Luin netistä tästä syndroomasta ja löysin paljon yhtäläisyyksiä minuun. Ongelmana on hillittömät raivokohtaukset, jotka saattavat syntyä ihan olemattomista jutuista (esimerkiksi pikkuvirheistä työpaikalla, toisten välinpitämättömyys... yms.). En raivostu koskaan puolituttujen tai tuntemattomien ihmisten edessä. Ainoastaan rakastamieni ihmisten edessä saatan menettää täysin itsehillintäni, puran kaiken pahan oloni heihin.
Puolisoni on sanonut monesti, että pelkää itsensä ja minun puolestani raivokohtausten aikaan. Mielialani saattaa muuttua kuin salama, eikä siinä tarvitse olla kuin joku laukaiseva tekijä. Olen hajottanut paljon eri esineitä, viimeksi rikoin ulko-oven ikkunan, kun vetäisin sen perässäni niin nopeasti. Olen suuttuessani todella pelottava, saan ikäänkuin epilepsian kaltaisen kohtauksen, kadotan minäni täysin, enkä osaa hillitä sanomisiani ja käytöstäni. Saatan myös itkeä samalla. Sydämen syke nousee, lihakset jännittyvät ja silmitön raivo valtaa mieleni. Raivokohtauksen jälkeen olen kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan, mutta tunnen joka kerta syyllisyyttä asiasta. Silti en pysty rauhoittumaan, kun ensimmäiset raivokohtausta edeltävät oireet tulevat esille.
Isäni on samanlainen, hänkin on impulsiivinen. Hän saa raivokohtauksen melko helposti ja siihen aikaan kenelläkään ei ole asiaa häneen vaikuttaa. Karjuu ensin naama punaisena puolisen tuntia, menee ulos rauhoittumaan ja tulee takaisin hymy suupielillä halailemaan muiden haukkoessa raivokohtauksen takia. Olen monesti miettinyt, että miten äitini kestää tätä.
Onko täällä muita, joilla palaa käämit helposti, miten voisi sammuttaa raivarin palon, ettei homma karkaisi kokonaan hanskasta?
Raivopuuskasyndrooma (Intermittent explosive disorder)
14
3515
Vastaukset
- Onko raivoaminenkin
jo sairaus? Kohta varmaan karvojen nyppiminenkin on sairaus. Kaikkea ne markkinamiehet keksii...
- Tutkin vähän
asiaa. Karvojen nyppimenen on jo nyt sairaus: trikotillomania!
- nainen 3kymmenissä
Minulla on samaa ja se polveutuu isäni suvusta. Itse analysoin kanssa tätä asiaa sairautena, mutta olen tullut siihen tulokseen ettei siitä ole apua ajatella niin jos elämä luistaa suht OK (sinullakin duuni ja puoliso). En kuitenkaan itse haluais alkaa popsimaan mitään pillereitä vaikka jonkun diagnoosin keksisinkin. Jostain aivokemiasta siinä varmaan on kyse, mutta ei se tarkoita sairautta.
Vanhemmiten olen tullut rauhallisemmaksi ja osaan olla raivoamatta. Vieläkin helposti kihahtaa, mutta osaan antaa sen mennä itsestään ohi. Anna itsellesi lupa hyödyntää sisälläsi olevia suuria viisauksia niin että olet ihmisten päivittäin tekemien typeryyksien yläpuolella. Huomaa milloin syy oli ainakin osittain sinussa ja anna se anteeksi itsellesi, ota humoristisena oppituntina. Asiat jotka ei johdu kenestäkään ihmisestä ovat ihan turhanpäiväsiä 'murheita' joita elämä heittää eteemme kokeilu ja kasvatus mielessä. - dsfdfhjhghgf
Kannattaa lukea Daniel Golemanin kirja Tunneäly -lahjakkuuden koko kuva. Siinä puhutaan mm. juuri tuollaisista tunneräjähdyksistä ja siitä mitä niille voisi tehdä. Suosittelen.
- döofibgush98h
saattaa olla että lapsena ei ole laitettu rajoja jotta ihminen oppisi hallitsemaan tunteitaan.
Tai sitten tunteita ei ole saanut ilmaista tai ne on sivuutettu.
Ei se siis yksin ole kiinni impulsiivisuudesta. Ei sekään auta, että toista nimitellään lapsesta saakka raivohulluksi. ajattele vaikka paljon kärsineitä lastenkotilapsia jotka saavat raivokohtauksia, ovatko he kaikki syntyneet impulssiivisiksi, enpä usko, heillä on vain paha olla ja se paha on niin iso että se purkautuu noin.
hankalinta on se jos asiat ei selviä ja aikuisenakin saa raivokohtauksia...niistä pitäis päästä eroon ja oppia hallitsemaan itseään ja sitä pimeää puoltaan...- nainen 3kymmenissä
Varmasti on ympäristönkin vaikutusta ja opittua käytöstä. Mutta minulla esim. ei ole melkein ollenkaan ollut yhteyttä isääni ja silti olen perinyt hänen 'tempperamenttinsa' joka on sama kuin hänen isällään. Muilla sisarillani sitä ei ole. Olin jo vauvana sellainen että heitin tuttipullon kaaressa nurkkaan ja itkin täysillä silloin kun itketti.
Sukulaiset sanoivat minua aina tempperamenttiseksi ja yliherkäksi. Itse en pidä heidän sanomisiaan pahana asiana koska se auttoi minua ymmärtämään että tämä nyt on vaan jonkinlainen kohtaus. Opin jo lapsena hillitsemään reaktioitani niin että esim. teini-iässä ei enää mitkään tavarat lennelly.
Vieläkin tosiaan tunnen kuinka puna nousee naamalle jos esim. joku kohtelee minua tai muita epäreilusti. Mutta nykyään osaan olla reagoimatta kiukkuun. Ainoastaan ärsyttää se että se puna nousee ja muut näkee että olen sisältäni kiukkunen. Ja tietenkin se harmittaa että siinä menee aikansa ennen kun saa ne pahat ajatukset ja tunteet käsiteltyä, tyyliin päivä voi tosiaan olla pilalla.
- Fyys
Kuulemani mukaan kykenemättömyys hillitä käytöstään voi johtua jonkinlaisesta aivojen etulohkon häiriöstä. Tunnen ihmisen joka on ollut samankaltainen kuin sinä, ja kun hän alkoi syömään SSRI-lääkkeitä (Sepram), raivokohtaukset jäivät huomattavasti vähemmälle. Hän itse kuvailee tilaansa sanoin "vasta nyt hän on kasvanut aikuiseksi".
En väitä että mielialalääkkeet ovat ratkaisu kaikille ihmisille tässä asiassa, mutta tässä tapauksessa vaikuttaa olleen. Pitäisi tutkia asiaa että onko aivojen etulohkoissa jotain sellaista mikä reagoi herkästi juurikin SSRI-lääkkeisiin.
Joka tapauksessa on mielestäni tärkeää tuoda näitä ihan selkeästi fyysiseen puoleen eli kehoon liittyviä seikkoja esille. Ihmiset liikaa miettivät sitä että jos he vain tekisivät niin ja näin niin he (muka) pystyisivät hillitsemään itsensä. En todellakaan tarkoita että pitää saada riehua mielin määrin, vaan sitä että ehkä kaikelle omassa itsessään ei mahdakaan yhtään mitään pelkällä tahdonvoimalla. Sitten tarvitaan järeämmät keinot kehiin.- 31
Aivan. Loppupeleissä moni asia on fyysinen. Eihän tunteidensa suhteen tuppisuutemperamentin omaavakaan pelkällä tahdonvoimalla toisenlaiseksi muutu eikä puheliaasta ja tunneherkästä tule viilipyttyä ja jäykkää toivomalla.
Ja toisaalta tunneherkkyydessä on etunsakin. Joku tuolla kuvaili, miten isä raivosi, mutta sitten osasi myös halailla ja pyytää anteeksi. Tunteita tulee siis ilmaistua myös positiivisessa mielessä. Omassakin perheessäni on tunteet ilmaistu puolin ja toisin, ja koen, että enemmän se on minua ihmisenä kasvattanut kuin se, että jokainen kiristelisi hampaita yksikseen ja ilkeilisi sitten muin keinoin. Raivoajilta löytyy usein ilkeimmät sanat, mutta viilipytyiltä ilkeimmät teot. Kukin tyylillään...
- sotrue
Täysin sama kuvio itselläni. Täysin. Ikävintä se, että "Ainoastaan rakastamieni ihmisten edessä saatan menettää täysin itsehillintäni, puran kaiken pahan oloni heihin." Siksipä ajatukset usein johtavat siihen, että olisi paras elää yksin. Eikä lähimmäisiltään voi toivoa loputonta ymmärrystä. Etenkään kun ei itsekään ymmärrä.
Itsensä kadottaminen, ilkeily, itkeminen, kaikki nämä kuuluvat omaankin toimintaani. Välillä raivonpuuskien välillä voi olla kuukausiakin mutta esimerkiksi juuri nyt (olen lomalla eli "rentoutunut"), puuskia on tullut viikon välein. Kierre tuntuu jotenkin ruokkivan itseään. Aina löytyy jokin stressin aihe, joka rikkoo ärsytyskynnyksen. Olen ottavinani opiksi aina tilanteesta mutta viikon päästä olen unohtanut ja koen "oikeutettua" raivoa jostakin typerän pienestä asiasta. Fyysiseen väkivaltaan en onneksi ryhdy, mutta sen uhka on raivokohtauksessa aivan varmasti läsnä.
Muuten olen täysin toimintakykyinen ja aikaansaava, tosin mieleltäni hieman perusraskas ja melankolinen, kyyninen. En ole varsinaisesti masentunut (elämänhalu on lujasti tallella), mutta kohtausten yhteydessä mieli laskee, koen itseni syystä tai toisesta "ulos suljetuksi" ("minua ei arvosteta, toiveitani ei kuunnella, jne jne") ja tämä kokemus itseäni koskevasta vähättelystä ikäänkuin "oikeuttaa" raivon. Ainakin se sokeuttaa sen hetken jolloin ärtymys kasvaa raivoksi. Itse tilanteessa tämä kaikki on tietenkin paljon sumeampaa. Raivokohtausta seuraa ilman muuta hirveät itsesyytökset ja itseinho.
Olen hakenut apua terapiasta, kokeillut mindfulnessia, mietiskelyä, lääkkeitä (Seronil), kalanmaksaöljyjä, yrittänyt kammeta jos jollakin tavalla ilmaa siihen väliin jossa ärtymys alkaa muuttua raivoksi. Mitkään kymmeneen laskemiset eivät tepsi. Ärtymys on yleensä niin epämääräinen, etten pysty edes artikuloimaan mikä asia milloinkin raivostuttaa. Ajatukset ovat sumeat ja jostain syystä kokee "oikeutettua ärtymystä". Millään keinolla tähän tunteeseen ei pysty sisällyttämään järkeilyä tai rauhoittavaa puhetta itselleen.
Lievästi lohduttaa, että tälle toimintavalle löytyy nykyään edes nimi. Mutta jotta ei koko elämäänsä laittaisi lopulta ihan palasiksi, jokin auttaja pitäisi löytää. Pelkkä tahto ei näytä riittävän kovin pitkälle. - ex-Raivopää
Terve, itse olen kärsinyt vastaavista raivopuuskakohtauksista murrosiästä ja jopa ennen sitä. Vastaavasti isälläni sekä veljelläni on vastaavia oireita. Itse liitän asian erääseen tutkimukseen geenimutaatioon joka aikaansaa impulsiivisuutta ja raivopuuskia, syy siis olisi teoriani mukaan geenimutaatiossa.
Itse sain erinomaisen avun serotoniinin takaisinoton estolääkityksestä, sen jälkeen olen tuntenut itseni "normaaliksi" enkä joudu olemaan kuin sivusta seuraaja kohtauksen aikana. Enää ei tule sellaisia sisältä kaivavia tunteita jotka ajaa tekemään vastoin järkeä ja jopa omaa halua.
Kaikki ovat toki oma tapauksesa ja kannattaa neuvotella lääkärinsä kanssa ja suosittelen sen tekemäänkin.
tuosta geenitutkimuksesta löytyy tietoa mm. New Scientist-lehdestä.
Sami - kuvii
Miten tänä päivänä?
- Rosamaria
Epäilen omalla kohdallani asian olevan verenperintöä, sillä minussa on isän äidin puolelta romaniverta. Romanithan selvittävät asioita puukkojen kanssa, joita heillä on aina hameisiin tai housuihin kätkettyinä. Voi olla, että raivopuuskia saavien aikuisten geeneistä löytyy näitä vieraita, suomalaisen luonteen vastaisia geenejä. Eikä ole varmaankaan tutkittu, että periytyessään jollekulle suvussa, onko ominaisuus heikentynyt vai vahvistunut..
- Anonyymi
Tuo kohta missä oli että raivostun vain rakkaitteni seurassa jäi eritysesti mieleen.
Minä olen saanut "raivokohtauksia" myös enimmäkseen rakkaitten kanssa, olen tehnyt sen johtopäätösen että ne joita rakastaa, saavat ihmisessä voimkkaimmat tunteet esiin, niin vihaa kuin rakkautta.
En kuitenkaan hyväksy että jotain pitää pahoinpidellä tästä syystä, minä olen aina purkanut sen johonkin muuhun, miten raivoisa tahansa on oloni ollut, on minulla aivot kuitenkin tallella siinäkin tilassa, kontrolli kaikesta huolimatta, lentäkööt lautanen seinään, hajotan vaikka kahvinkettimen pirstaleiksi mutta tuohon ihmiseen en koske.
Liekö sitten lapsuudesta, meillä oli täydellinen kielto väkivaltaan, ei voinut kertakaikkiaan, en voi vieläkään.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1323807- 851895
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151741Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541402Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1231284VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu961258Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi371229- 701146
- 691023
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k102985