Huolissani siskostani

Huuolestunut

Olen huolestunut siskostani. Hän täytti juuri 17 vuotta tammikuussa ja asuu äitini, tämän uuden miehen ja heidän yhteisen poikansa (8v) kanssa nelisteen. Minä olen asunut poissa kotoa jo jonkin aikaa ja veljemme muutti pois viime kesänä.
Vaikka olen asunut yli kuusi vuotta poissa kotoa, olen kuitenkin käynyt siellä säännöllisesti. Nämä käynnit kuitenkin lakkasivat muutamiksi viikoiksi, kun minulla oli ihmissuhteissani rajuja ongelmia marraskuun tienoilla. Sen jälkeen huomasin sisaressani tapahtuneen muutoksen. Menin äidilleni sitten kahdeksan aikaa aamulla, yhden tai viiden aikaan päivällä tai yhdeksän aikaan illalla, ei sisareni ole kotona liki koskaan. Viimeisten kahden kuukauden aikana olen nähnyt hänet tasan kaksi kertaa. Toinen kerta tapahtui melkein kuusi viikkoa sitten kahdeksan aikaan aamulla, äiti ja tuon mies oli lähtenyt töihin ja minä olin tullut varmistamaan, että pikkuveli lähtee kouluun ja odottamaan kodinkonekorjaajaa, siskolla oli unohtunut joku koulukirja kotiin ja tuli hakemaan sen ennen kuin meni kouluun ja viimeisin kerta kun olen hänet nähnyt, tapahtui kolme viikkoa sitten ostoskeskuksessa, jossa hän oli kavereidensa kanssa.
Äidilläni ei ole mitään yhteyttä pikkusiskoon. He eivät tule toimeen ja äitini kysymykset, uhkaukset, vaatimukset ja pyynnöt ovat aika tehottommia.
Ennen pikkusiskoni kertoi minulle paljon asioistaan ja tuli usein käymäänkin ja soitteli usein niinkuin minäkin hänelle. Nykyään hän ei kerro mitään. Hän välttelee kysymyksiä ja pysyttelee poissa.
Tapasin hänen pitkäaikaisen kaverinsa kaupungilla ja tämä kertoi olevansa itsekin huolestunut kaveristaan (pikkusiskostani), kun tuo juo usein (ja usein tuon yhteudessä polttelee pilveäkin), lintsailee koulunsa aamutunnit yleensä ja seurustelee ja melkeinpä asuu noin 25-vuotiaan poikaystävänsä kanssa. Kaveri kuitenkin osasi kertoa, että pikkusiskoni tuntuu olevan säännöllisesti yhteydessä isäämme.
Lapsuutemme oli aika vaikea. Isämme oli alkoholisti ja vanhempamme riitelivät usein. Sitten he erosivat, minä olin silloin 12, veljeni 9 ja pikkusisko 4. Eron jälkeen isämme muutti kauas meistä, emmekä nähneet häntä emmekä kuulleet hänestä mitään. Seitsemän vuotta myöhemmin hän ilmestyy takaisin elämäämme. Minä olin juuri muuttanut pois kotoa ja itsenäistymässä, mutta veli ja sisko asuivat vielä kotona. Minä en koskaan oikeastaan lähentynyt isäni kanssa, emme vain löytäneet yhteistä säveltä, kai minä muistin vielä niin selvästi ne ajat lapsuudesta. Palatessaan hän oli raitis, päässyt alkoholista eroon ja aloittanut elämän uudestaan. Ainoa, joka meistä oikeasti lähentyi isän kanssa uudestaan, oli sisareni.
Kysymys onkin, olenko minä vain ylireagoiva isosiksko vai onko minulla oikeasti aihetta huolestua? Pitäisikö minun ottaa yhteyttä isääni yli kahden vuoden tauon jälkeen ja kysyä häneltä, mitä siskoni elämään kuuluu todellisuudessa. Ja ei, siskoni kanssa en voi tästä keskustella. Hän ei kerro mitään, kieltää kaiken ja loppujen lopuksi suuttuu.

3

1867

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vinkkejä

      Ei, jos alaikäinen juo usein, polttaa pilveä eikä juurikaan ole yhteydessä huoltajaansa, et ole turhaan huolestunut. Yritä jutella isänne kanssa tai jos paremmalta tuntuu, niin ota yhteyttä kuntasi/kaupunkisi sosiaalityöntekijään. Heihin voit ottaa yhteyttä myös vain jutellaksesi, eli sinun ei tarvitse pelätä huostaanottoa ym. Huostaanotto on kärjistetty versio sosiaalihuollosta, todellisuudessa heiltä saa paljon apua askarruttaviin kysymyksiin ja huolestuneisuuteesi. Toisaalta, käykö siskosi jotain koulua vai töissä? Jos hän käy koulua, voit olla yhteydessä koulun kuraattoriin tai terveydenhoitajaan. Voit pyytää heitä juttelemaan siskosi kanssa, ilman että siskosi tietää sinun pyytäneen. Kerro ammattilaiselle, niin saat apua. Olet kipeässä tilanteessa, mutta on parempi varmistua siskosi tilanteesta kuin että hän ei voi hyvin ja tilanne menee pahemmaksi.

      • Jannnnnnnnni

        Hei, luultavasti sinä tunnet siskosi parhaiten joten en tiedä kannattaako sinun ottaa yhteyttä isääsi. Itse kuitenkin en ehkä ottaisi, koska eihän isä välttämättä tiedä tyttärensä elämästä mitä siihen oikeesti kuuluu. Itse olen vähän aikaa sitten täyttänyt 18 ja minäkin juon usein, ainakin kerran viikossa ja minäkin polttelen silloin tällöin pilveä, olen kokeillut myös jotain muitakin aineita,koulussa olen tänä vuonna käynyt silloin tällöin että saisin kurssit täyteen, enkä ole myöskään pahemmin kotona. Mullakaan ei oikein ole hyvät välit äitiini, asun kahestaan sen kanssa. Isääni mulla on ehkä sitten "paremmat" välit. Olen isään yhteydessä säännöllisesti, ja tapaamme ehkä kerran viikossa, menemme syömään tai jotain. Aina kun olen isän seurassa esitän että mulla menee hyvin jne eikä isä periaatteessa tiedä elämästäni yhtään mitään. Ja niin ymmärrän että olet huolissasi siskosta, ehkä voisit jutella hänen kanssaan kuitenkin? Siskosi ei ehkä välttämättä pidä käytöstään huolestumisen aiheena, en minäkään ole huolissani käytöksestäni ja minua ärsyttää tosi paljon kun äitikin joskus ilmaisee että on huolissaan minusta. Minä en pidä esimerkiksi alkoholin ja huumeiden satunnaista käyttöä ongelmana, vaikka myönnän että se on luultavasti huolestuttavaa käytöstä. En tiedä itsekkään miksi elän tällä tavalla, elämäni vaan on ollut aika rankkaa tänä vuonna ja tunnen oloni useesti ahdistuneeksi ja haluan vaan pistää pään sekasin. Ehkä voisit jutella siskosi kanssa syistä miksi hän käyttäytyy tuolla tavalla? Minä ainakin haluaisin puhua jollekin ihmiselle joka oikeasti on kiinnostunut asioistani ja jolle voi puhua ilman että se tuomitsee. Jos olisit mun isosisko ja sanoisit että haluaisit jutella mun kanssa niin varmaan voisin tai haluaisinkin jutella.. En kuitenkaan haluais kuulla mitään "oon huolissa susta" yms koska se vaan ärsyttää mua. Enkä haluais mitään tuomitsevaa asennetta mua kohtaan. Mulla on isoveli ja jotenkin tuntuu että se ei pahemmin ole kiinnostunut musta, en oo sen kanssa yhtään läheinen, vaikka haluaisinkin, ja isoveli on sanonut mulle että vittu oot angstaava teini, koita nyt jo kasvaa ja äidin kanssa ovat yhdessä puhuneet minusta tyyliin "kyllä routa porsaan kotiin ajaa" kun en oo tosiaan kauheen useesti himas.. Niin mua ainakin loukkaa tollanen puhe. Toivottavasti tästä kirjotuksesta oli jotain apua. Ja muista että tosi moni nuori juo ja tiedän monta jotka ovat kokeilleet pilvee ym, toivottavasti siskosi vaan ymmärtää lopettaa tollasen käytöksen ajoissa:)


    • Nuorisotyöntekijä

      et ole ylireagoiva sisko. Siskosi on jo lähes 18, mutta ensin sinun kannattaa olla isääsi yhteydessä. Jos tämäkään ei auta, niin aina voit tehdä lastensuojeluilmoituksen, jolloin siskosi tilanne tarkistetaan. Voi olla, että perheellänne on antipatioita lastensuolejuviranomaisiin, mutta toimettomaksi ei kannata alkaa. Siskosi käytös (puhumattomuus, välttely jne.) kertoo ehkä parentuneesta päihteidenkäytöstä. Jos hän polttelee pilveä ja asuu yli 25-vuotiaan kaverin kanssa, kyseessä voi olla ns. ainesuhde. Eli tämä vanhempi kaveri pitää siskoasi ei niinkään tyttöystävänä, vaan ainekumppanina. Sellaisessa suhteessa tytön rooli on aika ankea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7130
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2751
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2336
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      95
      2024
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1727
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1525
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      33
      1309
    Aihe