Jutun myyminen lehdelle

Kirjottelija

Osaako joku sanoa, miten käytännössä tapahtuu jutun tarjoaminen aikakauslehdelle? Eikös siihen freelancer-korttiinkin pidä olla tiedossa jokunen "työnantaja" ennen kuin sen saa? Mutta miten siis tarjotaan ensimmäistä juttua josta palkkaakin haluaa saada (olen aiemmin saanut muilla diileillä juttuni lehteen, eli palkkana ilmainen "mainos" itsestäni ja tekemistäni käsitöistä)? Ja lähetetäänkö teksti ihan sellaisenaan tekstitiedostona vai miten...? Ja lähetetäänkö teksti samalla kun sitä tarjotaan, vai kysytäänkö ensin, onko lehti kiinnostunut kyseisestä jutusta?

Olipas kysymyksiä, mutta siis kertokaa omin sanoin ja selkeästi, mitä minun pitää tehdä, jos haluan tarjota juttua aikakauslehteen. En siis omista free-korttia, ainakaan vielä. Kiitos!

2

2943

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietääääää

      Tässä vähän opastusta ensikertalaiselle:

      1) selvitä taustatiedot ym. tiedotusvälineestä, jolle juttua tarjoat. Tsekkaa ko. lehti, millaisia juttuja sisältää ja onko jutuissa kuvia ja onko kuvaaja eri kuin kirjoittaja. Jos ei ole, voit tarjota myös kuvia. Selvitä myös, keneen sinun pitää ottaa yhteyttä kun kauppaat juttua. Se voi olla lehdestä riippuen toimitussihteeri, tuottaja ja pienissä julkaisuissa jopa päätoimittaja.

      2) koska olet aloittelija, suosittelen tekemään jutun VALMIIKSI. Jos teet sen valmiiksi, voit myös mahdollisten kauppojen syntyessä lähettää sen heti - joskus tällainenkin seikka voi ratkaista, jos lehdessä on yllättäen tarvetta jutulle. Kun tiedät, kuinka paljon aikaa juttuun meni, voit myös määritellä sille hinnan, jolla voit ryhtyä sitä kaupittelemaan. KOSKA OLET ALOITTELIJA, SUOSITTELEN MYYMÄÄN ENSIMMÄISEN JUTUN SELVÄSTI ALIHINTAAN! Sulle on nimittäin tärkeintä saada aikaiseksi kontakti ja mahdollinen asiakassuhde tässä vaiheessa.

      3) kun juttu on valmis, otat yhteyttä lehteen ja rupeat kauppaamaan sitä. ÄLÄ LÄHETÄ SITÄ LEHTEEN NOIN VAIN, sillä on mahdollista, että lehti ns. varastaa sinun ideasi eli laittaa oman toimittajansa tekemään jutun samasta asiasta. Jos juttua pyydetään nähtäväksi, se on tietysti pakko lähettää, mutta koita vältellä sitä niin pitkään kuin mahdollista. Lähetä mieluummin nähtäväksi aikaisemmin julkaisemiasi juttunäytteitä, ne kertovat sinusta ja taidoistasi. Henkilökohtainen yhteydenotto on AINA PAREMPI kuin e-maili, joita tipahtelee toimituksiin satoja päivittäin - joukossa kymmeniä juttutarjouksia.

      4) jutun tilaaja voi pyytää sua lähettämään jutun tekstitiedostona tai missä tahansa muodossa. Eli se lähetetään ihan sellaisenaan. Kuvat lehdet yleensä käsittelevät itse, kun ei ole kyse ammattikuvaajan ottamista kuvista.

      5) sitten vain neuvottelemaan, ei kaupanteko tämän kummempaa ole. Freekorttia et tarvitse, mikäli tarkoitat kortilla ns. lehdistökorttia etkä verokorttia. Lehdistökortti kertoo vain ja ainoastaan siitä, että sen haltija kuuluu Journalistiliittoon eli media-alan ja lehdistön ammattiliittoon eikä se ole edellytys juttujen myynnille vaikka toki avaakin teitä moneen sellaiseen paikkaan, jonne eivät tavalliset pulliaiset pääse. Juttuideasi ei kuitenkaan vaikuttanut tähän hätään sellaiselta, että korttia tarvitsisit.

      Onnea matkaan!

      • syvä halveksunta

        Älkää hyvät ihmiset antako juttuja tai valokuvia lehdille ilmaiseksi tai alihintaan! Tunnetko jonkun putkimiehen tai laatoittajan, joka tulisi tekemään ilmaiseksi työnsä? Ei niin.
        Lehdillä on jostain syystä aikamoinen liuta avustajia, joita käytetään hyväksi. He tekevät työnsä ilmaiseksi kunhan saavat nimensä lehteen. Ehkä he sitten onanoivat lehti kädessä kotonaan ja kuvittelevat olevansa melkein kuin julkkiksia.
        Kyllä lehdillä on varaa maksaa jutuista ja kuvista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      165
      6911
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      36
      4087
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2065
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1999
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1849
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1666
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      28
      1591
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1583
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      20
      1564
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1408
    Aihe