Vastasyntynyt ja kuuma asunto

Rv 33+5

Vauvamme laskettu aika on kesäkuussa ja mietin jo etukäteen miten saisimme viilennettyä asuntomme lämpötilaa sitten kun vauva tulee. Asunnossamme on nimittäin jo nyt 24-26 astetta lämmintä ja yöllä on tosi tukala nukkua vaikka olisi alasti. :( ja kyllä - kaikki patterit on pois päältä eikä kylppärissä ole lattialämmitystä jne. Käytössä on myös pimentävät verhot, joitten luulimme auttavan mutta eipä auttaneet nekään. Kun nyt on jo näin kuuma, niin entäs sitten helteillä?? Varmaan 30 astetta. :O

Olemme pitäneet makkarin ikkunaa yöllä auki ja toisinaan jopa tuuletin on pauhannut yön sängyn vieressä! :D Kuulemma 19 astetta olisi ihanteellinen lämpötila huoneessa, jossa vauva nukkuu ja tämänhetkinen on kyllä aika kaukana siitä. Ikkunaakaan ei käsittääkseni saa pitää enää auki sitten kun on vauva, vedon takia? Ja eihän se kai aikuisillekaan terveellistä ole pitää ikkunaa yöllä auki, varsinkaan kun ikkuna on aivan sänkymme vieressä. Onhan tietysti olemassa ilmastointilaitetta, mutta saakohan niitäkään käyttää huoneessa jossa vauva nukkuu? Ei varmaan, jos autonkaan ilmastointia ei saa käyttää (neuvolatädin mukaan).

Onko jollain kokemuksia kuumasta asunnosta ja miten sen saa viilennettyä ilman että viilentämiskeinoista ei ole haittaa vauvalle?

11

6769

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minä.

      Meillä vauva syntyi viime toukokuussa. Asuntomme on kesäisin pätsi, joten päädyimme hankkimaan ilmastointilaitteen. Iltaisin ennen kuin vauva meni yöunille, pidimme laitetta päälle ja viilensimme huoneen. Kyllähän lämmöt aamulla taas huitelivat yli 25 asteen (aamuaurinko paistaa suoraan makuuhuoneeseen), mutta aamuyöhön asti lämpötila pysyi siedettävänä.

      Autossa olemme käyttäneet ilmastointia. Ollaan vain huolehdittu ettei liian kylmällä. Oma mielipiteeni on, että pahempaa vauvalle on liika kuumuus, varsinkin kun turvakaukalo on sellainen "pesämäinen", ja siten voi olla hiostava.

    • pariehdotusta

      Moi!
      Meillä asunto ollut nyt talven 22-24 astetta ja kyllä tuo vauva on ihan jees pärjännyt, nyt keväällä kun yöpakkaset lakanneet, ja yöt olleet lämpimämpiä olen ottanut vauvalta peiton pois eli nukkuu vain pussilakanalla. Myös yöpukuun voi vaikuttaa, eli esim. lyhythihainen body tai pelkkä vaippakin käy jos tuntuu että tarkenee.. tuulettamisesta tuli mieleen sellaiset, että kannattaa ainakin päivällä tuulettaa niitä huoneita missä vauva ei sillä hetkellä ole, ja jos lähtee esim. ulos niin ikkunat auki ja tuulettimet pauhaamaan, että kerkiäsi illaksi asunto viilentyä. Yöllä jos makuuhuoneessa ovi, niin ehdottomasti auki, että ilma kiertää... luulen, että tuuletinkin voi olla yöllä päällä kunhan se nyt ei ole siinä vauvan vieressä, vaan laittaa esim. lattiatasoon pinnasängyn alapuolelle, eli näin veto ei käy vauvaan.

    • öutd

      Meillä pidettiin kaikissa muissa huoneissa paitsi makuuhuoneessa ikkunat auki öisin viime kesänä, niin kyllä sekin vähän viilensi asuntoa kun lämpötila sisällä oli 28-30 astetta. Ja kyllä autossa voi pitää ilmastointia päällä kun ei laita sitä liian viileälle.

    • nimimerkki3

      Tuuletin tuottaa lämpöä suunnilleen sillä teholla mitä sen kyljessä lukee. Katsokaa siis että se tuuletin saa jotain kylmää ottoilmaa ettei hyöty ole negatiivisen puolella.

      Ja muutenkin järki ja suhteellisuudentaju käteen; Ei sitä ilmastointia autossa tarvi pitää liian kylmällä. Eihän se lapsi vaunuissa pihallakaan saa mitään tasalaatuista 22,1 °C ilmaa.

      Vieläkin laitetaan lapsia kapaloituina päikkäreillä -15 °C parvekkeelle kuten jo ammoisista ajoista. Oma äitini taitaa laittaa pikkuiset kapaloissa nukkumaan vaikka mikä eteläisen keski-suomen pakkanen olisi. Jos ei neljä vaatekerrosta tunnu riittävän nii sit laitetaan lisää. Kertaakaan en ole joutunut kylmää tyttöä pois kuorimaan. Monesti tuntuu että oma käsi on kylmä ja taapero herää siihen :| Ja aina ihmetyttää kuinka hyvin lapsi nukkuu pakkasessa.

      Joten ei ne teidät pikku hellantuutelit hajoa ihan niin vähästä mitä te uskotte. Tulihan ne teidän synnytyskanavastakin läpi suhteellisen vahingoittumattomina? Ja miten te luulette että te täällä maailmassa olisitte jos lapset olisi jotenkin vahingoittuneet siitä että tulee pari hikinäppylää kesällä tai talvella vähän posket punoittaa. Seuraavaks te samat äidit kirjoitette tänne siitä että 14-v lapselle tuli finni!

      Kysykää äideiltänne ja vaikka jopa isoäideiltänne miten on aiemmat sukupolvet hoidettu niin huomaatte millaisia ihmisiä niistä (teistä) sitten tuli ja suhteuttakaa hysteriaanne siihen.

    • w4yh

      oli viime kesä todella kuuma, kun aurinko paistaa lähes koko päivän isoista ikkunoista sisään. Talvellakin meillä on n. 22-24 astetta lämmintä, kesällä sitä oli mittarin mukaan 29-30 parhaimpina päivinä. Tyttö ei kyllä tuntunut asiasta kärsivän ollenkaan. HÄn siis syntyi kesäkuun alussa ja "kärsi" kuumasta kesästä äidin kanssa. Enemmänkin se oli ongelma minulle, joka hormoonihuuruissa hikoilin kuin pieni sika. Ikinä ennen ei ole hiki valunut selkää pitkin ihan vain istuessa :) Imettäminen varsinkin oli äärettömän lämmintä hommaa. Meillä pidettiin makkarin ikkunaa auki aina, kun tyttö ei ollut huoneessa ja yöksi puettiin mahdollisimman vähän vaatteita ja peittoa. Hyvin hän nukkui, eikä koskaan ollut liian kuuman oloinen. Ilmastointilaitteen hommaamista olemme miettineet ja todennäköisesti ostamme sen tänä kesänä ihan oman hyvinvointimme vuoksi.

      • hmm...

        olemme nukkuneet kesäisin makuuhuoneen ikkuna auki, miksi emme olisi?! Lapsista kaksi syntynyt kesäkuussa, kolmas elokuussa.


    • isukki1

      kaksosten kans oltu kesällä ikkunat auki ihan alusta asti.. rajana ollut että pihalla on ainakin 18

    • viatontako

      Mikä vitun typerys sinä
      olet se mikä kelpaa suurille
      imettäville rinnoillesi
      kelpaa myös vauvalle.

      Mitä nykyajan koulussa
      opetetaan.
      Sitäkö että valehtelijoihin
      pitää uskoa?
      Näethän itsekin jos
      vauvalla on tukala olo
      ja itkee.
      Vauva voi hyvin silloin
      kun sitä rakastettaan
      paljon.
      Voi hyvin.

    • kuumaa joo puh

      Kuumasta asunnosta on kokemusta kahdenkin vauvan kanssa. Täällä on kesäkaudella normalisti yötä päivää 24- 25 astetta. Hellepäivinä on yölläkin 27astetta. On pimentävät verhot ja sälekaihtimia pidetään iltapäivästä iltaan kiinni, mutta ei se paljon auta. Tai no, ilman noita toimenpiteitä olisi 30 astetta. Syynä on länteen avautuvat ikkunat ja ylin kerros, jotka auttavat näköjään hyvin varaamaan lämpöä tänne sisälle. Parvekkeen oven ja ikkunoiden avaaminen tuovat vetoa, mutta eivät kuitenkaan laske juurikaan sisälämpötilaa.

      Vauvat ovat nukkuneet kuitenkin ihan hyvin. Yöllä vain lyhythihainen body päälle eikä muuta vaatetta. Päälle peitteeksi enintään harsoliina. Nuo meidän vauvat ovat vielä muutenkin hyvin lämpimiä eli lämpöä riittää omastakin takaa. Jos on vähemmän hikoilemaan taipuvainen vauva niin sitten bodyn kanssa jotkut puolihousut joissa on jalkaterät paljaina. Pukemallahan sitä voi säädellä, tässäkin tapauksessa. Eihän niin kuuma asunto ole kai ihanteellinen kenellekään nukkua, mutta ei siihen myöskään kuole. Ja parempi vastasyntyneelle kuitenkin vähän lämpimämpi kuin yhtään liian kylmä. Lämpimässä paikassahan hän on tottunut olemaan :)

    • Tottumiskysymys

      "Ja eihän se kai aikuisillekaan terveellistä ole pitää ikkunaa yöllä auki, varsinkaan kun ikkuna on aivan sänkymme vieressä. "

      Kyllä meillä ainakin aikuiset nukkuvat makkarin ikkuna auki, myöhäiseen syksyyn asti. Radon tappaa, mutta raitis ilma ei.

      Toki vauvoja ei saa vedossa nukuttaa. Vastasyntynyt tulee 37 asteen lämpötilasta, niin että hänelle 25-30 astetta ei ole mikään liian lämmin. :D

    • pikkulapsi

      Ei ole huolta.
      Eikä kannata huolehtia.
      Miten luulet,
      että vauvat jossain
      afrikassa selviävät
      hengissä kun varjossakin
      voi olla melkein neljäkymmentä?

      Tietenkin lapsesta
      pitää pitää hyvää
      huolta ja on aivan
      hyvä ajatus ajatella,
      että haluaa antaa
      lapselleen sen hyvän
      minkä itse tietää hyväksi.
      Turha huolehtiminen
      ei kuitenkaan hyödytä.
      Keskity sinä vain
      rakastamaan oikeasti
      sitä vauvaa.
      Miksi vauvat yleensä
      itkevät?
      Siksi, että äiti ei ymmärrä
      rakastaa lastaan
      täydestä sydämmestään.

      Jos on varaa,
      niin osta ilmastointilaite,
      jonka kytket vaikka
      ikkunaluukkuun,
      niin että vauvan
      huoneeseen saadaan
      juuri se lämpö,
      minkä katsot oikeaksi.
      Tai tee reikä seinään
      sille ilmastointilaittelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2082
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1624
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1491
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      25
      1468
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1397
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1321
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1250
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe