Vastasyntynyt ja kuuma asunto

Rv 33+5

Vauvamme laskettu aika on kesäkuussa ja mietin jo etukäteen miten saisimme viilennettyä asuntomme lämpötilaa sitten kun vauva tulee. Asunnossamme on nimittäin jo nyt 24-26 astetta lämmintä ja yöllä on tosi tukala nukkua vaikka olisi alasti. :( ja kyllä - kaikki patterit on pois päältä eikä kylppärissä ole lattialämmitystä jne. Käytössä on myös pimentävät verhot, joitten luulimme auttavan mutta eipä auttaneet nekään. Kun nyt on jo näin kuuma, niin entäs sitten helteillä?? Varmaan 30 astetta. :O

Olemme pitäneet makkarin ikkunaa yöllä auki ja toisinaan jopa tuuletin on pauhannut yön sängyn vieressä! :D Kuulemma 19 astetta olisi ihanteellinen lämpötila huoneessa, jossa vauva nukkuu ja tämänhetkinen on kyllä aika kaukana siitä. Ikkunaakaan ei käsittääkseni saa pitää enää auki sitten kun on vauva, vedon takia? Ja eihän se kai aikuisillekaan terveellistä ole pitää ikkunaa yöllä auki, varsinkaan kun ikkuna on aivan sänkymme vieressä. Onhan tietysti olemassa ilmastointilaitetta, mutta saakohan niitäkään käyttää huoneessa jossa vauva nukkuu? Ei varmaan, jos autonkaan ilmastointia ei saa käyttää (neuvolatädin mukaan).

Onko jollain kokemuksia kuumasta asunnosta ja miten sen saa viilennettyä ilman että viilentämiskeinoista ei ole haittaa vauvalle?

11

4570

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • minä.

   Meillä vauva syntyi viime toukokuussa. Asuntomme on kesäisin pätsi, joten päädyimme hankkimaan ilmastointilaitteen. Iltaisin ennen kuin vauva meni yöunille, pidimme laitetta päälle ja viilensimme huoneen. Kyllähän lämmöt aamulla taas huitelivat yli 25 asteen (aamuaurinko paistaa suoraan makuuhuoneeseen), mutta aamuyöhön asti lämpötila pysyi siedettävänä.

   Autossa olemme käyttäneet ilmastointia. Ollaan vain huolehdittu ettei liian kylmällä. Oma mielipiteeni on, että pahempaa vauvalle on liika kuumuus, varsinkin kun turvakaukalo on sellainen "pesämäinen", ja siten voi olla hiostava.

  • pariehdotusta

   Moi!
   Meillä asunto ollut nyt talven 22-24 astetta ja kyllä tuo vauva on ihan jees pärjännyt, nyt keväällä kun yöpakkaset lakanneet, ja yöt olleet lämpimämpiä olen ottanut vauvalta peiton pois eli nukkuu vain pussilakanalla. Myös yöpukuun voi vaikuttaa, eli esim. lyhythihainen body tai pelkkä vaippakin käy jos tuntuu että tarkenee.. tuulettamisesta tuli mieleen sellaiset, että kannattaa ainakin päivällä tuulettaa niitä huoneita missä vauva ei sillä hetkellä ole, ja jos lähtee esim. ulos niin ikkunat auki ja tuulettimet pauhaamaan, että kerkiäsi illaksi asunto viilentyä. Yöllä jos makuuhuoneessa ovi, niin ehdottomasti auki, että ilma kiertää... luulen, että tuuletinkin voi olla yöllä päällä kunhan se nyt ei ole siinä vauvan vieressä, vaan laittaa esim. lattiatasoon pinnasängyn alapuolelle, eli näin veto ei käy vauvaan.

  • öutd

   Meillä pidettiin kaikissa muissa huoneissa paitsi makuuhuoneessa ikkunat auki öisin viime kesänä, niin kyllä sekin vähän viilensi asuntoa kun lämpötila sisällä oli 28-30 astetta. Ja kyllä autossa voi pitää ilmastointia päällä kun ei laita sitä liian viileälle.

  • nimimerkki3

   Tuuletin tuottaa lämpöä suunnilleen sillä teholla mitä sen kyljessä lukee. Katsokaa siis että se tuuletin saa jotain kylmää ottoilmaa ettei hyöty ole negatiivisen puolella.

   Ja muutenkin järki ja suhteellisuudentaju käteen; Ei sitä ilmastointia autossa tarvi pitää liian kylmällä. Eihän se lapsi vaunuissa pihallakaan saa mitään tasalaatuista 22,1 °C ilmaa.

   Vieläkin laitetaan lapsia kapaloituina päikkäreillä -15 °C parvekkeelle kuten jo ammoisista ajoista. Oma äitini taitaa laittaa pikkuiset kapaloissa nukkumaan vaikka mikä eteläisen keski-suomen pakkanen olisi. Jos ei neljä vaatekerrosta tunnu riittävän nii sit laitetaan lisää. Kertaakaan en ole joutunut kylmää tyttöä pois kuorimaan. Monesti tuntuu että oma käsi on kylmä ja taapero herää siihen :| Ja aina ihmetyttää kuinka hyvin lapsi nukkuu pakkasessa.

   Joten ei ne teidät pikku hellantuutelit hajoa ihan niin vähästä mitä te uskotte. Tulihan ne teidän synnytyskanavastakin läpi suhteellisen vahingoittumattomina? Ja miten te luulette että te täällä maailmassa olisitte jos lapset olisi jotenkin vahingoittuneet siitä että tulee pari hikinäppylää kesällä tai talvella vähän posket punoittaa. Seuraavaks te samat äidit kirjoitette tänne siitä että 14-v lapselle tuli finni!

   Kysykää äideiltänne ja vaikka jopa isoäideiltänne miten on aiemmat sukupolvet hoidettu niin huomaatte millaisia ihmisiä niistä (teistä) sitten tuli ja suhteuttakaa hysteriaanne siihen.

  • w4yh

   oli viime kesä todella kuuma, kun aurinko paistaa lähes koko päivän isoista ikkunoista sisään. Talvellakin meillä on n. 22-24 astetta lämmintä, kesällä sitä oli mittarin mukaan 29-30 parhaimpina päivinä. Tyttö ei kyllä tuntunut asiasta kärsivän ollenkaan. HÄn siis syntyi kesäkuun alussa ja "kärsi" kuumasta kesästä äidin kanssa. Enemmänkin se oli ongelma minulle, joka hormoonihuuruissa hikoilin kuin pieni sika. Ikinä ennen ei ole hiki valunut selkää pitkin ihan vain istuessa :) Imettäminen varsinkin oli äärettömän lämmintä hommaa. Meillä pidettiin makkarin ikkunaa auki aina, kun tyttö ei ollut huoneessa ja yöksi puettiin mahdollisimman vähän vaatteita ja peittoa. Hyvin hän nukkui, eikä koskaan ollut liian kuuman oloinen. Ilmastointilaitteen hommaamista olemme miettineet ja todennäköisesti ostamme sen tänä kesänä ihan oman hyvinvointimme vuoksi.

   • hmm...

    olemme nukkuneet kesäisin makuuhuoneen ikkuna auki, miksi emme olisi?! Lapsista kaksi syntynyt kesäkuussa, kolmas elokuussa.


  • isukki1

   kaksosten kans oltu kesällä ikkunat auki ihan alusta asti.. rajana ollut että pihalla on ainakin 18

  • viatontako

   Mikä vitun typerys sinä
   olet se mikä kelpaa suurille
   imettäville rinnoillesi
   kelpaa myös vauvalle.

   Mitä nykyajan koulussa
   opetetaan.
   Sitäkö että valehtelijoihin
   pitää uskoa?
   Näethän itsekin jos
   vauvalla on tukala olo
   ja itkee.
   Vauva voi hyvin silloin
   kun sitä rakastettaan
   paljon.
   Voi hyvin.

  • kuumaa joo puh

   Kuumasta asunnosta on kokemusta kahdenkin vauvan kanssa. Täällä on kesäkaudella normalisti yötä päivää 24- 25 astetta. Hellepäivinä on yölläkin 27astetta. On pimentävät verhot ja sälekaihtimia pidetään iltapäivästä iltaan kiinni, mutta ei se paljon auta. Tai no, ilman noita toimenpiteitä olisi 30 astetta. Syynä on länteen avautuvat ikkunat ja ylin kerros, jotka auttavat näköjään hyvin varaamaan lämpöä tänne sisälle. Parvekkeen oven ja ikkunoiden avaaminen tuovat vetoa, mutta eivät kuitenkaan laske juurikaan sisälämpötilaa.

   Vauvat ovat nukkuneet kuitenkin ihan hyvin. Yöllä vain lyhythihainen body päälle eikä muuta vaatetta. Päälle peitteeksi enintään harsoliina. Nuo meidän vauvat ovat vielä muutenkin hyvin lämpimiä eli lämpöä riittää omastakin takaa. Jos on vähemmän hikoilemaan taipuvainen vauva niin sitten bodyn kanssa jotkut puolihousut joissa on jalkaterät paljaina. Pukemallahan sitä voi säädellä, tässäkin tapauksessa. Eihän niin kuuma asunto ole kai ihanteellinen kenellekään nukkua, mutta ei siihen myöskään kuole. Ja parempi vastasyntyneelle kuitenkin vähän lämpimämpi kuin yhtään liian kylmä. Lämpimässä paikassahan hän on tottunut olemaan :)

  • Tottumiskysymys

   "Ja eihän se kai aikuisillekaan terveellistä ole pitää ikkunaa yöllä auki, varsinkaan kun ikkuna on aivan sänkymme vieressä. "

   Kyllä meillä ainakin aikuiset nukkuvat makkarin ikkuna auki, myöhäiseen syksyyn asti. Radon tappaa, mutta raitis ilma ei.

   Toki vauvoja ei saa vedossa nukuttaa. Vastasyntynyt tulee 37 asteen lämpötilasta, niin että hänelle 25-30 astetta ei ole mikään liian lämmin. :D

  • pikkulapsi

   Ei ole huolta.
   Eikä kannata huolehtia.
   Miten luulet,
   että vauvat jossain
   afrikassa selviävät
   hengissä kun varjossakin
   voi olla melkein neljäkymmentä?

   Tietenkin lapsesta
   pitää pitää hyvää
   huolta ja on aivan
   hyvä ajatus ajatella,
   että haluaa antaa
   lapselleen sen hyvän
   minkä itse tietää hyväksi.
   Turha huolehtiminen
   ei kuitenkaan hyödytä.
   Keskity sinä vain
   rakastamaan oikeasti
   sitä vauvaa.
   Miksi vauvat yleensä
   itkevät?
   Siksi, että äiti ei ymmärrä
   rakastaa lastaan
   täydestä sydämmestään.

   Jos on varaa,
   niin osta ilmastointilaite,
   jonka kytket vaikka
   ikkunaluukkuun,
   niin että vauvan
   huoneeseen saadaan
   juuri se lämpö,
   minkä katsot oikeaksi.
   Tai tee reikä seinään
   sille ilmastointilaittelle.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tämäkin vielä! Steppi suviseuroissa

   Nyt on maailmankirjat sekaisin, En ollut uskoa silmiäni. Selvänä teltassa lauloi muiden mukana.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   185
   7390
  2. Kiinteistökuningattarelle satelee nyt tuomioita oikein urakalla

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008926919.html TELEVISIOSTA kiinteistövälittäjänä tunnetuksi tullut Kaisa Liski sai yhden vuoden ja kahden kuukaude
   Kotimaiset julkkisjuorut
   69
   3051
  3. Puolangan Porukka. Kuulkaas tämä.

   Hyvää iltaa hyvä Puolangan herrasväki. Kertokaa minulle mistä löydän Puolangalta vastusta niinsanotusti tanssimaan nurkan taakse! Olen saanut tarpeeks
   Puolanka
   55
   1470
  4. Ei tiemme enää kohtaa

   Joten älä odota, että ilmestyisin elämääsi. Se, mitä on tapahtunut on mennyttä, eikä sitä enää saa takaisin. Voi olla, että et näe minua pitkään aikaa
   Ikävä
   78
   1267
  5. Pysyt hyvännäköisenä pitkään

   Mulla on sellainen sormituntuma, eli monia hyviä syitä sanoa sinusta noin. Pidät huolta itsestäsi ja varmaan myös muistakin siinä ohessa. Sinussa on p
   Ikävä
   51
   1255
  6. Suomi on allekirjoittanut NATO:n liittymissopimuksen

   Tätä hetkeä on odotettu: Nato-maat allekirjoittivat tiistaina aamupäivällä Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat. ”Yhdessä olemme vahvempia”, Haavi
   NATO
   227
   1244
  7. Martinan uusin hirvitys

   Nyt on järkyttävät hopeiset paljetti shortsit jalassa. Mistä se löytää noita hutsahtavia vaatteita. Luuleeko näyttävänsä nuoremmalta, vaikka vaikutus
   Kotimaiset julkkisjuorut
   108
   1227
  8. En mä jaksa enää uskoo

   Meihin... Ei me tulla enää ikinä näkemään uudelleen niin se vaan on. Toivottavasti molemmat löydetään vielä rakkautta.
   Ikävä
   96
   1096
  9. Martina on kova vaihtamaan juhannusheilaa

   2018 -Hannes 2019-Stefu 2020-Palomies 2021-Pikkarainen 2022-Tanskalainen lippis mies Ihan sairasta kun ei yhtään pysty viettämään aikaansa vain laste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   194
   986
  10. Body count

   Sanotaan että miehellä tulevaisuus ratkaisee ja naisella menneisyys kun etsitään oikeasti vakavaan parisuhteeseen toista. Jos naisella paljastuu oleva
   Sinkut
   241
   920
  Aihe