Kirkkoetiketti hukassa

Ällistynyt

Monelta nykynuorelta tuntuu kirkkoetiketti olevan valitettavasti melko hukassa. Niin morsiamet kuin häävieraatkin tulevat etenkin ev.lut-kirkossa oleviin häihin pukeutuneina kuin ravintolaillan viettoon, puku niin avoimena että hyvä kun juuri päällä pysyy tai niin lyhyt, että kumartuessa paljastuu jo melkoisen paljon liikaa. Kirkkovieraan (myös morsiamien) hyvä tapa edellyttää, että esim olkapäät suojataan ainakin kevyellä huiville eivätkä rinnat näy, lisäksi hameen pituus on ns. säädyllinen. Ortodoksissa ja katolisissa kirkoissa ei välttämättä pääse edes sisälle vajaasti pukeutuneena.

Toinen, mikä kummastuttaa on häissä esitettävät laulut. Mikä ihmeen pakko on saada KIRKOSSA olevaan KRISTILLISEEN toimitukseen kaikenlaisia iskelmiä yms "maallisia" rakkauslauluja? Eikö kirkossa ole paikallaan esittää kirkkoon sopivaa, hengellistä musiikkia ja hääjuhlassa sitten se kevyempi osuus? Kirkossa ollaan kuitenkin Herran huoneessa ja tuskin kenellekkään tiulisi mielennkään laulaa joku päivän iskelmä jumalanpalveluksessa. Vai olemmeko jo niin vieraantuneita kaikesta peruskristillisyydestä, että ihmiset eivät enää ymmärrä tilanteen vaativaa arvokkuutta ja käytöstapoja?

5

1413

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • rennommin voi ottaa

   Löysääpä sitä pipoa vähän. Jos kerran pappi ja kanttori hyväksyvät maallisia rakkauslauluja esitettäväksi, niin etköhän voi sinäkin hyväksyä. Tai jos et, niin vaihda kirkkoa. Sitä paitsi tuo olkapäiden peittäminen on todella vanhanaikainen juttu. Varsinkin morsian saa kyllä ihan luvan kanssa tulla nykyään olkapäät paljaana kirkkoon. Siitä voi vielä erikseen kysyä papilta, mutta en ole kuullut enää aikoihin yhdenkään papin sitä paheksuvan. Harvassa hääpuvussa decoltee muuten on mitenkään avoin. Ja kylläpäs sinä olet tiiviisti tuijotellut naisvieraiden rintamuksia kun kerran olet oikein huomannut, että kumartuessa näkyy jotain. Hyvänen aika, miten sinä nyt noin, herran huoneessa vielä? Keskity sinä vain omaan hartauteesi ja pukeutumiseesi ja anna toisten olla niin kuin ovat. Eivätköhän he sitten viimeisellä tuomiolla saa rangaistuksensa olkapäidensä näyttämisestä kirkossa, eikös juu?

  • samaa mieltä

   Olin kerran vieraana häissä, jossa morsiamen puku oli niin auki, että suntio ei päästänyt naista kirkkoon, ennekuin pukua nostettiin hakaneuloilla vähän ylöspäin ja kaaso lainasi huivia. Silti se puku oli niin avoin, että ihme kun päällä pysyi.

   Turhaan sää edellinen nipotat täst alkuperäisestä, koitappas tosiaankin esim katolilaiseen kirkkoon sortseissa tai topissa. Et pääse sisälle!

   Muuten, minä olen kanttori, eikä meidän srk:ssa ne maalliset laulut todellakaan kuulu kirkolliseen vihkitoimitukseen. Talossa talon tavalla, ja kirkossa kirkon tavalla, Hyvä, että joku aloittaa tästäkin keskustelua.

   • rennommin voi ottaa

    Ahaa, no olin kyllä Australiassa katolisessa kirkossa häissä ja ihan siellä oli ihmiset olkapäät paljaana ja lyhyissä hamosissa. Pointtini oli, että jos pappi ja kanttori hyväksyvät niin on se nyt kumma jos pitää jonkun vieraan asiasta motkottaa. Eikä alkuperäisessä viestissä edes puhuttu mistään tuollaisista ylilyönneistä, että suntiokaan ei kirkkoon päästä. En ole koskaan moisista kuullut, mutta olen ollut useissa häissä, joissa morsiamella on olkaimeton ja avoin puku, mutta ei millään tavalla törkeä. Siinä mun mielestä ei ole mitään valittamista.


   • Ralle S
    rennommin voi ottaa kirjoitti:

    Ahaa, no olin kyllä Australiassa katolisessa kirkossa häissä ja ihan siellä oli ihmiset olkapäät paljaana ja lyhyissä hamosissa. Pointtini oli, että jos pappi ja kanttori hyväksyvät niin on se nyt kumma jos pitää jonkun vieraan asiasta motkottaa. Eikä alkuperäisessä viestissä edes puhuttu mistään tuollaisista ylilyönneistä, että suntiokaan ei kirkkoon päästä. En ole koskaan moisista kuullut, mutta olen ollut useissa häissä, joissa morsiamella on olkaimeton ja avoin puku, mutta ei millään tavalla törkeä. Siinä mun mielestä ei ole mitään valittamista.

    Tänä kesänä oli kyllä taas niin uskomattomia pukuja, että! Kirkkoetiketti on täysin hukassa.


   • kaapu

    Olen täysin samaa mieltä ällistyneen ja kanttorin kanssa, hääetiketti on kirkossa kateissa. Minulle on tullut käsitys, että Suomen ev.lut. kirkko ei ota asioihin riittävästi kantaa. Jos haluaa kirkollisen vihkimisen, toivoisi, että vihkimisellä on vihittäville pareille myös kristillinen merkitys. Tuntuu kuin pappi on vain joku seremoniamestari. Miksi papit suostuvat tähän?
    Ja ihan rehellisesti, kuinka kaunista tuo paljastaminen on? Katsokaa valokuvia, harvoin paljas pinta kovin kauniilta näyttää. Kaikilla samanalinen puku: paljaat käsivarret, paljas rintamus jne. mitään persoonallista ei sitten 90-luvun jälkeen ole näkynyt.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Huumekohussa marinoitu Redrama Vain elämää -kuvauksista: "...valehtelevan, jos sanoo, ettei..."

   Juhannuksen jälkeen Redrama oli aiheuttanut lähipiirissään huolta kuukauden mittaisella katoamistempullaan. Vain elämää -leiri pidettiin toukokuun lop
   Suomalaiset julkkikset
   8
   3142
  2. Mikä hän on ammatiltaan?

   Mitäs sun ikävän kohde tekee työkseen?
   Ikävä
   168
   2885
  3. Isosisko ajoi 1 vuotiaan kuoliaaksi Tyrnävällä, olivatko Lestoja ?

   Eikö tämä laiton lahko voitaisi jo julistaa täysin rikolliseksi ja kieltää laissa, kuten kaikki muukin vahingollinen lopetetaan ? Tämä lapsia tuhoava
   Maailman menoa
   111
   2481
  4. Ohhoh! Michele Murphy-Kaulanen hämmentää vauvauutisella - Totuus on hieman toisenlainen!

   No nyt on aikamoinen "vauva"! Michele Minttu Murphy-Kaulanen on jakanut Instassa "iloisen perhetapahtuman". Lue juttu ja katso kuvat: https://www.su
   Kotimaiset julkkisjuorut
   15
   1838
  5. Kuu kaipaa tähtiään...

   mutta nalle kaipaa tähtisilmäänsä vielä enemmän. Runoa ei täksi illaksi viel ole, mut toivottavasti pidät tästä laulusta :) olen vähä epävarma onko tä
   Ikävä
   171
   1025
  6. Kerran vielä...

   Minä tiedän ja sinä tiedät...Anteeks omasta puolesta🤗... toivon oikeasti sulle kaikkea hyvää, vaikka viisaasti et toiminutkaan, mutta mä alan olla ta
   Ikävä
   53
   986
  7. Kiira Korpi ja wanha Pekka

   Järjenvastainen suhde, ei mitään tolkkua.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   36
   872
  8. Sanna on aivan sekaisin Venäjästä, auringonpistosko?

   Sannan mielestä tavallinen venäläinen ei saisi matkustaa Euroopassa ja käydä katsomassa nähtävyyksiä. Tällä hetkellä hävettää olla suomalainen, niin t
   Maailman menoa
   248
   864
  9. Miksei Martinaa kutsuttu Leppilampi en häihin

   Pelättiin varmasti että jos käyttää siellä "äidillisiä otteita" muihin vieraisiin tai nuolee jonkun miehen korvaa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   830
  10. Mies, kudoin sulle villahaalarin

   Sellasen kirjavan, jossa on huppu ja avattava lappu takalistossa. Laitathan sitten joka päivä sen töihin. ☺️
   Ikävä
   111
   745
  Aihe