Raudanpuutteen oireita?

Aneemikko 20v

Uskoisin, että minulla on puutetta raudasta. Myös muilla perheeni naisilla on normaalisti ollut alhainen hemoglobiini ja minullekin on siitä sanottu joskus yläasteen aikana.

Oireitani on järkyttävät tummat silmänaluset, jotka eivät lähde vaikka nukun tarpeeksi. Niillä ilmeisesti voi olla jokin yhteys raudanpuutteeseen/anemiaan? Lisäksi ihoni on äärimmäisen valkoinen, kalpea. Välillä ylösnousemisen jälkeen huimaa hetken eikä näe selvästi. Joskus on myös väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, hajamielisyyttä.

Kärsin paljon stressistä ja olenkin usein hermostunut. Päänsärkyä on toisinaan, mikä ei ole minulle ollenkaan normaalia, tosin se on saattanut liittyä ihan nuhaankin/lievään flunssaan. Ja vaikka yleensä nautin syömisestä ja mielelläni söisin paljonkin, niin on ollut aika pitkään jo aikoja, jolloin ei tekisi mieli syödä mitään, vaikka selvästi olisi nälkä. Minulla on joskus myös sydänkipuja, iho kuivuu (etenkin naamasta ja käsistä).

Lisäksi aineenvaihduntani on ollut epänormaali jo vuosiin, joten sekin kai voi aiheuttaa verenvuotoja vatsaan ja näin ollen aihuttaa anemiaa. AInakin netin mukaan.

Kannattaisiko näiden oireiden mukaan aloittaa rautakuuri ja onko ihan sama mitä rautaa sitä ostaa apteekista? Vai tulisiko ennen käydä lääkärillä? Mille lääkärille aika tulee varata, kun on täysi-ikäinen ja opiskelee?

Olen myös kerran kokeillut syödä rautatabletteja, mutta vatsa meni niin sekaisin, että en voinut jatkaa niiden syömistä. Eli minkälaiset rautatabletit kävisivät herkkävatsaiselle? Vatsani on muutenkin melkein aina vähän sekaisin, joten en kaipaa yhtään lisää "sekauttavaa" tekijää.

6

4450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • L.E.Kuri

      Ensinnäkin käy jollain terveydenhoitajalla (koulussa?), joka ottaa/otattaa pienen mitättömän verikokeen, josta saat heti tuloksen rautatilanteestasi. Ei niitä rautatabletteja pidä mennä ihan summassa syömään. Yleensä raudanpuutos aiheuttaa mm. huimausta ja päänsärkyä jne. mutta joskus voi olla täysin oireeton, jos puutostila on tullut pitkän ajan kuluessa. Tällöin veren hemoglobiinipitoisuus saattaa olla hyvinkin alhainen, vaikkei ihminen itse sitä huomaa. Mutta hemoglobiini pitää mitata, ei arvuutella!
      Tällaiseen huonoon hemoglobiiniin saattaa olla syynä esim. runsaat kuukautiset, liian heikko ravinto tms. Mikäli sinulla olisi tällainen tilanne, pitäisi samalla löytää myös syy tilanteeseen.
      Jos nyt sitten tulet tarvitsemaan rautatabletteja, varmaan terveydenhoitohenkilökunta löytää sinulle sopivan avun.

    • as.

      Tuo on toksoplasmoosia. En suosittele rautaa tai foolihappoa, sillä nämä loiset tarvitsevat juuri näitä lisääntyäkseen. Jos raudanpuute aiheutuu todistetusti verenvuodosta täytyy rautaa tarvittaessa ottaa, mutta muuten sitä ei pidä käyttää. Foolihappo on yleensä myös matala sen vuoksi että nämä loiset verottavat sitä, eikä pelkästään siitä syystä että syö huonosti.

      Toksoplasmoosin hoitaminen on pitkä juttu.. siihen menee vuosia. Minullakin on ollut kuiva iho naamalla, ja pikku hiljaa tuo iho on kuoriutunut pois. Lisäksi tummat silmänaluset. Kerran tuntui kun joku olisi vetänyt nyrkillä silmään, eli oli vähän arka alue silmien ympärillä, ja sen jälkeen nuo tummat silmänaluset ovat lähteneet paranemaan.

      Lääkäristä ei ole apua - krooninen toksoplasmainfektio on yhtä kun ei ole olemassa lääkärien uskontojärjestelmässä, joten joudut joka tapauksessa itse sen hoitamaan. Hoitona käy tietysti antibiootit, mutta ehdottomasti ei mitään pensilliinijohdannaisia, sillä ne ovat haitallisia, eivätkä tehoa toksoplasmaan kovinkaan hyvin. Makrolidit, tetrasykliinit käyvät. Jopa malaria-lääkkeetkin. Mutta koska hoito-ajat ovat niin pitkät, niin lisäravinteet sopivat ehkä paremmin, jodi käy, alfalipoiinihappo käy.

      Henkiset oireet ovatkin itseasiassa toksoplasmoosin varmin merkki - loinen infektio pääasiassa keskushermostoa ja aivoja - itse asiassa myös tuo sumuisuus aivoissa on yksi toksoplasman tavaramerkeistä. Rintakipu oli minulla pahinta, vei kauan aikaa ennenkuin parani, ja se paljastui vasta kun rupesin tätä loista häätämään.

      Eli joo siitä vain paranemaan.. kun teet niin kuin neuvon, sinulla voi olla jälleen täysin normaali elämä sanotaanko neljän-viiden vuoden kuluttua, muuten tilanne tulee pahenemaan pikkuhiljaa. Toivotan sinulle myös hauskaa jatkoa loistesi kanssa.

      • Jogiboy

        Jassoo taas tuli sellaista roskaa että ihan pelottaa jos joku uskoo tuon todeksi...

        Toksoplasmoosi sairastetaan kerran elämässä, sen jälkeen sinulla on loppuelämäksi immuniteetti kyseiselle parasiitille. Ainoa mahdollisuus noihin oireisiisi olisi oman äitisi tartunta kun olit vielä syntymätön jolloin 10-20 vuoden aikana alkaa tapahtua vaurioita, jotka ovat hoidettavissa. Nuo sinun oireesi ovat kyllä suoraan tuolta Ahdistuneisuushäiriö-puolelta itse monta vuotta sairastaneena voin sanoa että oireet ovat mitä monimuotoisemmat ja helposti syytä kaikelle alkaa etsimään mistä vain, myöskin toksoplasmoosista.

        Tai ehkä toksoplasmoosi on sinun ahdistuneisuutesi ilmentymä jota tässä hoidat.

        Mutta muille, vain raskaana olevat olkaa tarkkoina, lähes kaikki ympäri maailmaa sairastavat jossain vaiheessa eli mistään vaarallisesta taudista ei ole kysymys.


    • mämä

      Jotkin noista oireista sopii kilpirauhasen vajaatoimintaan, käy lääkärissä verikokeissa.

    • Anonyymi

      Hengitys vaikeudet, kuume, huimaus, pyörtyminen, sekavuus, rytmihäiriö, rintakipu.. Siinä jotain oireita mitä mulla on, hb 155, ferrit 14, mies 31v :( alotin aamuin illoin 100mg x2 rautakuurin

      • Anonyymi

        Vanha ketju


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8825
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2633
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2371
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe