Esiintyykö saamelaisten keskuudessa

Epävarma kysyjä

Halveksuntaa suomalaisia kohtaan samalla tavalla, kuin esim. romaanikulttuurissa ?

Jossain tuolla joku kirjoitti wannabe- saamelaisuudesta, että joku esim. Etelä-Suomesta haluaisi omata saamelaisverta ja siksi tutustuisi innokkaasti kulttuuriin ja kieleen ? Nähdäänkö se automaattimesti naurettavana, tai ettei arvostaisi omaa kulttuuriaan, jos on kovasti kiinnostunut saamelaisuudesta ?

6

928

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuplahäh

      Mitähän tässä nyt tarkoitetaan? Innokkaan valtakulttuurin ihmisten käyttäytymistapoja ja hienotunteisuutta vähemmistökulttuuriia kohtaan? Vähemmistöjen suhtautumisen syitä valtaväestöön voi hakea historiasta.

      Ei minusta tule maoria sillä, että muutan Uuteen-Seelantiin mutta voin tutustua siihen silti innokkaasti. Ja siinä samalla voi tietysti peilata omia kokemuksia toisenlaisen yhteisön tapoihin. Se, miten sen toteuttaa, voi tietysti herättää erilaisia tuntemuksia: hyväksyntää tai hylkimistä tai jotain siltä väliltä - puolin ja toisin. Sitten voi miettiä muiden reaktioiden ja palautteen pohjalta sitä, miten tutustumisprosessi etenee.
      Vertailun vuoksi todettakoon että voihan anoppi ja appi tuntea miniän/vävyn liian innokkaana miellyttämään (vrt. wannabe, uusi tulokas). Siinä joutuu nikottelemaan puolin ja toisin ja ihmettelemään toisen tapoja.

    • espärisee

      Kyllä saamelaiset halveksuen kattovat nenänvarttaan pitkin suomalaisia, lantalaisia. Saamelaisilla ei ole suomalaisidentiteettiä, ja jos vaikkapa saamelaismies ottaa meikäläisen naisen, "lannan riukun", akakseen, niin aatellaan että no eipä tuo olisi oikiaa akkaa saanutkaan.

      • aivansamamulle

        No enpä nyt uskois, isä suomalaisena otti äitin saamelaisena, eikä minkäänlaista paheksuntaa ole tullu ikkää.. Taitaa tuo olla siun omaa mielikuvitusta, kerta lantalaiseks ittes myönnät.


      • "puoliverinen"
        aivansamamulle kirjoitti:

        No enpä nyt uskois, isä suomalaisena otti äitin saamelaisena, eikä minkäänlaista paheksuntaa ole tullu ikkää.. Taitaa tuo olla siun omaa mielikuvitusta, kerta lantalaiseks ittes myönnät.

        Noinhan se pitäisi olla, ettei mitään väliä onko puolisot mitä, mutta omat kokemukseni ovat toiset. Sain lapsuudessani huomata sen, että ne joiden äidit olivat saamelaisia ja isät suomalaisia, olivat ainakin meidän koulussa "aidompia saamelaisia" kuin me joiden äidit olivat suomalaisia ja isät saamelaisia. Ei tietenkään pitäisi yleistää, mutta omat lapsuuteni kokemukset olivat sellaiset. Varmasti paljon eroja paikkakuntien mukaan.

        Noiden saamelaisäitien ja suomalaisisien jälkeläiset, entiset koulutoverini, ovat jotkut myös aikuistuttuaan todenneet, etten osaa puhua saamea tai pukea lapinpukua oikein, kun olenhan riu'un tyttö... Ovatpa sitten myöhemmin nurisseet sitten sitäkin, kun en enää heille saamea suostu puhumaan, että pitäisi puhua saamea heidän lastensa läsnäollessa.


    • "puoliverinen"

      Juu... Yhdyn edelliseen kirjoittajaan, että mikäli saamelaismies ottaa ei-saamelaisen naisen itselleen, niin kommentoidaan ettei mies olisi saamelaisnaista edes saanutkaan. Isästäni on kommentoitu näin minulle. Minulle lisäksi ovat tuttua kommentit, ettei riu'un tytär osaa lapinpukua pukea oikein ja ei riu'un lapset osaa saamea puhua, kun se ei ole heidän äidinkieli, vaikka ihan päivittäin sitä lapsuudesta saakka on isän kanssa puhunut. Sitten, jos en enää ole näille saamen osaamattomuuttani haukkuneille henkilöille puhunut saamea, olen saanut haukkuja siitä kuinka olen ylpistynyt lannan riu'un tytär, joka yrittää olla niin suomalaista niin suomalaista. On se kumma, että saamelaiseksi en kelpaa ja jos sitten olen suomalainen, saan haukut siitäkin.

    • huhheijou

      Onneksi minulla on mukavia saamelaisia kavereita, joilla on sen verran hyvä itsetunto, että ei tarvitse ketään alkaa mollaamaan mihinkään suuntaan.

      Tiedoksi muuten, että kaikilla muillakaan lappilaisilla, vaikka eivät olisikaan saamelaisia, ei ole välttämättä mitään sen kummempaa suomalaista identiteettiä. Sellaisten ihmisten nimittely lantalaisiksi on aivan yhtä p-reiästä kuin saamelaisten nimitteleminen lappalaisiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1977
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1516
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1428
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe