Teologisen tiedekunnan mielekkyys?

Fo21

Mikä on teologisen tiedekunnan asema/funktio yhteiskunnan osana ja toisaalta TIEDEkuntana toisten yliopistoalojen joukossa? muutama tuhat vuotta taaksepäin jossain roomassa yms. se varmastikin oli hieno juttu. mikä on se tämän päivän opiskelija-aines joka sinne menee? mitä he ajattelevat tiedekunnastaan? onko tämä tiedekunta pelkkä perinne jota säilytetään? jotain, jota on joskus ollut, ja halutaan säilyttää, ja yrittää vaalia? yhtäältä on olemassa se kirkon ja valtion erillisyyshomma mutta toisaalta teologinen tiedekunta on tiedekuntana muiden yliopistotiedekuntien joukossa? tokihan tätä kirkon väkeä tarvitaan häätoimituksiin, hautajaisiin ja kaikkiin tilaisuuksiin yms. mutta anyway... moni varmaan tietää näiltä nuokkareilta (nuorisotaloilta=nuorten oleskelutiloilta) ja rippileireiltä näitä nuorten kanssa tekemisissä olevia nuoria miehiä ja naisia...? ovatko he näitä teologisen tiedekunnan porukkaa? joku tässä prakaa mun mieltä... musta tuntuu että joskus aikoinaan ku kyseinen tiedekunta on perustettu (millon lie, sanotaan nyt että yli tuhat vuotta sitten?) tässä on täytynyt olla joku parempi juju ku nykyään... jotku tyypit opiskelee näi ittensä teologiseen tiedekuntaan. (puhun nyt tässä nuista joistaki ketä tiiän esim. tuolta nuokkarilta ja riparilta) monetki niistä jotain tatuoituja, kulmalävistettyjä, kaljuja tai ponihäntäsiä miehiä tai naisia. ei sillä että siinä nyt jotain väärää ois sinänsä. mutta ite just tulee semmosesta perusnormi perheestä jossa tommoset enempi tai vähempi paheksuttuja eikä mun vanhemmat tykkäis mistään nuista.. tämä on aivan hirveästi sanottu mutta sanompa kuitenkin että "vanhempieni mielestä olen varmasti kunnollisempi kuin yksikään heistä" sitten ne valmistuu, tai osa niistä valmistuu, tai teoriassa vaikka he kaikki voisivat valmistua papeiksi tai teoriassa vaikka piispoiksi? ja sitten ne kertoo mulle ja lukee raamatusta miten se ois hyvä olla ja elää tässä maailmassa?

7

1101

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harmi.

      Varmaan sinulla jotain asiaa on, mutta ei tuollaista pikkukirjainpötköä viitsi ruveta lukemaan.

    • Ihmistieteilijä

      Kristinusko vaikuttaa suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa tänäkin päivänä erittäin paljon mm. arvojen, perinteiden, ihmiskäsitysten, luontokäsitysten ja taiteiden alueella. Teologiassa tutkitaan kristinuskoa, jotta ymmärtäisimme paremmin esim. sitä, miten arvomme ja ihmiskuvamme muodostuvat. Teologia ei näin ollen ole muusta yhteiskunnasta ja kulttuurista irrallaan oleva saareke ja pyhäinjäännös, jota ylläpidetään vain perinnesyistä. Sinulla on virheellinen käsitys paitsi teologiasta, ehkäpä myös ns. ihmistieteistä ylipäätään. Joku voisi ihmetellä sitäkin, miksi vaikka kirjallisuutta, draaman ja teatterin tutkimusta ja filosofiaa tutkitaan yliopistossa, ja monet ovat sitä ihmetelleetkin, koska nuo tutkimuskohteethan ovat vain tekstiä, tarinoita (esim. lastenkirjallisuus) ja erilaisia outojakin uskomuksia ympäröivästä todellisuudesta (filosofiassa Leibnizin monaditeoria jne). Tekstien ja erilaisten todellisuuskäsitysten tutkiminen kuitenkin kertoo ihmisyydestä ja yhteiskunnasta merkityksellisiä asioita (juuri esim. arvomaailmojen muotoutumisesta, mikä taas on tärkeää esim. lainsäädännön ja demokratian ymmärtämisen kannalta), joita luonnontieteillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia selvittää.

    • opiskelijahan vain

      Itsehän opiskelen tyystin toisessa tiedekunnassa kuin teologisessa, näen silti teologisen tarpeellisena osana tiedekuntia. Paitsi, että sieltä valmistutaan kirkon tehtäviin, sijoittuu iso osa teologiaa opiskelleista aivan muunlaisiin tehtäviin, kuten tutkijoiksi tai asiantuntijoiksi jne. Ei kaikilla siellä opiskelevista ole edes vakaumusta, ja hyvä niin koska se tuo esiin erillaisia näkökulmia uskonnoista.

      Mikä sitten on teologisen tiedekunnan funktio nyky-yhteiskunnassa? Tähän varmasti osaisi vastata paremmin joku teologiaa opiskeleva. Voin antaa itse tähän kuitenkin ulkopuolisen näkökulman. Ihmisen kulttuuriin on isona osana kuulunut uskonnon harjoittaminen. Uskonto on määrritellyt ihmisen elämää ja kehitystä aikojen alusta lähtien tarkasteltiimpa mistä osasta maailmaa tahansa tai mitä tahansa kulttuuria.

      Jotta ymmärtäisimme keitä me olemme ja minkälainen maailma on, tulee meidän hahmottaa myös uskontojen syvin olemus ja mistä niissä on kyse. Miksi niitä harjoitetaan? Minkälasia erillaisia uskontoja maailmassa on? Mikä on uskonnon suhde valtiojärjestelmiin? Mitä tapahtuu kun kuolemme? Minkälaisia vastauksia eri uskonnon tarjoavat tähän elämän isoimpaan kysymykseen.

      Uskonnon herättävät monenlaisia ajatuksia meissä ja on siksi tärkeää, että niitä tutkitaan. Kaipuu hengellisyyteen ei ole vaiennut vaikka luonnontiede kehittyy ja antaa yhä parempia vastauksia maailman mysteereihin. Uusia uskontojakin syntyy edelleen. Vaikka ei itse uskoisikaan mihinkään korkeampaan, on mielekästä ymmärtää miksi toiset uskovat niin vahvasti siihen mihin uskovat.

    • Taskulantti

      Teologia ei ole tiedettä vaan taikauskoa ja poppakonsteja. Uskontotieteet ovat uskontojen objektiivista tutkimista varten, teologia on naurettavaa dogmaattisuutta. Suuri osa teologian opiskelijoista onkin yliopistoissa sieltä yksinkertaisemmasta päästä. Aikuisen ihmisen ei tulisi olla niin kiinnostunut saduista tai varsinkaan uskoa niihin. Akateemisuus on kriittisyyttä, mitä ei dogmeihin perustuvissa uskonnoissa ole mahdollista toteuttaa kuin tiettyyn, pinnalliseen rajaan asti.

    • hulluutta

      Teologiassa pitäisi keskittyä enemmän uskontotieteelliseen tutkimukseen ja jättää pastoraalipsykologia ym. pseudotiede vähemmälle. Toisaalta uskonnollisuutta voitaisiin toki tutkia esim. psykologian ja psykiatrian laitoksilla. Uskontohan on psykologinen/psykiatrinen ilmiö, vääristyneen psyykkisen toiminnan tuotetta.

    • teologi_

      Olen teologian opiskelija ja minulla ei ole mitään uskonnollista vakaumusta. Teologia sisältää useita eri oppiaineita, joissa kaikissa pyritään tuottamaan uutta tieteellistä tietoa ja antamaan opetusta tutkimuksen pohjalta.

      Mielestäni teologiset opinnot ovat yleissivistäviä ja kehittävät kriittistä ja analyyttista ajattelua. Yliopistoon mahtuu tietysti monenlaisia ihmisiä eri lähtökohdista ja tiukka uskonnollinen tai poliittinen kanta voi vesittää omaa oppimista ja kehittymistä asiantuntijaksi. Erittäin valitettavaa on, jos opetushenkilökunta ei kykene erottamaan työtään ja omaa vakaumustaan tai tekevät ennakko-oletuksia opiskelijoista. Väittäisin, että teologisen tiedekunnan opiskelijat ja sieltä valmistuneet teologit ovat vakaumuksesta riippumatta fiksuinta porukkaa, mitä uskonnollisista - tai uskonnottomista - piireistä voi löytyä. Poikkeuksia mahtuu aina joukkoon.

      Riviuskovilla ja eri uskontojen fundamentalisteilla on yleensä kovin pieni käsitys ja ymmärrys uskonasioista. He vain uskovat sokeasti, eivätkä edes halua olla kriittisiä.

      Teologisten aineiden opetus olisi tietysti voitu järjestää esim. niin, että Raamatun tekstejä (eksegetiikkaa) ja ajan historiaa tutkittaisiin kirjallisuustieteen laitoksella, uskontokasvatusta kasvatustieteellisessä, kirkkohistoriaa historian laitoksella, uskonnonfilosofiaa ja sosiaalietiikkaa filosofian yhteydessä, uskontososiologiaa valtsikassa ja kognitiivista uskontotiedettä humanistisessa jne.. Toisaalta en näe mitään ideaa, että joku opiskelisi vain yhtä yllä mainituista aineista, joten teologinen kerää kattavasti teologiset aineet ja uskontotieteen yhteen.

      Täytyy vielä huomauttaa, että teologisessa tiedekunnassa on neljä eri linjaa ja jokainen voi valita pääaineensa vapaasti. Enemmistö valmistuu joko opettajiksi tai kirkollisiin tehtäviin (papeiksi, kirkon sosiaalitehtäviin), mutta osa on ns. yleisellä yhteiskunnan tehtäviin valmistavalla linjalla, jossa tutkintoa täydennetään vapaavalintaisesti laajoilla sivuaineilla.

      Oma kokemukseni teologian opiskelusta on, että se on valtavan yleissivistävää ja monipuolista. Olen kokenut monet aineet myös tylsinä, mutta silti tarpeellisina. Ainoastaan käytännöllisen teologian opinnot (mm. sielunhoito ja yllämainittu pastoraalipsykologia) ovat tuntuneet täysin asiaankuulumattomilta. Käytännöllisen teologian opetusta voisi mielestäni siirtää kirkon vastuulle. Kirkko voisi kouluttaa työntekijöitään viroissa tarvittaviin vakaumuksellisiin tehtäviin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4540
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe