        Tietoa asiasta!!!! Mutta kiinnostaa, jos pystyt todistamaan väitteesi.

        Miksi maksaa ylipäätään vuokrana noin pirusti, kun voisi samalla summalla maksaa jo helposti omaa.


    • hupijuttuaso

      Aso-asunnoissa ei ole tulorajoja!

      Kunnallisissa ja "yleishyödyllisissä" vuokrakämpissä on tulorajat, yksityisissä ei.

      Turvallista on siis asua kunnan/yleihyödyttömän vuokrakämpässä tai ASO:ssa.

      Asoissa vaan asuu vähän varakkaampia vuokralaisia, jotka muuttavat seuraavaksi omaan, kun huomaavat vuokralla-asumisen kalleuden. Saamaton vätys jää asoon yli 5 vuodeksi.

      • 00180

        ASO voi olla oiva vaihtoehto esim sinkulle Hgissä, missä yksin asuvan omistusasuntomarkkinat ovat jotain aivan muuta kuin maakunnissa.
        Minulle ASO-asunto Hgissä voi olla mahdollisuus jatkaa asumista siellä missä haluankin, suht lähellä keskustaa.
        ASOn vastike olisi reilusti alempi kuin vuokra vastaavalla alueella, asumisen taso parempi ja asuminen turvattua. Vastaavaan omistusasuntoon minulla ei olis mitään jakoa.


      • Jonotusnumero on
        00180 kirjoitti:

        ASO voi olla oiva vaihtoehto esim sinkulle Hgissä, missä yksin asuvan omistusasuntomarkkinat ovat jotain aivan muuta kuin maakunnissa.
        Minulle ASO-asunto Hgissä voi olla mahdollisuus jatkaa asumista siellä missä haluankin, suht lähellä keskustaa.
        ASOn vastike olisi reilusti alempi kuin vuokra vastaavalla alueella, asumisen taso parempi ja asuminen turvattua. Vastaavaan omistusasuntoon minulla ei olis mitään jakoa.

        Helsingissä asumisoikeus todellakin on järkevää! Muualla asuvat eivät sitä tahdo aina ymmärtää, kun eivät tunne tilannetta.


      • ilman lainaa pankist
        Jonotusnumero on kirjoitti:

        Helsingissä asumisoikeus todellakin on järkevää! Muualla asuvat eivät sitä tahdo aina ymmärtää, kun eivät tunne tilannetta.

        pian muutan 26 m2 yksiöstä yksityinen( vuokra 450 €/ kk) 60 m2 ASO kämppään (610 €/kk ) ja vesi kielellä odotan muuttoa vielä pari kuukautta.


      • asonahjus2002

        No, asonahjustelu sopiikin varmaan sellasille joilla on hyvät tulot eikä silti ole karttunut omaisuutta.

        Aso-asuminen on hyvä keino hukata tulonsa ;)


    • asoksi_ehkä

      Itse olen miettinyt vuokrasuhteesta siirtymista ASOon,, koska tuntuu että vuokra-asunnoissa tahtoo olla hörhöjä/opiskelijoita yms. melua pitäviä sivistymättömiä paskiaisia. Aso kämpässä ehkä se 20-25 tuhannen euron maksu karkottaa nämä ja jäljelle jää kunnon asukkaat???

      • Asokas

        Vuokralla asuminen yksityisellä oli ihan ok, mutta sitten erehdyin Saton asiakkaaksi. Lyhyt visiitti riitti ja siirryin aso-asujaksi. Nyt jo kolmas asoasunto meneillään, tällä kertaa Hasolla. Ainoa mahdollisuus minulle kohtuuhintaiseen asumiseen Helsingissä, koska pätkätyöläisenä ei ole varaa omistusasuntoon, enkä halua sitoa itseäni isoon asuntovelkaan. Asun uudessa asossa, hyvä äänieristys ja mukavat naapurit. Suurin osa heistä entisiä omistusasuntoasujia. Kannatti maksaa se noin 25 000 euron asomaksu. Kyllä sillä sai asumisrauhaa.


      • Anonyymi

        Kyllä Asoissakin on hulluja mitä irse huomannut ja niitä on vaikea saada pois. Pitää olla väh kahden muun henkilön valitus kyseistä asukkaasta. Olen adunut kahdessa asossa jossa oli häirikkö naapuri. Muutin pois.


    • Anonyymi

      Minulla HASO ja 102m2. Sinne mahtuu mukavasti ja jyvitetty vastike 940e. Remontoidut tilat, lattiat ja kaakelit. Lasitettu partsi ja metro vieressä
      Palvelut viressä, mukavat naapurit ja huolto pelaa. En muuta ikinä pois tästä aaunnosta. Kyllä HASO on paras!

    • Anonyymi

      Vuokralle saattaa muuttaa minkälainen tahansa sosiaalitapaus, esim. mieleltään epävakaa, nisti/alkkis, linnanvenkula, muuten vain veronmaksajien kustannuksella elävä inkkari. Asoon et pääse, jos et pysty asomaksua maksamaan, sossu/kela sitä ei maksa.

      • Anonyymi

        Myös osa asoista on vuokrattu. Koska ei ole ostajia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Myös osa asoista on vuokrattu. Koska ei ole ostajia.

        Varmasti tuppukylissä näin onkin, mutta kasvukeskuksissa ei.


      • Anonyymi

        Itse asiassa Heksingissäkin on mm. Asuntosäätiöllä (ex-Asokodeilla) ollut vuokrattavana isoja perheasuntoja (esim. 5 h) 90-luvulla rakennetuista asotaloista, kun ne eivät ole menneet kaupaksi siksi, että sijainti ei ole lapsiperheelle sopiva (esim. Itä-Helsingin Vesala, jolla ei kovin hyvä maine) ja korkeahko kk-vastike, jolla maksaisi jo esim. rivarista lainaa. Eivät siis kaikki asot mene Helsingissäkään kaupaksi syynä esim. huoneiston kuluneisuus, sijainti eli huono alue ja korkea kk-vastike. Pienissä asunnoissa ei yleensä ole tätä ongelmaa, isoissa perheasunnoissa kyllä, koska pitää ottaa huomioon lasten koulut tms.


    • Anonyymi

      Olen asunut ekassa asossa jo vuonna 94. Tämän jälkeen on ollut muita asumismuotoja välissä, avioeron jälkeen palasin kahden poikani kanssa taas asoon. Nyt kolmas aso menossa pääkaupunkiseudulla. Kokemusta kolmesta eri yhtiöstä.

      Aso sopii moneen tilanteeseen: sinkulle, lapsiperheelle, eronneille, isovanhemmille ketkä haluavat asua lähellä lastenlapsia sekä palveluita tai vaikka leskelle.

      Itsellä seuraavaksi tilanne, että lapset muuttavat kotoa. Tästä asunnosta pääsee irti max 3 kuukaudessa ja saa rahat rakennusindeksillä tarkistettuna, ei koskaan vähempää. Sitten on myös pesämuna esim. jos haluaa ostaa oman pienemmän tai vaihtaa pienempään asoon.

      Ja kyllä: asukkaat yleensä "rauhallisempia" kuin pelkissä vuokra-asunnoissa, asuminen edullisempaa sekä turvallisempaa. Rahoille saa enemmän myös vastinetta.

    • Anonyymi

      Muutin ensimmäisen kerran ASO-asuntoon muistaakseni 1993. Tuossa talossa tuli asuttua yli kymmenen vuotta, ensin poikamiehenä kaksiossa ja myöhemmin suuremmassa perhesasunnossa vaimon ja lasten kanssa. Sieltä sitten pariksi vuodeksi osaomistusasuntoon ja tuosta omistusasuntoon, jossa asuimme yli kymmenen vuotta. Nyt on palattu juurille, eli jälleen ASO-asunnossa.

      Jokaiseen vaiheeseen on löytynyt perusteltu syy, eikä mitään siirtoa ole tarvinnut katua. ASO- ja osaomistusasunnot ovat olleet uusia, omistusasunto vanhassa 60-luvun kerrostalossa, jossa saimme nauttia mm. linjasaneerauksesta.

      Tottahan se on, että ASO:ssa maksetaan toisen lainoja pois, mutta ainakin täällä PK-seudulla saisi nykyistä vastaavasta kivitalosta maksaa niin paljon, ettei sellaista lainaa haluttaisi ottaa, tuskin saisikaan. Katsomme sitten muutaman vuoden kuluttua kun lapset lähtevät omilleen, olisiko taas aika ostaa pienempi omistusasunto.

      Toisaalta on mukava elää velattomana ja huolettomana sen suhteen mihin suuntaan asuntojen hinnat muuttuu ja talous yleensäkin.

    • Anonyymi

      Onhan se vähän noinkin. Kuitenkin olen tässä pian (H)asoon muuttamassa. Nykyinen kämppä on Helsingin kaupungin vuokra-asunto, kivalla paikalla ja itse asunto on kohtuullisessa kunnossa, mutta äänieristys talossa on surkea ja naapurit ovat häiritseviä. Toimiston kautta ei vaihto Hekan sisällä tunnu onnistuvan, enkä kehtaa asunnonvaihtopörssin kautta yrittääkään vaihtoa ilman että kertoisin toiselle osapuolelle, millaista häiriötä täällä joutuu kohtaamaan.

      Omistusasumiseen ei ole varaa (työsuhde määräaikainen niin lainaa tuskin edes saisi), eikä huvittaisi alkaa maksaa mitään tonnin vuokria pikkukaksiosta, niin ei kai tässä jää jäljelle oikein muita vaihtoetoja kuin (H)aso.

    • Anonyymi

      Maksan ASO-asunnossa Oulussa alle 500 euroa nykyaikaisesta 40 neliön asunnosta.
      On mahdotonta löytää vastaavaa asuntoa ja vastaavaa vuokraa tavallisista vuokra-asunnoista.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe