Sianlihaa kissalle?

piipadappaaa

Olen kuullut jostain, että kissalle ei saisi antaa raakaa possua vaan tuoreenlihan pitäisi olla nautaa. Onko tuossa perää?

Haluaisin antaa kissalleni useammin kunnon ruokaa purkkiruokien sijasta mutta naudanliha on usein melko kallista.... Ja mikä on kun kissalle ei tuoreliha oikein maistu?

11

1110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissa__

      Kaiken lihan voi antaa raakana, järkikala pakkasen kautta.

      Kannattaa kokeilla lihoja erilaisena, anna isona palana tai pilko pieniksi suupaloiksi, huoneenlämpöinen maistuu yleensä paremmin kun kylmä. Kissa ei välttämättä ensimmäisestä eikä toisestakaan kerrasta tajua lihan ideaa. Kannattaa sinnikkäästi vain tarjota ja ottaa siksi aikaa raksut pois jos semmoisia esillä on. Ihmiselläkin menee jopa yli 10 kertaa ennen kun tottuu uuteen makuu joten miksipä ei kissallakin. :)

      Muutamista isommista kaupungeista löytyy myös eläinkauppoja jotka myyvät halvalla pakastettuja lihoja. Erinäisiä liharekkoja kiertää myös.

    • kisunomistaja

      Monet ovat sitä mieltä, että possu on syytä kypsentää trikiinivaaran vuoksi. Porsas ja nauta eivät ole parhaita peruslihoja kissalle siksi, että kissa ei luonnossa syö isoja teuraseläimiä, vaan pienempää riistaa. Kana ja ehkä kalkkunakin (raakoina, salmonella ei ole terveelle kissalle riski) ovat parempia peruslihoja, lisänä voi tarjota hieman naudan jauhelihaa raakana, ja possusta esim. sydäntä, ne menevät useammin.

      • vouhkaminen

        trikiinistä ruhot tarkastetaan teurastamolla ja sairaan eläimen lihat eivät tule myyntiin vaan menevät Honkajoelle hävitettäväksi.


      • kissafriikki
        vouhkaminen kirjoitti:

        trikiinistä ruhot tarkastetaan teurastamolla ja sairaan eläimen lihat eivät tule myyntiin vaan menevät Honkajoelle hävitettäväksi.

        Jauhelihana nauta-sikaa, joka on kelvannut pikkupoikana ihan hyvin, mutta nykyään ei aina syö sitä kokonaan. Liekö kylmää tai tottunut parempaan. Me annetaan kissalle nimittäin raakaa poronlihaa, hirvenlihaa, sianlihaa, naudanlihaa ja kananfilettä paloiteltuina ja niitä hotkii innoissaan. Kiehnää jaloissa lihaa laittaessa. :)


      • Tuisku-Tuulia
        vouhkaminen kirjoitti:

        trikiinistä ruhot tarkastetaan teurastamolla ja sairaan eläimen lihat eivät tule myyntiin vaan menevät Honkajoelle hävitettäväksi.

        ja nimenomaan tuontisellaisessa on todellakin trikiinivaara ja siksipä sitä, kuten ei muuten kotimaistakaan suositella raakana IHMISILLE syötäväksi. En kyllä syöttäisi ulkomaista sikaa raakana kissallenikaan.
        Siipikarjassa on salmonellavaara, kuten myös nykyään muissakin lihoissa (lukekaapa esim. Rehuraisiosta!), ja ainoastaan koko elämänsä raakaravintoa syövällä kissalla on siihen vastustuskykyä. Satunnaisilla raa´an lihan syöjillä ei.

        Opiskelen Mikkelissä terveystarkastajaksi, joten jotain pientä tiedonjyvää minulla ehkä on.


      • tähän hieno titteli
        Tuisku-Tuulia kirjoitti:

        ja nimenomaan tuontisellaisessa on todellakin trikiinivaara ja siksipä sitä, kuten ei muuten kotimaistakaan suositella raakana IHMISILLE syötäväksi. En kyllä syöttäisi ulkomaista sikaa raakana kissallenikaan.
        Siipikarjassa on salmonellavaara, kuten myös nykyään muissakin lihoissa (lukekaapa esim. Rehuraisiosta!), ja ainoastaan koko elämänsä raakaravintoa syövällä kissalla on siihen vastustuskykyä. Satunnaisilla raa´an lihan syöjillä ei.

        Opiskelen Mikkelissä terveystarkastajaksi, joten jotain pientä tiedonjyvää minulla ehkä on.

        kissan salmonellan vastustuskyky ei liity saavutettuun immuniteettiin, vaan johtuu kissan lyhyestä ruuansulatuskanavasta. Tämä ei ole terveystarkastuksellinen vaan eläinlääketieteellinen fakta.

        Sillä ei ole merkitystä salmonellatartunnan vastustuskykyyn, saako kissa salmonellaista kanaa ensimmäisen vai viidennen kerran, ainoastaan kissan senhetkisellä immuunipuolustuksen tasolla. Raskaana oleva, pentu, vanhus tai sairas kissa saa helpommin salmonellan kuin terve kissa, koska niillä jo pienempi altistus voi aiheuttaa taudin. (Kissahan ei ensimmäistä kertaa salmonellaista kanaa saadessaan saa tartuntaa ja sitä kautta immuniteettia, jolloin tietysti olisi niin, että vain raakaruokitut kissat eivät voisi sairastua taudeille immuunina, kuten sinä vihjaat.)


      • 12+4
        tähän hieno titteli kirjoitti:

        kissan salmonellan vastustuskyky ei liity saavutettuun immuniteettiin, vaan johtuu kissan lyhyestä ruuansulatuskanavasta. Tämä ei ole terveystarkastuksellinen vaan eläinlääketieteellinen fakta.

        Sillä ei ole merkitystä salmonellatartunnan vastustuskykyyn, saako kissa salmonellaista kanaa ensimmäisen vai viidennen kerran, ainoastaan kissan senhetkisellä immuunipuolustuksen tasolla. Raskaana oleva, pentu, vanhus tai sairas kissa saa helpommin salmonellan kuin terve kissa, koska niillä jo pienempi altistus voi aiheuttaa taudin. (Kissahan ei ensimmäistä kertaa salmonellaista kanaa saadessaan saa tartuntaa ja sitä kautta immuniteettia, jolloin tietysti olisi niin, että vain raakaruokitut kissat eivät voisi sairastua taudeille immuunina, kuten sinä vihjaat.)

        Mulle on myös opetettu että raakaravintoon tottuneella on parempi salmonellan sietokyky. Normaalisti kissa voi sairastua salmonellaan.

        Kandee ehkä ottaa asioista selvää ennen kuin alkaa totuutta mukamas kirjoittamaan!!!


      • vastauksia kiitos
        12+4 kirjoitti:

        Mulle on myös opetettu että raakaravintoon tottuneella on parempi salmonellan sietokyky. Normaalisti kissa voi sairastua salmonellaan.

        Kandee ehkä ottaa asioista selvää ennen kuin alkaa totuutta mukamas kirjoittamaan!!!

        Noh, missäs se raja sitten menee? Milloin kissa pitää opettaa raakaravinnolle jotta sen elimistö tottuu? Heti pentuna? Aikuisena myöhäistä? Jos aikuisenakin saa opettaa niin kauankos pitää syödä raakaravintoa jotta voi sanoa elimistön tottuneen? Kuinka suuri osa päivän eväistä on oltava raakaa jotta on tarpeeksi raakaravinnon syöjä?


      • pitäisi tietää..
        Tuisku-Tuulia kirjoitti:

        ja nimenomaan tuontisellaisessa on todellakin trikiinivaara ja siksipä sitä, kuten ei muuten kotimaistakaan suositella raakana IHMISILLE syötäväksi. En kyllä syöttäisi ulkomaista sikaa raakana kissallenikaan.
        Siipikarjassa on salmonellavaara, kuten myös nykyään muissakin lihoissa (lukekaapa esim. Rehuraisiosta!), ja ainoastaan koko elämänsä raakaravintoa syövällä kissalla on siihen vastustuskykyä. Satunnaisilla raa´an lihan syöjillä ei.

        Opiskelen Mikkelissä terveystarkastajaksi, joten jotain pientä tiedonjyvää minulla ehkä on.

        "Vuonna 1995 todettiin rehun välityksellä levinnyt S. Infantis -epidemia nautatiloilla. Epidemian aikana tartunta todettiin n. 0,7 %:lla Suomen nautatiloista. Keväällä 2009 rehun välityksellä levisi S. Tennessee -epidemia siipikarjalle ja sioille tarkoitetun rehun välityksellä. Tartunta todettiin n. 2 %:lla Suomen kanaloista ja n. 0,5 %:lla Suomen sikaloista."

        "Huomattavin osa salmonellatutkimuksista on kohdistunut lemmikkieläinrehuihin. Koirille tarkoitetuista kuivatuista siankorvista ja muista vastaavista tuotteista keskimäärin 3,5 % ja muista lemmikkieläinrehuista keskimäärin 1,3 % on todettu salmonellasaastuneiksi. Saastuneet rehut ovat pääosin olleet muualla kuin kotimaassa valmistettuja."

        "Verrattuna 1990-lukuun, salmonellaa esiintyy tuotantoeläimillä nykyään selvästi vähemmän. Suomalaisissa tuotantoeläimissä salmonellat ovat harvinaisia, ja niitä esiintyy selvästi vähemmän kuin useimmissa muissa maissa. Ulkomaisia kasviperäisiä rehuaineita pidetään tuotantoeläinten kannalta riskialttiimpana. Valvontaohjelmalla pyritään mm. pienentämään todennäköisyyttä, että salmonellan saastuttamia kananmunia tai lihaa pääsee kulutukseen. On epätodennäköistä, että Suomessa tuotettua salmonellan saastuttamaa lihaa pääsisi vähittäismyyntiin."

        Tässä muutama pieni fakta Zoonoosikeskuksen raportista. Kun löydökset ovat tuota luokkaa ja kun lihaerät vielä lisäksi tarkistetaan ennen myyntiin laskemista, niin eipä ole kovin iso riski salmonellaa saada. Huomatkaa, että sen voi saada kaikista lihoista ei vain linnuista. Tämän lisäksi kun kissan suolisto on todellakin ihmistä paljon lyhyempi ja vatsahapot tujumpia, niin riski sen kun vaan laskee. Myös ihmisten kohdalla lapset ja vanhukset ovat suuremmassa vaarassa, sekä tietysti muuten alikuntoiset eli sairaat ihmiset. Niin myös kissojen kohdalla se menee samalla kaavalla. Silloin se oletus, että ikänsä raakaruokaa syövät olisivat paremmassa suojassa, ei pidä paikkaansa. Kannattaa myös huomioida tuo lemmikkirehujen suurempi prosenttiosuus verrattuna tuotantotilojen lukuihin.

        Kyllä pohjoismaat on paljon paremmassa asemassa salmonellan osalta kuin muu maailma, ihan jo pelkästään erilaisten tarkastus- ja valvontaohjelmien vuoksi. 80 % tartunnoista on saatu ulkomailla ja se kertonee missä mennään. Varsinkin kun muistetaan, etteivät ne useinkaan ole edes peräisin lihatuotteista vaan ihan muista elintarvikkeista. Kun muistetaan se, että salmonella tarttuu hyvin harvoin suoraan eläimestä ihmiseen, niin lemmikkienkään saama tauti ei ole omistajalle riski. On olemassa sellaisia tauteja joihin eivät antibiootit pure, salmonella on sentään hoidettavissa.


      • 4+23
        pitäisi tietää.. kirjoitti:

        "Vuonna 1995 todettiin rehun välityksellä levinnyt S. Infantis -epidemia nautatiloilla. Epidemian aikana tartunta todettiin n. 0,7 %:lla Suomen nautatiloista. Keväällä 2009 rehun välityksellä levisi S. Tennessee -epidemia siipikarjalle ja sioille tarkoitetun rehun välityksellä. Tartunta todettiin n. 2 %:lla Suomen kanaloista ja n. 0,5 %:lla Suomen sikaloista."

        "Huomattavin osa salmonellatutkimuksista on kohdistunut lemmikkieläinrehuihin. Koirille tarkoitetuista kuivatuista siankorvista ja muista vastaavista tuotteista keskimäärin 3,5 % ja muista lemmikkieläinrehuista keskimäärin 1,3 % on todettu salmonellasaastuneiksi. Saastuneet rehut ovat pääosin olleet muualla kuin kotimaassa valmistettuja."

        "Verrattuna 1990-lukuun, salmonellaa esiintyy tuotantoeläimillä nykyään selvästi vähemmän. Suomalaisissa tuotantoeläimissä salmonellat ovat harvinaisia, ja niitä esiintyy selvästi vähemmän kuin useimmissa muissa maissa. Ulkomaisia kasviperäisiä rehuaineita pidetään tuotantoeläinten kannalta riskialttiimpana. Valvontaohjelmalla pyritään mm. pienentämään todennäköisyyttä, että salmonellan saastuttamia kananmunia tai lihaa pääsee kulutukseen. On epätodennäköistä, että Suomessa tuotettua salmonellan saastuttamaa lihaa pääsisi vähittäismyyntiin."

        Tässä muutama pieni fakta Zoonoosikeskuksen raportista. Kun löydökset ovat tuota luokkaa ja kun lihaerät vielä lisäksi tarkistetaan ennen myyntiin laskemista, niin eipä ole kovin iso riski salmonellaa saada. Huomatkaa, että sen voi saada kaikista lihoista ei vain linnuista. Tämän lisäksi kun kissan suolisto on todellakin ihmistä paljon lyhyempi ja vatsahapot tujumpia, niin riski sen kun vaan laskee. Myös ihmisten kohdalla lapset ja vanhukset ovat suuremmassa vaarassa, sekä tietysti muuten alikuntoiset eli sairaat ihmiset. Niin myös kissojen kohdalla se menee samalla kaavalla. Silloin se oletus, että ikänsä raakaruokaa syövät olisivat paremmassa suojassa, ei pidä paikkaansa. Kannattaa myös huomioida tuo lemmikkirehujen suurempi prosenttiosuus verrattuna tuotantotilojen lukuihin.

        Kyllä pohjoismaat on paljon paremmassa asemassa salmonellan osalta kuin muu maailma, ihan jo pelkästään erilaisten tarkastus- ja valvontaohjelmien vuoksi. 80 % tartunnoista on saatu ulkomailla ja se kertonee missä mennään. Varsinkin kun muistetaan, etteivät ne useinkaan ole edes peräisin lihatuotteista vaan ihan muista elintarvikkeista. Kun muistetaan se, että salmonella tarttuu hyvin harvoin suoraan eläimestä ihmiseen, niin lemmikkienkään saama tauti ei ole omistajalle riski. On olemassa sellaisia tauteja joihin eivät antibiootit pure, salmonella on sentään hoidettavissa.

        vaan on Suomessakin. Ihan turha rutista muuta.


      • on väittänyt
        4+23 kirjoitti:

        vaan on Suomessakin. Ihan turha rutista muuta.

        ettei sitä täällä olisi? On vaan turhaa hysterisoida asialla joka on hoidettavissa ja joka pohjolassa on hyvällä tolalla kaikin puolin. Nykyään tilanne on vielä parempi kuin esim. -90 luvulla, eikä se silloinkaan ollut täällä huono verrattuna muuhun maailmaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27890
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17807
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      354
      9341
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6368
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4183
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3781
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      32
      1925
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1477
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1235
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1177
    Aihe