Jutun myyminen lehdelle

Kirjottelija

Osaako joku sanoa, miten käytännössä tapahtuu jutun tarjoaminen aikakauslehdelle? Eikös siihen freelancer-korttiinkin pidä olla tiedossa jokunen "työnantaja" ennen kuin sen saa? Mutta miten siis tarjotaan ensimmäistä juttua josta palkkaakin haluaa saada (olen aiemmin saanut muilla diileillä juttuni lehteen, eli palkkana ilmainen "mainos" itsestäni ja tekemistäni käsitöistä)? Ja lähetetäänkö teksti ihan sellaisenaan tekstitiedostona vai miten...? Ja lähetetäänkö teksti samalla kun sitä tarjotaan, vai kysytäänkö ensin, onko lehti kiinnostunut kyseisestä jutusta?

Olipas kysymyksiä, mutta siis kertokaa omin sanoin ja selkeästi, mitä minun pitää tehdä, jos haluan tarjota juttua aikakauslehteen. En siis omista free-korttia, ainakaan vielä. Kiitos!

2

3128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietääääää

      Tässä vähän opastusta ensikertalaiselle:

      1) selvitä taustatiedot ym. tiedotusvälineestä, jolle juttua tarjoat. Tsekkaa ko. lehti, millaisia juttuja sisältää ja onko jutuissa kuvia ja onko kuvaaja eri kuin kirjoittaja. Jos ei ole, voit tarjota myös kuvia. Selvitä myös, keneen sinun pitää ottaa yhteyttä kun kauppaat juttua. Se voi olla lehdestä riippuen toimitussihteeri, tuottaja ja pienissä julkaisuissa jopa päätoimittaja.

      2) koska olet aloittelija, suosittelen tekemään jutun VALMIIKSI. Jos teet sen valmiiksi, voit myös mahdollisten kauppojen syntyessä lähettää sen heti - joskus tällainenkin seikka voi ratkaista, jos lehdessä on yllättäen tarvetta jutulle. Kun tiedät, kuinka paljon aikaa juttuun meni, voit myös määritellä sille hinnan, jolla voit ryhtyä sitä kaupittelemaan. KOSKA OLET ALOITTELIJA, SUOSITTELEN MYYMÄÄN ENSIMMÄISEN JUTUN SELVÄSTI ALIHINTAAN! Sulle on nimittäin tärkeintä saada aikaiseksi kontakti ja mahdollinen asiakassuhde tässä vaiheessa.

      3) kun juttu on valmis, otat yhteyttä lehteen ja rupeat kauppaamaan sitä. ÄLÄ LÄHETÄ SITÄ LEHTEEN NOIN VAIN, sillä on mahdollista, että lehti ns. varastaa sinun ideasi eli laittaa oman toimittajansa tekemään jutun samasta asiasta. Jos juttua pyydetään nähtäväksi, se on tietysti pakko lähettää, mutta koita vältellä sitä niin pitkään kuin mahdollista. Lähetä mieluummin nähtäväksi aikaisemmin julkaisemiasi juttunäytteitä, ne kertovat sinusta ja taidoistasi. Henkilökohtainen yhteydenotto on AINA PAREMPI kuin e-maili, joita tipahtelee toimituksiin satoja päivittäin - joukossa kymmeniä juttutarjouksia.

      4) jutun tilaaja voi pyytää sua lähettämään jutun tekstitiedostona tai missä tahansa muodossa. Eli se lähetetään ihan sellaisenaan. Kuvat lehdet yleensä käsittelevät itse, kun ei ole kyse ammattikuvaajan ottamista kuvista.

      5) sitten vain neuvottelemaan, ei kaupanteko tämän kummempaa ole. Freekorttia et tarvitse, mikäli tarkoitat kortilla ns. lehdistökorttia etkä verokorttia. Lehdistökortti kertoo vain ja ainoastaan siitä, että sen haltija kuuluu Journalistiliittoon eli media-alan ja lehdistön ammattiliittoon eikä se ole edellytys juttujen myynnille vaikka toki avaakin teitä moneen sellaiseen paikkaan, jonne eivät tavalliset pulliaiset pääse. Juttuideasi ei kuitenkaan vaikuttanut tähän hätään sellaiselta, että korttia tarvitsisit.

      Onnea matkaan!

      • syvä halveksunta

        Älkää hyvät ihmiset antako juttuja tai valokuvia lehdille ilmaiseksi tai alihintaan! Tunnetko jonkun putkimiehen tai laatoittajan, joka tulisi tekemään ilmaiseksi työnsä? Ei niin.
        Lehdillä on jostain syystä aikamoinen liuta avustajia, joita käytetään hyväksi. He tekevät työnsä ilmaiseksi kunhan saavat nimensä lehteen. Ehkä he sitten onanoivat lehti kädessä kotonaan ja kuvittelevat olevansa melkein kuin julkkiksia.
        Kyllä lehdillä on varaa maksaa jutuista ja kuvista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2670
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      93
      1987
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1518
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      272
      1048
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      68
      946
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      870
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe