Siitos % ?

kevätnakki

Minun urosmäykkyni on syntynyt neiti A ja herra B lemmenleikeistä. Nyt äitini on ottanut narttumäykyn, joka on neiti C ja herra D:n tytär. Näistä pennun emo, neiti C on oman mäykkyni isän, eli herra B:n ja rouva X:n tytär aikaisemmasta pentueesta. Periaatteessa pennun emo on siis mäykkyni siskopuoli, mikä tekee koirastani pennun enopuolen.

Jos joku käsitti tästä äskeisestä litaniasta jotain, niin kertokaa voiko minun mäykkyni ja äitini mäykky saada pentuja, joiden sukusiitosprosentti ei ole liian korkea? En löytänyt tähän enään laskuria netistä ja minulla ei ole kminkäänlaistaokemusta asiasta,joskin äkkiseltään tämä ei tunnu hyvältä.

6

486

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -jke-

      Eikö helpointa olisi laittaa suunnitellun pentueen isän ja emän kennelnimet/rekisterinumerot kennelliiton jalostustietokantaan ja katsella vierestä kun tietokanta muodostaa sukupuun ja laskee pentueen sukusiitosprosentin?

    • OlliL

      Miksi ihmeessä haluat teettää pentuja juuri oman ja äitisi koirista. Ei rotua tuollatavoin pidä pilata, todenäköista on että noin toimiessasi teet karhunpalveluksen rodulle. Jokaisen pentueen alulle saattamiselle tulisi olla jonkinlainen järkevä peruste jonka seurauksena rotu jalostuu eikä heikkene.Hyvä peruste ei todellakaan ole se että sinä ja äitisi saisitte kullanmussukoistanne jälkeläisiä.
      Jos olet vakavissasi kiinnostunut kasvattamisesta niin hakeudu aluksi oman kennelpiirisi järjestämälle kasvattajakurssille.

      • kevätnakki

        Ei mun väkisin tarvitse pentuja teettää koirallani ollenkaan, kunhan kysyin asiasta teoriassa juuri siksi kun minulla ei ole kokemusta asiasta.

        Kurja juttu, kun täällä riittää näitä päsmäreitä heti tuomitsemassa vaikka ei tiedä/tunne asiaa.


      • xena_X

        En tajua noita kasvattajia.. kai ihmiset nyt saavat teettää vaikka yhdet pennut ja myydä ne sitten eteenpäin.. ei koirien kasvattaminen mitään tähtitiedettä ole! Kai se sitten on niin kauheaa kun omat eurot jäävät saamatta kun joku ei kannakkaan niitä jonnekkin kenneliin.. tosin olen kuullut että kenneleissäkin on hirveästi eroja.. että kallis hinta ja sukupuu ei ole mikään tae ns. superjälkeläisestä


      • juu...
        xena_X kirjoitti:

        En tajua noita kasvattajia.. kai ihmiset nyt saavat teettää vaikka yhdet pennut ja myydä ne sitten eteenpäin.. ei koirien kasvattaminen mitään tähtitiedettä ole! Kai se sitten on niin kauheaa kun omat eurot jäävät saamatta kun joku ei kannakkaan niitä jonnekkin kenneliin.. tosin olen kuullut että kenneleissäkin on hirveästi eroja.. että kallis hinta ja sukupuu ei ole mikään tae ns. superjälkeläisestä

        "En tajua noita kasvattajia" "Kai ihmiset saavat teettää vaikka yhdet pennut".

        "Ihmisestä" tulee "kasvattaja" samalla hetkellä kun hän teettää ne yhdetkin pennut.

        Jos tarkoitat "kasvattamisella" ns. pennuttamista niin olet oikeassa - ei se tähtitiedettä ole. Mutta tuloskaan ei usein ole kovin taivaallinen. Kyllä jokainen osaa talonkin rakentaa. Se, kuinka pitkään se pysyy pystyssä onkin jo eri juttu.

        Tähtitieteen sijasta olisi - vähän rodusta riippuen - kyllä hyvä osata genetiikan perusteet, jotta välttäisi edes ne koiran terveyteen ja luonteeseen liittyvät riskit.


    • menee

      Jos oikein ymärsin niin oman koirasi isä on sama kuin äitisi koiran emän isä?

      Nyt jos oma koirasi ja äitisi koira saavat pentuja - ja OLETETAAN, että mitään muita yhteisiä tekijöitä ei ole, jotka nostaisivat sukusiitosastetta - tulee pentujen sukusiitosasteeksi sama kuin paritettaessa serkut keskenään. Serkusparitusta pidetään yleisesti "sopivan" rajana yksittäisen pentueen kohdalla - ihan niin kuin meillä ihmisilläkin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että asia olisi kunnossa, jos KAIKKI paritukset rodussa tehtäisiin samalla tavalla. Näin ollen serkusparitustakin tulee aina harkita hyvin tarkkaan. (Ja eri mielipiteitäkin asiasta toki löytyy niin kuin aina...).

      Sukusiitoskertoimen osalta pentueen teettäminen on siis (vähän rodusta riippuen) periaatteessa OK, mutta vain jos koirat ovat ehdottoman terveitä. Jos suvussa esiintyy edes satunnaisesti jotakin sairautta, älä teetä pentuja tällaisella sukusiitosasteella, koska pentujen sairastumisen mahdollisuus on tällöin paljon normaalia suurempi.

      Toinen asia sitten on se, kannattaako pentuja ylipäätään tehdä kyseisillä koirilla. Eli ovatko oma ja äitisi koira niitä keskivertoa parempia koiria, joita yhdistämällä on todennäköistä saada myös keskimääräistä parempia jälkeläisiä. "Paremmalla" tarkoitetaan tietysti sekä terveyttä, luonnetta, rakennetta että rodunomaisia käyttöominaisuuksia, jotka on puolueettomasti todettu erilaisissa tarkastuksissa, testeissä, kokeissa ja näyttelyissä. Ota yhteys rotujärjestösi jalostusneuvojan niin saat asiasta arvion.

      Nyrkkisääntö on nimittäin se, että omalle nartulle löytyy 99% tapauksista se paras kumppani jostain muualta kuin oman tai kaverin katon alta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1485
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      156
      1179
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1050
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      927
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      860
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      783
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      757
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      728
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      57
      706
    Aihe