Taitaa olla turha toivo...

viimeinen yritys

Voisitteko te yliopistoissa (varsinkin avoimissa) opiskelevat kertoa, kuinka ihmeessä kykenette lukemaan tuhatsivuisia kurssikirjoja kuukaudessa sekä ravaamaan luennoilla, samalla kun omaksutte kaiken tuon tietotulvan ja saatte hyvän arvosanan tentistä? Miten ehditte siinä rinnalla lukea sivuaineita, käydä töissä, harrastaa mitään?

En pidä itseäni varsinaisesti laiskana. Suoritin joitakin vuosia sitten aikuislukion 10:n keskiarvolla ja ylioppilastutkinnon L:n paperein, vaikkeivät ne sinänsä paljoa merkitsekään. Kertovat kuitenkin siitä, että ahkeruudesta homma ei jää minulla kiinni. Olen monessa suhteessa jopa neuroottinen perfektionisti.

Pitkän ja vaikean masennusjakson jälkeen olisin nyt motivoitunut ja kiinnostunut aloittamaan avoimessa yliopistossa joko historian tai kansantaloustieteen opinnot ja kenties hakemaan myöhemmin sisään pääsykokeissa/erillishaussa. Mutta kun katson kurssiohjelmaa ja luettavan määrää, en voi muuta kuin nostaa kädet pystyyn. Vaikka olen kehittänyt itselleni monia hyviä ja aikaasäästäviä opiskelutekniikoita, ja vaikka opiskelisin yöt ja päivät ympäri, en ehtisi millään oppia noin massiivisia kokonaisuuksia edes tyydyttävästi noin lyhyessä ajassa. En ymmärrä kuinka kukaan voi!?

Lisäksi minulla on työnikin sekä pari liikuntaharrastusta, joista en voi luopua ihan jo oman mielenterveyteni tähden. Lisätään tähän vielä krooniset uniongelmat ja pakko-oireiset häiriöt, niin ilmeisesti voin unohtaa koko homman...

En keksi mitään muuta "ratkaisua", kuin että lukisin muutaman vuoden aikana kaikki kurssikirjat etukäteen omaan tahtiini ja tekisin niistä muistiinpanot valmiiksi. Jotta sitten jos/kun joskus varsinaiset opinnot avoimessa aloittaisin, olisin koko ajan muutaman askeleen edellä opintosuunnitelmaa. Toisaalta ikääkin on jo sen verran, että kukaan tuskin ottaisi siinä vaiheessa opiskelujani enää vakavasti.

Kertokaa, te yli-ihmiset, miten ihmeessä oikein teette sen? Jos todella olen NÄIN paljon kehnompi kuin muut, lienee sama vaikka sitä heittäytyisi jojon jatkoksi saman tien.

4

868

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei hätää

      Mitä enemmän kurssikirjoja luet, sen enemmän asioista tiedät ja sen helpompi sinun on lukea alan tekstiä. Ennen opintoja tuo luettavan määrä näyttää mahdottomalta, mutta kyllä siitä normiopiskelija selviää. Riippuu myös ihan töiden ja harrastusten laadusta ja määrästä, voiko niistä pitää opiskellessaan kiinni.

    • ja motivaatio

      Sain kasvatustieteen "väyläopinnot" kahdessa lukuvuodessa, taustalla lukion psykologia ja käytännön havainnot. Jos työssäsi olet tekemisissä kansantaloustieteen käsitteiden kanssa, huomaat tenttikirjallisuudessa, kuinka yksinkertaisia ainakin perusopinnot ovat kokemaasi.

      Jos aikataulusi sallii, esim. viikonloppuisin on kandidaatin kieli- ja tilastotieteen opinnot.

      Olen kaikille tiukemman aikataulun opiskelijoille suositellut Jyväskylän avointa yliopistoa, jossa opiskelija saa itse määrätä mm. opintojaksojen suoritusjärjestyksen ajatellen kirjallisuuden hankkimista ja omaa elämää. Koko lukuvuoden ohjelma ko. opintokokonaisuudesta tulee yksissä kansissa. Muissa kokemissani avoimissa yliopistoissa perus- ja aineopinnot ovat lukuvuoden aikatauluun sidottuja.

    • Yksi opiskelija vain

      Ei sitä ehdikään jos pyrkii siihen, että pitää osata tentissä kaikki kirja ja mahdollinen muu materiaali kannesta kanteen. Kaikesta ei ehdi edes tehdä muistiinpanoja.

      Pyri siihen, että katat annetun materiaalin niin hyvin kuin pystyt annettuun aikaan ja muihin resursseihin nähden. Hahmota olennainen, vertaile materiaalia (sen teemoja, pääaiheita, jne.) siihen mitä kurssi-infossa sanotaan oppimistavoitteeksi, ja keskity siihen. Luota myös omiin pohjatietoihisi. Jos tuntuu ettei kirjoista saa tolkkua, uskalla etsiä samasta asiasta selkeämpää tietoa niiden ulkopuolelta, muista lähteistä.

      Tällä on menty näitä kolmen - neljän kirjan satoihin sivuihin nousevan artikkelisuman tenttejä ihan hyvin arvosanoin, vaikka on ollut muuta elämää, kursseja ja luentoja samaan aikaan. Ei tarvitse olla yli-ihminen, tarvitsee vain antaa itselleen armoa, muistaa hengittää, ja uskoa hieman itseensä. Pärjäsit yo-kokeissa erinomaisesti -- miksi tilanne olisi nyt yhtään erilainen? Voimia!

    • (=)

      Kannattaa aluksi tutustua opiskelutapoihin. Kaikkia kirjoja ei lueta tarkasti kannesta kanteen, vaan osa luetaan selailemalla ja pääasioita tutkimalla. Kannattaa vielä heittää puskiin kaikenlainen perfektionismi, meille opetettiin jollain kurssilla, että tehtävä tehdään, käydään läpi ja päätetään että se on valmis. Sitten siirrytään eteenpäin ja näin hommat luistavat. Ei kannata tähdätä täydelliseen suoritukseen, kolmonen riittää, kun arvosteluasteikko on 1-5. Helposti saa käytettyä 15 sivun esseeseen vaikka kuinka paljon aikaa, jos viilaa jokaista pilkkua päiväkausia.
      Tsemppiä opintoihin, asiat selviävät pikkuhiljaa ja kannattaa keskittyä yhteen työhön kerrallaan niin ei ahdista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 173
      5109
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4613
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2946
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1947
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1716
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe