nilkan jäykistys

edessäpäin

Hei ! Onko kenellekään tehty alemman nilkkanivelen jäykistysleikkausta? Ortopedi laittoi leikkausjonoonleikkausjonoon, joskus puolen vuoden kuluttua aika tulee. Miten leikkaukseen tulee valmistautua? Eivät kertoneet ainakaan vielä siihen liittyvästä mitään. Onko leikkaus auttanut kipuihin teillä, joille ko. leikkaus on tehty, oliko toipumisaika pitkä!

54

4078

Vastaukset

 • 19v epäilin leikkausta ja nyt ei oo särkyjä ollut siis19v jälkeen , olisinpa uskonut jo ennen, on kolme rautaa vielä nilkassa, ei haittaa, oli 5 mut kaks otettiin pois pian leikkauksen jälkeen...tanssit sujuu leikiten...noo nilkkahan ei suju kyykyssä, mut ei haittaa eikä huomaa kävellessä...tai muussakaan tominnossa ja ei ole särkyä...joskus kauhean pitkien kävelyjen jälkeen mut kelläpä ei....

  • oli pitkä eli yli 3 kk, ekaks oli pitkä kipsi 4 vkoa ja sit puoli kipsi tukena 4 vkoa ja jännä kenkä saman ajan eli yli 3kk v.1996, lienee lyhyempi nykyään. Tilanteesta riippuen.


 • Minulla sama homma kuin nimim.edessäpäin. Nilkan jäykistys kuulostaa niin pahalta. Voiko esim. lenkkeillä ihan normaalisti ja näkyykö esim. normaalikävelyssä ulospäin, eli näkyykö nilkutuksena? Kyykkyyn ei ole nilkka taipunut 12 vuoteen, joten se ei liene ongelma mutta en haluaisi nilkuttaa loppuelämääni.

 • Täällä myös tämä edessä. Lisää kokemuksia olisi kiva kuulla

 • Leikkaukseen pitäisi mennä syyskuussa, mutta vielä aikaa ei ole tullut.

 • onko jollain kokemusta kummankin nivelen (ylemmän ja alemman) luuduttamisesta. miten jäykäks nilkka menee nimimerkki 800 burana

  • Yli vuosi alemman nilkkanivelen luudutus ,ei kunnossa vielä,2 luuta luutunut ja 3 ei ,odotellaan vielä 3kk ,toivottavasti luutuu ettei tarvii uudelleen tätä luuta leikata?.?


  • Varmaan luutuu hitaammin


 • Olen menossa nilkan jäykistykseen 11.10. Särin nilkkani tapaturmaisesti 2002 siitä lähtien kipua mitä enemmän liikuin sitä suurenpi kipu. Lonka kärsi linkutuksesta,joka rupesi jo oirelemaan,.Saahan nähdä jääkö kivut pois?

 • Olin nilkan ylemmän ja alemman nivelen jäykistys leikkauksessa syyskuussa 2012 ja edelleen kuljen kepeillä,särkyä,astumis ongelmia ja särkylääkkeitä tuhottomasti joka päivä,toivo mennyt ja masennus iski! Ei ainakaan minulla tuntunut auttavan leikkaus koska olen kipeempi nilkastani nyt kun ennen leikkausta,olisi kai pitänyt miettiä kaksi kertaa!!

  • Nyt on 3v mennyt, miten nilkka voi?


 • Alimman nilkkanivelen jäykistysleikkaus tehty viime vuoden keväällä. Olen leikkaustulokseen erittäin tyytyväinen ja kiitollinen siitä. Kipsausaika oli kaksi kkt:tta ja kävelykipua oli reilut puoli vuotta leikkauksen jälkeen, joten hitaasti hyvä tulee.

 • mulle on tehty alemman nilkkanivelen jäykistysleikkaus huhtikuussa -13, mutta vieläkin, heinäkuu -13, on jalassa hieman kipua, kun kävelee. ei se kyllä ole kivuton. lisäksi astuessa paino jää liiaksi ulkosyrjälle. olen urittänyt jumpata terapaipallolla, mutta varsinkin illalla jalka "taipuu" ulospäin. sain ennen leikkausta sellaisen kuvan, että jalka on parissa kuukaudessa ihan kivuton ja "normaali", mutta en itse kyllä koe niin. onko kokemuksia?

  • Myös, eli alin nivel siitä jäykistetty. Leikkaus tulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen. Tuli oikein mukavan oloinen, topakka ja kivasti mukana kulkeva nilkka. Puoli vuotta oli kipuja, joten kärsivällisyytä matkaan.


 • olen odottamassa magneetti kuvaukseen ja ehkä jäykistys leikkaus tai sitten akilles jänteelle korjaus kysyisin että nukuttaako lääkäri jos tehdään jäykistys leikkaus?

  • Riippuu tapauksesta, ja varmasti myös leikkaukseen menevän omista toiveista. Itselleni tehtiin alimman nilkkanivelen jäykistys spinaali puudutuksella. Humauttivat kevyesti myös untenmaille, kun ymmärsivät että pelkään...:) Ei sattunut yhtään silläkertaa puudutteen pistokaan, olo oli kuin painovoimattomassa tilassa olevalla astronautilla:) Jälkikivun hoidotakin annan sairaalahenkilökunnalle täydet pinnat.


 • ok eli jos pelkää kannattaako esim jos minulle on tulossa toi akillesjänteen leikkaus pyytää nukutusta? koska minä ainakin pelkään todella paljon

  • Kerro hoitohenkilökunnalle pelostasi.Ottavat varmasti sen huomioon, kun miettivät anestesia tapaa.Itselleni spinaalin rinnalle annettu kevyt nukutus teki olon todella hyväksi, tuli tunne, että senkun tohuette:)


 • ok onko muita kokemuksia muilla täällä?

 • voiko muuten esim saada kevyen nukutuksen sekä ton puudutuksen vai?

  • Vastailen vielä kertaaleen sinulle. Juu pitää saada spinaali vaikka saisi "humautuksen" , sillä kevyt nukutus ei ole sama kuin yleisanestesia eli syvä nukutus.Tämän verran tiedän, mutta kysy sairaala henkilökunnalta lisätietoa.


 • mulla tehtiin leikkaus spinaalipuudutuksessa, mutta sen vaikutus alkoi loppua vielä leikkauksen aikana. mä sain myös kevyen humautuksen, mutta heräsin kipuun, kun tunsin miten mun jalkaan laitettiin tikkejä. spinaalipuudutuksen kestoa kun ei voida tietää. sain leikkaussalissa suun kautta kipulääkettä, mutta ei se pahemmin auttanut. leikkauksen jalkeen heräämössä mulle laitettiin polvitaipeeseen joku pitkäkestoinen kipulääke, mutta sen vaikutuksen alkaminen kesti puoli tuntia. sain ennen leikkausta panadolia(!) mikä ei kyllä vie leikkauskipua pois.

  leikkauksen jälkeen sain kotiin reseptin panacodiin, mutta siihen pienempään määrään. sitä piti sitten nekä kertaa uusia. ja pieni määrä panacodia maksaa käytännössä saman verran kun 100 tabletin pakkaus. eli kannattaa ehdottomasti pyytää ison leikkauksen jälkeen kunnon määrä lääkettä. leikkaus tulee muutenkin kalliiksi, kun klexanet jo yksinään maksaa 170 euroa. itse en ollut kivunlievitykseen täysin tyytyväinen.

 • Olen jonossa ylemman nilkkanivelen jaykistamisleikkaukseen mutta pelottaa...mita kenkia esim.voi kayttaa?? Onko tekonivel parempi vaihtoehto?

 • Minulla tulossa jäykistysleikkaus. Joko hallitusti ja ennalta sovitusti tai jos en suunnittele leikkausta, voi nilkka romahtaa ihan kävellessä milloin vain. 2/3 telaluusta hajalla. Mietityttää toki leikkaus, mutta kun kipu on jokahetkistä, niin eipä taida olla muuta vaihtoehtoa. Älyttömän pitkältä kuulostaa sairasloman tarve. Huh.....

  • Minulle tehtiin ylemmän nilkkanivelen jäykistys viikko sitten nukutuksessa (tähystyksellä),kaikki on mennyt hyvin ainakin toistaiseksi. Ei ole ollut pahempia särkyjä, olen tyytyväinen, ensi alkuun oltava 3 viikkoa, ettei jalkaa saa varata , sitten kaksi viikkoa pienellä varauksella ja sitten vielä 3 viikkoa täydellä varauksella. 8 viikon kuluttua leikkauksesta röntgen ja aika ortopedille, joka katsoo, miten luutuminen onnistunut. Toivottavasti luutuu, alku mennyt paremmin kuin osasin odottaa.


 • Nilkkani alin nivel luudutettiin 15.1.2016. Kipsi oli reilun viisi viikkoa. Luudutuksessa käytetyt ruuvit alkoivat pistää ja olivat aivan luun pinnan tasolla, vaikka leikkauksessa jätetään sentti varaa ja väliä ruuvien kärjelle ja pinnalle. Ne poistettiin 12.5.

  Nilkka on ollut kivuton kolmannesta päivästä eikkauksen jälkeen .
  Ongelmani on, että en osaa kävellä. Aivoni ovat irtisanoneet kävelyn osaamisen. Ystäväni sanoi, että kävelen kuin Ahtisaari, eli vaapun puolelta toiselle.
  Onko kokemuksia? Onko kukaan "unohtanut" kävelyn taitoa? Kauanko menee normaaliin kävelyyn?
  Alan olla epätoivoinen.

  • Nilkka, miten voit nyt, ootko oppinut kävelemään uudestaan? Itselleni tehtiin eilen alimman nivelen luudutus nyt kipsi 10 viikkoa.


  • No mitäpä luulette, jos nilkka jäykistetään, käveleekö sen jälkeen enää ikinä normaalisti? Ei. Mitäpä luulette, voiko tuota operaatiota enää perua? Ei. Miksi te suostutte kaikenlaiseen älyttömyyteen miettimättä asiaa loppuun asti? Lekurithan ei näitä asioita kerro, ellei potilas älyä itse kysyä.


  • ertdyfuiop kirjoitti:

   No mitäpä luulette, jos nilkka jäykistetään, käveleekö sen jälkeen enää ikinä normaalisti? Ei. Mitäpä luulette, voiko tuota operaatiota enää perua? Ei. Miksi te suostutte kaikenlaiseen älyttömyyteen miettimättä asiaa loppuun asti? Lekurithan ei näitä asioita kerro, ellei potilas älyä itse kysyä.

   Ennen leikkaustakin ei enää kävely sujunut hyvin ja kivuttomasti nivelvaurioiden vuoksi, ei tarvitse näyttää viisaalta jos et ole itse kokenut tämmöistä elämää yli 10 vuotta.


 • Mulla oli noin 6kk sitten nilkan kiristys leikkaus. Lääkäri kertoi toipumiseen menevän max. 4kk. (4kk siihen että voisin urheilla normaalisti.) Toisin kuitenkin kävi sillä en voi vieläkään edes bussipysäkille juosta. Ainoa ohje mitä minulle annetaan on vieläkin että tee säännöllisesti vahvistus liikkeitä, vaikka fysioterapeutille joka kerta olen kertonut etten niitä voi tehdä suurten kipujen vuoksi... Onhan tämä helpottavaa kun ei nilkka enään joka askeleella taitu mutta kivut on kyllä täysin samanlaiset kun ennen leikkausta.

 • Kiitos kysymästä, kävely sujuu jo, mutta kauan siihen meni.
  ertdyfuiopille tiedoksi, että nilkan alimman nivelen luudutus poistaa kivun ja muljumisen sekä nilkan sivuttaisliikkeen eli esim nilkan pyöritys ei sen jälkeen suju.

  Kävely sujuu kovan harjottelun jälkeen. Kipsin aikana jalan lihaksisto heikkenee, ensin sitä pitää jumpata. Seuraavaksi aivoista pitää saada sinne jääneet väärät kävelymallit pois. Minä varovaisena ihmisenä varoin liikaa enkä luottanut jalkaan. Myös yliojensin polven, jolloin askellus ei suju normaalisti.
  Kesällä lähdin marja-ja sienimetsään. Välillä kirosin ja itkin, kun rinteissä kulkeminen oli kamalaa. Ei riittänyt leikatun jalan reisivoima ylöspäin kapuamiseen, piti käyttää oksia ja puunrunkoja apuna.

  Sairasloman loputtua sain sekä fysioterapeutilta että työnantajalta luvan alkaa pyöräillä. Pyöräily oli kielletty saikun aikana , sillä jos olisin vaikka kaatunut, vakuutusyhtiön kanssa olisi varmasti tullut ongelmia nilkkaa koskevien korvausten kanssa. Pyöräily myös vahvisti lihaksia ja oli hyväksi nilkalle.

  Sitten eräänä päivänä huomasin, että pääsen rinnettä ylös normaalilla vuorokävelyllä.
  Ihanaa! Leikkaus 15.1, sairasloma päättyi 30.7. >>>Kivut pois, nilkkaan voi luottaa.

  • Hei Nilkka ym. kommentoijat! Löytyisikö vertaistukea ja uudempia kuulumisia nilkan jäyksistysleikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta! Minulle tehtiin koko nilkan jäyksistys 16.8.2018. Kipsi ollut 6vk ja nyt ”walker”-kenkä 6vk, jolla saan astia kivun rajoissa!


  • Meitä on kaksi elokuussa leikattua tuossa toisessa ketjussa, tule juttelemaan. Kipsin kanssa olen itse vielä..


  • Aloittajataigis kirjoitti:

   Meitä on kaksi elokuussa leikattua tuossa toisessa ketjussa, tule juttelemaan. Kipsin kanssa olen itse vielä..

   Hei missä ketjussa? Olin luudutus leikkauksessa 11.9.


  • Hei,, Keskustelu on nimellä "Nilkan alanivelen jäykistys". Nyt kyllä jo rauhoittunut , kun meilläkin alkaa pahin olla ohi. Sieltä voi lukea tuntemuksiamme. Oma alaniveleni jäykistettiin 28.8, eli vähän ennen sinua. Miten voit nyt? Itse aion kokeilla töihin palaamista ensi viikolla, joulun jälkeen. Olisi kiva kuulla sinun kertomuksesi ja vastailen kyllä jos haluat vertailla kokemuksia. Sen vaan sanon, että aikamoinen syksy!!!


  • Hei!
   Olen menossa kuukauden sisällä nilkan ylimmän ja alimnan nivelen jäykistykseen. Nivelrikko edennyt todella hurjaa vauhtia ja liikkuminen hankalaa. Yhtään kivutonta askelta en ota nytkään. Leposärkyä myös runsaasti.

   Olisin erittäin kiitollinen, jos saisin kuulla kokemuksia muilta, jotka ovat käyneet tuon leikkauksen läpi.
   Oliko kipuja paljon leikkauksen jälkeen? Kuinka kävely alkoi sujumaan? Vaikuttaako kävelyyn kuinka paljon?
   Mitä hyvää leikkauksesta sait?
   Mitä huonoa?
   Miten valmistauduit leikkaukseen?

   Mulla on jo 5 nilkka leikkausta aiemmin tehty, olen hyvin yliliikkuva ja nilkat nyrjähdelleet ainakin miljoona kertaa😂. Nivelrikko saanut alkunsa näistä nyrjähdyksistä.

   Minulla myös sormissa ja käsissä nivelrikkoa. Eniten mietityttää se, että kuinka pärjään kipsi ja keppikävely ajan? Kestävätkö käteni? Tuo keppikävely leikkausten takia tuttua puuhaa, mutta silloin oli kädet ehjät ja painoa vähemmän.

   Kiitos, jo etukäteen vastauksistanne.


  • Minulla siis vain alanivel jäykistetty elokuussa, ylänivelenkin jäykistystä väläyteltiin, mutta säästyin siltä kuitenkin. Ylänivel sikäli hankalampi, että kävelyliikekin poistuu ja joutuu alkamaan käyttää keinukenkiä. Tai näin minulle kerrottiin. Itselläni kävelyliike säilyi, enkä käytännössä huomaa juurikaan eroa entiseen vaikka alanivel jäykistettiinkin.
   Leikkauksen jälkeen varoiteltiin ylipaljon kivuista, mielestäni ne ei olleet pahat, tosin kipukynnykseni on korkea. Olin yhden yön sairaalassa, jalka koholla, särkylääkkeillä pärjäsi oikein hyvin ja sai nukuttua. Vaikeinta oli juuri keppien kanssa kävelemään opettelu. Leikatun jalan piti askeltaa mukana, ilman varausta, se oli todella vaikeaa. Rappuset varsinkin olivat pitkään lähes saavuttamaton "vuori"! Sain kipsin pois marraskuussa, nyt vuoden vaihteessa palasin töihin. Jalka väsyy edelleen, eikä ole täysin kivuton, ei kuitenkaan huonompikaan kuin alkutilanne. Minulle on sanottu, että lopullinen tilanne on vasta vuosi leikkauksen jälkeen, joten edelleen toivon paranemista ja edistystä asiassa. Saan myös yksilölliset tukipohjalliset ja tukevat, hieman leveämmät talvikengät, turvotuksen vuoksi, joka kyllä on alkanut nyt vähentyä!
   Sinulla varmaan olisi hyvä olla kotona pyörätuoli, itse käytin paljon pyörillä kulkevaa toimistotuolia sisällä :)
   Oli myös erittäin hyvä, etten asu yksin, apu oli tarpeen monessa asiassa!


  • Minulle tehtiin ylemmän nilkkanivelen luudutus 11.9. Valmistauduin leikkaukseen siten että yritin kohottaa kuntoa, koiralenkeillä ja kuntosalilla. Leikkaus sujui hyvin. Olin Treella Coxassa, osastolla 4 päivää. Jalassa ei ole ollut juurikaan särkyjä, peruskipulääkkeillä olen pärjännyt jos on ollut tarvis ottaa. Lähtötilanteeni oli se, että nilkassa oli 12v tekonivel joka hajosi, se poistettiin ja luuta laitettiin tilalle, osa omasta lonkasta ja osa luupankista. Jalassa oli kipsi liki 3kk. Varausta sai nostaa vähitellen. En voinut käyttää normaaleja kyynärsauvoja, sairastan reumaa ja ranne kipeytyi. Minulla oli käytössä ns. käsivarsisauvat, joissa tuki oli käsivarren alueella. Kysy oman tk:si fysioterapiaosastolta. Sauvat siis käytössä tuon kipsausajan. Kipsin poiston jälkeen sain keinukenkäpohjaisen saapasortoosin, jota käytin ulkona ja sisällä. Tätä saapasta käytän sisällä koko ajan puolivuotiskontrolliin joka on 25.2. Ilman mitään kenkiä ei saa olla ollenkaan. Omia kenkiä ulkona aloin vähitellen kokeilemaan. Kenkien pitää olla sellaiset, missä varvasosa nousee ylöspäin. Mitään lattapohjaisia tai korkokenkiä ei saa käyttää. Parhaat ovat keinukenkäpohjaiset. Omilla kengillä on hankala kävellä koska nilkka ei taivu. Sain reumapolilta maksusitoumuksen minulle tehtäviin ortopedisiin kenkiin, olen huomenaa menossa Respectaan niitä tilaamaan. Otan ulkoilukengät talveen ja kesään koska minulle on tärkeää päästä koirien kanssa liikkumaan. Tietysti muunkinlaiseen käyttöön kenkiä tarvitsee, keinukengät ovat tosin niin kalleita että en tiedä mistä niihin rahaa saisi, itsellä ei ole. Mitä hyvää leikkuksesta: no kai ne kivut mitä oli hävisivät ja ajan myötä tämäkin nilkka tuntuu toivottavasti omalta. Huonoa: kävely vaikeutui huomattavasti, ja sitten tuo kenkätilanne on tosi hankala. Kysy lisää jos haluat vielä tietää jotain. Ja voimia operaatioon. Toipuminen on pitkä ja vaatii kärsivällisyyttä.


  • Aloittajataigis kirjoitti:

   Minulla siis vain alanivel jäykistetty elokuussa, ylänivelenkin jäykistystä väläyteltiin, mutta säästyin siltä kuitenkin. Ylänivel sikäli hankalampi, että kävelyliikekin poistuu ja joutuu alkamaan käyttää keinukenkiä. Tai näin minulle kerrottiin. Itselläni kävelyliike säilyi, enkä käytännössä huomaa juurikaan eroa entiseen vaikka alanivel jäykistettiinkin.
   Leikkauksen jälkeen varoiteltiin ylipaljon kivuista, mielestäni ne ei olleet pahat, tosin kipukynnykseni on korkea. Olin yhden yön sairaalassa, jalka koholla, särkylääkkeillä pärjäsi oikein hyvin ja sai nukuttua. Vaikeinta oli juuri keppien kanssa kävelemään opettelu. Leikatun jalan piti askeltaa mukana, ilman varausta, se oli todella vaikeaa. Rappuset varsinkin olivat pitkään lähes saavuttamaton "vuori"! Sain kipsin pois marraskuussa, nyt vuoden vaihteessa palasin töihin. Jalka väsyy edelleen, eikä ole täysin kivuton, ei kuitenkaan huonompikaan kuin alkutilanne. Minulle on sanottu, että lopullinen tilanne on vasta vuosi leikkauksen jälkeen, joten edelleen toivon paranemista ja edistystä asiassa. Saan myös yksilölliset tukipohjalliset ja tukevat, hieman leveämmät talvikengät, turvotuksen vuoksi, joka kyllä on alkanut nyt vähentyä!
   Sinulla varmaan olisi hyvä olla kotona pyörätuoli, itse käytin paljon pyörillä kulkevaa toimistotuolia sisällä :)
   Oli myös erittäin hyvä, etten asu yksin, apu oli tarpeen monessa asiassa!

   Minulta leikattiin jalka elokuussa ja kävely ei vielä onnistu kun askellus menee ulkosyrjälle. ”Heitän” jalkaa jolloin askellus ei ole normaali, tapa tuli ennen leikkausta.
   Millaiseen työhön palasit, istuma työhön vai oletko jalkojen päällä? Teetkö täyttä päivää?


 • Hei mitä urheilua olette voinu harrastaa jäykistyksen jälkeen?. Ylempi luudutettu, nyt polte kasvattamaan kuntoa.
  Sujuuko juoksu tai pyöräily pitkillä matkoilla?.

 • Hei, mitä sinulle kuuluu? Minulta jalka leikattiin elokuussa. Olisi mukava kuulla tämän hetken kuulumisia.

 • Kiitos vastauksistanne.

  Saan ensi viikolla uudet kyynärsauvat, jotka ns.reumasauvat. Jospa niillä pystyisin helpommin köpöttelemään. Samalla otan myös suihkutuolin lainaan sekä varmaan sen pyörätuolin.

  Soittelin jonohoitajalle. Ensi tiistaille yrittävät saada mulle ajan leikkaukseen, mutta jos ei onnistu, niin seuraava mahdollisuus vasta 13.2

  Muakin kyllä jo valtavista kivuista peloiteltiin ja sanottiin, että muutama sairaalapäivä tulee. Kävelyn muuttumisesta mulle ei kyllä kerrottu mitään...🤔.

  Keinupohjakenkiä olen nyt jo käyttänyt, sillä ne nilkalle ja toisen jalan isovarpaan nivelrikolle parhaat. Kalliita kyllä ovat.

  Uudet kengät pitäisi nyt ostaa, mut kannattaa varmaan vasta leikkauksen jälkeen ne ostaa?

  Yksilölliset tukipohjalliset ja tukikengät yritän kyllä junailla maksusitoumuksessa vaikka vammaispalvelujen kautta. Niitä jo yritin, mutta en saanut ihan peruspalvelujen kautta.

  Vaihdettiinko teillä kipsiä usein? Oliko ihan kipsi kipsi vai lasikuitukipsi?

  Kivut pelottavat jo valmiiksi, mut niitä on nytkin valtavasti, joten toivon, että leikkauksen jälkeen kuitenkin helpotusta niihin saisin.

  Muistaako kukaan montako ydinnaulaa laitettiin?

  Oliko teillä spinaalissa vai nukutuksessa leikkaukset?

  Jos spinaalissa, tunsitteko mitään?

  Mulla parista puudattamalla tehdystä leikkauksesta vähän huonoja kokemuksia......

  • Hei, hyvä kun saat reumasauvat, niiden avulla vähän helpompi kävellä. Kävely kyllä muuttuu, koska nlkka ei sitten taivu. Todella vähän minäkin sain tietoa leikkauksen jälkeisestä ajasta uuden jalan kanssa. Pyydä että pääsisit fysioterapeutin vastaanotolle leikkauksen jälkeen. Minä sain jälkeen päin lähetteen fysioterapiaan kun soitin Coxaan. Tosin yksityiselle ei ole varaa mennä, mutta sain ajan tämän kuun loppuun tänne terveyskeskuksen fysioterapiaan. Toivoisin jotain neuvoja miten estetään kipuja ja muutoksia muualla kropassa kun kävely muuttuu.
   Kipulääkkeitä kyllä riittää joten toivottavasti saat sopivat lääkkeet sitten myös kotiin.
   Kengät kannattaa tosiaan hankkia sitten leikkauksen jälkeen. Minulle Respectan jalkaterapeutti sanoi etten valmiita keinukenkiä voi ostaa, se pohja on kuulemma jotenkin epäsopiva. Tämäkin tietenkin yksilöllistä. Sinullekin olisi varmaan parasta teettää yksilölliset kengät ja tukipohjalliset.
   Minulla kipsi vaihdettiin kolme kertaa, ensin sairaalassa kerran ja sen jälkeen kahdesti. Onko se lasikuitukipsi kun kastelivat vedessä sidettä joka kierrettiin jalan ympärille? Näin minulle tehtiin.
   Näin viime käynnillä rtg-kuvan nilkasta, ruuveja oli..en tarkkaan muista, olisiko ollut neljä..sitten sivuilla oli tukilevyt.
   Leikkaus tehtiin spinaalissa, mitään en tuntenut. Pyysin etukäteen jotain vähän pöllyyn pistävää pilleriä, sanoin etten halua kuulla mitään rakennustyömaan ääniä. Enkä kuullut.
   Sen verran vielä että aputuoleja kotona kannattaa olla, minulla oli keittiössä pyörällinen palli jolla pystyin kuljettamaan ruokaa, tavaroita ym. keittiössä. Sitten suihkussa tuoli ja vielä muu tuoli lavuaarin eteen laitettavaksi hammas- ja kasvojen pesua varten.
   Kirjoittele tänne sitten ainakin leikkauksen jälkeen kuulumisia. Tsemppiä!


  • 12.11.18 jäykistetty alempi nilkkanivel edelleen luuttumatta. Jalka kipeä ja käveleminen vaikeaa. Syksyllä katsotaan pitääkö leikata uudelleen. Enpä olisi tähän tainnut lähteä jos olisin tuloksen tiennyt.


 • 12.11 jäykistetty alempi nilkkanivel ja kiristetty nivelsiteet. Päiväkirurgiassa tehtiin, eli muutaman tunnin jälkeen kotiutettiin. Tikit poistettiin 2 viikon päästä ja kipsi oli 6 viikkoa. Kipsin aikana ei saanut jalalle varata. Kipsin poiston jälkeen sai varata niin paljon, kun kivulta pystyi. Ei ollut paljon. Jalka oli paisunut ja artisti.
  Nyt on kulunut 21/2 kuukautta. Jalka on vieläkin turvonnut ja kipua tuntuu kävellessä.

 • Terve. Minulle ehdotettiin joko TC nivelen luudutusta tai tekoniveltä. Nilkkani on ollut kipeä ja turvoksissa useamman kuukauden eikä parane. Ortopedi sanoi että voisi parantua mutta ei kyllä ole parantunut. Nyt mietin menenkö kumpaan leikkaukseen. TC nivelen luudutusta kokemuksia??? Lähinnä kiinnostaa pystynkö kävelemään normaalisti sen jälkeen...?!? Vai pitäisikö ottaa tekoniveltä nilkkaan. Kokemuksia??? Kiitos vastauksista etukäteen! :)

  • Minä olen tuolla ylempänä keskustelussa kirjoittanut kokemuksiani jäykistysleikkauksesta, sieltä voi lukea. Minullahan oli lähtötilanne se, että nilkkaan leikattiin tekonivel vuonna 2006. Se toimi hyvin ja pystyin kävelemään suht normaalisti. Nilkkaan jäi jonkin verran ojennusvajausta, mutta se ei juurikaan haitannut. Sitten vuoden 2017 syksyllä nilkka alkoi lonksumaan ja keväällä 2018 rtg-kuvasta näkyi että tekonivelen osat eivät enää olleet paikoillaan. Sain lopulta lähetteen Coxaan Tampereelle ja siellä ortopedi sanoi että ainoa vaihtoehto on jäykistysleikkaus. Se tehtiin siis 11.9.18. Eli tekonivel kesti minulla 12 vuotta. Luudutuksen jälkeen ei voi kävellä normaalisti. kenkien pitää olla keinukenkäpohjaiset, koska nilkka ei taivu niin tämä kenkämalli tekee kävelystä helpompaa. Voit itse kokeilla kävelyä kun pidät nilkan jäykkänä, siinä huomaa miten kävely sujuu.


  • Jaella kirjoitti:

   Minä olen tuolla ylempänä keskustelussa kirjoittanut kokemuksiani jäykistysleikkauksesta, sieltä voi lukea. Minullahan oli lähtötilanne se, että nilkkaan leikattiin tekonivel vuonna 2006. Se toimi hyvin ja pystyin kävelemään suht normaalisti. Nilkkaan jäi jonkin verran ojennusvajausta, mutta se ei juurikaan haitannut. Sitten vuoden 2017 syksyllä nilkka alkoi lonksumaan ja keväällä 2018 rtg-kuvasta näkyi että tekonivelen osat eivät enää olleet paikoillaan. Sain lopulta lähetteen Coxaan Tampereelle ja siellä ortopedi sanoi että ainoa vaihtoehto on jäykistysleikkaus. Se tehtiin siis 11.9.18. Eli tekonivel kesti minulla 12 vuotta. Luudutuksen jälkeen ei voi kävellä normaalisti. kenkien pitää olla keinukenkäpohjaiset, koska nilkka ei taivu niin tämä kenkämalli tekee kävelystä helpompaa. Voit itse kokeilla kävelyä kun pidät nilkan jäykkänä, siinä huomaa miten kävely sujuu.

   Mulla luudutettu ylempi eli tc-nivel. Luudutus onnistui hienosti. Ihan tavallisia kenkiä käytän. Kävely onnistuu aivan normaalisti, juoksua ei pysty harrastamaan. Muuten kaikki onnistuu täysin samalla tavalla kuin normaalin nilkan kanssa paitsi korkkareilla kävely ja juoksu. Esim joogassa ja salilla joskus joutuu asennoissa miettimään parempaa asentoa. Mitään en ole joutunut jättämään tekemättä deesin takia. Ja vietän hyvin aktiivista elämää.
   Jos joku ei luudutuksestani tiedä ei sitä päältäpäin voi edes nähdä.
   Ystävälläni on deesattu alempi nivel. Tavalliset kengät hänellekin eikä elämässä muutoksia luudutuksen takia. Mulla leikkaus sairauden takia ja elämänlaatu parani ehdottomasti.


 • Hei! Terkkuja sairaalasta. Keskiviikkona tehty nilkan jäykistys leikkaus, joka sujui hyvin. Mutta spinaalipuudutuksen poistuttua alkoi ongelmat. Kivut oli jotain järkyttäviä.... En ole koskaan kokenut sellaista kipua. Sain kyllä useita erilaista opiaatteja aivan koko ajan, mutta ne eivät tehonneet. Vuorokauden kuluttua kokeiltiin 5 tunnin ketamiini Infuusio, josta ei apua. Lopulta laitettiin epiduraali puudutus, joka vei hyvin kivut pois. Nyt epiduraalia lähdetty pikkuhiljaa purkamaan pois ja katsotaan kuinka akan käy.

  Tämä kokwmys on ollut yksi elämäni kauheampi kokemuksia, mutta toivottavasti saan kaiken tämän kärsimyksen arvoisen nilkan. Kyllä on ollut pitkiä minuutteja kärsiä valtavasta kivusta.

  Leikkaus muutenkin spinaalissa on aika brutaalin kuuloista meininkiä. Vasaroinnin, taltan ja poraamisen ääniä sekä palaneen luunhaju. Heiluin ja hätkyin leikkauspöydällä kovasti, välillä jo pelkäsin putoavani siitä. Kipua en tuntenut, mutta tärinää ja kiskomista.

  Henkilökunta ihanaa leikkurissa, heräämössä ja leikkurissa. Hekin olivat jo hädissään, kun eivät kyenneet minua auttamaan kovissa kivuissani. Pienen sairaalan huonot puolet tuli koettua, eli anestesialääkäri paikalla vain arki aikana ja hän kovin kiireinen. Jouduin turhan pitkään epiduraalia odottamaan.

  Toivottavasti jo maanantaina pääsen kotiin omaan sänkyyn, omaan vessaan ja ennen kaikkea omaan rauhaan.

  Jos pitäisi päättää lähtisinkö tähän uudestaan, olisi vastaus tällä hetkellä ehdoton Ei, mutta ajan kanssa saattaa hyvinkin mieli muuttua, varsinkin jos saan kivuttoman nilkan tästä hyvästä.... I hope so.

  • Hei, olipa ikävä lukea että olet joutunut kärsimään kivuista :( Toivottavasti olet jo päässyt kotiin ja saanut helpotusta kipuihin. Tuokin oli kurjaa että kuulit kaiken leikkauksen aikana, itse pyysin sellaiset dropit että en kuullut tai huomannut yhtään mitään. Voimia toipumiseen, kirjoittele kuulumisia tänne miten vointi etenee. Aikaa ja kärsivällisyyttä tarvitaan - paljon. Itse menen viikon päästä Coxaan puolivuotistarkastukseen, jännittää mitä sanotaan.


 • Nilkan alanivel jäykistetty elokuussa 2018. Hyvin toimii,, en huomaa toiminnassa juurikaan eroa entiseen!! Se on ihmeellistä, mutta ilmeisesti nilkka oli jo niin huonona ennen operaatiota. Kipuja ei juurikaan ole ja odottelen vielä paranemista, lopullinen tulos on kuulemma vasta vuosi leikkauksesta. Ehkä voin silloin sanoa nilkan olevan parempi kuin ennen operaatiota, toiveikkaana siis vielä.

 • Minulla tulee nilkan jäykistyksen jälkee 3kk kipsi jalkaan ja astumiskielto. Asun yksin . Miten pärjään . Kertokaa kokemuksistanne.

  • Ainakin alkuun tarvitset apua, ihan useammaksi viikoksi hankkisin. Minä olin sen 3kk.n kipsijakson syksyllä ja oli kyllä avuton olo. Ennen leikkausta kannattaa harjoitella hipaisukävelyä, jota joudut leikkauksen jälkeen tekemään. Vaikka kipsillä ei saa astua, se ei saa k uitenkaan "roikkua" vieressä toimettomana liikkuessa. Jalalla pitää "kävellä" normaalisti askeltaen, mutta niin ettei painoa tule ollenkaan. Kuulostaa ja on hankalaa, mutta näin tehden säilyy edes jonkinlainen voima ja liikkuvuus muissa nivelissä. Opettelu on vaikeaa, kävely on rasittavaa. Jos asunnossasi voi kulkea pyörätuolilla, se auttaa paljon. Et pääse itse kauppaan, talomme 5 ulkorappusta tuntuivat suurelta vuorelta, jota et päässyt ylös etkä alas, ennenkuin useamman viikon jälkeen. Pelkkä kynnyksen ylittäminen vaati keskittymistä ja työtä.
   Varaa kotiin paljon valmista ruokaa, järjestä keittiö niin, että voit tehdä siellä kaiken istuen. Itse käytin paljon pyörällistä toimistotuolia!
   Se mitä pystyin tekemään syksyllä oli,, surffailu netissä, kirjat, tv ....
   Ensimmäisen kerran helpotti, kun seitsemännellä viikolla sai alkaa hieman varaamaan kipsille painoa......
   Tsemppiä


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ainakin alkuun tarvitset apua, ihan useammaksi viikoksi hankkisin. Minä olin sen 3kk.n kipsijakson syksyllä ja oli kyllä avuton olo. Ennen leikkausta kannattaa harjoitella hipaisukävelyä, jota joudut leikkauksen jälkeen tekemään. Vaikka kipsillä ei saa astua, se ei saa k uitenkaan "roikkua" vieressä toimettomana liikkuessa. Jalalla pitää "kävellä" normaalisti askeltaen, mutta niin ettei painoa tule ollenkaan. Kuulostaa ja on hankalaa, mutta näin tehden säilyy edes jonkinlainen voima ja liikkuvuus muissa nivelissä. Opettelu on vaikeaa, kävely on rasittavaa. Jos asunnossasi voi kulkea pyörätuolilla, se auttaa paljon. Et pääse itse kauppaan, talomme 5 ulkorappusta tuntuivat suurelta vuorelta, jota et päässyt ylös etkä alas, ennenkuin useamman viikon jälkeen. Pelkkä kynnyksen ylittäminen vaati keskittymistä ja työtä.
   Varaa kotiin paljon valmista ruokaa, järjestä keittiö niin, että voit tehdä siellä kaiken istuen. Itse käytin paljon pyörällistä toimistotuolia!
   Se mitä pystyin tekemään syksyllä oli,, surffailu netissä, kirjat, tv ....
   Ensimmäisen kerran helpotti, kun seitsemännellä viikolla sai alkaa hieman varaamaan kipsille painoa......
   Tsemppiä

   Minulta luudutettiin alempi nilkkanivel pahan synnynnäisen virheasennon aiheuttaman nivelrikon takia maaliskuussa -19
   Itse operaatio meni hyvin puudutuksessa, mutta sitten tuli suuri mutta.
   Nähtävästi nilkka hylki kantapään ruuveja eikä kantapään haava umpeutunut kunnolla. Valitettavasti siihen sain sitten vakavan infektion joka riivasi syvimpiä kudoksia. Leikkaushaavat jouduttiin aukaisemaan ja tulehtunutta kudosta poistamaan. Olin useaan otteeseen osastolla antibiootti tipassa sekä puhdistusleikkauksia tehtiin useita ja ruuvit jouduttiin poistamaan.
   Nilkassa oli ulkosyrjästä sisään ja kantapäästä ulos tuleva 1-2 cm leveä läpionkalo yli puolen vuoden ajan, en saanut varata jalalla yli 6kk ja päivittäin oli haavanhoidot.
   Nyt infektio on selätetty ja haavaonkalot umpeutuneet jotenkin, mutta infektio söi entisestään luukudosta ja heikenti jäänyttä luuta. Auki jääneet ruuvikanavat sortuvat ja nyt ylempi nilkkanivel on tuhoutumassa.
   Kävelen mutta erittäin huonosti, kotityöt selviytyy juuri ja juuri, lähikauppaankaan en kivuilta kävellen pääse.
   Särkylääkkeitä menee maksimit ja silti kipu on joka ikisellä askeleella liki sietämätön lepokivusta puhumattakaan.
   Sain käänteisen lottovoiton podologin mukaan, huonoa tuuria.
   Kukaan lääkäri ei tiedä mitä jalalle nyt pitäisi tehdä, hyvää siitä ei tule, invalidiksi jään mutta vähenisi kivut edes.
   Minua ei haluta leikata enää yhtään kertaa mutta mikään muukaan ei kipuja vähennä.
   Kuukausi kerrallaan mennään ja seurataan tilannetta ja eletään tilanteen mukaan.
   Olen suht nuori, 37v, mutta tulevaisuus jalan kanssa näyttää aika kehnolta.
   Infektion aikaan oli jo mielessä amputaation mahdollisuus. Nytkään en näe sitä poissuljettuna vaihtoehtona jos nämä valtavat kivut saisi pois, edes vähemmäksi. Tosin pessimisti ei pety, saisin varmaan toisen käänteisen lottovoiton ja haamukivut jäisi yhtä pahaksi....

   Pitäkää ihosta huolta ennen leikkausta ja menkää lääkäriin heti jos haavan paraneminen epäilyttää!


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.