Halkeamia sisäseinien saumoissa

Harri123456

Pari vuotta vanhassa omakotitalossa (puutalo) on ilmaantunut useaan paikkaan ovien reunojen linjaan yläpuolelle pystysuoria halkeamia. Suurimmassa osassa on hieman pullistunut tuo kohta ulospäin ja keskellä kulkee halkeama. Ei puhuta mistää suurista halkeamista, mutta kyllä ne sieltä seinästä ainakin omasta mielestäni ikävästi erottuvat. Pystysuunnassa halkeamien pituus on parikymmentä senttiä. Vastaavaa on myös muutamissa muissa kohdissa joissa esim. kantava puupalkki alkaa.Halkeamat ovat luultavasti kipsilevyjen saumakohdissa. Saumoissa on paperinauhat. Pinnassa ei ole tapettia vaan maali.

Kysymykseni on että onko nämä halkeamat aiheutuneet rakenteiden kuivumisesta? Voisinkohan leikata kohdat mattoveitsellä auki, tasoittaa ja maalata vai käykö niin että teen turhaa työtä ja sama ilmiö toistuu uudestaan? Sisätiloissa kosteus on n. 25% talvella ja 45% kesällä.

3

4701

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • www.jsalokangas.tk

      Jos seinät on levytetty oikein kipsilevyvalmistajan ohjeen mukaisesti, niin oviaukkojen kohdille ei tulisi saumoja. Seinä levytettäisiin täydellä levyllä ja aukkojen kohdat sahataan levyn kiinnityksen jälkeen.

      Väliseinät tulisi levyttää niin että seinän toisellla puolella levyjako eli saumat eivät ole kohdakkain. Tämä jäykistää seinärungon.

      Mahdollista on että jos seinät on molemmilta puolilta oven kohdalta levytetty niin että levyihin on saumat laitettu noihin mainitsemiisi pystylinjoihin (väärin) niin pienikin oven paukutus ja heilutus heiluttaa seinää ja murtaa tasoitteen.

      Tuo halkeilu toisaalta viittaisi myös kuivumisesta aiheutuneeseen, mutta koska kyseessä on puurunkoinen talo niin vettä tuskin on rakentaessa käytetty yhtä paljon kuin kivitaloissa joissa myös halkeamia joskus ilmenee.

      Useasti halkeilua tapahtuu myös huoneen nurkissa, jonne laitetut tasoitteet ja akryylimassat eivät kuivu riittävästi ennen seuraavaa työvaihetta ja maalausta.

      Kannattaa puukottaa auki jostain kohdasta ja katsoa miltä näyttää.

      • Harri123456

        Hyvin mahdollista että juuri noin on tehty. Täytyypä katsoa että mitä tuolle oikein tekisi. Ei viitsisi alkaa levyttämään uudestaan seiniä...


    • wt4 t43t f3

      Talo kai vähän hakee muotoaan :D

      Eihän noita halkeamia tarvitsi tulla, tahtoo niitä jonnnekin vain joskus ilmaantua. Saumat auki, saumanauha, kittaus, uusi maali. Voi uusia, tai sitten ei. Paras olisi tietenkin vetää jokin lasikuitutapetti ja maalta se. Ei ainakaan pikkuhalkeamia ikinä näy, eikä kyllä isompiakaan. Se vaan vähän isonpi ja kalliinpi homma. Mutta saattaisi pitemmän päälle olla hyväkin ratkaisu.

      Oisko väliseinät vähän kevytrkenteisia muutenkin? Voishan siihen päälle vetää toisen kerroksen kipsilevyä ja laittaa se sitten nauhalla, kitillä ja maalilla. Ainakin seinästä tulisi jäykkä ja äänieristyskin paranisi. Mutta se on sitten jo älyttömän kallis remontti pikku näköhaitan takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe