MISTÄ TIEDÄN ONKO KONEESSANI VIRUS?

Jelpatkaa

Mistä voin tietää mönkiikö koneeni uumenissa joku virus? Olen vieraillut viimeaikoina "hieman kyseenalaisilla" nettisivuilla(pokesivut) useita kertoja ja olen alkanu pelätä, että onko koneeseeni tarttunu joku virus. Olen tarkistanut konettani virustorjuntaohjelmalla, mutta se ei löydä mitään. Yks tyyppi sano, että torjuntaohjelmat ei välttämättä aina löydä viruksia, vaikka koneessa olisi niitä läjäpäin. Pitääkö mun ryhtyä johonki toimiin, vai voinko olla rauhassa??

12

6040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • R8LUsFI7EY

      Mielenkiintoinen ilmaus tuo "hieman kyseenalaisilla nettisivuilla". Kukaan ei voi tietää millä sivuilla niitä pöpöjä jaellaan. Esimerkiksi pornosivuilla on keskimääräistä vähemmän haittaohjelmia.

      Kaikkien pöpöjen löytämiseen ei ole mitään kunnollista keinoa. Tietysti voi käyttää Linux/Unix- käyttäjien ohjetta. "Mikäli epäillään haittaohjelmaa, asennetaan käyttöjärjestelmä uudestaan puhtaista lähteistä." Windowsin käyttäjälle se vain ei ole oikein käytännöllistä. Kuka nyt jaksaisi asennella käyttöjärjestelmää yhtenään.

    • >Mistä voin tietää mönkiikö koneeni uumenissa joku virus?

      Aloitetaan vaikka tästä:
      Jos käytät minkä tahansa muun yrityksen kuin Microsoftin valmistamaan käyttöjärjestelmää, mahdollisuus sille että järjestelmässäsi olisi haittaohjelma on häviävän pieni. Niin pieni, että käytännössä tiedät koneesi olevan puhdas.

      • nhbcvbnm

        Olisit vaan vastannut kysymykseen. Siihenhän sinä et pysty.


      • Jelpatkaa

        ...mutta kun minulla on Microsoft, niin mitä sitten?


      • nhbcvbnm kirjoitti:

        Olisit vaan vastannut kysymykseen. Siihenhän sinä et pysty.

        mutta sinun vastaustesi totaalihyödyttömyyteen ehdin tuskin elämäni aikana yltää.


      • taskmanager
        Jelpatkaa kirjoitti:

        ...mutta kun minulla on Microsoft, niin mitä sitten?

        Noin nopeana mutta pintapulisena tarkastuksena voi katsoa prossunkäytön tasaisuutta. Jos tasaisin väliajoin esiintyy kuormituspiikkejä, niin koneessa voi olla troijalainen. Muuten katso prosessit ja googlen avulla sitten selvität mitä kukin merkitsee.


    • 12

      Eipä ne vierailuista tartu, jos et vanhentuneita ohjelmia käytä à la Flash Player, PDF reader yms.
      Jos olet asennellut sivuilta jtn, tilanne on toinen. Vaihda tutkasi, jos et siihen luota.

      • Vista_fani

        100% oikea vastaus. Missä tahansa voi nettailla huoletta kunhan ymmärtää mitä nim. 12 jo kertoi.


    • Oolofi-83

      Sain jonkun viruksen koneelle, ja sanoi että pankkitiedot on vaarassa. Mitä tämä tarkoittaa? Voiko joku nyt tyhjentää tilini? =/

    • Tietoturvavaje

      On erikoista että netin ottaessa yhä enemmän jalansijaa yhteiskunnassa ja sen palveluiden siityessä sinne ei turvallisuuspuoleen ole panostettu siinä määrin että ihmisillä olisi tukikeskus johon ottaa yhteyttä ,jolloin apua saisi net hyökkäyksen kohdatessa. On olemassa windowsissa oma turva ohjelma ja operaattoreilta ostetut linjat joiden tulisi käytännössä kattaa riittävä turvallisuus aste jotta ihmisten ei tarvitsisi näistä huolimatta arvailla onko koneessa viirus tai onko koneeseen tuleva hälytys aito ja turvallista ottaa yhteyttä kerrottuun numeroon johon pyydetään esim soittamaan kun netistä tulee ilmoitus että koneesi on saatunut ja jos laitat kiinni ei koneesi enää nouse sillä se saatuttaa internetin.

      Tämänkaltaiseen ilmoitukseen soitin itse ja tuo kerrottiin olevan mikrosoftin palvelukeskus . Opastivat kauniisti painamaan Mikrosoft nappulaa ja R yht aikaa .Yhteyteen tuli ikkuna johoon pyydettiin nimeä ja antoivat suojaussalasanaksi 9:sän numeroisen numeron. Tulivat koneelle aivan kuin ammattilaiset .Pyysivät hyväksymään yhteyden oton joka on noissa puitteissa luonnollista.Koneeseen tullut hälytys ääni oli hermostuttva ja tilannetta hankaloitti se että henkilöt puhivat englantia jota kyllä ymmärrän mainiosti ja selviän arkiasioista ,mutta tietotekninen sanasto on täysin tuntematonta joten tunnelma oli itsellä paniikin omainen. Päässä lähinnä takoi kun vain kone ei menisi ja apua saisi.

      Asia eteni . Kertoivat veloituksesta. Lähettivät ruudukon jossa Visa ja Mastergard mahdollisuus. Heräsi epäilys koko hommasta.Suojaamattomalla yhteydelläkö nämä pitäisi antaa. Tiedustelin Paypal mahdollisuutta. Sellainen oli.Oli annettava osoite laskutustavarten ,jonka annoin. Kyselin hiemän hämilläni että tuleeko lasku postitse ja asia alkoi ihmetyttämään laajemmin.Kysyivät sähköposti johon lähettivät Pay Pal hyväksynnän . Mitä sinne se tuli,mutta eihän tämä näin pidä mennä vai pitääkö? Paypal vaatiia salasanan ja sama juttu jos sen lähettää avoimena eikö se voida myös kaapata ?

      Mieleen tuli kysyä eikö virusohjelmalla saisi putsattua konetta. Ei kuulemma kun nämä tulee netistä.Mitä ihmettä. Kellot soivat kovaa .Ilmoitin että juttu jää tähän ja otan yhteyttä Poliisiin. Henkilöt ottivat asian uhkauksena .Kerroin että tilanne on senkaltainen että tässä en etene joka hämmästytti heitä kovin. Kovasti kertoilivat että haluatko todella koneesi sulkeutuvan lopullisesti.
      Asia päätin tuohon ja kone musteni.

      Koetin kuitenkin säkönappulasta että pihiseekö minkäänlainen henki enää koneessa. Kone nousi ylös normaalisti ja toimi.

      Mistään en voinut varmentaa tukihenkilöiden identiteettiä ja soitin hätänumeroon koska tietääkseni Suomess ei ole minkäänlaista tukipistettä jonne voisi otttaa yhteyttä ja saada apua jolloin identifointi olisi mahdollista ja tämä on kansallisestii suuri tietoturva riski.

      Hätäkeskuksen henkilölle asian luonne ei ollut tuntematon ja ilmituli että kyse oli selkeästi hänen mielestään yritys kalastaa rahaa tai rahat. Kello 12-06 ei tehdä tässä maassa rikosilmoituksia mihinkään ,joten olo on mitä orvoin jos pikkutuneilla katsot vaikkapa elokuvaa ja kyseisenkaltainen tilanne iskee päälle.

      Tuo osoitti,että operaattorit eivät kykene takaamaan riittävää turvallisuutta verkossa tänäpäivänä eikä ainakaan windowsin virusohjelma tällaisia estä.

      Itse tein asiasta heti kun mahdollista poliisi tutkinnan ja hankin paremmat suoja ohjelmat koneisiin. Enempää käyttäjä ei voi tehdä .Täytyy olla PC alan spesialisti jos osaa ronkkia konetta syvemmin,mutta jos virus ohjelmat eivät sitä osaa tehdä on turhaa olettaa että käyttäjäkään siihen kykenee.

      Loputulemana voi todeta että sitä onko virus todella koneessa ei tiedä itse mistään, eikä sen tietäminen olekkaan käyttäjän vastuulla.Operaattoreille maksetaan toimivista ja turvallisista yhteyksistä ja virusohjelmista niiden markkinoijille,joten vastuu on myös heidän.Käyttäjien ei pitäsi joutua huolehtimaan tuonkaltaisista asioista lainkaan eikä nuo asiat ole heidän vastuullaan jos suojaus on ostettuna.

      Internettiä on viety vajaa vastuullisesti eteenpäin siinämielessä että tietoturva on jäänyt lähinnä ns. kuulijan (lue käyttäjän)vastuulle ja nykyajan suurin rikoksen teon mahdollistava väline ilman valvovaa silmää johon kansalaiset voivat hädän tullen turvautua.

    • etyåi

      Esimerkiksi Gmailia ei kiinnosta mitä paskaa saat meiliisi.Jos haluat estoja ja et niitä osaa (vaikeaa jopa mahdotonta)asentaa ei VARMASTI saa mitään apua ei heitä kiinnosta mikä tökkii kunhan asiakas saadaan koukkuun niin sama se.Olen laittanut palautetta ihan tietäen ettei vastausta edes saa mutta joutavalla jotain KOSKAAN en ole saanut vastausta.Näin toimii eri operaattorit ja ohjelmat.Virusohjelmia saadaan myytyä MORAALITONTA.

    • Anonyymi

      Jos haluat välttyä viruksilta ja hakkeroiduksi tulemiselta ja kaikelta muulta ikivältä noudata näitä kolmea kultaista sääntöä:
      1. Käytä aina antivirus ohjelmaa äläkä missään tilanteessa ota sitä pois käytöstä.
      2. Älä ikinä lataa mitään nettisivuilta joihin et luota, äläkä muutenkaan käy sivustoilla jotka mielestäsi vaikuttavat epäilyttäviltä.
      3. Älä koskaan kirjaudu mihinkään julkisiin wifi verkkoihin, vain niihin jotka jo entuudestaan tiedät, ja joihin voit 100% varmuudella luottaa, sillä saatat vahingossa kirjautua hakkerin omaan wifi verkkoon, jolloin hän pystyy vakoilemaan laitettasi, ja tekemään käytännössä mitä haluaa.

      Jos kuitenkin olet rikkonut näitä kultaisia sääntöjä, ja nyt koneessasi myllertää mönkiäisiä, niin kannattaa ladata käyttöjärjestelmä kokonaan uudelleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe