Rossipohjan tuuletus talvella

Artsi

Aiheuttaakohan ongelmia jos rossipohjan tuuletusluukut"kissanluukut"tukkii talven kuukausiksi? marras-maaliskuuksi,ja loppuvuotta auki,kerkeääköhän pohja imeä k.o kuukausien aikana maakosteutta reilusti ettei kuivuminen kerkeä tapahtumaan kesäkuukausien aikana? tuossa vaan olisi eräs talo myytävänä,kolkyt luvulla rakennettu, jossa näin on tehty ijät ajat, alusta näyttäisi olevan kunnossa, tosin tutkia voi vaan tuuletusluukkujen kautta taskulampulla tiirailla,haju oli koht hyvä,eli ei haissut pahemmin kellarille,neuvokaa te pätevät ihmiset?

8

9666

  Vastaukset

  • Katolta alustaan kulkee muovinen tuuletusputki

  • Kyllä siinä on ihan oikein toimittu, eli "iki-aikainen" ohjehan menee suurinpiirtein näin; "luukut auki jäiden tulosta jäiden lähtöön".
   Ei sieltä löydy mitään isompaa luukkua, josta voisi ryömiä sisään tarkempaa tutkimusta varten? Saisit paremman varmuuden asiasta, tosin tuo mainitsemasi putki auttanee myös tuulettumista ja mahdollisesti myös radon-kaasun poistumiseen.

  • jos ei pääse alle ryömimään. Tuuletusluukkujen tukkimisessa ja seinän vierustojen lumettamisessa talvella ei sen sijaan ole mitään pahaa.

   Tutki joka luukusta hyvän taskulampun kanssa, näkyykö pudonneita eristeitä, hirsiä, lojuuko pohjalla mitään sinne kuulumatonta.
   Jos rakennuspaikka on hyvä (siis kuiva) ja ilmaväliä hyvin, ei välttämättä ole mitään vikaa. Jos mökki on vähän painunut ja rakennettu kostealle suolle, ilmaväli niin ahdas, että se kissakin joutuu ryömimään, niin unohda kaupanteko.

   • Kamera on tosi hyvä kapine! Minä työnsin käteni ( jossa kamera oli ja sormi valmiina "liipaisimella") tuuletusaukosta ja kuvasin alustaa joka suunnalta!
    Salamalla otetut kuvat oli tosi hyviä ... alusta valaistu kokonaan salaman ansiosta!!


  • Yleinen tapa on tukkia osa luukuista talveksi sillä talvella kosteus ei juuri pohjaa vaivaa. Kesäksi luukut avataan jolloin kosteus tilassa on suurimmillaan ja tuuletustarve on maksimissaan. Tila ei siis kuivu kesällä vaan päinvastoin kostuu johtuen lämpötilaeroista.

   • Kosteus rossipohjaan tulee ilmasta ja siksi se on kuivimmillaan talvella ja kosteimmillaan kesällä, oli ne tukittu tai ei. Keäksi sinne pitääkin saada hirmuinen veto, jotta tila lämpiäisi riittävästi ja ilman suhteellinen kosteus pysyisi homekasvun edellyttämää alempana.

    Omassa rossipohjassani anturin molemmin puolin on routaeristys, keskilinja mukaanlukien, ja siksi tila on kesäisin vanhanmallista paljon lämpimämpi, koska tätä tilaa jäähdyttävää kylmää maata koko alasta on vain about 30-35%. Olen harkinnut myös tämän alan eristämistä 50mm finfoamilla, mutta tuskinpa on tarpeen ennen kuin mitään kosteusmittarilla mitattua faktaa/syytä on olemassa.

    -Jonttu-


   • Jonttu kirjoitti:

    Kosteus rossipohjaan tulee ilmasta ja siksi se on kuivimmillaan talvella ja kosteimmillaan kesällä, oli ne tukittu tai ei. Keäksi sinne pitääkin saada hirmuinen veto, jotta tila lämpiäisi riittävästi ja ilman suhteellinen kosteus pysyisi homekasvun edellyttämää alempana.

    Omassa rossipohjassani anturin molemmin puolin on routaeristys, keskilinja mukaanlukien, ja siksi tila on kesäisin vanhanmallista paljon lämpimämpi, koska tätä tilaa jäähdyttävää kylmää maata koko alasta on vain about 30-35%. Olen harkinnut myös tämän alan eristämistä 50mm finfoamilla, mutta tuskinpa on tarpeen ennen kuin mitään kosteusmittarilla mitattua faktaa/syytä on olemassa.

    -Jonttu-

    Tässä oleellista tietoa on se että lämmin ilma sitoo kosteutta. Kylmä ilma ei pysty sitomaan kosteutta. Siksi kylmä ilma on kuivaa ja "raikasta". Lämpimän ilman kosketusta kovassa paineessa kylmiä pintoja vasten pitää ehdottomasti välttää. Näin muodostuu se "kosteuspiste".


  • on alusta tutkittu niin hyvin kun tuuletusluukuista vaan on mahdollista.neljästä reijästä tykitettiin mäklaiteilla valoa että joka nurkkaan näkyisi,maapohja siisti, kuiva hiekkainen maa,parrujen ja maan väli n,50cm, parrut siistin ja terveen näköiset,kuten parrujen päällä kulkevat laudatkin, ylimäärästä tavaraa alustassa ei ollut muuta kun vanhoja viinapulloja,näytti jo olevan tyhjiä,ja sormenpään vahvuinen ja parinkymmenen sentin mittanen pajun varsi,joka tuskin siellä aiheuttaa ongelmia,että kasvakoon siellä tai heittäköön henkensä.Näyttäis siltä että entisajan ukot on hommasa osannu,yli 70vuotta on tavara siellä ollu,ja näyttäis olevan vastaki.No seinät ei ihan joka nurkassa ollu passissa,mutta ei rankasti vinossakaan,joskus vissiin routa ryttyyttänyt,mutta omalla tontilla tuo vielä oli pysyny.
   Kiitokset osallistujille kommenteista,tämä on hyvä palsta keskusteluille

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   728
   16152
  2. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   133
   2429
  3. Kotisiivous vähintään 40e/h

   Suomen kotityöpalveluyhdistys ry mukaan alin kannattava hinta siivouksesta on 40e/h. Tämä on outoa, koska puhdistusaineita ja vettä kuluu 1h aikana k
   Maailman menoa
   102
   2299
  4. Martina bailaamassa. Taas.

   Kattokaa sen ig storya. Se tylsä joka paikkaan tunkeva wannabe joku jekku b. nuolee martinan naamaa.... ovat ilmeisen humalassa...?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   145
   1963
  5. Upea kämppä!

   Ilmeisesti ekat pätkät uudesta asunnosta, tai talosta siis. Remppa kesken mutta näytti kyllä hienolta. Korkea viistokatto ikkunoineen. Vähän oli kolkk
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   1428