iltaitkut

vanha konsti

Ensimmäistä vauvaani huudatin illat turhaan. Toisen vauvan aloittaessa iltaitkut muutaman viikon iässä, otin vanhan isomummoni ohjeen käyttöön, "tissi suuhun aina kun se on auki" ja neljä seuraavaa vauvaa eivät itkeneetkään illalla eikä muulloinkaan. Illat klo.19 - 23 menivät tissi suussa, aina muutama imaisu ja välillä unta ja röyhtäytystä ja tissin vaihto, mutta vauva oli ainakin hiljaa. Vaikka välillä pulautteluja tuli röyhtäisyn mukana, vaihdoin silti toiseen tissiin. Isomummoni, jolla oli 12 lasta, sanoi ettei pieni vauva itke muutakuin nälkäänsä. Ehkä se oli sitä, tai sitten ei, mutta esikoisen jälkeen seuraavilla ei ollut "vatsavaivoja" eikä iltaitkuja.

19

3067

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kahden äiti

      Mulla samansuuntainen kokemus tosin vasta kahdesta ja kolmas tulossa. Illat tissi suussa niin ei tarvi itkeskellä. Mutta silloin äidin täytyy olla illat kotona eikä lähteä heti laitokselta harrastuksiin. Eli allekirjoitan tuon "tissi suuhun aina kun se on auki".

    • KylläIsomummotiesi

      "Isomummoni, jolla oli 12 lasta, sanoi ettei pieni vauva itke muutakuin nälkäänsä"

      Kyllä on isomummosi pikkusen ollut väärässä!!! Mutta no, ennen vanhaanhan sitä luultiin vauvojen "tehollakin", että pikku vauvat ei tunne mitään, joten niille ei tarvinnut antaa edes kipulääkettä... Kyllä ne pienet vauvatkin kipuansa itkee jos sattuu!! Ja tuo tissi suussa hiljaa voi johtua myös siitä, että lapsella on turvaton olo ja kun saa tissin suuhun nii se tuo ns. turvaa/lohtua vauvalle siihen turvattomuuteen tai vaikkapa siihen mahakipuun!!

    • Mur!

      Hohhoi. Ei ole tainnut olla kovin pahoja vatsavaivoja teillä...Sellainen vauva, joka on kylläiseksi ruokittu, mutta kärsii koliikista tai muusta vatsakivusta (vaikkapa ilmavaivat) ei edes välttämättä huoli rintaa huutaessaan!!! Toiseksi, esimerkiksi ilmavaivoissa ainainen ruokkiminen vaan pahentaa asiaa.

      On se niin hyvä laukoa tuollaisia totuuksia, kun itsellä ei ole ollut muuta kuin nälkäinen vauva.

      • vanha konsti

        Voi olla, että lapseni olivat vain nälkäisiä, vaikka maitoa tulikin yli oman tarpeen. Lastenlapsetkin olivat tyytyväisiä sillä neuvolla, kun illalla "tankkasivat" muutaman tunnin rinnalla yhtä kyytiä. Kyllä pienestäkin lapsesta näkee milloin sillä on kipua ja milloin itkee jotain muuta.


      • Mercie

        Meillä kaksoset siis kumpikin kärsivät koliikista jo heti synnyttyään eikä siinä todellakaan auttanut tissi eikä mikään kun toisia mahaan sattui... :/ Sitä kestikin sitten ensimmäiset kolme kuukautta ennen kuin vaivat alko helpottaan...


      • Salla-Meea:)
        Mercie kirjoitti:

        Meillä kaksoset siis kumpikin kärsivät koliikista jo heti synnyttyään eikä siinä todellakaan auttanut tissi eikä mikään kun toisia mahaan sattui... :/ Sitä kestikin sitten ensimmäiset kolme kuukautta ennen kuin vaivat alko helpottaan...

        luoja!! Kuule, meillä minä imetin tyttöä kans vähän joka itkuun, ku mietin kans että nälkäänsä itkee. Mutta silti vain vatsaa väänsi ja itki. Luulenpa, että melkein jokainen äiti keksii ensimmäisenä tarjota tissiä/ pulloa vauvan itkuun. Mutta se ei aina ole ratkaisu. Meillä ainakin huuto alkoi melkein jokaisen syönnin jälkeen, sen näki kyllä, että pienellä otti mahasta. Nälkää se ei ollut.

        Näin jälkeen päin ajattelisin, että ehkä nieli paljon ilmaa...imetysotteessa saatto olla alkuun parantamisen varaa. Mutta kun sekin saatiin korjattua, ni meillä ei auttanu muu kuin se että karsin itse omasta ruokavaliostanio kaikki tuotteet mitkä vähänkin sisälsi maidon proteiinia. No toi nälkä juttu ei ole sikäli kaukaa haettua, että kai sitä löytyy vielä niitäkin, jotka vähän kellosta katsoo, millon tulis imettää. Mutta tuntuu, että joka tuutista korostetaan tuota lapsentahtisuutta sen verran, että suurin osa nykyäideistä osaa laittaa tisu vauvan suuhun. Ja silti löytyy vielä ns. koliikkilapsia. Se onkin sitten toinen juttu, mitä se koliikki sit oikeesti on...oma mielipiteeni on että allergiaa, yliherkkyyttä, refluksia, nälkää, kasvukipuja tms...moni oire menee saman diagnoosin alle. Surullisinta on, että hyvin usein vauvojen annetaan huutaa turhaan kolme ensimmäistä kuukautta, ennenku tehdään mitään ratkaisevaa asian eteen.


    • ailassaila

      Meillä oli lapsella lehmänmaitoallergia, joka aiheutti kovia vatsavaivoja ja pulauttelua. Huuto ja vaivat lakkasi kun äiti jätti kaikki maitotuotteet pois omasta ruokavaliostaan. Tissittely tietysi pahensi asiaa, huuto tuli aina syönnin jälkeen.

      • pieniinpäin taasen

        Meillä ei ehkä ihan noin pahaa koliikkia ole ollut. Levottomat ja itkuiset yöt kuitenkin rauhoittuivat,
        kun otimme unipussin käyttöön. Vauva itsee pääasisaa nälkää, väsymystä, turvattomuutta, kipua.
        Suosittelen unipussia.
        Kivoja löytyy esim. täältä:
        http://lastenvintti.com/ajankohtaista/


    • i7,,5i,57
    • helppo:ipana

      Itse voin rehellisesti sanoa olleeni vauvan synnyttyä ns. kellon kanssa syöttäjä. syötin vauvaa aluksi 3h välein ja kerralla niin paljon kuin vauvan maha veti. Sitten kun ruoka-annokset kasvoivat, kasvoi myös syöttöväli ja nyt se on päivisin 4h, Illalla saattaa syödä kolmen tunnin välein suurempia annoksia ja yöt nukkuu 5-7h putkeen ja yöllä saa taas kunnon satsin ruokaa eli me nukutaan joka yö reilu 10tunnin yöunet jos ei ole aamusta mihinkää menoa. Nyt kello on jäänyt pois ja lapsi rutinoitunut ruokaväleihin itse ja heräilee syömään tai alkaa maiskuttaa huuliaan nälän tullessa. Huuda se ei koskaan ja uskon sen johtuvan juuri rutinoituneesta syöttövälistä. sille ei yksinkertaisesti ehdi tulla huutava nälkä. Ja minä en ainakaan halua koko iltaa viettää sohvalla tissi lapsen suussa, ehkä olen itsekäs kun haluan rauhassa katsoa tv sarjaani tai tehdä muita omia juttujani mutta lapsi ainakin on ihan tyytyväinen tällä meiningillä. Ja mitä tulee tuohon koliikkiin niin minusta on erikoista että sitä ei ole voitu edes tutkia mikä sen aiheuttaa ja mikä ei. tuntuu vaan että kaikki huutavien lapsien äidit turvautuvat/ puolustavat itseään sanomalla että lapsella on koliikki. Vaikka uskon että osalle lapsista rytmittäminenkin voisi auttaa paljon?

      • Koliikkinotfun

        Meidän koliikkivauva on nyt 1,5-vuotias ja voin kertoa, että on edelleen kova huutamaan, jos ei saa tahtoaan välittömästi läpi. Temperamenttia ja omaa tahtoa on siis todella paljon ja uskon, että tämä osaltaan vaikutti myös koliikkiin lapsen ollessa pienempi. Ehkä rauhallisemmalla luonteella varustetut vauvat vaan kestävät alun vatsanväänteitä paremmin? Eivät hermostu vaikka vähän mahaa nipistää, kun taas tällainen temperamenttisempi vauva on heti ihan raivona.

        Meillä huudettiin ekat 2,5kk ihan suoraa huutoa ja siihen ei todellakaan auttanut ruoka eikä mikään. Yhtä kummallisesti se sitten lakkasi tuossa 2,5kk iässä, melkein kuin seinään, eli kyllä se vaan joku elimistön kehittymisjuttu oli. Temperamentti jäi, kiukku tulee edelleen nopeasti, mutta nyt sen itkun saa sentään lopetettua kun saa vian korjattua. Silloin alussa sitä itkua ei lopettanut mikään.


    • h

      Täällä kirjoitan kiikkutuolissa, heijaten kai koliikki vauvaamme. Itkee joka ilta useamman tunnin, eikä ole nälkäinen, ei edes huoli rintaa. Neuvotaan myös, ettei "koliikki" vauvaa saisi ruokkia liikaa! Kaikkein parhaiten näyttää auttavan tämä heijaaminen. Itse saa kulkra pussit silmien alla, mutta yritän ajatella, ettei tämä loputtomiin kestä, ja kun katson vauvaa, itkrvääkin, on se niin ihana ja rakas. Seuraavaksi kokeillaan kuitenkin vyöhyketerapiaa, jospa se helpottais pienen oloa hieman.

    • colic

      Meillä itku alkoi jo synnärillä. Imetykseen en saanu oikein mitään neuvoja, kun "näyttää sujuvan ihan hienosti". Kuukauden ikäisenä vietiin lääkärille koska lapsi vaan itki ja oli todella kivuliaan oloinen.

      Tuloksena imetyksen lopetus, ote huono ja tyyppi kiskoi syödessään enemmän ilmaa mahaan kuin maitoa. Vaikka siirryttiin korvikkeille ei huuto lakannut, 3/4h syöttöväliä ja silti kipuhuuto alkoi tasan samaan aikaan joka pv. Kahdessa erässä.

      Kaikki eri korvikkeet kokeiltu, jauheita myöten samaten tipat. Kuplatonia en suosittele kenellekkään, meillä niillä yltyi vaan huuto. Nyt alkaa hieman helpottaa, sain luvan alottaa mallasuutteen koska lapsi on todella tuskainen ennen vatsantoimimista ja kun se on hoidettu niin on aivan kuin eri vauva. Korvikkeen vaihdoin semperiin, omneota ei suostu syömään..(en kyllä ihmettele haiseekin kamalalle).

      Nuo yhdistettynä kunnon koliikkipulloihin, (Dr Brown-pullot) on ainakin meillä helpottanut.

      Tälle "helppo ipanalle", lupaan sulle että kukaan ei puolustele jatkuvasti kivusta itkevää lastaan koliikilla, se määrä tietoa ja tapoja joita jokainen äiti on kahlannut ja kokeillut on valtava. Usko pois, kun sain diagnoosin lääkärissä olin huojentunut, ei tarvitse olla huolissaan siitä että on jotain vakavaa. Ja koliikkia on tutkittu paljonkin, eihän lasten kivun aistimisesta ensimmäisinä kuukausinakaan, olla kovin viisaita.
      Mutta, jokainen joak ei ole oikeasti itkenyt lapsensa kanssa kilpaa koska ei tiedä mikä häntä vaivaa, ei voi tietää millaista on oikeasti elää koliikkilapsen kanssa. Saati sitä että epäilisi koliikin olemassaoloa.

      Voimia kaikille itkuiitojen äideille, jokainen päivä on lähempänä sitä kun se itku lakkaa :) Ei kokonaan, mutta lupaan että ne pikkuitkut ei meikäläisiä enää hetkauta ;)

      • mamamamamammammaaaa

        Hei!

        Ainut asia, minkä tekisin koliikkivauvan kanssa toisin, jos koliikkivauvan vielä saisin olisi, että kokeilisin imettäessäni lehmänmaidotonta ruokavaliota. Itkut ovat sen verran karmeita, että jos tämä auttaisi, niin kannattaisi ainakin kokeilla. Lehmänmaitoallergia tai suoliston kypsymättömyys voi olla vauvalla hyvin vahva ja juuri siksi yrittäisin tätä tapaa helpottaa koliikkia.

        Muuten tein kaiketi oikein. Vauva sai rintaa ja syliä äärettömän paljon. Olin kuin kävelevä zombie kolme kuukautta. Teki mieli ravistella vauva hiljaiseksi, mutta onneksi tiesin, että se olisi ollut vaarallista, joten postuin vain hetkeksi itkevän vauvan luota, itsekin itkemään toisen huoneeseen.


      • hmmm..
        mamamamamammammaaaa kirjoitti:

        Hei!

        Ainut asia, minkä tekisin koliikkivauvan kanssa toisin, jos koliikkivauvan vielä saisin olisi, että kokeilisin imettäessäni lehmänmaidotonta ruokavaliota. Itkut ovat sen verran karmeita, että jos tämä auttaisi, niin kannattaisi ainakin kokeilla. Lehmänmaitoallergia tai suoliston kypsymättömyys voi olla vauvalla hyvin vahva ja juuri siksi yrittäisin tätä tapaa helpottaa koliikkia.

        Muuten tein kaiketi oikein. Vauva sai rintaa ja syliä äärettömän paljon. Olin kuin kävelevä zombie kolme kuukautta. Teki mieli ravistella vauva hiljaiseksi, mutta onneksi tiesin, että se olisi ollut vaarallista, joten postuin vain hetkeksi itkevän vauvan luota, itsekin itkemään toisen huoneeseen.

        Alle parinkuukauden ikäisellä vauvalla ei lähes koskaan ole vielä maitoallergiaa. Se puhkeaa vasta myöhemmin. Turhaan äiti itseään kiduttaa jollain maidottomalla dieetillä vielä huutavan lapsen lisäksi.


    • Apuja?

      Heh sanon minä Täysin laktoositon ruokavalio ollut koko imetyksen ajan eikä mistään apua. Koliikki lapsi ei huoli rintaa. Se on aivan sama mitä antaa, kun huuto on 4h putkeen syyttä niin siinä loppuu 12 ja 8 lapsen isoisoäidieiltä neuvot keksken, kun ovat sen nähneet. Kun lapsi itkee niin se itkee.

      • slflbndb

        Laktoosittomasta ruokavaliosta tuskin mitään hyötyä onkaan, kun pienillä vauvoilla ei ole laktoosi-intoleranssia. Maitoallergia sen sijaan saattaa olla ja silloin täytyy ruokavaliosta jättää kaikki maitoa sisältävä pois, koska se allergia on sille lehmänmaidon proteiinille eikä sokerille (laktoosi). Vaihda siis maitotuotteet korvaaviin kaura-, soija- tai riisimaitotuotteisiin, ja kokeile tätä dieettiä 10 päivää. Siinä ajassa pitäisi alkaa tehota, jos maitoallergiasta olisi kyse.

        Voimia!


    • ............

      Meillä vauvan mahavaivat taas helpotti kun ei enää syöttänyt illalla niin tiheästi, eli vähemmän tissilä oloa. Ja kyllä meidän vauva itkee likaista vaippaa tai väsymystä nälän lisäksi. Ja ilmavaivoja itketään myös. Vähän tuo mummosi tiesi.

    • joops.

      Just joo. Et oo koliikkilasta nähnytkään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      116
      9343
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2760
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      154
      2513
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2029
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1570
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1356
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe