Tirripaisti

Ukkeli-65

Miten se vanhanajan tirripaisti oikein tehdään?

42

9105

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tilja

      Ei pidä sekoittaa mirrikastikkeeseen. Se kai tehdään kissasta eli Mirristä.

      • Pär Pillhard

        Muuten voi ei pysy läskinpalan päällä, vaan sulaa siihen.


      • simalasillinen
        Pär Pillhard kirjoitti:

        Muuten voi ei pysy läskinpalan päällä, vaan sulaa siihen.

        oikea wappuherrrrkku. :))


      • 17+2

        useampaa eri versiota.

        Meillä leikattiinn possun kyljestä paksuja siivuja jotka laitetiin uunivuokaan. (Ennen possu oli rasvakerroksella.) Lihapalojen, alle ja väliin, maustepippuria kokonaisena ja laakerinlehteä, pinnalle merisuolaa. Liha kypsäksi ja siitä irtosi kypsyessä rasvaa joka oli sitten kastike. Ei todellakaan mitään vedenliäsystä. Joskus laitetiin vuokaan kuorittuja kokonaisia perunoita raakoina jotka sitten kypsyivät samalla ja saivat ihanan rasva lisän imiesään sitä vuokasta...


      • 15+5
        17+2 kirjoitti:

        useampaa eri versiota.

        Meillä leikattiinn possun kyljestä paksuja siivuja jotka laitetiin uunivuokaan. (Ennen possu oli rasvakerroksella.) Lihapalojen, alle ja väliin, maustepippuria kokonaisena ja laakerinlehteä, pinnalle merisuolaa. Liha kypsäksi ja siitä irtosi kypsyessä rasvaa joka oli sitten kastike. Ei todellakaan mitään vedenliäsystä. Joskus laitetiin vuokaan kuorittuja kokonaisia perunoita raakoina jotka sitten kypsyivät samalla ja saivat ihanan rasva lisän imiesään sitä vuokasta...

        unohdin sipulit, joita laitetiin myös isoina paloina, kun tirri oli jo erittänyt rasvaa vuuan pohjalle. Sipuleita käännetiin kypsymisen edetessä niin että ne ruskistuivat tasaiseti, kuin myös perunat käännetiin jotta molemmat puolet olivat kauniin ruskeita. Uuni oli leivin uuni mutta 200 astetta varmaan paselli.


      • non-rec

        Meillä tirripaisti tehtiin hellalla valurautapannulla, peetu1:n tapaan, mutta mausteena taisi olla ehkä vain suolaa. Kait pippuriakin, mutta tuskin laakerinlehteä, enkä muista sipualiakaan lisätyn. Syötiin perunamuusin (tahi keitettyjen perunoiden) kanssa. Aaaaah! Mahtavaa talvi-iltojen ruokaa.


      • meirikki
        non-rec kirjoitti:

        Meillä tirripaisti tehtiin hellalla valurautapannulla, peetu1:n tapaan, mutta mausteena taisi olla ehkä vain suolaa. Kait pippuriakin, mutta tuskin laakerinlehteä, enkä muista sipualiakaan lisätyn. Syötiin perunamuusin (tahi keitettyjen perunoiden) kanssa. Aaaaah! Mahtavaa talvi-iltojen ruokaa.

        Samoilla ohjeilla, ja lihaliemikuution liotan pariin desiin vettä jonka ruskotuksen jälkeen kaadan kaiken päälle. Kansi päälle ja annetaan hautua, sillä lihasiivut ovat todellakin nykyisin melkein rasvattomia, sitä rasvaa ei niistä sillain irtoo kuin entiaikaan. Semmosia liki sentin viipaleita, ei mitään bekonia :))


    • tirripaistia

      itse olen kotonani oppinut tekemään sen näin.
      eripuolella suomea kai eritavalla kuten kukin on oppinut.

      siivutettua sian kylkeä
      sipulia
      pippuria
      suolaa
      ruskista lihat paistinpannulla ripota suolaa myös sipuli
      lisää vettä ja pippuria
      anna hautua jonkun aikaa.
      ketä perunat lisäksi herkku tai suolakurkkua punajuurta
      eikun makoisia tirripaistittelu hetkiä.
      kerrohan miten onnistui.

      lähdempä itsekkin tekemään,kun sattuu liha siivuja olemaan meinasin tehdä perunalaatikon,jota en ole moneenvuoteen tehnyt,kuin en tirripaistiakaan.
      hyvää vapun odotusta,kuin vappuakin kaikille täällä.


      eikun makoisia

    • tirrilirriaino

      mitä oli, kun valurautapannussa haudutettiin sian sivusta rasvat pois, ja pannuun kertyneessä rasvassa kastettiin ruisleipäkuutioita, tai kirrattiin leipäviipaleita?

      • Reino´

        ...leipäressuksi. En ole ihan varma, mutta sellainenkin herkku kuin leipäressu oli olemassa.


      • vesikielella
        Reino´ kirjoitti:

        ...leipäressuksi. En ole ihan varma, mutta sellainenkin herkku kuin leipäressu oli olemassa.

        on se herkku vielakin olemassa. Paistinpannulle kuivaneita ruisleivan paloja,( tuereetkin kay), lisataan maitoa ja paljon voita. Annetaan hautua muusiksi valilla sekottaen, syodaan sokeroidun puolukkasurvoksen kanssa.


      • ei -ituhippi
        vesikielella kirjoitti:

        on se herkku vielakin olemassa. Paistinpannulle kuivaneita ruisleivan paloja,( tuereetkin kay), lisataan maitoa ja paljon voita. Annetaan hautua muusiksi valilla sekottaen, syodaan sokeroidun puolukkasurvoksen kanssa.

        ----Meillä leikattiinn possun kyljestä paksuja siivuja jotka laitetiin uunivuokaan. (Ennen possu oli rasvakerroksella.)

        kai te sentääs tapootte sen possun ensteeks?
        muutehhan se olisi kiljunna ihan kauheesti[vingun pintaa]


      • tööttöö
        Reino´ kirjoitti:

        ...leipäressuksi. En ole ihan varma, mutta sellainenkin herkku kuin leipäressu oli olemassa.

        On semmonen olemassa, ainaki täällä Etelä-pohojammaalla..


    • i_a

      Hyvällä lapsella on monta nimeä --- hyvällä nimellä on monta "lasta"... :)

      Vanhan suomalaisen perinneruokaohjeen mukaan Tirripaisti 10 annosta:

      - Suolattu siankinkku 2-2,5 kg
      - 6 mustapippuri
      - 6 valkopippuria
      - 3 pientä sipulia

      Pane liha syvään pataan ja ruskista se kevyesti joka puolelta.
      Kuori sipulit ja lisää kokonaisina.
      Lisää vettä pataan niin että sianliha puoliksi peittyy.
      Lisää pippurit.
      Kypsytä uunissa 180 asteessa kääntäen paistia välillä.

      Tarjotaan lanttujen, nauriiden tai maaomenien ( peruna ) kera.

      Tähteeksi jäänyt tirripaisti on erinomaista leikkelettä leivän päällä...

      Jos sianliha on kovin suolaista ( vanha säilytystapa ), liota sitä ensin kylmässä vedessä

      • Pirre*

        olipa minulle aivan uusi tirripaisti, - meillä se tehtiin ohuista siansivusiivuista käristämällä, - muuten kuin sianlihakastike ,mutta ilman suurusta, - jotkut laittoivat suolamuikkuja sekaan..

        Tirripaisti on hirveän hyvää, harvakseen teen sitä vieläkin.


      • "Reetta
        Pirre* kirjoitti:

        olipa minulle aivan uusi tirripaisti, - meillä se tehtiin ohuista siansivusiivuista käristämällä, - muuten kuin sianlihakastike ,mutta ilman suurusta, - jotkut laittoivat suolamuikkuja sekaan..

        Tirripaisti on hirveän hyvää, harvakseen teen sitä vieläkin.

        hehe....se se vast on sappivaivaselle oikeeta herkkuu:))


      • Pirre*
        "Reetta kirjoitti:

        hehe....se se vast on sappivaivaselle oikeeta herkkuu:))

        , mutta joskus kielen tekee sitä mieli, je sitten kyl öyhtäryttää rasvaisia sappipukluja :(


    • t.l.

      Tuolla on tullut jo monta ohjetta tirripaistiin. Tirriä syötiin meilläkin talvisin, suolatusta siankyljestä. Hyvää oli. Siihen aikaan muuta säitysmenetelmää ei ollutkaan kuin suolaaminen.
      Yhen äidin sianlihan ulkopaistin ohjeen äiti kertoi minulle ennen lähtöään parempaan maailmaan. Hän paistoi lihasiivuja rasvassa, margariinissa, hiljalleen kypsäksi asti. Voita ei saa käyttää, kun voi härskiintyy sanoi äiti. Hän suurusti kastikkeen paistiliemeen ja vain suolaa ja sipulia mausteeksi. Väri oli kullanruskea. Voi rettä kuinka hyvää tuo oli. Itse en ole vielä samalla lailla lihaa valmistanut kuin ajatuksissani. Pitää kokeilla ja myös tirripaistia.
      Oma paistotapani on uunissa ja keittäen, mutta maukkaamman saa liedellä pannussa paistaen.
      Hyvää päivän jatkoa.

    • i_a

      Ennen vieraillessani vaimoni kotona tuolla käsivarren suunnalla, tapasi appiukkoni tehdä seuraavaa perunan seuralaista...

      Pannulla käristeli suolattua possun kyljestä pieniä siivuja... Kun rasva oli sulanut vuoli joukkoon jäätyneestä naudanpaistista lehdenohuita siivuja pannun täyteen... Näitä pyöräytettiin pari minuuttia kumalla pannulla rasvassa ja sillä hyvä... Nimenä tällä oli "finsteeki", ja sanoi poronkäristyksen heikoksi korvikkeeksi, kun ei sattumalta ollut "kisuraa" teurastettu... Liekö nimi lainattu rajanaapurista... Hyvää kuitenkin oli... :)

    • vanhat perinteet

      Tirripaisti oli nimenomaan valurautapannulla paistettua sian kylkeä, johon senaikaisia mausteita oli vain sipuli (jos oli) ja maustepippuri ja tilkkanen vettä.

      Lihaa jatkaakseen hän joskus lisäsi siihen kalanpaloja, niitä kun oli aina tai sitten vaihteeksi kananmunia, jotka oli hieman vatkattu, joista tuli sellaisia nokareita, koska hän taitavasti niitä hyydytti, ettei siitä sentään munakasta tullut.

      Oma versioni on tehdä amerikan bekonista, koska nykyisin saa harvoin kaupastani siankylkeä.

      Toinen maukas ateria tulee sian lapapalsta uunissa haudutettuna. Sekoitan kuoreksi päälle ruisjauhoista "kannen" ja jos sattuu hiivaa olemaan, kohotan ensin taikinan. Laiskuuttani teen siitä aika löysän, jonka voi lusikalla levitellä, mutta ahkerana joskus teen kaulittavan.

      Mikäli sattuu lanttua olemaan, haudutan niitäkin lihan päällä, siis taikinakuoren alla.

      Voi, että on nannaa, kun leipä paistuu samalla.

      • myös lisäsi tirripaistiin kananmunaa, meijjän kotipuolessa oli kalaa paistissa lisukkeena, joko muikut tai made.


      • 12
        Pirrejuupas kirjoitti:

        myös lisäsi tirripaistiin kananmunaa, meijjän kotipuolessa oli kalaa paistissa lisukkeena, joko muikut tai made.

        ikäihmisten palstalla voi olla yksi ainoa oikea ja juuri minun sanomani.
        On se kumma kun ei iän myötä opita.


      • mä vaan,
        12 kirjoitti:

        ikäihmisten palstalla voi olla yksi ainoa oikea ja juuri minun sanomani.
        On se kumma kun ei iän myötä opita.

        Ei olla opittu keskustelemaan, täällähän toimii vain mielipiteen jättäminen. Kukaan ei keskustele keskenään, ketju ei haaroidu mihinkään, on vain peräkkäin miten meillä.
        Se puute suorastaan huutaa tältä palstalta. Eli ns. kaikki puhuu vaan kukaan ei kuuntele ketään.
        Täällä ei osata keskustella, olet oikeassa.


      • kysyi, että
        mä vaan, kirjoitti:

        Ei olla opittu keskustelemaan, täällähän toimii vain mielipiteen jättäminen. Kukaan ei keskustele keskenään, ketju ei haaroidu mihinkään, on vain peräkkäin miten meillä.
        Se puute suorastaan huutaa tältä palstalta. Eli ns. kaikki puhuu vaan kukaan ei kuuntele ketään.
        Täällä ei osata keskustella, olet oikeassa.

        miten se tirripaisti tehdään. Näin minä ainakin luin. Ohjeita tuli monenlaisia, vai olisiko pitänyt vänkäämiseksi mennä, siis ei noin vaan näin se tirri tehdään ja olet väärässä.

        Minua taas kyllästyttää kahden henkilön keskinäiset ketjut, menkööt chattiin jaakaan. Keskustelu yleensä aina rönsyilee, eikä ole mikään pakko pysyä aölkuperäisessä aiheessa. Mutta jos olet keskustelutieteen maisteri, niin varmaan neuvot meitä tolloja.


      • osaaja7
        Pirrejuupas kirjoitti:

        myös lisäsi tirripaistiin kananmunaa, meijjän kotipuolessa oli kalaa paistissa lisukkeena, joko muikut tai made.

        tirripaiti enää.
        Tirripaisttin tulee siankylki läskeineen ja hiukkasine lihoineen.
        Siihen ei laiteta mitään lisää.


      • sitroen.
        osaaja7 kirjoitti:

        tirripaiti enää.
        Tirripaisttin tulee siankylki läskeineen ja hiukkasine lihoineen.
        Siihen ei laiteta mitään lisää.

        Meillä sitä sanottiin käristykseksi. Tirripaistista ei kukaan tiennyt mitään.


    • 16+18

      talouskoulussa.
      Eräänä opetuskeittiöpäivänä oli perinne ruokia ja myös tirripaisti käsiteltiin.

      Moni kertoi äitinsä laittamasta tirripaistista, jossa oli jos mitä "jatkeena" Opettaja joka jäi kurssimme jälkeen eläkkeelle, sanoi opetti asian näin: Sana tirri tulee sianlihan rasvasta, joka kypsyessä tiriseen paistista. Tirri paisti on sianlihaa ja siitä tirissyttä rasvaa, mausteina kokonaisia pippureita sipulia ja suola jotka laitetaan lihanpalojen pinnalle. Paistin voi valmistaa pannulla tai uunissa. Uunissa valmistaminen on taloudellista ja kiireisen emännän helpotus, koska paistin kanssa yhtä aikaa voi kypsentää kuoritut perunat.

      Opettajani olisi nyt 104 vuotias, jotenkin uskon hänen tienneen, sekä perinneruoan että ruoan valmistuksen salat. Jokainen kätevä emäntä tekee joka reseptistä omat sovellutuksensa, mutta sovellutus tai omaversio ei ole alkuperäinen oikea Tirripaisti.

      • suvenkorento*

        ..eläköön oikeat, aidot reseptit!


      • 7+4

        sopivaa lihaa ja kokeilla.

        Siskoni jolla kaksi poikaa suorastaan himoitsi tuota Tirripaistia raskausaikanaan. Hän kuori perunoita ja paistoi ne mukana viimeisen tunnin aikana olivat hyviä.
        Perinne ruoka, joka jää unholaan koska ei rasvaista lihaa enää kasvateta.


    • tirrrrrrri

      Ukkeli, etkö oppinut tirripaistia? Ei tainnut kesällä maistua ja pääsi reseptit unohtumaan?

    • löytäjä
      • puupiäkö siellä

        painettu sana on uskonperus.


      • {o.o}

        SOPIVAN LIHAN LÖYTÄMISESTÄ
        ENÄÄ EI OLE KASVATETA PORSASTA JOSSA LÄSKIÄ ELI VALKOISTA LIHAA JA SITÄ TIRRIIN TARVITAAN


      • Miksi tällaista pitää enää, nykyaikana, kysellä.
        H.


      • äitemuori

        tirripaisti on, mutta sitä sopevan läskistä siansivua ei meinaa löytyä, lihatiskiltä varmimmin. Niistä pakatuista ohuenohuista pekoniruikaleista ei tule kunnon läskisoosia, siis sitä tirriä.
        Pakkaskelillä maistuis perunamuusin ja puolukkahillon kans. Eipä ole nyt tullut tehtyä, kun kinkusta vielä muistot jäljellä. Nyt ei syödä sikaa hetkiin, nautitaan esim. merenelävistä ja muista kevyistä ruuista. Jos vaikka löytyis kampasimpukoita, katkarapuja tai muita nilviäisiä, heh:))))


    • <4

      sen teon?

    • ...

      Tuossa jo vastauksia olikin. Meinaan vaan, itellä "tirripaisti" ollut vähän ihmetyksenä noin sanana. Meillä tehtiin nimittäin läskisoossia. Ja se oli just, että läskistä sianlihaa paistinpannuun, pintakärtsäyksen älkeen vettä, löökiä, suolaa ja maustepippusia. Ja läskisoossia sekin oli, kun kärtsättiin jauhoja ja muuten oli sama soossi, vähän niinkuin suurustettuna.

      On se tosi hyvää. Nykyään ei kaupasta saa kunnon läskiä. Siis sikaa, mikä on reilusti läskistä ja luomua. Koko idea on mun mielestä just läskissä, siitä se maku tulee. Nykyajan siat laihoja ryikkuja, ei niissä silavaa tahdo olla. Joskus tulee ostettua lapaa, siitä saa sulateltua pannussa läskiä, mutta se liha taas ei oikein ole aito asia, kyllä siihen kylkeä pitäisi olla....

      Mutta selvis toi mystinen tirripaisti sanana.


      =DW=

      • Anonyymi

        Tarvitaan kunnon rautapannu ja voita.
        Kokonaisia pippureita.
        Äitini teki todella hyvää läskisoosia. Eikä se läskistänyt yhtään.
        Muusin kanssa nam. Puolukkasurvosta lisukkeeksi.

        Beng
        Eikös ole jokun miespoppoo, joiden herkkuihin kuuluu läskisoosi.


    • Anonyymi

      Leikataan possunkyljestä nättejä ohuita viipaleita, samalla kun niitä pannulla käristetään otetaan ja siivutetaan sipuli yksi tahi kaksi, ne lisätään tirripaistiin, katsotaan että molemmat ainesosat kypsyvät nätisti, periaatteessa siinä oli tirripaisti
      voi tietysti lisäillä muitakin vihanneksia sekaan, muista että et polta lihasiivuja mutta niiden tulee olla kyllä rapeita.

    • Anonyymi

      tirripaistin saa myös pekoniviipaleista, leikkaa pekoniviipaleet poikki, laita pannulle,
      mausta mielesi mukaan, lisää siivutettu sipuli, ja muu mitä sinulla sattuu olemaan, tirripaisti on vapaata ruokaa ei pidä olla nipon nuuka mitä siihen laittaa nälkähän sillä kyllä lähtee, sehän on oikeasti savottamiehen ruokaa :D

    • Anonyymi

      Ensin tapetaa sika, ja sitten paistetaan liha
      njjj

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6809
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      39
      1209
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1022
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      881
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      814
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      59
      804
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      774
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      771
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      716
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      713
    Aihe