Erillinen saunarakennus

W.W.W

Suunnittelemme talon rakennusta kaupungin vuokratontille. Tontin takareunassa on laaja kallio, josta pitää louhia jos meinaa talon rakentaa kaupungin määräämään kohtaan. Kaava antaa mahdollisuuden rakentaa saunatilat erilliseen rakennukseen, jos tämän ja asuirakennuksen yhdistää katoksella. Sijoittamalla saunatilat erilliseen rakennukseen säästyisi louhimiselta.

Mutta mitäs lisäkustannuksia erillinen saunarakennus tuo? Samaan rakennukseen pystyy myös tekemään autotallin ja varaston.

Entä haitat ja hyvät puolet?

8

3245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...kustannukset tulee siitä, että yksi väliseinä vaihtuu kahteen ulkoseinään ja katoksista pakkaa tulemaan suuremmat kuin muutoin tulisi. Vesijohtojen vetäminen ulkokautta rakennuksesta toiseen myös on kuulemma yllättävän kallista - en tosin ole itse koskaan ostanut sitä eristettyä putkea, joten euroja en näpissä...

      Ektraa tulee jotain 10 tonnin luokkaa maksamaan.

      Eduissa on paljon sellaista arvostuskysymyksiä, mutta kokemukseni mukaan noissa erillisissä saunaosastoissa syntyy helpommin suojaisat vilvoittelutilat. Oma fiiliksensä on myös saunomisessa, jos se tapahtuu erillään asuinrakennuksesta - tämän tosin toiset voi kirjata haitaiksikin (ulkoyhteys).

      Teknisessä mielessä edut ja haitat:
      parempi äänieristys vesijohtolaitteille ja ilmastoinnille
      parempi kosteustekninen toiminnallisuus (esim. remppaaminen)
      - suurempi lämmitysenergian kulutus
      - kalliimpi rakentaa

    • 25

      Tuo johtaa helposti siihen että taloon tulee yksi kylpyhuone enemmän. Eli tavallisesti riittää yksi kylpyhuone per kerros, kun sitä voi käyttää sekä saunomisen yhteydessä että esim aamu ja "yö"pesuilla. Sauna ei vie monta neliötä, mutta tuossa muutaman neliön säästö johtaisi usean neliön lisärakentamiseen. Ellei sitten halua näyttää iltayöstä naapurille, että makuuhuoneessa on aktiviteettiäa, kun vielä valojen sammuttamisen jälkeen pujahdetaan pesulle.

    • r r rw w3 r wer

      Hinnasta mahdoton sanoa, kalliimpihan se väkiselläkin on. Periaatteessa toinen lämmin rakennus, vieläpä kalleinta laatua. Löylyhuoneen lisäksi pitää olla suihkutila ja pukuhuone. Elikkäs meneehän siihen neliötä väkiselläkin. Mutta toisaalta, päärakennuksessa säästyy neliöitä sitten muuhunkin. Esim. pesuhuoneitten ei tarvitse olla kovin isoja ja pohjan suunnittelukin helpottuu. Ja tietenkin päärakennuksen hinta laskee, kun osa märkätiloista siirtyy muualle.

      Kuten joku sanoikin, pari ulkoseinää tulee samoille kokonaisneliöille enemmän ja putki- viemäri kuluja luultavasti tulee jonkin verran lisää. Ja tuleehan siinä muutakin, kahdet kattotikkaat vaikkapa tai ylimääräinen ulko-ovi. Mutta ei louhintakaan ilmaista ole, kallio voi olla hyvinkin arvokas, jos se jätetään tontille. Siis maisemallisesti ja muistakin syistä säästyy rahaa ja tontin, sekä asunnon arvo voivat nousta melko paljonkin, ratkaisun ja miliön takia.

      Tekisin ehdottomasti itse erillisen, jos olisin tekemässä ja saisi rahat riittämään. Vähän niinkuin luksusta.

      Ekaksikin se on perinteisin mahdollinen sauna. Sisäsaunat varsin uusi keksintö. Kesämökeille käytännössä kaikki haluavat erillisen saunarakennuksen. Erottaa saunan selkeästi omaksi osastokseen. Vilvoittelutilat omana osastonaan jne. Ja tulee saunassa käymiseenkin mukaan se käyminen. Sekä tontin käyttö jakaantuu selkeämpiin alueisiin. Muutenhan olisi iso talo ja iso nurmikko, näin tulee pihapiiriin jo rakennusten takia suunnitelmallisuuden tuntua ja jatkossa helpompi ajatella pihan muita asoita, istutuksia tms, koska tontilla on luontainen toiminnallisuus.

      Noh, tais tulla intouduttua. Mutta tolleen mä olen asioita miettinyt. Just sauna-osasto erilleen muusta asumisesta. Siellä voi sitten grillailla makkaraa ja istua iltaa, ikäänkuin omassa rauhassaan. Ei ole telkkari heti huutamassa olkkarissa kun saunasta tulee. Ja on porukkaa enenpi, osa voi olla sisällä, osa pihalla ja osa saunomassa. Ja voihan sinne saunakammariin väliaikaismajoittaa vaikka tympeän anopin pois silmistä.

      • 5

        En oikein ole samaa mieltä siitä että päärakennuksen "pesuhuoneitten ei tarvitse olla kovin isoja ja pohjan suunnittelukin helpottuu". Ei kai tuossa tarkoiteta suihkukaappia vessan nurkassa? Pienten lasten ja muiden apua tarvitsevien pitää mahtua pesytymään avustajan kanssa. Jopa rakennusmääräykset vaativat tietyntasoista esteettymyyttä.


    • nääs...

      Tässä on kaksi erillistä asiaa. Ensinnäkin se haluaako saunan erilliseen rakennukseen vai samaan. Se on ratkaistava käytön ja toiminnan kannalta, sekä omien mieltymysten mukaan. Toisekseen... Ei se louhiminen sellainen peikko saa olla jos talon rakennus projektiin on valmis lähtemään. Ei sellaisen takia kannata koko loppu ikäänsä tai kuinka kauan talossa sitte asuukaan kärsiä omaan käyttöön toimimattomista tiloista. Rakennus ratkaisut jotka ei itseä miellytä harmittaa vähintään niin kauan kun talossa asuu. Louhimisesta tullut lasku ei 20 vuoden päästä mielessä pyöri etenkään kun koti on mieleinen. Onhan myös mahdollista että sitä kalliota tulee vastaan sillä tontilla muutenkin vesi ja viemäri linjojen kohdalla. Pahimmassa tapauksessa tarttee louhia kanaali lisä rakennuksen putkituksille jota on lähdetty tekemään louhinnan valttämiseksi. Kohtalaisena keskiarvona louhimiselle voisi esittää 20-30€ motti omakoti kohteissa(etelä-Suomessa ehkä vähän yli, maan syrjäseuduilla arvion alareunaan) Siitäpä sitä voi sitte jokainen miettiä miten ratkaisee asian.

      • Buahahahaaaa

        jaa, siinä tulikin kaivinkoneurakoitsijan mielipide, pääaasia, että kaivinkoneella on töitä:))


      • nääs...
        Buahahahaaaa kirjoitti:

        jaa, siinä tulikin kaivinkoneurakoitsijan mielipide, pääaasia, että kaivinkoneella on töitä:))

        Jos otat lainaa jota lyhennät eläke päiviisi asti niin todellakin suosittelen että teet sellaisen talon jonka haluat ja jossa viihdyt. En suosittelisi mitään maanrakentamiseen liittymätöntäkään ratkaisua jos vaihtoehdot on säästää paritonnia ja sillä tinkiä jostain.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 130
      3694
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      95
      3358
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2438
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1851
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1589
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1544
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1496
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1461
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1420
    Aihe